Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες.
Θα ήθελα λίγο από τον χρόνο σας, να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη σχετικά με τα όσα έχουν γραφτεί παραπάνω και ίσως γραφτούν και στη συνέχεια.
Ασκώ την Ιατρική Τέχνη ως πρωτοβάθμιο επίπεδο, σε ιδιωτικό ιατρείο, χωρίς να είμαι συμβεβλημένος με κανένα ταμείο και
δεν συνταγογραφώ σε κανένα βιβλιάριο ασφαλισμένου(ούτε του Δημοσίου ή του ΟΓΑ). Στην περιοχή μου(περίπου 10.000 κάτοικοι επιπλέον 10.000 κατοίκων των πέριξ χωριών), υπάρχει Κέντρο Υγείας με 3 Ειδικούς Παθολόγους, 1 Ειδικό Γενικής Ιατρικής και περίπου 10 Αγροτικούς Ιατρούς. Επιπλέον ιδιωτεύουν 3 Παθολόγοι, 1 Πνευμονολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 1 Γυναικολόγος, 2 Ουρολόγοι, 3 Παιδίατροι, 2 Οφθαλμίατροι, 4 Μικροβιολόγοι. Να σημειώσω ότι υπάρχουν 24 φαρμακεία στο σύνολο της περιοχής.
Όταν έκανα έναρξη του ιατρείου μου δέχτηκα πολλά σχόλια σχετικά με τη βιωσιμότητά του.Πώς θα μπορούσε ένα ιατρείο να λειτουργήσει χωρίς σύμβαση με ταμεία ανάμεσα σε ένα χώρο «κορεσμένο» από επαγγελματίες του χώρου της υγείας; Δεν πτοήθηκα ούτε λεπτό. Έσκυψα το κεφάλι κάτω και έκανα τα εξής:
Καταρχήν σας εύχομαι ότι το καλύτερο.
Το παρακάτω μην το εκλάβετε ως προσωπική αιχμή αλλά θα ήθελα την γνώμη σας για το πώς θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνεται!!
Δηλαδή οι ασθενείς που εξετάζονται από εσάς, πληρώνουν και τις εξετάσεις και τα φάρμακα? Ή μήπως απευθύνονται αλλού, για να τα περάσουν δια μέσου του ταμείου τους?
[/list]
Ουδεμία παρεξήγηση για την παρατήρησή σας, ίσα-ίσα είναι αρκετά εύστοχη.
Όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, το ετήσιο κόστος ανά ασθενή για πρωτοβάθμια περίθλαψη είναι πάρα πολύ μικρό, εφόσον ο ιατρός εξαντλεί κάθε δυνατή κλινική εξέταση με τις γνώσεις που αντλούνται από τις τεχνικές της «ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑΣ» και δεν ζητάει από τον ασθενή περιττές εξετάσεις και με μεγάλη συχνότητα. Επιπλέον η βασική ανάγνωση του υπερηχογραφήματος, του καρδιογραφήματος, της σπιρομέτρησης-ροομέτρησης και άλλων διαγνωστικών μεθόδων, που λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο μου, επικουρεί στη διαγνωστική διαδικασία.
Σχετικά με τις αγωγές που δίδω στους ασθενείς μου, πάντα για πρωτοβάθμια περίθλαψη, χρησιμοποιώ 174 εμπορικά σκευάσματα με τις εξής αναλογίες λιανικής τιμής:
1. 135 σκευάσματα με λιανική τιμή <7,5€
2. 28 σκευάσματα με λιανική τιμή 7,5-13,8€
3. 7 σκευάσματα με λιανική τιμή 14-23,7€
4. 4 σκευάσματα με λιανική τιμή >24€
Μέχρι στιγμής, όσα χρόνια λειτουργώ το ιατρείο μου, δεν μου έχει προκύψει διαφορετική ανάγκη από αυτά τα 174 σκευάσματα. Προσπαθώ και αγωνίζομαι να λύσω τα καθημερινά προβλήματα υγείας της κοινότητας στην οποία ζω, με σύντομο και οικονομικό τρόπο για τον ασθενούντα, και όπως αποδεικνύεται ο κόσμος το εκτιμάει και τον ευχαριστώ γι’αυτό.
Πάντως τις όποιες επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις τους ζητάω τις πληρώνουν μετρητοίς οι ίδιοι. Όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τα φάρμακά τους, είτε γίνομαι πιστευτός είτε όχι.
Φυσικά, οι συνάδελφοι συμβεβλημένοι με Ταμεία, πιστεύω ότι έχουν αρκετά περισσότερη δουλειά από εμένα, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει από την στιγμή που βγάζω το επιούσιο και ασκώ την Ιατρική Τέχνη με τον τρόπο που εγώ θέλω, χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις και με επιπλέον χρόνο να ασχολούμαι με τις μελέτες μου.
Κλείνοντας, και για να μην προκαλώ, θέλω να επισημάνω ότι προέρχομαι από βιοπαλαιστές γονείς, δεν έχω δικό μου σπίτι, μόνο ένα αυτοκίνητο 1300κε 12ετίας και γενικά δεν έχω από αλλού επιπλέον πόρους. Ο πλούτος μου είναι οι γονείς μου, που μου δίδαξαν Αρχές και Ηθική, η γυναίκα μου που συμπορευόμαστε και με στηρίζει και ο υπέροχος γιος μας που μου παίρνει όλα τα βάρη από πάνω μου όταν τον κοιτάω. Όλα τα υπόλοιπα, για μένα, είναι περιττά.