Γενικά > Νομικά θέματα

Καθεστώς ασφάλισης και σύνταξης. Τι ισχύει τελικά;

<< < (87/95) > >>

Argirios Argiriou:
30-10-2022 Καθημερινή.
Του Θάνου Τσιρου.

Με σύνταξη που θα κινείται στα όρια της φτώχειας (ή και κάτω από αυτά) κινδυνεύει να βρεθεί ο αυτοαπασχολούμενος που θα επιμείνει να πληρώνει την ελάχιστη επιτρεπτή ασφαλιστική εισφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Ιδίως αν τα χρόνια ασφάλισης είναι περιορισμένα, η μηνιαία σύνταξη μπορεί να προκύπτει και κάτω από τα 600-700 ευρώ τον μήνα. Το… δυστύχημα για τον ελεύθερο επαγγελματία –ειδικά αυτόν που βρίσκεται λίγο πριν από τη σύνταξη– είναι ότι ακόμη και αν επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κλάση, η βελτίωση των τελικών συντάξιμων αποδοχών δεν θα είναι πολύ μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την καταβολή των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών. Ο λόγος; Η «ανισορροπία» ανάμεσα στην εθνική σύνταξη (την οποία εξασφαλίζουν όλοι με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης) αλλά και στην «ανταποδοτική», η οποία χτίζεται μήνα με τον μήνα με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Η συζήτηση για το ύψος των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων ανοίγει και πάλι εξαιτίας της επικείμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον πληθωρισμό. Ο νόμος προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να αυξάνονται με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Επειδή όμως το ποσοστό φαίνεται να εκτινάσσεται πάνω από το 9% –αυτό θα φανεί σε μεγάλο βαθμό τη Δευτέρα με την ανακοίνωση του εναρμονισμένου δείκτη για τον Οκτώβριο–, πάνω από 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι αντιδρούν επειδή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ο αντίλογος –πέραν του προφανούς επιχειρήματος ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων χρηματοδοτούν τις συντάξεις– είναι ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, επιμένοντας να καταβάλλουν χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, κινδυνεύουν με «φτωχοποίηση» κατά τη διαδικασία της συνταξιοδότησης.

Πώς υπολογίζεται η σύνταξη του αυτοαπασχολούμενου; Οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει κάθε χρόνο (μόνο για το κομμάτι της σύνταξης, όχι για την υγειονομική περίθαλψη) ανάγονται σε ετήσιες αποδοχές. Αυτές μπαίνουν κάθε χρόνο στο «καλάθι» του ασφαλισμένου (το οποίο ουσιαστικά γεμίζει με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 και μετά), γίνεται η προσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό του κάθε έτους και προκύπτουν οι συντάξιμες αποδοχές. Βάσει αυτών και ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, προκύπτει το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης (ή ανταποδοτικό) το οποίο και προστίθεται στην εθνική σύνταξη, η οποία επίσης προσαρμόζεται κάθε χρόνο βάσει του πληθωρισμού.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τη σύνταξη του αυτοαπασχολουμένου, όταν αυτός επιμένει να καταβάλλει τις λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές; Οι συντάξιμες αποδοχές διατηρούνται πολύ χαμηλά και χρόνο με τον χρόνο «χτίζει» μια σύνταξη που έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο ελάχιστο ποσό της εθνικής σύνταξης. Το ακόλουθο παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό: Ασφαλισμένος αυτοαπασχολούμενος που επιλέγει να καταβάλλει κάθε χρόνο το ελάχιστο ποσό, είναι σαν να κλειδώνει (με τα σημερινά δεδομένα) ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 9.300 ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό; Από τα 210 ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι και η κατώτερη βαθμίδα, τα 155 ευρώ πηγαίνουν για τη σύνταξη. Αυτά πολλαπλασιάζονται επί πέντε και προκύπτουν οι μηνιαίες αποδοχές που στην προκειμένη περίπτωση είναι 775 ευρώ ανά μήνα ή 9.300 ευρώ σε ετήσια βάση. Με αυτές τις ετήσιες αποδοχές –και με την παραδοχή ότι τα επόμενα χρόνια ο πληθωρισμός θα έχει και πάλι μεγάλα σκαμπανεβάσματα, όπως συνέβη και από το 2002 μέχρι σήμερα– ο ασφαλισμένος που θα επέμενε μέχρι τέλους να πληρώνει το ελάχιστο θα έπαιρνε την ακόλουθη σύνταξη:

1. 480 ευρώ μεικτά με 15 χρόνια ασφάλισης.

2. 566 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.

3. 613 ευρώ με 25 χρόνια ασφάλισης.

4. 669 ευρώ με 30 χρόνια ασφάλισης και

5. 900 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ακόμη και για κάποιον με τέσσερις δεκαετίες εργασίας, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές κατά τη συνταξιοδότηση δεν πλησιάζουν καν τα 1.000 ευρώ, ενώ με τα λίγα χρόνια ασφάλισης, ο ασφαλισμένος ουσιαστικά λαμβάνει την εθνική σύνταξη (από 1/1/2023 θα είναι 369 ευρώ στα 15 χρόνια και 411 ευρώ στα 20 χρόνια) και… κάτι ψιλά.

Το πρόβλημα που παρατηρείται είναι πως ακόμη και αν κάποιος επιλέξει τις ανώτερες ασφαλιστικές βαθμίδες, η σύνταξή του δεν βελτιώνεται σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την καταβολή των πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών. (Κατά την γνώμη μου το καλύτερο για έναν ελευθεροεπαγγελματία Ιατρό είναι να επιλέξει την πιο φθηνή ασφαλιστική κλάση (1η κλάση) και τις επιπλέον οικονομίες του για την σύνταξή του να τις βάζει στο ΤΕΑ ΙΣΘ που όσα χρόνια λειτουργεί δείχνει να είναι ένα νοικοκυρεμένο Ταμείο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ) Για παράδειγμα, ανεβαίνοντας κάποιος στην 3η ασφαλιστική κλάση, θα πληρώνει 302 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (ουσιαστικά 330 ευρώ από τις αρχές του 2023), δηλαδή 90 ευρώ παραπάνω ανά μήνα. Πώς διαμορφώνεται η σύνταξη με την 3η ασφαλιστική κλάση;

1. Στα 542 ευρώ για τα 15 χρόνια ασφάλισης.

2. Στα 647 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης.

3. Στα 719 ευρώ για τα 25 χρόνια ασφάλισης κ.ο.κ.

Αρα, χρειάζεται να πληρώνει κάποιος ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 90 ευρώ παραπάνω για να αυξήσει τη σύνταξή του κατά περίπου 60-80 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος επιβίωσης μετά τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερος από τον χρόνο ασφάλισης, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβληθούν. Η επίλυση αυτού του προβλήματος, δεν απαιτεί μόνο προσαρμογές των εισφορών με βάση τον πληθωρισμό αλλά και ενίσχυση του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
20/11/2022 Ertnews

Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΤΑΕ Νίκος Καλάκος μίλησε στην ΕΡΤ για το τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΤΑΕ Νίκος Καλάκος μίλησε στην ΕΡΤ για το τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.

Ανάμεσα στα σημεία που ξεχωρίζουν είναι η μονιμοποίηση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, η παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ στα 10 έτη (από 20 που ήταν στο παρελθόν), η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12) και η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου χορήγησης αναπηρικής σύνταξης.

Ο κ. Καλάκος ανέφερε πως βασικός στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να εξορθολογίσει παλαιότερους νόμους, ενώ για το θέμα της παραγραφής τόνισε πως «αν κάποιος οφειλέτης έχει λάβει κοινοποίηση οφειλής, το χρέος του δεν παραγράφεται».

Για τη δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις ο κ. Καλάκος είπε πως «είναι μία αρκετά καλή διευκόλυνση ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν και να πληρώσουν τις οφειλόμενες εισφορές».

Σχολιάζοντας το ενιαίο πλαίσιο χορήγησης αναπηρικής σύνταξης ο κ. Καλάκος είπε ότι «είναι μια ευεργετική διάταξη, αφού αυτό που ίσχυε ήταν να έχουμε δύο κατηγορίες, τους μισθωτούς που μπορούσαν να πάρουν αναπηρική σύνταξη με ένα ποσοστό 50% και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στο 67%. Τώρα ισχύει το ίδιο για όλους. Κατεβαίνει δηλαδή στο 50% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 20/11/2022
της Ρουλας Σαλουρου

Τα λάθη σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και αναγνώρισης πλασματικών ετών – Πότε πρέπει να υποβάλουν ένσταση

Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μηδενισμό των αιτήσεων λήψης κύριας σύνταξης πριν από το τέλος του 2022, καθώς και οι νέες διαδικασίες έκδοσης fast track συντάξεων, αλλά και συντάξεων εμπιστοσύνης, αποτελούν μέρος ενός τολμηρού σχεδίου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια. Προκαλούν όμως και αβεβαιότητα και ανησυχία στους κόλπους των εν αναμονή αλλά και των νέων συνταξιούχων, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις – αναφορές τόσο για λάθη στις νέες συντάξεις όσο και για αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, παρότι έχουν υποβληθεί ακόμη και πριν από το 2019. Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει πως από το 2021 και πίσω εκκρεμούν στον τομέα των αιτήσεων για τη λήψη κύριας σύνταξης περίπου 9.500 «προβληματικές περιπτώσεις». Από αυτές, οι 270 είναι υποθέσεις με ενστάσεις και δικαστικά θέματα, οι 730 υποθέσεις χωρίς ιατρική γνωμάτευση, 600 υποθέσεις με οφειλές άνω των προβλεπομένων ορίων και 7.900 υποθέσεις που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τα μηχανογραφικά στοιχεία του ΕΦΚΑ. Οσο για τα λάθη, ξεκαθαρίζει πως αποκλίσεις στα ποσά υπήρχαν και πριν από τις fast track συντάξεις, δέχεται πως υπάρχει ένα 20% που παρατηρούνται αποκλίσεις και σημειώνει ότι, όπως συνέβαινε παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις, εκδίδονται με επιφύλαξη. Στις περιπτώσεις που οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, τότε οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν σε σύντομο χρόνο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Η «Κ» με τη βοήθεια του γνωστού δικηγόρου Δημήτρη Μπούρλου, που ειδικεύεται στα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά θέματα, παρουσιάζει σήμερα έναν μίνι οδηγό για το τι πρέπει να κάνουν όσοι από τους συνταξιούχους –μελλοντικούς και νυν– ανησυχούν για τη σύνταξή τους.

Η πρώτη τέτοια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων είναι όσων έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν από το 2022, ακόμη και από το 2019, και δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, κυρίως στο Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) ή το Δημόσιο και το ΙΚΑ, ή επίσης το ΙΚΑ και ένα από τα ταμεία των μη μισθωτών, αλλά και κάποιες για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις αναγνωρίσεων πλασματικών ετών. Για όλους αυτούς, τονίζεται ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ότι εμπίπτουν στην περίπτωση των «ανελαστικών», των αιτήσεων δηλαδή που εν τέλει θα απορριφθούν από τον ΕΦΚΑ. Οφείλουν αρχικά να κάνουν ένα ερώτημα για την πορεία της αίτησής τους στο 1555 κι αν δεν υπάρξει έγκαιρη ή ικανοποιητική απάντηση να κλείσουν ένα ηλεκτρονικό ραντεβού και να ενημερωθούν από την αρμόδια διεύθυνση για την πορεία της αίτησής τους.

Μια άλλη μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που ανησυχεί είναι αυτή με όσους έχουν λάβει τη σύνταξή τους τους τελευταίους μήνες, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει υπολογιστεί το σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου. Ειδικότερα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης δεν έχει υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης των άλλων ταμείων. Λάθη και παραλείψεις έχουν εντοπιστεί στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων, όπως ημέρες στρατιωτικής υπηρεσίας, ημέρες τακτικής ανεργίας, εξαγοράς λόγω σπουδών, τέκνων ή κενών διαστημάτων. Πρόκειται για συντάξεις που έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία fast track (νέες αιτήσεις) ή με τη διαδικασία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» (παλαιές συντάξεις). Μάλιστα, στις νέες αποφάσεις αναγράφεται ότι υπάρχει επιφύλαξη για μελλοντική αναθεώρησή τους. Οπου υπάρχει ένδειξη πως δεν έχουν υπολογιστεί όλα τα έτη ασφάλισης ή δεν έχουν συνυπολογιστεί χρόνοι που έχουν δηλωθεί από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, θα πρέπει να υποβάλει ένσταση. Μάλιστα τονίζεται ότι οι λόγοι είναι τυπικοί, καθώς το υπουργείο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όλες οι περιπτώσεις που εκδίδονται με επιφύλαξη θα επανεξεταστούν.

Προετοιμασία

Με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέου στοκ εκκρεμοτήτων στο άμεσο μέλλον, τρία είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι όταν βρίσκονται λίγο πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος: Το πρώτο και βασικό είναι να ζητήσουν την έκδοση προσυνταξιοδοτικής απόφασης για τον χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οφείλουν να το κάνουν δύο χρόνια πριν από τη θεμελίωση του δικαιώματός τους, καθώς η έκδοσή της καθυστερεί σημαντικά. Το δεύτερο είναι, σε περίπτωση που έχουν ασφάλιση σε ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολουμένων (πρώην ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ), να ζητήσουν μια βεβαίωση του χρόνου ασφάλισής τους, γιατί έτσι θα ελεγχθεί και το εάν έχουν οφειλές ή όχι. Και το τρίτο βήμα είναι να υποβάλουν την αίτηση για αναγνώριση πλασματικών ετών νωρίτερα από την αίτηση συνταξιοδότησης (παρότι υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη υποβολή), καθώς με αυτόν τον τρόπο πρώτα θα αναγνωριστούν τα πλασματικά και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
16/04/2021

On-line εφαρμογή για την εθνική σύνταξη. Πόσα χρόνια ασφάλισης χρειάζονται

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
ΕΦΚΑ: Παρατείνεται έως τις 12 Φεβρουαρίου η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας 2023

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντιγράφω ανάρτηση σε Ιατρική ομάδα του facebook του Vasileios Stathopoulos στις 30/01/2023. Ο Vasileios Stathopoulos είναι ιδιώτης Οδοντίατρος και ένας από τους πιο ενημερωμένους Υγιεινομικούς στην χώρα για θέματα ασφάλισης για Ιατρούς (ΕΦΚΑ, πρώην ΕΤΑΑ, πρώην ΤΣΑΥ κτλ). Έχει διατελέσει μέλος Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και μέλος ΔΣ του ΕΤΑΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ για το 2023

Με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία επιλογής του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023, σας ενημερώνω ότι η πλέον ανταποδοτική κλάση/κατηγορία είναι η πρώτη, αυτή με τη χαμηλότερη χρέωση, για όλους τους ασφαλισμένους είτε της 1ης πενταετίας είτε παλαιότερους και για όλους τους κλάδους. Εξαίρεση αποτελούν οι έμμισθοι υγειονομικοί που υποχρεούνται στην 2η κατηγορία
Όσο υψηλότερη κατηγορία επιλέγουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη ανταποδοτικότητα. Μπορεί δηλαδή να «βελτιώνεται» οριακά το ποσό της μελλοντικής αλλά καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερες και ανώφελες ασφαλιστικές εισφορές αντιστοίχως για την όποια αύξηση. Με απλά λόγια, τα επιπλέον ποσά της υψηλότερης κατηγορίας, μας «επιστρέφονται» μετά από πολλά χρόνια συνταξιοδότησης.
Επίσης, για όσες/ους επιθυμούν να προβούν σε εξαγορά πλασματικών χρόνων (που θα πρέπει να γίνει με αυστηρή αξιολόγηση/εξέταση εάν τα έχουν ανάγκη) θα πρέπει να επιλέξουν την 1η κατηγορία, ειδικάτην χρονιά που θα προβούν στην εξαγορά αυτή, για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος της εξαγοράς των πλασματικών χρόνων.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση