Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Ιανουαρίου 2025, 10:26:01

Αποστολέας Θέμα: Ναρκωτικά.  (Αναγνώστηκε 112498 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Ιουλίου 2011, 23:23:38
Αναγνώστηκε 112498 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ναρκωτικά (σε αυτή την ενότητα αναφερόμαστε σε όλες τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες εκτός του τσιγάρου και του αλκοόλ για τα οποία έχουμε ξεχωριστές ενότητες σε αυτό το φόρουμ λόγω του ειδικού τους βάρους στην κοινωνία).
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουλίου 2011, 23:40:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιουλίου 2011, 23:25:00
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 20/07/2011.

Ναρκωτικά: στο ράφι οι εξαγγελίες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς
Σκοντάφτει η χορήγηση υποκατάστατων
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

«Χαμένοι στη μετάφραση» ή «Ξανανακαλύπτοντας την Αμερική» θα μπορούσαν να είναι οι τίτλοι στο ζήτημα της στοιχειώδους αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και των επιπτώσεών της στην Ελλάδα, στην οποία, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), οι προβληματικοί και όχι περιστασιακοί χρήστες ηρωίνης, της κύριας ουσίας κατάχρησης στη χώρα, φτάνουν έως και τους 27.000 ή αλλιώς περί τα 2,6 άτομα στα χίλια. Στην Ευρώπη -υπό το βάρος του 1,5 εκατομμυρίου χρηστών οπιοειδών- εδώ και 20 χρόνια η τάση μείωσης της βλάβης προς τους χρήστες, αλλά και των επιπτώσεων προς την κοινωνία (δημόσια υγεία - AIDS - εγκληματικότητα) έχει γίνει δεσπόζουσα.

Ετσι έρχεται στο προσκήνιο την υποκατάσταση με χορήγηση ή και συνταγογράφηση ουσιών, όπως η βουπρενορφίνη ή η μεθαδόνη. Στην Ελλάδα όμως ακόμη και η ίδρυση ειδικών υγιειονομικών μονάδων σε νοσοκομεία -τα πλέον αρμόδια να αντιμετωπίσουν μια νόσο- συναντά λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και ανάλογων επιχειρημάτων, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις γειτονιές, ακόμα και στην πρωτεύουσα.

17 μονάδες

Η εξαγγελία του υπουργού Υγείας για ίδρυση 17 νοσοκομειακών μονάδων έχει σκοντάψει εδώ και 9 μήνες. Τώρα γίνεται λόγος για μικρές μονάδες που θα αναλάβουν με «διαίρεση της κοινωνικής ευθύνης» μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το βάρος που τους αναλογεί για την περιοχή τους. Ζητείται δε από τους μεγάλους δήμους να απαντήσουν σε 5 ημέρες σχετικά με τις ανάγκες του πληθυσμού τους για μείωση της βλάβης! Ιδωμεν. Ωστόσο και η εξαγγελία της περασμένης εβδομάδας, ότι το υπουργείο θα έρθει σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για παροχή συνταγογραφούμενων υποκατάστατων από φαρμακεία (δηλαδή στην πραγματικότητα εξήγγειλε ότι προχωρά την ελεγχόμενη συνταγογράφηση), φαντάζει με τις σημερινές συνθήκες εξωπραγματική.

Ηδη ο ΠΦΣ που δεν έχει ενημερωθεί επίσημα εκφράζει αντιρρήσεις, αφού δεν γνωρίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους ασφαλείας εφαρμογής του μέτρου και παραπέμπει στην παροχή υποκατάστατων από φαρμακεία του ΙΚΑ ή των νοσοκομείων. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντ. Δημόπουλος μιλά για «καταφυγή» σε ειδικά πιστοποιημένα φαρμακεία, μόνο σε περιοχές που δεν καλύπτονται από κάποια υγιειονομική μονάδα, ενώ ο υπουργός ρητά μίλησε για Αττική και Θεσσαλονίκη.

Σίγουρα τα διάφορα κράτη κάνουν από χρόνια τους πειραματισμούς τους για την καλύτερη εφαρμογή της μείωσης της βλάβης μέσω της υποκατάστασης έως την «ουσιαστικότερη» αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού κοινωνικού προβλήματος. Οπως σημειώνει η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη στο ΕΚΤΕΠΝ, άλλες χώρες επικεντρώνονται στη χορήγηση από νοσοκομεία ή ειδικές μονάδες, άλλες κάνουν χρήση και της ελεγχόμενης συνταγογράφησης από εντεταλμένους ιατρούς, άλλες έχουν εμπλέξει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλες παρέχουν έντονη ψυχοκοινωνική στήριξη, «αλλά κάτι κάνουν και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ευρύτατα η υποκατάσταση». Σύμφωνα με την ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση του 2010, οι υπηρεσίες υποκατάστασης δέχονται 650.000 ανθρώπους.

Οι πολίτες

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η προβληματική χρήση αφορά κυρίως την ηρωίνη, συνεχίζει η κ. Τερζίδου μιλώντας στην «Ε», αλλά και με δεδομένο ότι έχουμε πανάκριβες μονάδες που κατέληξαν να κάνουν μόνο χορήγηση ή υποκατάσταση και η ελεγχόμενη συνταγογράφηση θα μπορούσε να δώσει μια λύση. Αναφερόμενη στις αντιδράσεις προς τη δημιουργία μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι πολίτες για το ποιες ασθένειες θα θεραπεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους. Αύριο τι θα πουν, δεν θέλουμε να θεραπεύεται ο διαβήτης ή το AIDS;».

Στην Ευρώπη ισχύουν δύο κατευθύνσεις στην παροχή υπηρεσιών υποκατάστασης, η οποία αποτελεί στοιχείο ενός ευρέος φάσματος αντιδράσεων απέναντι στο πρόβλημα της κατάχρησης ναρκωτικών, που περιλαμβάνει βέβαια και τη θεραπεία χωρίς χορήγηση υποκαταστάτων. Η κατεύθυνση της συντήρησης, δηλαδή ο εφοδιασμός του χρήστη με επαρκή ποσότητα της ουσίας προκειμένου να ελαττωθεί η επιβλαβής συμπεριφορά, ή η αποτοξίνωση -ο σταδιακός περιορισμός της ποσότητας του υποκατάστατου μέχρι το μηδενισμό του. Και αυτό πραγματοποιείται αναλόγως με ή χωρίς ψυχοκοινωνική υποστήριξη, που παρέχεται όχι υποχρεωτικά στο ίδιο σημείο με τη χορήγηση υποκατάστατου.

Η κ. Τερζίδου υπενθυμίζει πως σε περσινή έρευνα του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, σε σύνολο 275 χρηστών που προσεγγίστηκαν στο δρόμο, οι 235 δεν ήταν ενταγμένοι σε κανένα πρόγραμμα και μόλις 22 σχετίζονταν με τον ΟΚΑΝΑ. Αυτό αποδεικνύει πως η κοινωνική όχληση προκύπτει από τους «αδέσποτους» της πιάτσας. Η ίδια διευκρινίζει δε πως δεν αποτελεί μόνο ευθύνη των ελλιπών αριθμητικά και υπερδιογκωμένων υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, αλλά είναι και η πανευρωπαϊκή τάση των χρηστών να μην καταφεύγουν στις υπηρεσίες στήριξης. *


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουλίου 2011, 23:39:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουνίου 2012, 12:07:03
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δε φθάνει που οι χρήστες ναρκωτικών έχουν να παλέψουν με το αρρωστημένο πάθος τους, η κρίση τους οδηγεί όλο και πιο βαθιά στα μονοπάτια του θανάτου καθώς οι δομές υποστήριξής τους μειώνονται ελλείψει χρημάτων, ενώ καταφεύγουν και σε φθηνά ναρκωτικά που κάνουν πλέον θραύση στις πιάτσες.
 

 
Η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του προβλήματος των ναρκωτικών καθώς σύμφωνα με τα μέλη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) μέσα στην τελευταία τριετία, η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε «έκρηξη» του αριθμού των αστέγων, των αυτοχειριών και των ψυχικών νοσημάτων, αλλά και σε αύξηση των χρηστών νόμιμων και παράνομων ουσιών, οι οποίοι μάλιστα πολλές φορές στερούμενοι χρημάτων κάνουν χρήση φθηνών, επικίνδυνων ναρκωτικών.
 
Και για του λόγου του αληθές οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα νέο κυνήγι ενός νέου πάμφθηνου ναρκωτικού που σαρώνει τις μαύρες πιάτσες. Πλέον γίνεται ανάρπαστη μία νέα ουσία, η «σίσα», το κόστος για κάθε δόση της οποίας ξεκινά από μόλις 2-3 ευρώ. Η ουσία, έχει βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, καταναλώνεται κυρίως με κάπνισμα ή ενέσιμα, είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι μεν οικονομικότερη, αλλά πολύ πιο επικίνδυνη για τη ζωή του χρήστη.
 
«Σήμερα μία σειρά από παράγοντες έχουν δημιουργήσει ένα νέο, ζοφερό σκηνικό σε σχέση με τη χρήση ουσιών και επιδεινώνουν την κατάσταση των εξαρτημένων» υπογράμμισε ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, κ. Χ.Πουλόπουλος, κατά τη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Κρίση και Εξάρτηση: αδιέξοδα και προοπτικές».
 
Η κρίση, άλλωστε, φαίνεται να έχει αυξήσει και τον αριθμό των εξαρτημένων που διαβιούν στο δρόμο, όσων πάσχουν από ηπατίτιδα, αλλά και τον αριθμό όσων αποκτούν και άλλες εξαρτήσεις όπως ο αλκοολισμός, ενώ ευθύνεται και για τον οκταπλασιασμό των κρουσμάτων ΗIV. Περισσότεροι από 6 στους 10 απ’ όσους αναζήτησαν βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ, επίσης, δηλώνουν άνεργοι.
 
Και μπορεί η κρίση να δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας όμως όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, αλλά αντίθετα βρέθηκαν να έχουν στα Ταμεία τους κονδύλια μειωμένα κατά 21% σε σχέση με το 2009.
 
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» επισημαίνοντας ότι την ώρα που ο φορέας εξυπηρέτησε περί τα 20.000 άτομα μέσα στο 2011, εξακολουθεί να «λειτουργεί στον όριο των οικονομικών αντοχών του», με τις τελευταίες προσλήψεις να έχουν γίνει το 2006 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο είχε εκπονηθεί πριν από δύο χρόνια, να έχει μείνει στα χαρτιά…
 
Με βάση αυτή την πραγματικότητα το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων μονάδων, χάρη στην αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ιδιωτικών επιχορηγήσεων. Ειδικότερα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το Κέντρο προχωράει μέσα στο 2012 στη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης στην Αθήνα και δύο κινητών μονάδων street-work σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη εξαρτημένων που βρίσκονται το δρόμο.
 
Παράλληλα- πάλι μέσω ΕΣΠΑ -δρομολογεί τη δημιουργία και επτά  Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας για την υποστήριξη και κοινωνική ένταξη ατόμων κάθε ηλικίας με πρόβλημα χρήσης ουσιών και ψυχιατρικά προβλήματα.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

21 Μαΐου 2013, 23:46:42
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20-05-2013  Health Daily.

GUARDIAN: ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ «SHISHA»

Στους τοξικομανείς της Αθήνας.

Πρώτο σε επιλογή ανάμεσα στους τοξικομανείς της Αθήνας εξαιτίας
της πρωτοφανούς χαμηλής τιμής του φαίνεται να είναι το συνθετικό
ναρκωτικό «shisha», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Το
εν λόγω ναρκωτικό, το οποίο αποκαλείται ως «η κοκαΐνη των φτωχών»,
παρασκευάζεται από κρυσταλλική μεταμφεταμίνη, αμφεταμίνες, αλλά και
υγρά μπαταρίας, σαμπουάν ακόμη και λάδια μηχανής. Το «shisha» θεωρείται
ιδιαίτερα επικίνδυνο. Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος,
επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ: «το «shisha» συμβολίζει τον κατήφορο στον οποίο
οδήγησε την Ελλάδα η οικονομική κρίση και η ανεργία.
Όπως δήλωσε στον Guardian είναι το «ναρκωτικό της λιτότητας», η απάντηση
των εμπόρων στους ναρκομανείς που δεν έχουν πλέον χρήματα να αγοράσουν
τη δόση τους και δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τις τιμές για μια δόση
κοκαΐνης ή ηρωίνης.
«Η απελπισία οδηγεί πολλές ναρκομανείς γυναίκες να εκδίδονται και να
δέχονται να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικά για να βρουν χρήματα»
επισημαίνει η Ελένη Μαρίνη, ψυχολόγος στο ίδιο κέντρο απεξάρτησης.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Ιουνίου 2015, 11:47:36
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/05/2015 Καθημερινή.

Οι συμβουλές που έδιναν προ 20-30 ετών (ανήσυχοι) οι γονείς στα παιδιά τους, προκειμένου να τα ενημερώσουν για τους κινδύνους των ναρκωτικών, ηχούν σήμερα «παρωχημένες». Η κρίση με τους κλυδωνισμούς που επέφερε στους κόλπους της κοινωνίας και της οικογένειας, η εκτενής χρήση του Διαδικτύου, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, αλλά και νέες τάσεις διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό τοπίο στις εξαρτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κάνναβη γίνεται ολοένα και πιο «δημοφιλής», οι ψυχοδραστικές ουσίες πολλαπλασιάζονται, ενώ οι ουσιοεξαρτώμενοι στην Ελλάδα φαίνεται ότι δοκιμάζουν «λίγο απ’ όλα».

Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) όσον αφορά τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία των μαθητών - εφήβων, το ποσοστό των εφήβων που έχουν κάνει χρήση κάνναβης σε ηλικία 15 ετών στη χώρα μας αυξάνεται. Συγκεκριμένα, 9,6% των ερωτηθέντων το 2014 έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Εν προκειμένω, υπερτερούν τα αγόρια, τα οποία αναφέρουν «πρόσφατη χρήση και επαναληπτική». Υψηλότερα είναι τα ποσοστά στα δύο αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αυξητική τάση έχει διαφανεί από τα προηγούμενα χρόνια: το 2010 ήταν 7%, ενώ το 2006 ήταν 3,7%.

Η «στροφή» στην κάνναβη έχει ως συνέπεια εδώ και περίπου πέντε χρόνια να προσέρχονται στις θεραπευτικές δομές έφηβοι και ενήλικες με αίτημα την απεξάρτηση από αυτή την ουσία, όπως αναφέρουν επιστημονικοί υπεύθυνοι στο ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ. «Η ανοχή που έχει αναπτύξει η κοινωνία έναντι της κάνναβης, αλλά και η προσβασιμότητα στην εν λόγω ουσία είναι μερικοί εκ των παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην εν λόγω στροφή» σχολιάζει στην «Κ» ο δρ Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

«Αμοιρη» ευθυνών, βέβαια, δεν είναι η κοινωνική πραγματικότητα, καθώς «οι συνθήκες που προτρέπουν τους ανθρώπους στη “φυγή” αυξάνονται, ενθαρρύνοντας έτσι την εκτεταμένη χρήση ουσιών» σχολιάζει ο ίδιος. Υπό το ίδιο πρίσμα ερμηνεύεται και η μεγαλύτερη ηλικία, κατά την οποία αποφασίζουν σήμερα την έναρξη θεραπείας οι χρήστες.

«Το προφίλ των χρηστών κάνναβης, ωστόσο, διαφέρει κατά κανόνα» προσθέτει, «πρόκειται για εργαζόμενους με οικογένεια και κοινωνικό κύκλο, εξ ου και ενδείκνυνται γι’ αυτούς οι ανοικτές θεραπευτικές δομές». Αναφορικά με τους έφηβους χρήστες, «η εξάρτησή τους από την κάνναβη θυμίζει εκείνη από την ηρωίνη, υπό την έννοια ότι το στοιχείο της βίας είναι πολύ έντονο» σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Υφαντής από το 18 ΑΝΩ - «πρόκειται για αυτοκαστροφική βία εναντίον του εαυτού τους».

H νέα αυτή πραγματικότητα ήταν ένας από τους λόγους που συσπείρωσαν τους εργαζόμενους στους δύο φορείς κατά της οργάνωσης του «Φεστιβάλ Κάνναβης», αρχές Μαΐου στην Αθήνα.

«Ως εργαζόμενοι/ες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη εξαρτημένων ανθρώπων αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας, αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης» επισήμαναν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους.

Στο νέο τοπίο στη χρήση των ναρκωτικών σημαντικό ρόλο παίζει και η τιμή. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα «δέλεαρ» για την κάνναβη, ωστόσο στην αγορά - διαδικτυακή ή μη- υπάρχουν και πολύ φθηνότερα «προϊόντα». Το «σίσα», το ναρκωτικό των φτωχών, πωλείται έναντι 3 ή 4 ευρώ, αλλά η χρήση του επιφέρει τη συντομότερη κατάληξη, με συνέπεια να μη φθάνουν καν οι χρήστες στο στάδιο να ζητήσουν βοήθεια...

Παράλληλα, φαινόμενο αποτελεί η εμφάνιση συνεχώς νέων ψυχοδραστικών ουσιών στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε., που συνήθως παρασκευάζονται μαζικά σε χώρες εκτός Ε.Ε. και διανέμονται εν συνεχεία μέσω Ιντερνετ. Μόνο το 2013 αναφέρθηκαν 81 νέες τέτοιες ουσίες, 74 το 2012, 49 το 2011 και 41 το 2010. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι καταγεγραμμένες ως παράνομες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διωχθούν» σημειώνει ο δρ Γκιτάκος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ουσιοεξαρτώμενοι στην Ελλάδα φαίνεται ότι δοκιμάζουν «λίγο απ’ όλα». Σε ποσοστό 71,7% είναι πολυχρήστες, συνδυάζοντας ηρωίνη με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. «Ελλείψει χρημάτων, δεν έχουν επιλογές, αναμειγνύουν χημικές ουσίες, ακόμα και διαφορετικής φύσεως, κατασταλτικές με ανασταλτικές για παράδειγμα» καταλήγει ο κ. Υφαντής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



« Τελευταία τροποποίηση: 1 Ιουνίου 2015, 11:53:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Ιουνίου 2015, 11:16:24
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26/06/2015

Πολλές παπαρούνες στο Αφγανιστάν
Αυξημένη η σοδειά ηρωίνης, προειδοποίηση για αύξηση θανάτων.

Βιέννη
Οι καλλιέργειες της οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν επεκτείνονται και η φετινή σοδειά οπίου και ηρωίνης έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Λόγω της άφθονης, φθηνής ηρωίνης που καταφθάνει στη Δύση, η υπηρεσία ναρκωτικών του ΟΗΕ ήδη καταγράφει αύξηση των θανάτων.

Το 2014, τα χωράφια με οπιούχο παπαρούνα, από την οποία παράγονται το όπιο, η μορφίνη και η ηρωίνη, επεκτάθηκαν κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας έκταση 2,24 εκατομμυρίων στρεμμάτων, ανακοίνωσε το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ (UNODC)

Δεδομένου ότι το Αφγανιστάν αντιστοιχεί στο 85% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, η επέκταση επηρεάζει σημαντικά τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία: σε όλο τον κόσμο οι καλλιέργειες παπαρούνας επεκτάθηκαν στα 3,1 εκατομμύρια στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση από τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του UNODC, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή οπιοειδών διπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια από τους 3.700 τόμους το 2012 στους 7.554 τόνους το 2014.

«Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία βλέπουμε ενδείξεις μιας μεγάλης αύξησης στην προσφορά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Άγκελα Με, μια από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την ηρωίνη καθώς και ενδείξεις για τη διαθεσιμότητα περισσότερης και φθηνότερης ηρωίνης. Το ίδιο ισχύει και στη Βρετανία, όπου οι θάνατοι πρόσφατα αυξήθηκαν» ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι θάνατοι στις ΗΠΑ σχετίζονταν με συνταγογραφούμενα οπιοειδή φάρμακα. Σήμερα, η ηρωίνη «σχεδόν αντικαθιστά» αυτά τα φάρμακα.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το 2013 περισσότεροι από 8.250 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός την τελευταία δεκαετία.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 32,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 0,7% των ενηλίκων, είναι χρήστες οπιοειδών ουσιών όπως η μορφίνη, η ηρωίνη και η κωδεΐνη.

Η Ασία παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής, καθώς αντιστοιχεί γύρω στο δύο τρίτα των χρηστών.

Το UNODC επισημαίνει ακόμα ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την Αφρική ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά οπιοειδών στην Ευρώπη.

Στο Αφγανιστάν, εξηγεί ο οργανισμός, τα κίνητρα για την καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας είναι μεγάλα. Για παράδειγμα, οι καλλιεργητές οπίου νιώθουν πιο ασφαλείς, καθώς στις περιοχές όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις οι διακινητές παραλαμβάνουν τη σοδειά κατευθείαν από το χωράφι.

Ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να περιορίσει την καλλιέργεια και τη διακίνηση, τα οπιοειδή σίγουρα θα συνεχίσουν να προκαλούν θανάτους: Η οπιούχος παπαρούνα παραμένει η μόνη πηγή οπιοειδών ουσιών, αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, καθώς Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή συνθετικών μορφών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιουνίου 2015, 11:19:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Ιουνίου 2015, 12:51:51
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Κάτι τέτοια διαβάζω και αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να ανοίξει κάποτε η συζήτηση για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Δεν μιλάω φυσικά για ελεύθερη πώληση αλλά για διάθεση από νοσοκομεία σε πιστοποιημένους χρήστες (μέσω μια εθνικής database), παρακολούθησή τους,  ώστε να μην βρίσκονται στο έλεος του εκάστοτε πρεζέμπορου και να μην αναγκάζονται να καταφέυγουν σε ποινικά αδικήματα για την εξασφάλιση της δόσης τους.

Φυσικά, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.

17 Νοεμβρίου 2016, 19:19:57
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17-11-2016 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΗΠΑ: Κρίση για τη δημόσια υγεία ο εθισμός στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.


Ο εθισμός στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές οι οποίες καταγγέλλουν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική βοήθεια για τα καταστροφικά αυτά προβλήματα.

«Η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών αποτελεί μια από τις πιο επείγουσες κρίσεις δημόσιας υγείας της εποχής μας», εκτίμησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θέματα υγείας Βίβεκ Μέρφι, υπογραμμίζοντας ότι ο εθισμός αποτελεί μια χρόνια νόσο.
Σε έκθεσή του με τίτλο: «Αντιμετώπιση των εθισμών στην Αμερική: έκθεση του επικεφαλής γιατρού για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την υγεία», ο Μέρφι προσπαθεί «να αλλάξει τον τρόπο μετον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται την υπερβολική χρήση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών», εξηγεί.
«Ο εθισμός δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια χρόνια παθολογική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ιατρικό τρόπο και με την ίδια συμπόνια όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης», τονίζει.
Το 2015 περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έκαναν χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια είχαν εθιστεί, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, διευκρινίζεται στην έκθεση.
Όμως μόνο ένας στους δέκα λαμβάνει θεραπεία.
Περισσότερο από το 40% όσων έχουν εθιστεί υποφέρουν επίσης και από ψυχικές ασθένειες, και από αυτούς λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν θεραπεία.
Στην έκθεση του Μέρφι επισημαίνεται επίσης ότι περισσότεροι από 66 εκατομμύρια ενήλικοι και έφηβοι, δηλαδή σχεδόν το 25% των αμερικανικού πληθυσμού, παραδέχονται ότι κατανάλωσαν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες.
Εκτός από τις καταστροφικές επιπτώσεις του εθισμού στις οικογένειες, εκτιμάται ότι μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κοστίζει 249 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην αμερικανική οικονομία. Η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών κοστίζει συνολικά 193 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Η κατάχρηση οπιούχων αναλγητικών που συνταγογραφούνται προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των Αμερικανών που τα καταχρώνται φτάνει τα 12,5 εκατομμύρια.
Εξάλλου έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1999 ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική χρήση αναλγητικών και ηρωίνης, φτάνοντας τους 78 καθημερινά.

Με την έκθεση αυτή ο Μέρφι ευελπιστεί να έχει τα ίδια οφέλη που είχε η έκθεση για τους κινδύνους του καπνίσματος πριν από πέντε χρόνια.
«Απευθύνω νέα έκκληση να δράσουμε ώστε να τερματίσουμε τον εθισμό που αποτελεί μια κρίση για τη δημόσια υγεία», καταλήγει ο Μέρφι, ο οποίος ζητεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έρευνα σχετικά με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανάρρωση από αυτή τη χρόνια νόσο, αλλά και για δημόσια προγράμματα προκειμένου να λάβουν βοήθεια όσοι πάσχουν από εθισμό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Δεκεμβρίου 2017, 17:05:45
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Dec 1, 2017

Claire Wilcox, MD reviewing Bashiri M et al. Am J Addict 2017 Dec


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Φεβρουαρίου 2018, 06:48:06
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/01/2018 Καθημερινή.
Του Γιώργου Λιάλιου.




Οταν πριν από λίγα χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων στην Ψυττάλεια, προκάλεσαν σοκ όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στην επιστημονική κοινότητα. Μέσα σε μια τετραετία, από το 2011 έως το 2014, η χρήση των αντιψυχωσικών στην Αθήνα είχε αυξηθεί κατά 35 φορές, των αγχολυτικών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές. Ηταν ένας σκληρός, ρεαλιστικός καθρέφτης της επίδρασης της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Η έρευνα αυτή συνεχίστηκε. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τα νέα στοιχεία της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που «χαρτογραφούν» το διάστημα 2015-2017.

Τι μας αποκαλύπτουν; Η κατανάλωση ηρεμιστικών παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, με παράλληλη αύξηση σε άλλου είδους φάρμακα που συνδέονται με την καταπολέμηση των συνεπειών του άγχους. Παράλληλα, η χρήση αντιβιοτικών «εκτοξεύεται», παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης των τελευταίων ετών, με την αύξηση να αγγίζει το 90%.

Από το 2010, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί τα αστικά λύματα της Αθήνας που καταλήγουν στην Ψυττάλεια. Τα δείγματα λαμβάνονται 7-10 ημέρες ετησίως, συνήθως Μάρτιο ή Απρίλιο, σε μια «ουδέτερη» εβδομάδα χωρίς γιορτές ή διακοπές προκειμένου να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτική του έτους. Οι επιστήμονες παρακολουθούν χιλιάδες ουσίες ταυτόχρονα, εκ των οποίων στοχευόμενα 181 φάρμακα, και νόμιμες και παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται οι συνήθειές μας: από τη χρήση φαρμάκων και ναρκωτικών, έως καθημερινών προϊόντων.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης. «Το 2010 ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε μία σειρά από ψυχοδραστικές ουσίες: νόμιμες, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και ηρεμιστικά  και παράνομες, όπως οι αμφεταμίνες (λ.χ. ecstacy), τα οπιοειδή (λ.χ. ηρωίνη, μεθαδόνη), τα διεγερτικά (λ.χ. κοκαΐνη). Η πρώτη φάση της έρευνας ολοκληρώθηκε το 2014. Παρατηρήσαμε λοιπόν μια μεγάλη αύξηση των ψυχοδραστικών ουσιών, την οποία αποδώσαμε στην ένταση της οικονομικής κρίσης και διάφορες αυξομοιώσεις στη χρήση των ναρκωτικών, ανάλογα με την ουσία».

Η «Κ» σήμερα παρουσιάζει τη νέα φάση της έρευνας, από το 2015 έως το 2017, τα ευρήματα της οποίας είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

Φάρμακα

• Στα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και στα ηρεμιστικά, παρατηρείται μικρή ύφεση σε σχέση με το 2014, παραμένουν όμως υψηλότερα από το 2012.

• Στα αντιεπιληπτικά παρατηρείται μια αλλαγή σε σχέση με τις συνταγογραφήσεις των γιατρών. Για παράδειγμα, έχει αυξηθεί η χρήση του βαλπροϊκού οξέος, ενώ έχει μειωθεί η χρήση της καρβαμαζεπίνης.

• Τα αντιυπερτασικά παραμένουν στα υψηλά επίπεδα του 2014. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα γαστρικά φάρμακα και στα φάρμακα κατά του έλκους, που συνδέονται με στρεσογόνες καταστάσεις.

Απογοητευτική είναι η εικόνα στα αντιβιοτικά. «Ενώ αρχικά είχαμε καταγράψει μια μικρή μείωση ορισμένων φαρμάκων και υποθέσαμε ότι συνδέονται με τις περικοπές στα νοσοκομεία, η συνέχεια μας διαψεύδει, καθώς όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά αυξήθηκε σημαντικά η κατανάλωση», λέει ο κ. Θωμαΐδης. Πολύ σημαντική είναι η αύξηση στην κλαριθρομυκίνη, τη σιπροφλοξασίνη και τη μετρονιδαζόλη.

• Σταθερή και υψηλή παραμένει η χρήση των παυσίπονων και (μη στεροειδών) αντιφλεγμονωδών. Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά δραστικές ουσίες, ανάλογα με τα προϊόντα που προτιμά ο καταναλωτής: για παράδειγμα παρουσιάζει σημαντική πτώση το μεφεναμικό οξύ, αλλά αύξηση η ναπροξένη.

Ναρκωτικά

Η κατανάλωση κοκαΐνης μειώθηκε κατά 89,9% σε σχέση με το 2014. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια (εκτιμάται ότι τον Μάρτιο του 2017 «καταναλώνονταν» 2,3 κιλά κοκαΐνης ανά εβδομάδα σε σχέση με 4,8 κιλά το 2014). Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη τετραετία, εν μέσω κρίσης, η χρήση κοκαΐνης είχε αυξηθεί κατά 35,8%.

Μείωση (κατά 21%) παρουσιάζει και η χρήση του ecstacy. Ωστόσο, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, τετραπλάσια του 2010.

Η χρήση ηρωίνης και μεθαδόνης παραμένει σταθερή. Υπολογίζεται ότι το 2017 «καταναλώθηκαν» κατά μέσον όρο 5,7 κιλά ηρωίνης/εβδομάδα. Ο υπολογισμός της, όμως, θεωρείται ότι έχει πολλές επιστημονικές αβεβαιότητες.

• Η χρήση κάνναβης παραμένει σταθερή, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 12% του πληθυσμού της Αθήνας κάνει χρήση κάνναβης. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι «καταναλώνονται» στην Αθήνα από 380 έως 450 κιλά κάθε εβδομάδα.

«Πνίγεται» στις ουσίες ο Σαρωνικός

Τουλάχιστον 200 κιλά φαρμάκων και ναρκωτικών «καταλήγουν» κάθε ημέρα στον Σαρωνικό, καθώς «διαφεύγουν» από την Ψυττάλεια κατά τον καθαρισμό των λυμάτων. Η παρακολούθηση των ουσιών που καταλήγουν στο περιβάλλον και, φυσικά, οι συνέπειες απασχολούν τους ερευνητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίοι ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω ενός κοινού δικτύου.

Τι ποσοστό από τις φαρμακευτικές, ναρκωτικές και χημικές ουσίες που «καταναλώνουμε» απομακρύνεται κατά την επεξεργασία των λυμάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς και τι καταλήγει τελικά στη θάλασσα (στο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα); «Από τις 181 ουσίες που παρακολουθούμε συστηματικά, οι 108 δεν απομακρύνονται επαρκώς. Υπάρχουν ουσίες που περνούν ανέπαφες στο περιβάλλον, όπως η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη που είναι γλυκαντικές ουσίες, κάποια αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά. Εχουμε υπολογίσει ότι κάθε ημέρα καταλήγουν στον Σαρωνικό περίπου 200 κιλά φαρμακευτικών ουσιών, ναρκωτικών και των μεταβολιτών τους και περίπου 15 κιλά συνθετικών γλυκαντικών ουσιών. Επίσης πρέπει να έχουμε κατά νου ότι καθημερινά καταλήγουν στην Ψυττάλεια εκατοντάδες κιλά επιφανειοδραστικών ουσιών (λ.χ. απορρυπαντικά), πάρα πολλά χημικά βιομηχανίας (λ.χ. αντιδιαβρωτικά), βιοκτόνα και φυτοφάρμακα, και εκατοντάδες χημικά από τα προϊόντα καθημερινής χρήσης (λ.χ. από καλλυντικά), τα οποία δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά και καταλήγουν στη θάλασσα», αναφέρει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης.

«Μέσα από τις διαδικασίες καθαρισμού στα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, κάποιες ουσίες μειώνονται κατά 99%, πολλές όμως μετασχηματίζονται σε κάτι διαφορετικό, άρα ουσιαστικά δεν απομακρύνεται η δραστική ουσία: αλλάζει μορφή. Αυτό είναι ένα πολύ ανερχόμενο, σε ερευνητικό επίπεδο, θέμα: προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιες καινούργιες ουσίες καταλήγουν στο περιβάλλον και τι επιδράσεις έχουν».

Αταυτοποίητες ουσίες

Η ταυτοποίηση και μελέτη των ουσιών αυτών απασχολεί και την Ε.Ε. «Οι ουσίες που παρακολουθούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής ρύπανσης», αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης. «Υπάρχουν χιλιάδες ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί, ούτε καν ταυτοποιηθεί. Η Ε.Ε., μέσα από το δίκτυο ερευνητικών εργαστηρίων NORMAN Network, ασχολείται με τους αναδυόμενους ρύπους, με απώτερο στόχο τη βελτιστοποίηση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον και σε τεχνολογικό επίπεδο, καθώς αναζητούνται λύσεις για την απομάκρυνση των ουσιών αυτών στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Δεν είναι όμως απλή υπόθεση. Για παράδειγμα, υπολογίστηκε ότι αν η Ισπανία ήθελε να μειώσει τις συγκεντρώσεις δικλοφενάκης (δραστική ουσία γνωστού αντιφλεγμονώδους) στο περιβάλλον μέσω των ΚΕΛ, θα έπρεπε να δαπανά πάνω από 5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Μόνο για μία ουσία».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσω των λυμάτων εντοπίζονται και οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες. «Πρόκειται κυρίως για διεγερτικά και συνθετικά κανναβινοειδή, που διοχετεύονται μέσω του “σκοτεινού” Ιντερνετ (darknet). Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν ανιχνευθεί στην Ε.Ε. περισσότερες από 500 τέτοιες ουσίες. Εμείς από το 2014 βρίσκουμε σποραδικά τέτοιες ουσίες και ενημερώνουμε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Φεβρουαρίου 2018, 06:59:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Σεπτεμβρίου 2018, 16:11:51
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25-09-2018
Της Ρέας Βιτάλη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιανουαρίου 2020, 00:10:53
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/01/2020 Protagon.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιανουαρίου 2020, 11:44:23
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

md


Υπάρχει και η KUSNACHT..εξισου ακριβή,αλλά μακάν πιο γραφική...εκεί όπου δεν τα κατάφερε ο Τζωρτζ Μαικλ.Απαραίτητη προυπόθεση για να εργαστείς εκεί ως γιατρός είνα κατά πως φαίνεται να είσαι κάτοχος τίτλου ευγενείας[ο γιατρός,όχι ο ασθενής!]

14 Ιουνίου 2020, 04:45:37
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/06/2020

Πρωτοφανή ευρήματα από ανάλυση αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Αυγούστου 2020, 08:16:58
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/08/2020 Καθημερινή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ναρκωτικά 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
9429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουαρίου 2016, 22:31:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7704 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαΐου 2013, 13:59:27
από Denominator
1 Απαντήσεις
4337 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2016, 20:36:08
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
9471 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Νοεμβρίου 2017, 16:49:34
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
15086 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Δεκεμβρίου 2022, 07:06:56
από Argirios Argiriou