Ατιμώρητοι και στις θέσεις τους παραμένουν δεκάδες γιατροί, που έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα πλαστών συνταγών ή άλλες μορφές διαφθοράς, καθώς καθυστερεί χαρακτηριστικά η εξέταση των παραπτωμάτων τους και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανενόχλητοι σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μόνο 5 έχουν απομακρυνθεί.
Δεκαοκτώ γιατροί, από το σύνολο των 27, που είναι αναμειγμένοι στο περίφημο σκάνδαλο με πλαστές συνταγές, στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, εξακολουθούν να εξετάζουν ασθενείς.
Ενώ, με βάση το πόρισμα που συνέταξε τον Μάιο του 2009 το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, συνολικά 27 γιατροί εμπλέκονταν, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό, στην έκδοση... «μη κανονικών συνταγών», έχει διακοπεί η σύμβαση μόνο σε 5 άλλοι 4 αποχώρησαν, ενώ οι υπόλοιποι συνεργάζονται κανονικά με το ταμείο.
Το «Εθνος της Κυριακής» είχε πρόσφατα αποκαλύψει ότι για το σκάνδαλο των «ανύπαρκτων γιατρών που συνταγογραφούσαν» στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων -όπου συγκεκριμένοι γιατροί πλαστογραφούσαν συνταγές για ανύπαρκτα πρόσωπα με υπογραφές ανύπαρκτων γιατρών, για να εισπράττουν σε συνεργασία με εξεταστικά κέντρα μερίδιο του προκλητού τζίρου-, μόνο ένας τιμωρήθηκε, με την ποινή να επιστρέψει περίπου 70.000 ευρώ, τα οποία εισέπραξε χωρίς να τα δικαιούται!
Η λίστα του Κολωνακίου
Παρά το γεγονός ότι κατά δεκάδες παραπέμπονται από το σώμα Επιθεωρητών Υγείας, αλλά και από το ΣΔΟΕ για μη έκδοση αποδείξεων, με πιο χαρακτηριστική τη λίστα των γιατρών του Κολωνακίου, ωστόσο, με δεδομένο τον χρόνο που απαιτείται, ώσπου να τελεσιδικήσουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις, συνεχίζουν κανονικά να εξετάζουν ασθενείς.
Χωριστή κατηγορία παραπτωμάτων αποτελούν οι παραπομπές στη δικαιοσύνη, γιατρών του ΕΣΥ, που έχουν αναμειχθεί με τις υπογραφές τους σε υπερκοστολογήσεις υλικών.
50 καταγγελίες
Κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 50 οι επίσημες καταγγελίες σε βάρος γιατρών για χρηματισμό, ειδικά σε περιπτώσεις με επείγοντα χειρουργεία, όπου οι συγγενείς πιέζονται να δώσουν χρήματα, αν θέλουν να προηγηθεί ο δικός τους άνθρωπος, ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό σε πολλές εκατοντάδες περιστατικά.
Το πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου εξετάζει όλες τις καταγγελίες και περίπου σε 5 γιατρούς τον χρόνο επιβάλλεται η ποινή της 3ετούς αφαίρεσης άδειας για άσκηση του επαγγέλματος, ενώ σε πάνω από 30 επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα.
Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ
Κάθαρση από τον διοικητή
Σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει στον χώρο της Υγείας η διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχει κινήσει ήδη διαδικασία απόλυσης για τον διευθυντή της Α Χειρουργικής Κλινικής, Μ.Φ., που πιάστηκε επ' αυτοφώρω την περασμένη εβδομάδα από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ για «φακελάκι» 500 ευρώ που πήρε από τη σύζυγο ασθενούς τον οποίο χειρούργησε στη χολή. Κι αυτό, χωρίς να έχει γίνει ακόμα ούτε η πρωτόδικη δίκη, με δεδομένες και τις άλλες καταγγελίες που είχε σε βάρος του.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διερευνά και νέες καταγγελίες κατά του συγκεκριμένου χειρουργού, για φακελάκι 3.500 ευρώ από μοναχό του Αγίου Ορος.