Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 15:29:18

Αποστολέας Θέμα: Xρόνιες παθήσεις που δεν ελέγχονται σωστά πολλαπλασιάζουν το κόστος θεραπείας.  (Αναγνώστηκε 4486 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Μαΐου 2010, 09:42:51
Αναγνώστηκε 4486 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΤΑ ΝΕΑ, 17/05/2010.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Νάρκη για το ΕΣΥ το σάκχαρο και η υπέρταση.
Πληρώνουμε ακριβά την απροσεξία μας. 
    
Δεν προσέχουμε την υγεία μας και αυτό κοστίζει όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στην οικονομία. Οι χρόνιες παθήσεις που δεν ελέγχονται σωστά πολλαπλασιάζουν το κόστος θεραπείας.

Περίπου 70% των δαπανών του ΕΣΥ πηγαίνει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, πρέπει επίσης να μπει μαχαίρι στην αλόγιστη συνταγογράφηση και στις υπερτιμολογήσεις ιατρικών υλικών.

Είναι ενδεικτικό πως τουλάχιστον 780.000 Ελληνες πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, αλλά 54% από αυτούς παραμένουν αρρύθμιστοι με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται το κόστος θεραπείας τους. Δηλαδή, ένας ασθενής που ακολουθεί πιστά τη φαρμακευτική αγωγή ενώ προσέχει τη διατροφή και το βάρος του κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 983 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος για έναν διαβητικό, ο οποίος δεν ελέγχει συστηματικά τη γλυκόζη στο αίμα του, εκτοξεύεται στα 1.569 ευρώ εξαιτίας των πιθανών επιπλοκών που μεταφράζονται σε έξοδα νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Ως αποτέλεσμα, ο διαβήτης «κοστίζει» στο ΕΣΥ τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Η πρόληψη και η σωστή εκπαίδευση των ασθενών ώστε να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του διαβητολόγου, θα μπορούσε να χαρίσουν χρόνια ζωής στους ασθενείς αλλά και οικονομική ανάσα που υπολογίζεται πως αγγίζει τα 246 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι ερευνητές έκαναν ένα βήμα παραπέρα. Στη χώρα μας οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ υποχρεούνται σε συμμετοχή 25% επί της τιμής των χορηγούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που υπογράφει ο κοσμήτορας και καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, αποτιμώνται και τα οικονομικά οφέλη για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στην περίπτωση πλήρους κάλυψης των φαρμάκων.

Δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση θα αυξάνονταν τα επίπεδα συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή και επομένως θα μειώνονταν οι πιθανές επιπλοκές, «η πρακτική αυτή θα ήταν οικονομικά αποτελεσματική επιστρέφοντας στους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε ορίζοντα τριετίας 324,3 ευρώ ανά ασθενή και δίνοντας παράλληλα μια επένδυση της τάξεως του 123%», εξηγεί ο οικονομολόγος της Υγείας και συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Κώστας Αθανασάκης.

Ανάλογες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις και όταν η πίεση των Ελλήνων ανεβαίνει.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως ένας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο οι μισοί από τους πάσχοντες ακολουθούν κάποια θεραπεία. Και όλα αυτά, ενώ η υπέρταση ευθύνεται για το 62% των εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Συνεπώς, όπως ο διαβήτης έτσι και η υπέρταση αποτελούν οικονομική νάρκη για το ΕΣΥ, αφού οι υπερτασικοί που αποφεύγουν τη συστηματική θεραπεία έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας. Οι ειδικοί ωστόσο επιμένουν πως αν αντιμετωπιστεί η νόσος άμεσα, τότε το κέρδος ανά ασθενή θα εκτιναχθεί στα 1.084 ευρώ τον χρόνο. Ακόμη και οι συσκευές μέτρησης στο σπίτι θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση αφού βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και τη θεραπεία των ασθενών εκείνων, για παράδειγμα, που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή και κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και οι οποίοι ελέγχουν πολύ σπάνια ή καθόλου τον χρόνο προθρομβίνης ή εκείνων που αμελούν τις εξετάσεις τους για να μη λείψουν από την εργασία τους.

Αυτοί είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους 25%- 50% των ασθενών, κυρίως με κολπική μαρμαρυγή, μένουν χωρίς αγωγή. Η δυνατότητα αυτοελέγχου που προσφέρουν οι φορητοί μετρητές μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο επιπλοκών και ειδικότερα αιμορραγικών και θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που συνυπογράφει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Κυριόπουλου, η πρακτική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει «δώρο» στο ΕΣΥ αξίας 2,5 εκατ. ευρώ σε βάθος πέντε ετών.

Αλτσχάιμερ
Μαύρη τρύπα για τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί και η απουσία εξειδικευμένων δομών φροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και χρειάζονται καθημερινή φροντίδα. «Ενα κρεβάτι στο δημόσιο νοσοκομείο κοστίζει περίπου 300 ευρώ την ημέρα. Αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ιδρύοντας μονάδες νοσηλευτικής φροντίδας (nursing homes), τότε το κόστος ημερήσιας νοσηλείας θα μειωνόταν στα 70- 80 ευρώ. Τα έξοδα λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων είναι περιορισμένα καθώς λειτουργούν με νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτών, ενώ δεν έχουν τον αντίστοιχο τεχνολογικά υψηλό εξοπλισμό όπως ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής κ. Κυριόπουλος.


ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ
Η πρόληψη θα μπορούσε να χαρίσει χρόνια ζωής στους ασθενείς αλλά και οικονομική ανάσα στο ΕΣΥ

Νυστέρι στα ιατρικά υλικά

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ μεγάλο «φαγοπότι» με τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις επιχειρεί να βάλει το ΙΚΑ, ανοίγοντας τον δρόμο και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που παρακολουθούν τη «μαύρη τρύπα» τους να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας των υπερτιμολογήσεων στα υλικά.

Στο πλαίσιο αυτό, «μαχαίρι» μπήκε στα στεντ που χρησιμοποιούνται στις αγγειοπλαστικές επεμβάσεις κατά 60%- για παράδειγμα για τα στεντ που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες η τιμή από 3.000 ευρώ καθορίζεται σε 1.500 ευρώ.

Μόνον με την κίνηση αυτή, το προσδοκώμενο όφελος για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και για τα «τσουχτερά» υλικά που χρησιμοποιούνται για τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αλλά και για τα χειρουργεία καταρράκτη, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν χειρουργικά υλικά μίας χρήσης (όπως είναι τα ηλεκτρόδια εξάχνωσης) εξοικονομώντας επιπλέον 24 εκατομμύρια ευρώ.


Η πρόληψη κάνει καλό και στο ταμείο

 ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ διαγωνισμούς που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια για την προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία, τη δημιουργία παρατηρητηρίου σύγκρισης τιμών, τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών ώστε να εξασφαλίζονται χαμηλότερες προσφορές, ακόμη και με συγχωνεύσεις μικρών νοσοκομείων επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να «νοικοκυρέψει» τον χώρο της υγείας.

Η πρόληψη είναι ακόμη ένας σημαντικός άξονας δράσης, που βρίσκει σύμφωνους και τους οικονομολόγους της υγείας, ενώ προβλέπονται σημαντικές μειώσεις και σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες. Οπως ανέφερε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά το 9ο Ετήσιο Συνέδριο Ηealth World 2010 του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «η πρόβλεψη διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία- κάτι που γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-, η εισαγωγή νοσοκομειακής συσκευασίας, ο έλεγχος και η καταγραφή της διακίνησης από την αποθήκευση του φαρμάκου μέχρι το φαρμακείο των νοσοκομείων και το ημερήσιο συνταγολόγιο για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική κλινική», θα φέρουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, σε συνδυασμό με τη συνολική προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο Οικονομίας για την υποκοστολόγηση των φαρμάκων που είναι σε εξέλιξη, «η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέσα στο 2010 και στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Οι οικονομολόγοι της υγείας βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις αυτές, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να ελεγχθεί μεταξύ άλλων η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και να ενισχυθεί η κατανάλωση των γενόσημων, των αντιγράφων δηλαδή φαρμάκων. «Η αύξηση μεριδίου των γενόσημων στην αγορά, στα μέσα επίπεδα που απαντώνται στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι της τάξεως του 30%- 40%, θα “γλίτωνε” τη χώρα μας από 2 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Περισσότερα έσοδα
Οπως ωστόσο ο ίδιος προσθέτει, εξίσου σημαντικό είναι να εστιάσουν οι αρμόδιοι φορείς και στην αύξηση των εσόδων στο ΕΣΥ, αντί να επικεντρώνονται μόνον στις περικοπές εξόδων. «Εάν για παράδειγμα λειτουργούσαν οι απογευματινές βάρδιες στις ακτινολογικές κλινικές των νοσοκομείων, τότε τα έσοδα θα εκτινάσσονταν στα ύψη», προσθέτει ο κ. Λιαρόπουλος. Είναι ενδεικτικό πως ο τζίρος των απογευματινών ιατρείων για το περασμένο έτος, ξεπέρασε στον Ευαγγελισμό τα 4,2 εκατ. ευρώ.

Μόνον το μηχάνημα ποζιτρονικής- υπολογιστικής τομογραφίας (ΡΕΤ/ CΤ), ανεβάζει τα... απογευματινά κέρδη του Ευαγγελισμού κατά 1.200 ευρώ την ημέρα. Ειδικότερα, καθημερινά υποβάλλονται έξι ασθενείς στη συγκεκριμένη εξέταση, γεγονός που μεταφράζεται σε 9.000 ευρώ μεικτά κέρδη- πέρα απο τα λειτουργικά έξοδα, το 25% αυτών καλύπτουν το εισόδημα των 15 επιστημόνων και των 10 νοσηλευτών και τεχνικών που εργάζονται στο τμήμα- ενώ τα 1.200 ευρώ κατευθύνονται στο ταμείο του νοσοκομείου.


Δώδεκα ορθοπεδικοί θα δώσουν εξηγήσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

 Δώδεκα γιατροί δημόσιων νοσοκομείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν την πρώτη ομάδα υπόπτων που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational. Οι ίδιοι γιατροί ελέγχονται και για φοροδιαφυγή, καθώς μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου οι αρχές μέτρησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί στην Εφορία.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φέρνουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη τους πρώτους γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι φέρονται ότι σε συνεργασία με μέλη διοικήσεων νοσοκομείων προωθούσαν τα είδη της συγκεκριμένης εταιρείας, που είναι θυγατρική της εταιρείας Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα για τα οποία τις επόμενες ημέρες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις όχι ως απλοί μάρτυρες αλλά με την ιδιότητα πλέον του «υπόπτου τέλεσης αξιοποίνων πράξεων» έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται από τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 «περί καταχραστών του Δημοσίου». Η λίστα των αδικημάτων περιλαμβάνει πράξεις όπως νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), παθητική δωροδοκία και συνέργεια σε απάτη.

Και άλλοι στο στόχαστρο
Ο κύκλος των υπόπτων όσο προχωράει η έρευνα θα διευρύνεται, καθώς στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκονται και άλλοι συνάδελφοί τους- περισσότεροι από 20- στην πλειονότητά τους ορθοπεδικοί-χειρουργοί, οι οποίοι φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί με χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας DeΡuy Ιnternational. Για τον λόγο αυτόν εκτιμάται ότι από το γραφείο της εισαγγελέως Εφετών κ. Αννας Ζαΐρη θα περάσουν πολλοί ακόμη γιατροί, αλλά και στελέχη της εταιρείας που κατηγορούνται για ύποπτες συναλλαγές, οι οποίες έχουν καταγραφεί και σε έγγραφο των βρετανικών αρχών, που επίσης ερευνούν την υπόθεση.

Ενδιαφέροντα στοιχεία έχουν προκύψει και από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων γιατρών, λόγος για τον οποίο ελέγχονται και για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς μεγάλα χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς τους ήταν αδήλωτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ερευνόμενες καταγγελίες τα ορθοπεδικά είδη που επέλεγαν οι εν λόγω γιατροί με το αζημίωτο κοστολογούνταν μέχρι και 30% ακριβότερα, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Στέμματος στη Βρετανία καταδίκασε 44χρονο στέλεχος της DeΡuy Ιnternational, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις πωλήσεις στην Ευρώπη την περίοδο Φεβρουαρίου 2002- Δεκεμβρίου 2005, όταν σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές η εταιρεία επιδόθηκε σε παράνομες πληρωμές με αποδέκτες έλληνες γιατρούς και μέλη διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαΐου 2010, 09:46:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιουνίου 2011, 18:31:08
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΤΑ ΝΕΑ, 17/05/2010.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
... ο διαβήτης «κοστίζει» στο ΕΣΥ τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Μεγάλη η ευθύνη μας. Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρετσινιά του συνταγογράφου και να κάνουμε παράλληλα και ιατρική, θέτοντας ανά πάσα στιγμή υπό αμφισβήτηση τη διάγνωσή μας καθώς και τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση σε αυτή. Μόνον έτσι θα ωφεληθεί ο ασθενής και τα ταμεία, και μόνο έτσι θα μπορέσουμε και εμείς να υποστηρίξουμε το ρόλο μας.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: χρόνιες παθήσεις θεραπεία κόστος 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
13 Απαντήσεις
51019 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιουλίου 2019, 18:00:11
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1714 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2018, 21:37:57
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8598 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Οκτωβρίου 2019, 13:47:47
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
24610 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαΐου 2022, 16:23:39
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23039 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2023, 17:46:23
από Argirios Argiriou