Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Βοηθήματα στην κλινική διάγνωση για το γιατρό
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
(1) Το θέμα της μη ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στον ασθενή το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Στην ερώτηση: «Γιατρέ, τι είδες στον υπέρηχο;» τι απαντάς στην περίπτωση απουσίας ή ύπαρξης ευρημάτων;
(2) Επομένως κάποιος γιατρός νομιμοποιείται να έχει στο ιατρείο του όσα «διαγνωστικά βοηθήματα» θέλει, να χρησιμοποιεί όσα θέλει και στο τέλος να μην «χρεώνει» τις επιπλέον εξετάσεις (αφού δεν νομιμοποιείται γι’ αυτό) και να «περνάει» το κόστος ως ιατρική εξέταση αφού δεν υπάρχει ανώτερο όριο στην συγκεκριμένη αμοιβή; Μπορώ να κάνω δηλ. υπερηχογράφημα, εξετάσεις αίματος, σπιρομέτρηση, εγκεφαλογράφημα, γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση χωρίς να τις χρεώνω και στο τέλος να δίνω μια απόδειξη ως «ιατρική επίσκεψη» με ότι ποσό θέλω (χαμηλό ή υψηλό έως υψηλότατο);
--- Τέλος παράθεσης ---
(1) Απαντάω ποιο είναι το πόρισμά μου, χωρίς να χρησιμοποιώ τεχνικούς ιατρικούς όρους, που ούτως ή άλλως δεν είναι κατανοητοί από τους ασθενείς. Η όποια απάντηση δεν απαγορεύεται. Αυτό που απαγορεύεται είναι η γνωμάτευση(και όχι η γνώμη) που επιβάλλει, στον ασθενή ή στον "επόμενο" ιατρό, τη νομική κατοχύρωση μίας ιατρικής απόφασης.
(2) Στον ελεύθερο ιδιωτικό τομέα φυσικά και μπορείς να ζητήσεις το ποσό που εσύ κρίνεις για πράξεις που περιλαμβάνονται μέσα στην "ιατρική πράξη", η οποία οριοθετείται νομικά. Στις αποδείξεις "διαιρούμε" τις διάφορες πράξεις, μόνο σε περίπτωση που έχουμε να λάβουμε, ξεχωριστά και ειδικά, διαφορετικό αντίτιμο για αυτές(π.χ. από ασφαλιστικό φορέα). Ειδάλως δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε αυτό, ούτε νομικός ή ηθικός ή επιστημονικός ή φορολογικός.
Συγγνώμη που άργησα ν'απαντήσω, απλά δε μου το επέτρεπε το φόρτο εργασίας. Για οποιαδήποτε απορία, πάντα διαθέσιμος,
Ευχαριστώ.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή Είσοδος(2) Στον ελεύθερο ιδιωτικό τομέα φυσικά και μπορείς να ζητήσεις το ποσό που εσύ κρίνεις για πράξεις που περιλαμβάνονται μέσα στην "ιατρική πράξη", η οποία οριοθετείται νομικά. Στις αποδείξεις "διαιρούμε" τις διάφορες πράξεις, μόνο σε περίπτωση που έχουμε να λάβουμε, ξεχωριστά και ειδικά, διαφορετικό αντίτιμο για αυτές(π.χ. από ασφαλιστικό φορέα). Ειδάλως δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε αυτό, ούτε νομικός ή ηθικός ή επιστημονικός ή φορολογικός.
Συγγνώμη που άργησα ν'απαντήσω, απλά δε μου το επέτρεπε το φόρτο εργασίας. Για οποιαδήποτε απορία, πάντα διαθέσιμος,
Ευχαριστώ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Για να το καταλάβω, μπορώ ως ιδιώτης να δώσω απόδειξη παροχής υπηρεσιών με την ένδειξη "κλινική εξέταση" με ότι ποσό θέλω; Π.χ. 200 ευρώ, ακόμη κι αν αυτή η κλινική εξέταση περιλαμβάνει μόνο ακρόαση ή/και μέτρηση πίεσης;
Και αντίστοιχα μπορώ να δώσω απόδειξη με ένδειξη "κλινική εξέταση" με το ίδιο ποσό 200 ευρώ αν έχω κάνει εξετάσεις που δεν μπορώ (νόμιμα) να πληρωθώ π.χ. υπερηχογράφημα, σπιρομέτρηση κλπ. Παίρνοντας μ' αυτό τον τρόπο έμμεσα την πληρωμή γι' αυτές τις εξετάσεις μέσα από τον γενικότερο όρο κλινική εξέταση;
fanisgp:
δεν χρειαζεται καν η αιτιολογια κλινικη εξεταση.αρκει ο ορος <επισκεψη στο ιατρειο> κα οποιοδηποτε ποσό ειναι νομιμο απ την στιγμη που δινεις αποδειξη.
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια να το καταλάβω, μπορώ ως ιδιώτης να δώσω απόδειξη παροχής υπηρεσιών με την ένδειξη "κλινική εξέταση" με ότι ποσό θέλω; Π.χ. 200 ευρώ, ακόμη κι αν αυτή η κλινική εξέταση περιλαμβάνει μόνο ακρόαση ή/και μέτρηση πίεσης;
Και αντίστοιχα μπορώ να δώσω απόδειξη με ένδειξη "κλινική εξέταση" με το ίδιο ποσό 200 ευρώ αν έχω κάνει εξετάσεις που δεν μπορώ (νόμιμα) να πληρωθώ π.χ. υπερηχογράφημα, σπιρομέτρηση κλπ. Παίρνοντας μ' αυτό τον τρόπο έμμεσα την πληρωμή γι' αυτές τις εξετάσεις μέσα από τον γενικότερο όρο κλινική εξέταση;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν έχει θεσπιστεί με νομοθεσία κατώτερη ή ανώτερη αμοιβή.
Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 4 του Ν3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) ισχύει:
Ο ιατρός έχει δικαίωμα να απαιτήσει την αμοιβή του είτε από τον εργοδότη, ως εργαζόμενος, είτε από τον ασθενή, ως ελεύθερος επαγγελματίας, με την απαιτούμενη όμως ευπρέπεια. Παρέχει τα νόμιμα παραστατικά τα οποία αφορούν στην κατάσταση υγείας του ασθενή και στις οικονομικές συναλλαγές σχετικά με τις παρασχεθείσες ιατρικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το αν αυτό του ζητηθεί ή όχι από τον ασθενή. Κάθε ιατρός ως εξωνοσοκομειακός – ελεύθερος επαγγελματίας έχει δικαίωμα να καθορίσει, εκτός εάν υπόκειται σε ειδικό καθεστώς, το επίπεδο αμοιβής του, ανάλογα με τις ικανότητές του. Σε επείγουσες περιπτώσεις, η αμοιβή από τους ασθενείς αναζητείται αφού παρασχεθεί η ενδεικνυόμενη ιατρική συνδρομή.
Με βάση το γράμμα του νόμου και το γεγονός ότι κανένας Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει θέσει θέμα "ειδικού καθεστώτος" η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι τυπικά "ναι".
Ηθικά όμως, η απάντηση είναι "όχι" - ειδικά για τις συνθήκες που συζητούμε (μη ειδικό ιατρό και εξέταση στο ιατρείο).
medicus:
Εγγραφή ή Είσοδος
... μπορώ να δώσω απόδειξη με ένδειξη "κλινική εξέταση" με το ίδιο ποσό 200 ευρώ αν έχω κάνει εξετάσεις που δεν μπορώ (νόμιμα) να πληρωθώ π.χ. υπερηχογράφημα, σπιρομέτρηση κλπ. Παίρνοντας μ' αυτό τον τρόπο έμμεσα την πληρωμή γι' αυτές τις εξετάσεις μέσα από τον γενικότερο όρο κλινική εξέταση;
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί να είναι παράνομο ή ανήθικο να χρησιμοποιείς τεχνολογικά ιατρικά μέσα προκειμένω να κάνεις μία διάγνωση; Αυτός δεν είναι ο ρόλος του ιατρού; Μέσα τον όρο "ιατρική εξέταση" οριοθετείς λεκτικά την σχέση σου με τον ασθενή.
Παράνομο είναι να δώσεις ΓΝΩΜΑΤΕΣΥΗ με τα επιμέρους ευρήματα και την διάγνωση που προκύπτει από αυτά, προκειμένω να χρησιμοποιηθούν είτε ως "οδηγός" για έναν άλλο ιατρό είτε ως "αποδεικτικό" προς κάποιον φορέα. Για παράδειγμα, στους ασθενείς που κάνω υπέρηχο θυρεοειδούς, περίπου 2 στους 100 έχουν κάποια ένδειξη θυρεοειδοπάθειας. Αυτούς τους 2 τους παραπέμπω, απ'ευθείας, σε ειδκό ενδοκρινολόγο χωρίς να τους δώσω μία διάγνωση παρά μόνο ότι χρήζουν εξέταση από ειδικό. Οι υπόλοιποι 98, που δεν χρήζουν επιπλέον εξέταση από ειδικό, απλά γλιτώνουν την όποια ταλαιπωρία. Το ίδιο ισχύει και για το καρδιογράφημα, την σπιρομέτρηση και ούτω καθ'εξής. Οι ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν, σε Πρωτοβάθμιο Επίπεδο, λαμβάνουν αγωγή από εμένα. Οι υπόλοιποι παραπέμπονται. Ή μήπως δεν είναι αυτός ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή το "φιλτράρισμα" των ασθενών σε πρώτο επίπεδο έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να μην υπάρχει συνοστισμός στο Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο Επίπεδο Φροντίδας Υγείας;
Ανήθικο είναι να παραπλανείς τον ασθενή. Η παραπλάνηση μπορεί να λάβει χώρα με δύο, βασικά, τρόπους. Πρώτον, το να λαμβάνεις επιπλέον αμοιβή για τις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιείς στο ιατρείο. Σε αυτό συμφωνώ και γι' αυτό το λόγο δεν έχω διαφορετικές τιμές στο ιατρείο μου, ανάλογα με το τι μέσα έχω χρησιμοποιήσει για να διαγνώσω ένα πρόβλημα. Δεύτερον, το να δέχεσαι έναν ασθενή κατόπιν παραγγελίας άλλου ιατρού, για να κάνει κάποια εξέταση που ο παραπέμπων ιατρός δεν έχει στο ιατρείο του. Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές να έρχεται κάποιος ασθενής και να μου λέει, για παράδειγμα, "γιατρέ κάνε μου έναν υπέρηχο για τη χολή γιατί με είδε ο γιατρός μου και μου ζήτησε υπέρηχο. Πού να τρέχω τώρα;". Του εξηγώ ότι δεν μπορώ να τον εξυπηρετήσω, διότι δεν είμαι ακτινοδιαγνώστης και ότι το μηχάνημα του υπερήχου το έχω για να εξετάζω τους ασθενείς μου, όταν εγώ το κρίνω απαραίτητο. Τον παραπέμπω, απλά, σε ακτινολογικό εργαστήριο.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση