Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Μεταναστεύουν νέοι γιατροί της Ρόδου

(1/1)

anastasios theodoridis:
Είναι περίπου τριαντάρης και περιμένει τη σειρά του. Η αρμόδια υπηρεσία του δίνει τη βεβαίωση που ζήτησε και είναι έτοιμος να ετοιμάσει τις βαλίτσες του και ...να ξενιτευτεί.

Δεν πρόκειται για εργάτη που φεύγει για τις φάμπρικες της Γερμανίας, αλλά για έναν από τους περίπου είκοσι και πλέον Ροδίτες νέους πτυχιούχους γιατρούς, οι οποίοι πήραν τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προκειμένου να αξιοποιηθούν σε νοσηλευτικό ίδρυμα, κρατικό ή ιδιωτικό, της αλλοδαπής.

Η μακρά αναμονή στις λίστες για την απόκτηση ειδικότητας και η γενικότερη δυσχερής κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, είναι οι λόγοι που νέοι επιστήμονες από το νησί μας προτιμούν να αναζητήσουν τη τύχη τους εκτός Ελλάδας, καθώς κάποιοι απ' αυτούς έχουν οικογένειες και υποχρεώσεις.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου που παρακολουθεί το φαινόμενο, το οποίο πήρε διαστάσεις κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, οι νέοι αυτοί γιατροί παίρνουν τη βεβαίωση ότι είναι «καθαροί» από πειθαρχικά παραπτώματα και μαζί με την αναγνώριση των σπουδών τους επιλέγουν το νοσηλευτικό ίδρυμα της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας ή κάποιας Αραβικής χώρας για να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Η ζήτηση είναι μεγάλη από το εξωτερικό, και για το λόγο αυτό δραστηριοποιούνται εταιρείες που παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα, φροντίζοντας να ενημερώνουν μέσω του Ιατρικού Συλλόγου ή άλλων «δρόμων» επικοινωνίας, τις προσφερόμενες και διαθέσιμες θέσεις σε νοσοκομεία άλλων χωρών.

Παρά το γεγονός ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των νέων γιατρών της Ρόδου που μεταναστεύουν είναι άνευ ειδικότητας, οι συνθήκες που συναντούν στα νοσοκομεία της αλλοδαπής χαρακτηρίζονται ως «ιδανικές» και με μισθούς ...ζηλευτούς για τα Ελληνικά δεδομένα - γίνεται λόγος για 5 - 6.000 ευρώ μηνιαίως.

Η απασχόληση των γιατρών αυτών γίνεται με συμβάσεις μερικών μηνών ή χρόνων, και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα των επαναπατρισμό τους.

Η ζήτηση πάντως είναι μεγάλη από νοσοκομεία άλλων χωρών είναι μεγάλη, και για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν το φαινόμενο της «μετανάστευσης» νέων γιατρών της Ρόδου θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όλοι πάντως κάνουν λόγο για ένα σοβαρό ζήτημα, με κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, που προσθέτει και άλλες παραμέτρους προς προβληματισμό για τον χώρο της υγείας στο νησί μας. «Αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι νέοι γιατροί που μεταναστεύουν, σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι μερικές χιλιάδες, δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση και στη Ρόδο. Σήμερα είναι περίπου είκοσι. Του χρόνου, μετά από πέντε χρόνια, πόσοι θα είναι;» αναρωτιούνται στους κόλπους του ιατρικού κόσμου, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έκταση του φαινομένου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση