Δε μου αρέσει καθόλου να λέω "... τα λέγαμε εμείς", αλλά να που δυστυχώς συμβαίνει. Όταν φωνάζαμε από χρόνια ότι χρειάζεται σθεναρή στάση απέναντι στις αυθαιρεσίες κάποιων που παρουσιάζονται ως σωτήρες ή αυτοκράτορες, ήμασταν κακοί. Όταν προειδοποιούσαμε να μη στηρίζουμε με λόγια και έργα ανθρώπους που αποδεικνύουν καθημερινά ότι η μόνη τους έγνοια είναι η κατάκτηση και η νομή της εξουσίας, είμασταν εμπαθείς. Όταν φωνάζαμε ότι είναι απαράδεκτο να κρατάει επί 20 χρόνια τα ηνία σε επιστημονικό και συνδικαλιστικό επίπεδο μια κλίκα ανθρώπων, η οποία διευρύνεται με το γνωστό τρόπο "σου δίνω θέση και λόγο, σε βάζω στο παιχνίδι κι εσύ με στηρίζεις", ήμασταν κακοήθεις. Όταν, στο ξεκίνημα του forum γινόταν κουβέντα για πλουραλισμό και ανεκτικότητα, κάποιοι νόμιζαν ότι τα λέμε γιατί θέλουμε κι εμείς κομμάτι από την πίτα. Τώρα, που πετάνε ξεδιάντροπα εκτός διαδικασιών ανθρώπους που έχουν προσφέρει άφθονο κόπο και ενέργεια, όπως ο Μιχάλης, ο Κουναλάκης και άλλοι, δεν έχουμε τι να πούμε. Έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα. Έπρεπε η Ένωση να έχει τηρήσει πιο θαραλλέα στάση στο ζήτημα του Ζαγκλιβερίου, έπρεπε να έχει απαγορεύσει σε επώνυμους μεγαλόσχημους να υβρίζουν και να λοιδωρούν μέσω του forum ατιμώρητα, έπρεπε να δειτε την καταιγίδα να έρχεται. Το έχω ξαναπεί σε αυτό το forum, με αφορμή ένα "καυγά" μας με τον Κουναλάκη, ότι μπορούμε να υποστηρίζουμε τις απόψεις μας, να φωνάζουμε και να μαλώνουμε, αρκεί να μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλο στα μάτια γνωρίζοντας ότι είναι ειλικρινής και τίμιος. Με πόσους άραγε γνωστούς σας γενικούς γιατρούς μπορείτε να το κάνετε αυτό, τώρα που η ενοχλητική φωνή του forum φιμώθηκε, τουλάχιστον επισήμως;
Το καλό του forum, για το οποίοι αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν, είναι ότι έφερε όλα τα ζητήματα, την πληροφορία και τις απόψεις στο φως, πράγμα που πρώτη φορά έγινε στο χώρο μας. Αυτή την έκθεση στο φως μόνο όσοι έχουν να κρύψουν κάτι τη φοβούνται. Τα άλλα, περί δήθεν προβλημάτων που προκαλεί η ανωνυμία, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Εγώ την πρότασή μου την έκανα ξεκάθαρα και ανοιχτά στη συνέλευση: πρέπει να αλλάξουμε διαδικασίες ώστε να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα "απολυταρχισμού". Δεν είναι δυνατόν σωματείο ή ένωση γιατρών να εκλέγει την ηγεσία του με τρόπο που ούτε τα παιδάκια στην Α' Δημοτικού δεν θα επέλεγαν: να ψηφίζουμε για κάθε θέση ξεχωριστά και να επιτρέπουμε σε μια πλειοψηφία, μικρή η μεγάλη, να έχει τον απόλυτο έλεγχο, χωρίς να μπορεί να εκλεγεί ούτε ένας που να παριστάνει την αντιπολίτευση. Κι όλα αυτά με το επιχείρημα ότι δε θα γίνουμε ΟΕΝΓΕ και ότι ο αρχηγός πρέπει να διοικεί με το επιτελείο του. Αυτό το άκουσα πριν 10 χρόνια από τον πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ (όπου και εκεί η διαδικασία εκλογής είναι όλως τυχαίως η ίδια...) και θεωρώ πολιτικό ατόπημα να το υποστηρίζει κανείς σήμερα. Εκτός αν είναι αφελής και θεωρεί ότι όλοι έχουμε καλές προθέσεις. Η λύση είναι η εκλογή των μελών του ΔΣ με σταυρό από ενιαίο ψηφοδέλτιο και στη συνέχεια οι εκλεγμένοι να συνέρχονται και να εκλέγουν τον πρόεδρο και τα άλλα μέκη του ΔΣ. Είδατε όσοι ήσασταν στη ΓΣ πόσο κόπτονται μερικοί - μερικοί να μην αλλάξει αυτός ο τρόπος εκλογής. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Συναδερφικά
Στάθης Γιαννακόπουλος