Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤης Ρούλας Σαλούρου
capital.gr
Μόλις 15, 6 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ από τη ρύθμιση χρεών περίπου 200 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ανησυχία στη διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού.
Η ρύθμιση, ακόμη και μετά τις θετικές για πολλούς, παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας κινδυνεύει με ολοκληρωτική αποτυχία, ρίχνοντας στον γκρεμό τις όποιες ελπίδες για αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ.
Σήμερα, το Capital.gr παρουσιάζει τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ιδρύματος, όπως αυτά θα παρουσιαστούν στα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών που ξεκινούν από σήμερα εξαντλητικούς ελέγχους στην οδό Σταδίου 29.
Η πορεία των ελέγχων αυτών, καθώς και η τελική επίσκεψη του κλιμακίου των επικεφαλής της Τρόικας, θα κρίνει το μέλλον του ασφαλιστικού, αν και για τους περισσότερους πλέον στο υπουργείο Εργασίας αποτελεί κοινό μυστικό, ότι το ασφαλιστικό ανοίγει και μάλιστα για τα καλά. Ή μάλλον για τα κακά, αφού αναμένονται νέες οριζόντιες, κλιμακωτές μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις.
Είναι χαρακτηριστικά και άκρως απογοητευτικά τα στοιχεία του ΙΚΑ για τις δύο νέες υπερφιλόδοξες ρυθμίσεις που «τρέχουν» από τον Ιούλιο.
Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί είναι ελάχιστος, 6.966 αιτήσεις έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ αντίστοιχα και τα έσοδα είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα.
Μάλιστα, από αυτές τις αιτήσεις, που καταρχήν γίνονται δεκτές, κάποιες μπορεί να απορριφθούν στη συνέχεια, αφού δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι υπάρχουν εγγυήσεις, χωρίς όμως αυτό να αποδεικνύεται. Είναι τόσες φορές προσημειωμένα τα ακίνητα πολλών επιχειρηματιών που κατ’ επάγγελμα χρωστούν, σε τράπεζες, εφορία και δημόσιο, που ακόμη κι αν το δεχθούμε ως εγγύηση, δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα, δηλώνει χαρακτηριστικά στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ.
Όσον αφορά στη συμμετοχή, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε 48 δόσεις που πλέον έχουν πέσει στις 46, έχει αποφέρει έσοδα 8, 1 εκατ. ευρώ. Άλλα 7,4 εκατ. ευρώ απέφερε ως τώρα η Πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη δεύτερη να ανέρχονται σε 2.496.
Συνολικά, από την 1η Ιουλίου, στα ταμεία του ταμείου έχουν μπει περί τα 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακανονιστεί χρέη ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική και άκρως αποκαλυπτική για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι η σύγκριση με το 2012. Η δραματική υστέρηση των εσόδων από χρέη, των μηνών που τρέχουν μέσα στο 2013 οι δύο ρυθμίσεις και των αντίστοιχων μηνών του 2012, δείχνει επίσης αυτό που «φωνάζουν» εξαρχής οι εμπλεκόμενοι στο θέμα: οι νέες ρυθμίσεις είναι πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες.
Για παράδειγμα, τον Ιούλιο, η καινούργια μαζί με την παλιά ρύθμιση που βρίσκονταν σε παράλληλη λειτουργία, απέφεραν στο ΙΚΑ 22.145.165 ευρώ, όταν ένα χρόνο νωρίτερα, μόνο η παλιά ρύθμιση είχε αποφέρει 132.506.677 ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσια έσοδα.
Συνολική υστέρηση στα έσοδα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Αύγουστο εισπράχθηκαν από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλλαν εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομικών έργων 781.391.788 ευρώ, ποσό αυξημένο μόλις κατά 0,12% σε σχέση με τον Ιούλιο που απέφερε έσοδα 780.460.479 ευρώ. Μάλιστα αν συγκρίνουμε τον συγκεκριμένο μήνα με τον αμέσως προηγούμενο, δηλαδή τον Ιούνιο, τότε παρατηρείται μείωση εσόδων κατά 1,5% καθώς στις αρχές του καλοκαιριού το ΙΚΑ κατάφερε να εισπράξει 792.627.747 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα του ΙΚΑ υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών του για πληρωμή συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, και για τις συντάξεις Οκτωβρίου, η διοίκηση του ΙΚΑ θα πάρει εκτός από τα γνωστά εσωτερικά δάνεια,
δάνειο μιας ημέρας και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη, και πάντα υπάρχει ο φόβος, να μην έχουν καταβληθεί την επόμενη ημέρα (λήξης του δανείου) οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται την τελευταία ημέρα κάθε μήνα.
Η κατάσταση στο ταμείο ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2014 προβληματίζει την ηγεσία του ταμείου, όμως όπως όλα δείχνουν η έλευση της Τρόικας και η τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις θα κρίνουν και τις μελλοντικές αποφάσεις...