Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Βοηθήματα στην κλινική διάγνωση για το γιατρό

(1/8) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3. Προσέφερα στον ασθενή την Τέχνη μου χωρίς μεγάλο αντίτιμο και πάντα με έκδοση απόδειξης.
4. Προσέφερα στον ασθενή την Τέχνη μου, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυσνη, για όποια, συνοδό της κλινικής, εξέταση λάμβανε χώρα στο ιατρείο μου(π.χ. υπερηχογράφημα, καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση).

--- Τέλος παράθεσης ---

Αγαπητέ συνάδελφε,
αν θέλεις μπορείς να δώσεις μερικές διευκρινήσεις σε όσα γράφεις παραπάνω;
- Υπάρχει κάποιο ελάχιστο όριο ιατρικής αμοιβής ανά εξέταση που να έχει καθοριστεί από το ιατρικό σύλλογο της περιοχής ή ο καθένας μπορεί να πληρώνεται όσο θέλει; (αναφέρομαι στο ελάχιστο ποσό). Αν θέλεις μας λες πόσο στοιχίζει μια "απλή" επίσκεψη στο ιατρείο σου;
- Πως μπορείς να εκτελείς υπερηχογράφημα χωρίς να έχεις, υποθέτω, τη σχετική άδεια - πιστοποίηση από το ΚΕΣΥ;
- Η σπιρομέτρηση μπορεί να εκτελείται, και κυρίως να εκτιμάται, από ανειδίκευτο; Μέσω ποιας εκπαίδευσης - πιστοποίησης;
- Για την εκτέλεση - εκτίμηση καρδιογραφήματος τι ισχύει για κάποιον ανειδίκευτο; (Δεν το γνωρίζω, γι' αυτό ρωτάω)
- Μήπως τα παραπάνω που περιγράφεις αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς άλλους συναδέλφους;

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αγαπητέ συνάδελφε,
αν θέλεις μπορείς να δώσεις μερικές διευκρινήσεις σε όσα γράφεις παραπάνω;
- Υπάρχει κάποιο ελάχιστο όριο ιατρικής αμοιβής ανά εξέταση που να έχει καθοριστεί από το ιατρικό σύλλογο της περιοχής ή ο καθένας μπορεί να πληρώνεται όσο θέλει; (αναφέρομαι στο ελάχιστο ποσό). Αν θέλεις μας λες πόσο στοιχίζει μια "απλή" επίσκεψη στο ιατρείο σου;
- Πως μπορείς να εκτελείς υπερηχογράφημα χωρίς να έχεις, υποθέτω, τη σχετική άδεια - πιστοποίηση από το ΚΕΣΥ; Η σπιρομέτρηση μπορεί να εκτελείται, και κυρίως να εκτιμάται, από ανειδίκευτο; Μέσω ποιας εκπαίδευσης - πιστοποίησης; Για την εκτέλεση - εκτίμηση καρδιογραφήματος τι ισχύει για κάποιον ανειδίκευτο; (Δεν το γνωρίζω, γι' αυτό ρωτάω)
- Μήπως τα παραπάνω που περιγράφεις αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς άλλους συναδέλφους;


--- Τέλος παράθεσης ---

- Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο μου στοιχίζει 20€. Δεν καταλαβαίνω την έννοια «απλή». Υπάρχει «απλή» και «ενισχυμένη»; Όποια διαγνωστική διαδικασία και αν εφαρμοστεί, ο ασθενής θα πληρώσει 20€.

- Ο νόμος δεν απαγορεύει την ΧΡΗΣΗ υπερηχογράφου, ως διαγνωστική μέθοδο, προκειμένω να βοηθηθείς για τη λήψη μίας διαγνωστικής απόφασης. Όπως το ίδιο ισχύει και για το θερμόμετρο, το πιεσόμετρο, τον καρδιογράφο ή και το στηθοσκοπίο, αλλά και οποιαδήποτε ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ μέθοδο. Απαγορεύει να την «πουλάς» ή να την γνωματεύεις, όχι να τη συμβουλεύεσαι. Δεν πληρώνομαι επιπλέον ή ιδιαίτερα για ένα υπερηχογράφημα ή ένα καρδιογράφημα ή μία σπιρομέτρηση.

ΝΟΜΟΣ 3418 Φ.Ε.Κ. Α΄287/28-11-2005
(1.1,1.2,1.3): «1. Ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη µε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιστηµονική µέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
2. Ως ιατρικές πράξεις θεωρούνται και εκείνες οι οποίες έχουν ερευνητικό χαρακτήρα, εφόσον αποσκοπούν οπωσδήποτε στην ακριβέστερη διάγνωση, στην αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην προαγωγή της επιστήµης.
3. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαµβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συµβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.»
(3.1): «Κάθε ιατρός απολαύει κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλµατος, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ελευθερίας και ελευθερίας της συνείδησής του, παρέχει δε τις ιατρικές του υπηρεσίες µε σεβασµό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

-Ετυμολογικά η λέξη «αθέμιτος» σημαίνει άνομος ή ανήθικος. Όσον αφορά το «άνομος» απάντησα παραπάνω. Όσον, δε, αφορά το «ανήθικος» πιστεύω ότι δεν είμαι ανήθικος. Ανήθικος θα ένιωθα εάν συνταγογραφούσα, για παράδειγμα, με κύριο κριτήριο τις παροχές των φαρμακευτικών εταιριών. Ανήθικος θα ένιωθα εάν με τη βοήθεια κάποιου «σημαντικού» προσώπου διοριζόμουν άμεσα για έναρξη ειδικότητας ως «υπεράριθμος» ή «ανάπηρος», αντί να περιμένω κάποια έτη στη λίστα αναμονής. Ανήθικος θα ένιωθα εάν δεν έδινα απόδειξη. Ανήθικος θα ένιωθα εάν έβριζα τους συναδέλφους μου. Ανήθικος θα ένιωθα εάν ασελγούσα στους ασθενείς μου. Ανήθικος θα ένιωθα για πολλά και διαφορετικά πράγματα, πάντως όχι γιατί εργάζομαι. Και, εν τέλει, κανείς ασθενείς δεν υποχρεούται να έρθει και να ξαναέρθει στο ιατρείο μου. Ο κάθε ιατρός δικαιούται να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους και τις τεχνικές διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιώ στο ιατρείο μου. Αρκεί να το κάνει, δεν πρόκειται να τον κατηγορήσω ούτε να λυπηθώ. Ίσα ίσα θα ανέβει η ποιότητα της παροχής υπηρεσίας στον χώρο της Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πιο υγιής ο πληθυσμός. Και αυτό το τελευταίο είναι που πρέπει να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις.

Ευχαριστώ και πάντα στη διάθεσή σας.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ο όρος «απλή» επίσκεψη ήταν σε αντιδιαστολή με την «ενισχυμένη», όπως πετυχημένα ανέφερες, που περιλαμβάνει χρεώσεις για άλλες ιατρικές πράξεις.

Σχετικά με τη χρήση υπερηχογράφου, σπιρόμετρου, ηλεκτροκαρδιογράφου κλπ όπως αναφέρεις μπορείς να τα χρησιμοποιείς όμως δεν μπορείς να δίνεις επίσημες ενυπόγραφες γνωματεύσεις – πορίσματα (αφού δεν έχει τη σχετική άδεια – πιστοποίηση) κι επομένως δεν μπορείς να πληρώνεσαι γι’ αυτές. Τα ευρήματα πως δίνονται στον ασθενή; Ανυπόγραφα; Προφορικά;

Γιατί κάνεις επισήμανση στο μη επεμβατικό χαρακτήρα της ιατρικής πράξης; Μήπως σε αντιδιαστολή με την αιμοληψία που θεωρείται επεμβατική; Δεν προκύπτει ο μη επεμβατικός χαρακτήρας από όσα νομικά παραθέτεις. Επομένως μπορεί κάποιος να έχει έναν αιματολογικό ή/και βιοχημικό αναλυτή στο ιατρείο του και να τον  χρησιμοποιεί ενισχυτικά για τις διαγνώσεις του, χωρίς να χρεώνει τις εξετάσεις; Είναι εμπόδιο τα αναλώσιμα; Και ο υπερηχογράφος και το σπιρόμετρο και ο καρδιογράφος έχουν κόστος απόκτησης και λειτουργίας.

Ο όρος «αθέμιτος ανταγωνισμός» αναφέρεται στην περίπτωση που στον κόσμο  μένει η εντύπωση: «Πήγα στο γιατρό, μου έκανε καρδιογράφημα, με είδε στην τηλεόραση (υπέρηχος), με έβαλε και φύσηξα (σπιρομέτρηση), ένα σωρό μηχανήματα και εξετάσεις σου λέω και μάλιστα δεν πληρώθηκε παραπάνω!» . Τη στιγμή που άλλοι γιατροί νομιμοποιούνται να πληρώνονται γι’ αυτές τις εξετάσεις.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ όρος «απλή» επίσκεψη ήταν σε αντιδιαστολή με την «ενισχυμένη», όπως πετυχημένα ανέφερες, που περιλαμβάνει χρεώσεις για άλλες ιατρικές πράξεις.

(1) Σχετικά με τη χρήση υπερηχογράφου, σπιρόμετρου, ηλεκτροκαρδιογράφου κλπ όπως αναφέρεις μπορείς να τα χρησιμοποιείς όμως δεν μπορείς να δίνεις επίσημες ενυπόγραφες γνωματεύσεις – πορίσματα (αφού δεν έχει τη σχετική άδεια – πιστοποίηση) κι επομένως δεν μπορείς να πληρώνεσαι γι’ αυτές. Τα ευρήματα πως δίνονται στον ασθενή; Ανυπόγραφα; Προφορικά;

(2) Γιατί κάνεις επισήμανση στο μη επεμβατικό χαρακτήρα της ιατρικής πράξης; Μήπως σε αντιδιαστολή με την αιμοληψία που θεωρείται επεμβατική; Δεν προκύπτει ο μη επεμβατικός χαρακτήρας από όσα νομικά παραθέτεις. Επομένως μπορεί κάποιος να έχει έναν αιματολογικό ή/και βιοχημικό αναλυτή στο ιατρείο του και να τον  χρησιμοποιεί ενισχυτικά για τις διαγνώσεις του, χωρίς να χρεώνει τις εξετάσεις; Είναι εμπόδιο τα αναλώσιμα; Και ο υπερηχογράφος και το σπιρόμετρο και ο καρδιογράφος έχουν κόστος απόκτησης και λειτουργίας.

(3)Ο όρος «αθέμιτος ανταγωνισμός» αναφέρεται στην περίπτωση που στον κόσμο  μένει η εντύπωση: «Πήγα στο γιατρό, μου έκανε καρδιογράφημα, με είδε στην τηλεόραση (υπέρηχος), με έβαλε και φύσηξα (σπιρομέτρηση), ένα σωρό μηχανήματα και εξετάσεις σου λέω και μάλιστα δεν πληρώθηκε παραπάνω!» . Τη στιγμή που άλλοι γιατροί νομιμοποιούνται να πληρώνονται γι’ αυτές τις εξετάσεις.


--- Τέλος παράθεσης ---

(1) Τα ευρήματα βοηθούν εμένα στο διαγνωστικό μου έργο. Ο ασθενής δεν παίρνει καμιά πληροφορία για τα επιμέρους ευρήματα. Απλά στο τέλος της εξέτασης του ανακοινώνω την πιθανή διάγνωσή μου και την προτεινόμενη αγωγή.

(2)Απ’ όσο γνωρίζω, φυσικά και μπορεί χωρίς να τις χρεώνει. Ένα απλό παράδειγμα είναι το σακχαρόμετρο ή ο μετρητής χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων. Όσον αφορά τον υπερηχογράφο, το σπιρόμετρο και τον καρδιογράφο έχουν μηδαμηνά κόστοι λειτουργίας. Το κόστος απόκτησης αποσβαίνεται συν τω χρόνω.

(3) Η νομιμοποίηση, όσον αφορά την γνωμάτευση και όχι την επικουρική διαγνωστική αξία, απαιτείται προκειμένω να λάβει ο ιατρός την αμοιβή μέσω κάποιου ασφαλιστικού φορέα. Ειδάλως ο ιατρός είναι ελεύθερος να καθορίσει το ύψος της «ιατρικής επίσκεψης» στο επίπεδο που εκείνος επιθυμεί.
Εν κατακλείδι, δεν αρκεί μόνο να βάλεις τον ασθενή να «φυσήξει» ή να τον «δεις» στην τηλεόραση, πρέπει και να τον θεραπεύσεις. Και αυτό το τελευταίο είναι που σου αυξάνει την προσέλευση των ασθενών στο ιατρείο σου, ειδικά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργίας του.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ όρος «απλή» επίσκεψη ήταν σε αντιδιαστολή με την «ενισχυμένη», όπως πετυχημένα ανέφερες, που περιλαμβάνει χρεώσεις για άλλες ιατρικές πράξεις.

(1) Σχετικά με τη χρήση υπερηχογράφου, σπιρόμετρου, ηλεκτροκαρδιογράφου κλπ όπως αναφέρεις μπορείς να τα χρησιμοποιείς όμως δεν μπορείς να δίνεις επίσημες ενυπόγραφες γνωματεύσεις – πορίσματα (αφού δεν έχει τη σχετική άδεια – πιστοποίηση) κι επομένως δεν μπορείς να πληρώνεσαι γι’ αυτές. Τα ευρήματα πως δίνονται στον ασθενή; Ανυπόγραφα; Προφορικά;

(2) Γιατί κάνεις επισήμανση στο μη επεμβατικό χαρακτήρα της ιατρικής πράξης; Μήπως σε αντιδιαστολή με την αιμοληψία που θεωρείται επεμβατική; Δεν προκύπτει ο μη επεμβατικός χαρακτήρας από όσα νομικά παραθέτεις. Επομένως μπορεί κάποιος να έχει έναν αιματολογικό ή/και βιοχημικό αναλυτή στο ιατρείο του και να τον  χρησιμοποιεί ενισχυτικά για τις διαγνώσεις του, χωρίς να χρεώνει τις εξετάσεις; Είναι εμπόδιο τα αναλώσιμα; Και ο υπερηχογράφος και το σπιρόμετρο και ο καρδιογράφος έχουν κόστος απόκτησης και λειτουργίας.

(3)Ο όρος «αθέμιτος ανταγωνισμός» αναφέρεται στην περίπτωση που στον κόσμο  μένει η εντύπωση: «Πήγα στο γιατρό, μου έκανε καρδιογράφημα, με είδε στην τηλεόραση (υπέρηχος), με έβαλε και φύσηξα (σπιρομέτρηση), ένα σωρό μηχανήματα και εξετάσεις σου λέω και μάλιστα δεν πληρώθηκε παραπάνω!» . Τη στιγμή που άλλοι γιατροί νομιμοποιούνται να πληρώνονται γι’ αυτές τις εξετάσεις.


--- Τέλος παράθεσης ---

(1) Τα ευρήματα βοηθούν εμένα στο διαγνωστικό μου έργο. Ο ασθενής δεν παίρνει καμιά πληροφορία για τα επιμέρους ευρήματα. Απλά στο τέλος της εξέτασης του ανακοινώνω την πιθανή διάγνωσή μου και την προτεινόμενη αγωγή.

(2)Απ’ όσο γνωρίζω, φυσικά και μπορεί χωρίς να τις χρεώνει. Ένα απλό παράδειγμα είναι το σακχαρόμετρο ή ο μετρητής χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων. Όσον αφορά τον υπερηχογράφο, το σπιρόμετρο και τον καρδιογράφο έχουν μηδαμηνά κόστοι λειτουργίας. Το κόστος απόκτησης αποσβαίνεται συν τω χρόνω.

(3) Η νομιμοποίηση, όσον αφορά την γνωμάτευση και όχι την επικουρική διαγνωστική αξία, απαιτείται προκειμένω να λάβει ο ιατρός την αμοιβή μέσω κάποιου ασφαλιστικού φορέα. Ειδάλως ο ιατρός είναι ελεύθερος να καθορίσει το ύψος της «ιατρικής επίσκεψης» στο επίπεδο που εκείνος επιθυμεί.
Εν κατακλείδι, δεν αρκεί μόνο να βάλεις τον ασθενή να «φυσήξει» ή να τον «δεις» στην τηλεόραση, πρέπει και να τον θεραπεύσεις. Και αυτό το τελευταίο είναι που σου αυξάνει την προσέλευση των ασθενών στο ιατρείο σου, ειδικά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργίας του.


--- Τέλος παράθεσης ---

(1) Το θέμα της μη ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στον ασθενή το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Στην ερώτηση: «Γιατρέ, τι είδες στον υπέρηχο;» τι απαντάς στην περίπτωση απουσίας ή ύπαρξης ευρημάτων;

(2) Επομένως κάποιος γιατρός νομιμοποιείται να έχει στο ιατρείο του όσα «διαγνωστικά βοηθήματα» θέλει, να χρησιμοποιεί όσα θέλει και στο τέλος να μην «χρεώνει» τις επιπλέον εξετάσεις (αφού δεν νομιμοποιείται γι’ αυτό) και να «περνάει» το κόστος ως ιατρική εξέταση αφού δεν υπάρχει ανώτερο όριο στην συγκεκριμένη αμοιβή; Μπορώ να κάνω δηλ. υπερηχογράφημα, εξετάσεις αίματος, σπιρομέτρηση, εγκεφαλογράφημα, γαστροσκόπηση,  κολονοσκόπηση χωρίς να τις χρεώνω και στο τέλος να δίνω μια απόδειξη ως «ιατρική επίσκεψη» με ότι ποσό θέλω (χαμηλό ή υψηλό έως υψηλότατο);

(3) Τις εκφράσεις «Με είδε στην τηλεόραση»,  «Με έβαλε και φύσηξα», «Μου έκανε υπέροχο» κλπ τις χρησιμοποίησα γιατί σχεδόν όλοι τις έχουμε ακούσει, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας και υποβάθμισης σε όσους τις εκφέρουν.
Σίγουρα όταν ο ασθενής γίνει καλά με 20 ευρώ θα αισθανθεί καλύτερα παρά αν γίνει με 150 ευρώ. Ακόμη καλύτερα  θα αισθανθεί αν τελικά δεν έχει κάτι ιδιαίτερο κι αυτό διαπιστωθεί με 20 ευρώ παρά με 150 ευρώ (π.χ. αρνητικές εργαστηριακές εξετάσεις)

Εν κατακλείδι, συγχαρητήρια γι' αυτό που κάνεις και καλή συνέχεια και δύναμη. Επειδή, όπως και οι περισσότεροι νομίζω, είχα κάποιες επιφυλάξεις για το αν είναι αληθινό (γιατί είναι πολύ καλό) τις εξέφρασα.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση