Αγγελιοφόρος, 02/02/2009.Πόσες μέρες διαρκεί μία ίωση; Η ερώτηση είναι απλή, αλλά η απάντηση δεν είναι καθόλου αυτονόητη για κάποιον που είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ! Κι αυτό, γιατί, αν αρρωστήσει σήμερα, είναι υποχρεωμένος να περιμένει τουλάχιστον οκτώ μέρες για να δει παθολόγο, όταν προφανώς θα έχει αναρρώσει. Θα πρέπει επίσης να... ξεχάσει το ενδεχόμενο να εξεταστεί από κάποιον ενδοκρινολόγο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ενώ για οφθαλμίατρο θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 20 μέρες.
Το πρόβλημα -και σε αυτόν τον τομέα υγείας- ακούει στο όνομα «έλλειψη προσωπικού» και κυρίως γιατρών, αφού προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη σε δύο με τρεις μήνες, όταν λήγουν οι συμβάσεις κάποιων από τους γιατρούς που προσλήφθηκαν στο παρελθόν.
Οι «δύσκολες» ειδικότητες
Αν ο ασφαλιστικός μας φορέας δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί στην απλή και αυτονόητη ανάγκη μας να υποβληθούμε σε εξετάσεις όταν είμαστε άρρωστοι και όχι... αργότερα, τότε γιατί να τον πληρώνουμε; Αυτό αναρωτιούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που συνήθισαν πλέον να κάνουν υπομονή, περιμένοντας τη σειρά τους για το γιατρό.
Τα πρωτεία μεταξύ των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη αναμονή για το κοινό κατέχουν οι ορθοπεδικοί, οι ενδοκρινολόγοι, οι αγγειοχειρουργοί, οι ρευματολόγοι και οι οφθαλμίατροι. «Αυτές οι ειδικότητες πρέπει άμεσα να ενισχυθούν με συναδέλφους γιατρούς. Η ομοσπονδία μας υπολόγισε ότι, αν γίνονταν 1.500 προσλήψεις γιατρών πανελλαδικά, το πρόβλημα δε θα ήταν τόσο μεγάλο. Για τη Θεσσαλονίκη, απαιτούνται περίπου 50 με 60 γιατροί, από πέντε σε κάθε ειδικότητα, προκειμένου να μη δημιουργούνται αυτές οι μεγάλες αναμονές στα ραντεβού», εξηγεί ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ήταν χαρακτηριστικά μεγάλες οι αναμονές των ασθενών που ήθελαν ραντεβού με οφθαλμίατρο και μόλις προσλήφθηκαν κάποιοι γιατροί αμέσως ο χρόνος αναμονής μειώθηκε σημαντικά.
Λήγουν οι συμβάσεις
Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει χειρότερη από τον προσεχή Απρίλιο, αν η διοίκηση του ΙΚΑ δεν ενεργήσει προληπτικά. Εκείνο το διάστημα λήγουν η μία μετά την άλλη οι συμβάσεις που υπέγραψε η διοίκηση του ΙΚΑ με τους γιατρούς που προσέλαβε πριν από ενάμιση χρόνο.
«Τότε οι συνάδελφοι είχαν προσληφθεί με σύμβαση, η οποία λήγει τον Απρίλιο. Το πρόβλημα αφορά περίπου 100 γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και περίπου 670 σε όλη την Ελλάδα. Από την ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ, εδώ και καιρό, καταβάλλεται προσπάθεια για να μετατραπούν οι συμβάσεις αυτές σε αορίστου χρόνου, με σχετική προκήρυξη, αλλά ακόμη περιμένουμε...», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.
Στα εργαστήρια
Αντιμέτωποι με εκνευριστική αναμονή είναι αναγκασμένοι να βρεθούν και όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε κάποια εξέταση στα εργαστήρια του ΙΚΑ.
Στον τομέα αυτόν έχουν γίνει μεν κάποιες προσλήψεις (οι θέσεις, μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προκηρύχθηκαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και... υλοποιήθηκαν πριν από λίγους μήνες επί ΝΔ(!), δηλαδή... ταχύτατα), αλλά φαίνεται ότι δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. Σήμερα, η αναμονή για μια απλή εξέταση αίματος στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη φτάνει κατά μέσο όρο τις δέκα ημέρες, ενώ η αναμονή για μια εξέταση οστεοπόρωσης είναι 15 μέρες για τα δύο πιο παλιά μηχανήματα του ΙΚΑ και... ξεπερνά τους δύο μήνες για το καινούργιο μηχάνημα, το οποίο δικαιολογημένα έχει μεγαλύτερη ζήτηση. Καθημερινή, όμως, είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που θέλουν κάποια ακτινογραφία, όπου και εκεί πρέπει να θεωρούν δεδομένη την αναμονή.
Οι ασφαλισμένοι
Στην αντεπίθεση περνά ο Σύλλογος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 75.000. Υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα της υγείας φέτος θα είναι στην πρώτη γραμμή, αφού «δεν πάει άλλο» με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Οι αναμονές και τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και σε χαλασμένα μηχανήματα, σε ελλιπείς υποδομές, σε ''πληγές'' που συσσωρεύονται χωρίς να δίνονται λύσεις, χωρίς κανείς να δείχνει διατεθειμένος να δώσει λύσεις. Στο ΙΚΑ της Νεάπολης, για παράδειγμα, εξυπηρετούνται περίπου 300.000 ασφαλισμένοι, αλλά το κτίριο είναι ακατάλληλο για να δεχτεί τόσο κόσμο. Χρήματα υπάρχουν αλλά ''σκοντάφτουν'' στην πράξη. Κι όλα αυτά την ώρα που ακούμε για όλα αυτά τα σκάνδαλα και τα ιλιγγιώδη ποσά που αλλάζουν χέρια. Είναι κρίμα, θα έπρεπε να ντρέπονται», διαμαρτύρεται η πρόεδρος των Συνταξιούχων Σοφία Φραγκή.
Σύμφωνα με την ίδια, το δίλημμα που απασχολεί και φέτος το χειμώνα τους περισσότερους συνταξιούχους είναι ένα: να αγοράσουν φάρμακα ή πετρέλαιο, να πάνε σε έναν ιδιώτη γιατρό για να εξυπηρετηθούν ή να περιμένουν για μήνες το ραντεβού τους με γιατρό του ΙΚΑ; «Αυτά τα διλήμματα δεν έπρεπε να υπάρχουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Κράτος πρόνοιας δεν υπάρχει. Τα πάντα εμπορευματοποιούνται. Μας σπρώχνουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, από τη στιγμή που δε φροντίζουν να παράσχουν σωστές υπηρεσίες», προσθέτει η κ. Φραγκή.
Ποιες οι πιο... ακριβοθώρητες ειδικότητες στη Θεσσαλονίκη
Τα πρωτεία μεταξύ των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη αναμονή για το κοινό κατέχουν οι ορθοπεδικοί, οι ενδοκρινολόγοι, οι αγγειοχειρουργοί, οι ρευματολόγοι και οι οφθαλμίατροι.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος