Είναι πολύ καλό νομίζω που ξεκινά και σε αυτό το φόρουμ συζήτηση για το συνταξιοδοτικό θέμα.
Πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη μου, η νούμερο ένα συνδικαλιστική μας προτεραιότητα.
Σκέφτηκα να βάλω σε αυτό το post αυτά που παρέθεσε ο συνάδελφος κ. Σκούφαλος σαν επισύναψη από το προηγούμενο φόρουμ, για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα:Αγαπητοι συνάδελφοι,
ως "ανεργος" προς το παρόν -και για λίγο- βρηκα την ευκαιρια να αφιερώσω μια μέρα για να ξεκαθαρίσω το μπερδεμένο θέμα της ασφάλισης των νεοδιόριστων του ΕΣΥ.
Για όσους δεν ενημερώθηκαν απο αλλού, το ΦΕΚ για την προκύρηξη του Μαιου δημοσιεύθηκε πριν 3 μέρες.
Πήγα λοιπόν στο ΤΣΑΥ και αφου γνώρισα ΟΛΟΥΣ σχεδόν τους υπαλληλους σε ΟΛΟΥΣ τους ορόφους έβγαλα την εξης άκρη:
Η σύηνταξη με τις τρέχουσες κρατήσεις θα ειναι σύμφωνα με τον τύπο που ακολουθεί:
Μ.Ο.Μ.Τ.Π. Χ 2% Χ έτη ασφάλισης
π.χ. ΜΟΜΤΠ 2000 ευρώ χ 2% χ35 = 1400 ευρώ
(όπου ΜΟΜΤΠ: Μέσος Ορος Τελευταιας Πενταετίας)
Αν κάποιος αποφασίσει να απαρνηθει τις κρατήσεις δημοσίου μπορει να επιλέξει να γίνει ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΣΑΥ αφού πληρώσει το επιπλέον ασφάλιστρο του μηνα ( προς το παρόν περίπου 88 ευρώ) αναδρομικά απο τότε που ασφαλίστηκε στο ΤΣΑΥ ( όμως με την τρέχουσα τιμή ασφαλίστρων). Αν το κάνει αυτό θα λάβει 50% επιπλέον σύνταξη (στο παράδειγμά μας 700 ευρώ).
Στο ΤΣΑΥ (χωρίς όμως να μπορέσουν να αιτιολογήσουν το γιατι) όλοι μου έλεγαν οτι ΣΙΓΟΥΡΑ δεν συμφέρει να ασφαλιστεις και στο δημόσιο γιατι ειναι παρα πολλες οι κρατησεις (αγνωούσαν όμως το βασικό ΠΟΣΕΣ ειναι δηλαδη;)
Ετσι πήρα το δρόμο γιατι Γενικό λογιστήριο του κράτους στην Κάννιγγος. Εκει αφου περίμενα ως τις 12 την ώρα κοινού και αφου εμεινα στην σειρα για μια ώρα, με ενημέρωσαν οτι ΔΕΝ ξέρουνη τίποτα και οτι έπρεπε να πάω στα "κεντρικά" στην Πανεπιστημίου.
Για να μην τα πολυλογώ εκει έμαθα τα εξής.
Οι κρατήσεις για εναν νεοδιορισμένο με 8% χρονοεπίδωμα ειναι :
ΜτΠΥ: 55,46
Αρωγής: 54,51
Σύνολο110 Ευρώ
Με αυτά τα λεφτά θα πάρει κάποιος "άνω των 1000 ευρώ" σύνταξη όπως μου είπε η υπάλληλος χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές ποσό (ήταν αρμόδιο άλλο γραφειο και πραγματικά ειχα φτασει τα οριά μου απο τη γραφειοκρατια).
Συμπερασματικά λοιπόν Αντί να δώσεις 88 ευρώ και να πάρεις (αν τα πάρεις με τις συγχωνεύσεις των προβληματικών ταμείων που δρομολογούνται) 600 - 700 εύρώ, δίνεις 110 (22 ευρώ παραπάνω) και λαμβάνεις 1000 - 1100 ευρώ συν εφάπαξ σύν "καποια σιγουρια παραπάνω λόγω δημοσίου"
¨αρα δεν συμφέρει σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλλεξα να αρνηθείς το δημόσιο.
Βέβαια το ασφαλιστικό ειναι επι τραπέζης αυτη τη στιγμή και κανενας δεν ξερει σιγουρα τι εξέλιξη θα έχει.
Ελπίζω να βοήθησα.
Αν καποιος εχει διαφορετική πληροφόρηση ας την παραθέσει.
Ευχαριστώ
_______________________________________________________________
Παίρνω αφορμή από αυτό που έγραψε στις 25/9/07 ο συνάδελφος κύριος Τσακουντάκης στην συζήτηση υπό τον τίτλο ”Επίδομα βιβλιοθήκης”:
”Θα πάρουμε σύνταξη 440 ευρώ γιατί οι εκπρόσωποί μας το 1993 αφού τακτοποίησαν τις δικές τους συντάξεις έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα τις συντάξεις των ιατρών που θα ξεκινούσαν ασφάλιση μετά το 1993.”
Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Το έχω ακούσει και από αλλού ότι η σύνταξη αυτών που πρωτοασφαλίστηκαν στο ΤΣΑΥ μετά το 1993 θα είναι πολύ χαμηλή. Αν αυτό όντως είναι αλήθεια θα πρέπει να γίνει η νούμερο ένα συνδικαλιστική μας προτεραιότητα. Το ότι η πενιχρή σύνταξη που θα πάρουμε δεν είναι η νούμερο ένα συνδικαλιστική μας προτεραιότητα ίσως να έχει να κάνει όπως λέει και ο κύριος Τσακουντάκης, με το ότι οι πιο πολλοί από τους ενεργούς συνδικαλιστές μας είναι ακριβώς ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ πριν το 1993, ή δεν είναι καν ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ.
Κάτι έχω ακούσει για τη σύνταξη ΤΣΑΥ μονοσυνταξιούχου. Αν κατάλαβα καλά αναφέρεται σε αυτούς που θα πάρουν σύνταξη μόνο από το ΤΣΑΥ και από πουθενά αλλού και σημαίνει ότι αν πληρώσουν κάποιες παραπάνω συνταξιοδοτικές εισφορές, τότε παίρνουν και μεγαλύτερη σύνταξη. Είναι όντως έτσι; Ξέρει κανείς τίποτε περισσότερο για αυτό;
(στο τοπικό παράρτημα του ΤΣΑΥ της Καβάλας όπου ανήκω η υπάλληλος δεν ήξερε με σιγουριά (!!) και με παρέπεμψε στα κεντρικά του ΤΣΑΥ στην Αθήνα αλλά όταν πήρα τηλέφωνο μερικές φορές δεν μπορούσαν να βρουν το αρμόδιο υπάλληλο….)
______________________________________________________________
Πρίν από χρόνια νομίζω το 2003 είχα ψάξει το θέμα στο ΤΣΑΥ ( αφορά όσους είναι στο ΕΣΥ )
Καταρχήν η σύνταξη από το ταμείο μας ,εάν κάποιος ΝΑ ( Νέος ασφαλισμένος δηλ μετά 1993 ) έβγαινε στήν σύνταξη με τις τότε τιμές
θα έπαιρνε με 25 χρόνια προυπηρεσία 625 ευρώ , και με 30χρόνια -900ευρώ και με 35έτη - 1100ευρώ
Για να ενταχθείς τώρα στήν κατηγορία των μονοσυνταξίουχων (ΜΣ)του ΤΣΑΥ μπορείς , εφόσον είσαι ΝΑ και θα παρεις σύνταξη μόνο από το ΤΣΑΥ,
και όχι απο το Δημόσιο. Οι τιμές τότε ( 2003 ) ήταν περίπου 750ευρώ το εξάμηνο , τα χρήματα τα καταβάλει ο εργαζόμενος στο ΤΣΑΥ και δεν
εμπλέκεται η εργοδοσία μας. Η ένταξη στην κατηγορία των ΜΣ του ΤΣΑΥ σου εξασφαλίζει +50% αύξηση στην σύνταξη στις παραπάνω τιμές. Ως εδώ καλά , αλλά υπάρχει κάτι ακόμα, ο ασφαλισμένος που μπαίνει στους ΜΣ πρέπει να καταβάλει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ την παραπάνω εισφορά απο το που έκανε εγγραφή στο ΤΣΑΥ , για μένα τότε, για 8 έτη αναδρομικά έβγαινε ένα ποσό 11.500 - 12.000ευρώ, εάν δε τα έδινες με δόσεις είχε και επιπλέον επιβάρυνση. Έαν τώρα θελήσεις κάποια στιγμή ,κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού βίου , να βγείς από τους ΜΣ παίρνεις τα χρήματα που έχεις δώσει , πίσω αλλά ΑΤΟΚΑ.
Εγώ προσωπικά έκανα ιδιωτική ασφάλιση με βάση τα 1.500ευρω το χρόνο και για 25έτη, γλίτωσα τα αναδρομικά και σε περίπτωση θανάτου
η οικογένεια παίρνει ένα καλό ποσό. Ωστόσο η υπάρχει πάντα το ερωτηματικό της φερεγγυότητας, και έαν την διακόψεις πρί την λήξη μάλλον λιγότερα παίρνεις πίσω ( εάν πρίν τα 3 έτη τίποτα).
Υ.Γ
Εάν κάποιος έχει εργαστεί οπουδήποτε πρίν το 1993, αρκεί να είχε ασφαλίστει σε κάποιο ταμείο δεν ειναι ΝΑ και βρίσκεται σε
καλύτερη ασφαλιστική μοίρα , με τελείως διαφορετικές χρεώσεις στην περίπτωση που θελει να πάρει σύνταξη και από το δημόσιο
(εφόσον εργάζεται στο ΕΣΥ ) , Σάν ΝΑ μου ζήτησαν όταν διορίστηκα περίπου 300 ευρω κρατήσεις/μήνα για να πάρω σύνταξη και απο το δημόσιο.
Θεοδόσης Θεοδοσίου
Κ.Υ Χαλανδρίτσας – Αχαία
______________________________________________________________
...Λοιπόν συνάδελφοι, έτσι πρόχειρα και προσωρινά μέχρις ότου έχουμε μια ακριβέστερη πληροφόρηση, ότι μου είπαν τηλεφωνικά από το ΤΣΑΥ.
Και παρ' όλο ότι θεωρώ σωστό την συμπερίληψη του θέματος - σύνταξη, στους συνδικαλιστικούς στόχους μας. (Νίκο)
Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, π.χ. η δική μου 19μηνη, θα κόστιζε περί τα 4.000 €. Το ποσό εκπίπτει από την εφορία στο τέλος χρόνου.
Η επιπρόσθετη συνεισφορά μας για αύξηση της σύνταξης, είναι γύρω στα 530 €, ανά εξάμηνο. Αναμένεται όμως ένας Νόμος από το Υπουργείο, όπως
μου είπαν, και εξ άλλου το ποσόν αυτό είναι μεταβλητέο. Πάντως και όσον αφορά τα αναδρομικά επίσης είναι μη φορολογήσημα. Ολα αυτά βέβαια
προφορικά.
*επισυνάπτω διάφορα έγγραφα από την σελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος, η οποία δείχνει τελευταία... εν τω πτωχεύσει και αυτή...
________________________________________________________
Κατ’ αρχάς να συγχαρώ το συνάδελφο Zark για το θάρρος και την υπομονή του να επισκεφθεί την ίδια μέρα το ΤΣΑΥ και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει αν είχε πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να διατηρήσει την ηρεμία του πριν ξεκινήσει αυτή την Οδύσσεια ή/και τι αγωγή χρειάστηκε μετά το πέρας αυτής! Οι γνώσεις αυτές θα ήταν πολύ χρήσιμες τόσο για εμάς όσο και για τους ασθενείς μας στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων αναζήτησης, έγκυρων , πληροφοριών από δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικούς οργανισμούς!
Όπως, όμως αναφέρει και ο ίδιος, οι πληροφορίες που συνέλλεξε μετακινούμενος «από γραφείον εις γραφείον» είχαν το χαρακτήρα «δεν ξέρω ακριβώς», «είναι αρμόδιο άλλο τμήμα» κλπ. Κι αν αυτό ισχύει στις υποτιθέμενες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, με τη φυσική παρουσία του ερωτώντα στο χώρο, φαντάσου τι έχει να τραβήξει αν παρουσιαστεί στο γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου που θα υπάγεται κατά το διορισμό του και ζητήσει να έχει ασφάλιση ΤΣΑΥ και Δημόσιο! Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου θα απαντήσουν: «θα ζητήσουμε διευκρινήσεις και πληροφορίες από το Υπουργείο ή/και το ΤΣΑΥ» οπότε καταλαβαίνετε τι θα συμβεί….
Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως του τα παρουσίασαν. Π.χ. κρατήσεις νεοδιοριζόμενου για δημόσιο μόνο για ΜΤΠΥ και Ταμείο Αρωγής;;;;;;
Θα αναφερθώ με παράδειγμα τον εαυτό μου. Ανήκω στη κατηγορία νέων ασφαλισμένων (μετά την 1-1-93) και δουλεύω ως επιμελητής - γιατρός στο ΕΣΥ από το 2002. Κατά την ανάληψη υπηρεσίας δεν ρωτήθηκα από γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου σε ποιο ασφαλιστικό φορέα επιθυμώ να ασφαλιστώ, άρα υποθέτω είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ, ούτε αν επιθυμώ να πληρώνω επιπλέον εισφορές για να λάβω σύνταξη και από το Δημόσιο. Απλά με ενημέρωσαν ότι για τα πρώτα 2 χρόνια υπάρχουν κάποιες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για εγγραφή στα ταμεία ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ. Πράγματι όσοι θα ξεκινήσετε τώρα εργασία στο ΕΣΥ θα δείτε στα έντυπα ανάλυσης αποδοχών για τα πρώτα 2 χρόνια (για το ΤΕΑΔΥ νομίζω είναι μόνο ο πρώτος χρόνος) σημαντικά ποσά κρατήσεων στην κατηγορία «ΜΤΠΥ εγγραφή» και «ΤΕΑΔΥ εγγραφή».
5 χρόνια μετά την έναρξη εργασίας μου στο ΕΣΥ αντιγράφω από το έντυπο ανάλυσης των τακτικών αποδοχών μου ότι υπάρχουν σημειωμένες κρατήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες:
ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ, ΤΕΑΔΥ, ΦΜΥ, ΥΓ. ΠΕΡΙΘΑΛ., ΤΣΑΥ, ΤΣΑΥ ΕΙΣΦΟΡ., ΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΛΟΙΠΕΣ ΚΡΑΤ.
Παρατηρείτε ότι στις κατηγορίες ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ, ΤΕΑΔΥ, ΦΜΥ, ΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, υπάρχει αναφορά στη λέξη «Δημόσιο» και τον τελευταίο καιρό έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν ξέρω τι είναι αυτές οι κρατήσεις, αν είναι υποχρεωτικό να γίνονται και τι θα μου αποδώσουν στο μέλλον! Και το κυριότερο, κανείς δεν μπορεί να μου δώσει μια έγκυρη απάντηση!
Παραθέτω δύο έγγραφα που μου έστειλε ο καλός συνάδελφος κ. Πατρωνάκης. Το ένα αφορά επιστολή της Προέδρου του ΜΤΠΥ που αναλύει το ρόλο του ταμείου καθώς και το υποχρεωτικό της απόδοσης εισφορών σ’ αυτό για όλους τους νεοδιοριζόμενους και το δεύτερο έγγραφο αφορά δημοσίευμα του συναδέλφου κ. Βαρνάβα που αναδεικνύει τον παραλογισμό της υποχρεωτικής απόδοσης εισφορών στο ΜΤΠΥ που όμως για να αποδόσουν κάτι στον ασφαλισμένο στο μέλλον πρέπει να λάβει βεβαίωση από το Λογιστήριο του κράτους ότι λαμβάνει σύνταξη από το Δημόσιο. Και για να λαμβάνει σύνταξη από το Δημόσιο ένας γιατρός του ΕΣΥ που έχει ως κύριο ταμείο σύνταξης το ΤΣΑΥ, πρέπει να πληρώνει εισφορές που αγγίζουν το 30% των αποδοχών του! Άρα δεν πληρώνει για σύνταξη από δημόσιο, πληρώνει εισφορές υποχρεωτικά στο ΜΤΠΥ, στο τέλος δεν παίρνει σύνταξη από το δημόσιο και δεν παίρνει τίποτα (ή μήπως «παίρνει» κάτι που έχει σχέση με όργανα του σώματος του άνδρα; ) στο τέλος και από το ΜΤΠΥ! Οι Μηχανικοί του δημοσίου που ανήκουν στην ίδια κατηγορία φαίνεται, στο έγγραφο του κ. Βαρνάβα, να έχουν κινηθεί δικαστικά έναντι αυτού του παραλογισμού. Οι γιατροί, ως συνήθως, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ίσως και να φταίει ότι η πλειονότητα των συναδέλφων (ή μήπως «συναδέλφων») που ασχολήθηκε με τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα ανήκει στην κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με πολύ καλύτερους όρους συγκριτικά με τους νέους ασφαλισμένους!
Επίσης κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι ισχύει με τις κρατήσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων του αγροτικού και της ειδίκευσης μας αφού τότε δεν θεωρούμαστε γιατροί του ΕΣΥ (αν και νομίζω ότι σαν αγροτικός υπάγεσαι στο ΕΣΥ). Δεν θυμάμαι τι κρατήσεις είχαμε εκείνη την εποχή και δεν έχω κρατήσει κάποια σχετική ανάλυση αποδοχών από τότε. Μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος ειδικευόμενος ή/και αγροτικός να μας πει τι κρατήσεις γίνονται στις αποδοχές του;