25/10/2023 Χρήστος ΜέγαςΑσφαλιστικό: Ο κορονοϊός μας… γλίτωσε από την αύξηση των ορίων ηλικίας
Το γ’ μνημόνιο με την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ο Κατρούγκαλος με την μείωση των συντάξεων και η… πανδημία «έσωσαν» το Ασφαλιστικό.
Αλλά και πάλι η κυβέρνηση θέτει δύο όρους:
α) Να αυξάνεται, από εδώ και εμπρός, το όριο ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής (το αποφύγαμε μέχρι στιγμής γιατί είχαμε πολλούς… θανάτους από τον κορονοϊό) και
β) οι αυξήσεις στις συντάξεις να είναι κάτω ή το πολύ στο ύψος του πληθωρισμού. Καμία σκέψη για πραγματική αύξηση (ένα μέρος της οικονομικής μεγέθυνσης).
Υπό αυτά τα δεδομένα τα οικονομικά του συστήματος θεωρούνται βιώσιμα αν και (επιπλέον):
- Δεν αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις και σχεδόν 900.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν για δεύτερη χρόνια το2024 αύξηση (προσωπική διαφορά).
- Οι χαμηλές σύνταξες υπόκεινται σε φορο-αφαίμαξη (μη τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, διπλή φορολόγηση χωρίς καν να τηρείται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.400 € μεικτά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου)
- Το Δημογραφικό απειλεί την ισορροπία καθώς σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα (η τρέχουσα γενιά πληρώνει εισφορές για την σύνταξη της προηγούμενης) δεν εισέρχονται νέοι στη αγορά εργασίας.
- Έχουμε το υψηλότερο στην Ευρώπη ποσοστό ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και των γυναικών.
Παρά ταύτα, οι χαμηλές μεταβιβάσεις (σ.σ. η ανταποδοτική σύνταξη με τα βίας φτάνει στο 50% μετά 40 χρόνια ασφάλισης) και η μεγάλη ηλικία συνταξιοδότησης (67ο με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης), διασφαλίζουν μέχρι στιγμής μια… ευστάθεια Ασφαλιστικό.
Μη βιώσιμες συντάξεις
Δηλαδή, διά των μη βιώσιμων συντάξεων έχουμε, στατιστικά, ένα… βιώσιμο Σύστημα.
Ωστόσο, ενώ κανείς δεν συζητάει το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μεσοπρόθεσμα εξαρτάται από την… αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Στην νομοθεσία της χώρας υπάρχει η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή (αύξηση) των ορίων ηλικίας ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής στα 65 έτη. Η σχετική πρόβλεψη του ν.4387/16 αναφέρει ρητά την ανάγκη αναπροσαρμογής των ηλικιακών ορίων από 1/1/2024.
Αλλά δεν εφαρμόζεται γιατί, εν τω μεταξύ, το προσδόκιμο ζωής υποχώρησε οριακά στα 80 έτη λόγω υψηλού αριθμού θανάτων μέσα στην πανδημία…
Ωστόσο, η αναπροσαρμογή θεωρείται αναγκαία από τους τεχνοκράτες.
Κατά τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνο Τσακλόγου «σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, αν δεν αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες (για μεταβολή του ορίου συνταξιοδότησης, του κανόνα αναπροσαρμογής των συντάξεων, κλπ) το ελληνικό σύστημα είναι βιώσιμο».
Δηλαδή για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού ο αρμόδιος υφυπουργός θέτει δύο όρους:
1) Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο μέλλον σύμφωνα με την αύξηση των προσδόκιμου ζωής. Ουσιαστικά όσο αυξάνεται ο μέση ηλικία θανάτου πάνω από τα 80, τόσο να αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης πάνω από τα 67!
2) Οι αυξήσεις στις αποδοχές να δίνονται στο 50% του πληθωρισμού και το ήμισυ του ΑΕΠ. (Από 1/1/22025 θα δίνεται ο πληθωρισμός). Καμία αναπροσαρμογή δηλαδή των συνταξιούχων πέραν του ποσοστού κάλυψης από τον τιμάριθμο. Για παράδειγμα την μερική συμμετοχή στον δημιουργούμενο πλούτο (ΑΕΠ)!
Στο πρόσφατο συνέδριο για το Δημογραφικό ο κ.Τσακλόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η υφιστάμενη νομοθεσία συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης:
«Υπάρχει νόμος ήδη από το 2011 που συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το προσδόκιμο αυτό δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν αναμένεται αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όμως, αναμφίβολα κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό» είπε χαρακτηριστικά.
Αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης προτείνει και το σχέδιο Πισσαρίδη.
Κοντολογίς προτείνει το τελικό ποσό της σύνταξης (ποσοστό αναπλήρωσης), να μην εξαρτάται τόσο από το εάν θα έχει κάποιος 40 χρόνια ασφάλισης, αλλά εάν λαμβάνει την σύνταξη στα 62 ή στα 67 έτη…
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος