Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Βοηθήματα στην κλινική διάγνωση για το γιατρό
Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Γιώργο πραγματικά δυσκολεύεσαι να καταλάβεις. Το να "χαλάσεις" ασθενή τιμωρείται, ανεξαρτήτως του ποιο "εργαλείο" χρησιμοποίησες. Άρα, δεν στέκει αυτό που λες. Δεν χαλάς ασθενείς για να μάθεις με τα "βοηθήματα". Τα "βοηθήματα" σου επιβεβαιώνουν/απορρίπτουν την πιθανή διάγνωση που έχεις στο μυαλό σου. Αλλά η απόφαση είναι πάντα δική σου. Δεν αποφασίζουν τα βοηθήματα και αυτό όποιος δεν το καταλαβαίνει απλά δεν είναι γιατρός, απλά ίσως έχει πτυχίο ιατρικής. Εδώ, κολλάει πολύ καλά η έννοια της "τέχνης" που λέει ο Βασίλης. Δεν σου έχει τύχει ποτέ, όλα τα "βοηθήματα" να είναι κόντρα στην κλινική εικόνα και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι μόνο η κλινική εικόνα έδειχνε την πραγματικότητα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν μιλώ για τον ηθικό και τον ιατρό που κατέχει πολύ καλά την ιατρική ως επιστήμη και ως τέχνη. Είσαι σίγουρος Δημήτρη ότι όταν υπάρχει καθυστέρηση στην διάγνωση ή λάθος αρχική διάγνωση με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάσταση του ασθενή, τιμωρείται πάντα από τον νόμο? Ξέρεις πόσους «συναδέλφους» ξέρω που χρησιμοποιούν τον υπέρηχο «ως βοήθημα» όπως λέτε , ενώ στην ουσία το χρησιμοποιούν ως «κράχτη» για πελατεία και για να πουλάν «μούρη»? Ξέρεται πόσα περιστατικά έχω συναντήσει με ευρήματα από ειδικούς που τέτοιοι «ιατροί» δεν τα έχουν εντοπίσει, παρά το ότι χρησιμοποιούν υπέρηχο? Τι ποσοστό είναι ικανοί (όπως λες και εσύ), έστω να ερμηνεύουν το αποτέλεσμα από ειδικό? (φαντάσου να κάνουν οι ίδιοι την εξέταση). Φυσικά και όταν κάποιος ενεργεί με ήθος, σοβαρότητα και έχει αρχές, γνώσεις και με γνώμονα το καλό του ασθενή, δεν τον αγγίζουν οι νομοθεσίες . τι γίνεται όμως με αυτόν που το κάνει με σκοπό το κέρδος ? Δεν είναι δύσκολο να τα καταφέρει. Λίγο λέγειν ,λίγο μέσον και γνωριμίες , λίγο οικονομική και κοινωνική επιφάνεια, λίγο το πώς κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο, και έχει εξασφαλίσει το κέρδος, χωρίς να έχει υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Τέτοιοι υπάρχουν. Από αυτούς ή τους μελλοντικούς τέτοιους που δημιουργεί το ανεπαρκές σύστημα για τα σύγχρονα δεδομένα, ποιος μας γλιτώνει και εμάς ως συναδέλφους, αλλά και τους ασθενείς? Αυτό υποστηρίζω και δεν διαφωνώ για όλα αυτά που περιγράφετε περί ιατρικής ως επιστήμη και τέχνη.
Διαφωνώ με το να είναι στην ηθική και στην κρίση του καθενός η χρήση ειδικευμένων εργαλείων, χωρίς κανένας κανονισμός να απαιτεί την στοιχειώδη εκπαίδευση. Το θεωρώ άδικο ,άνισο και τουλάχιστον δίνει περιθώρια σε εκμεταλλεύσεις από κάποιους ανήθικους.
Συμφωνώ ότι τέτοια εξειδικευμένα εργαλεία έχουν θέση στην ΠΦΥ. Συμφωνώ ότι εάν γνωρίζεις να τα χρησιμοποιείς πραγματικά βοηθούν κτλ.κτλ... -
ΔΙΑΦΩΝΩ στο να υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ακόμα και από αυτούς που δεν γνωρίζουν και να αναμένουμε τον νόμο να τους τιμωρήσει όταν βλάψουν ασθενή και εάν παραπεμφθούν.
ΔΙΑΦΩΝΩ στο να υπάρχουν περιθώρια εκμετάλλευσης σε ένα τέτοιο θέμα
Zachariadis:
Συμφωνώ με την άποψη του κ.Κτιστάκη.
Όταν ως καρδιολόγος κάνω υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη σε εναν άρρωστο σφραγίζω και υπογράφω το πόρισμα της εξέτασης.
Κατα αυτόν τον τρόπο φέρω ακαίραια την ευθύνη για όποια παράβλεψη ή σφάλμα μου μπορεί να ταλαιπωρήσει τον άρρωστο.
Ταυτόχρονα όμως, κάθε φορά, θέτω την επιστημονική μου επάρκεια στην κρίση όχι μόνο μιάς αδιόρατης "ηθικής" αλλά και υπόψη αστικής ή και ποινικής
νομικής ευθύνης.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυμφωνώ με την άποψη του κ.Κτιστάκη.
Όταν ως καρδιολόγος κάνω υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη σε εναν άρρωστο σφραγίζω και υπογράφω το πόρισμα της εξέτασης.
Κατα αυτόν τον τρόπο φέρω ακαίραια την ευθύνη για όποια παράβλεψη ή σφάλμα μου μπορεί να ταλαιπωρήσει τον άρρωστο.
Ταυτόχρονα όμως, κάθε φορά, θέτω την επιστημονική μου επάρκεια στην κρίση όχι μόνο μιάς αδιόρατης "ηθικής" αλλά και υπόψη αστικής ή και ποινικής
νομικής ευθύνης.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όμως όλοι μας ξέρουμε ότι μια διπλωματική διατύπωση του πορίσματος μπορεί να μας απαλλάξει πλήρως ή εν μέρει από την ευθύνη.
Ιδιαίτερα οι ακτινοδιαγνωστές είναι "ειδικοί" σ' αυτά.
Π.χ. "Κατά την στιγμή της εξέτασης δεν παρατηρήθηκε............................"
Zachariadis:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυμφωνώ με την άποψη του κ.Κτιστάκη.
νομικής ευθύνης.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όμως όλοι μας ξέρουμε ότι μια διπλωματική διατύπωση του πορίσματος μπορεί να μας απαλλάξει πλήρως ή εν μέρει από την ευθύνη.
Ιδιαίτερα οι ακτινοδιαγνωστές είναι "ειδικοί" σ' αυτά.
Π.χ. "Κατά την στιγμή της εξέτασης δεν παρατηρήθηκε............................"
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν αναφερόμουν στις "βεβαιώσεις" και "ιατρικές γνωματεύσεις" όπου πράγματι ..."δεν προκύπτουν στοιχεία τα οποία αποτελούν
αντένδειξη για την συμμετοχή του μαθητή/ριας σε οργανωμένες και επιτηρούμενες σχολικές δραστηριότητες....." ::)
αλλά στα πορίσματα της υπερηχογραφικής καθ εαυτής εξέτασης.Σ' αυτήν έχεις κανονικά την υποχρέωση να αναφερθείς όχι μόνο σε εκείνα που είναι "φως φανάρι"
όπως π.χ η παρουσία περκαρδιακής συλλογής αλλά και σε εκείνα τα οποία χρειάζεται να ξέρεις πως να τα αναζητήσεις και απαιτούν πράγματι
γνώση του αντικειμένου και εμπειρία ,όπως π.χ την στένωση του ισθμού της αορτής ή μικρές μεσοκολπικές επικοινωνίες.
Ακόμα όμως και "απλές" ,καθημερινές και πολύ διαδεδομένες εξετάσεις όπως π.χ το ΗΚΓημα.Ποιός μη καρδιολόγος μπορεί να βάλει την υπογραφή του
στο "φυσιολογικό" ΗΚΓμα νεαρού 14χρονου όταν αγνοεί ασ πούμε τα χαρακτηριστικά του σ.Brugada ;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση