Ακτινογραφίες
ακτινογρ Τότε μας βγάζει όλες τις ακτινογραφίες εκτός από την ακτινογραφία θώρακος… Για την ακτινογραφία θώρακος επιλέγουμε “
Ακτινοσκόπηση και Aκτινογραφία πνευμόνων” (σχόλιο Rtg Θώρακος Face) μετά παραγγέλνω κατά τον ίδιο τρόπο μια νέα ακτινογραφία θώρακος και γράφω εκεί σαν σχόλιο (Rtg θώρακος Profile). Όταν πρόκειται για ακτινογραφία κάποιου μέλους του σώματος, για να διευκρινίσουμε αν είναι το αριστερό ή το δεξιό μέλος που μας ενδιαφέρει, το γράφουμε σαν σχόλιο. Πανοραμική ακτινογραφία δοντιών: πανοραμ Πανοραμική γναθογραφία (ROΠΑΝ) ( 3,99 ευρώ), τώρα πια δεν την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ακτινογραφία κόλπων προσώπου:
Ακτινογραφία κρανίου και στο σχόλιο "Κόλπων προσώπου" ή "Πωγωνορινική".
Υπερηχογραφήματα υπερηχ Τότε βγαίνουν όλα τα είδη υπερηχογραφημάτων. Το πρώτο υπερηχογράφημα για κάποιο όργανο ή πακέτο οργάνων που παραγγέλνω το παραγγέλνω απλό αλλά το δεύτερο, τρίτο κτλ τα παραγγέλνω ώστε να έχουν και την διευκρίνιση “για περισσότερα του ενός οργάνου.” Αν επιλέξει κανείς μία φορά το “Υπερηχογράφημα νεφρών και ουρητήρων”, τότε ο ακτινολόγος είναι υποχρεωμένος να εξετάσει και τα δύο νεφρά, καθώς και τους δύο ουρητήρες. Υπερηχογράφημα όσχεως δεν υπάρχει, ο ασθενής το πληρώνει από την τσέπη του. Υπάρχει όμως triplex όσχεως.
Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς, μαστού, ισχίων νεογνών, μαλακών μορίων:
υπέρηχ «Υπέρηχοι (u/s) A-MODE και Β-ΜΟDE
για πλήρη εξέταση ανεξαρτήτως οργάνου (Βιοφυσικό PROFIL)» και στη θέση στα Σχόλια θα αναγράφεται το είδος του υπερηχογραφήματος (θυρεοειδούς, μαστού ΔΕ ή μαστού ΑΡ ή και τα δύο σαν χωριστές επιλογές, υπερηχογράφημα ΑΡ ή ΔΕ ισχίου νεογνού ή και τα δύο σαν χωριστές επιλογές, μαλακών μορίων – ειδική αναφορά στη διάγνωση για το ποια περιοχή αφορά). Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Μαστογραφία μαστο Μαστογραφία (ακτινογραφία εκάστου μαστού Face + Profile) Η εξέταση αυτή είναι μόνο για τον ένα μαστό (επιλέγουμε αν πρόκειται για τον αριστερό ή τον δεξιό). Αν θέλουμε να γίνει μαστογραφία αμφοτερόπλευρα τότε επιλέγουμε την εξέταση της μαστογραφίας δύο φορές και στο πρώτο σχόλιο γράφουμε αριστερός μαστός και στο δεύτερο δεξιός μαστός. Με αυτό το παραπεμπτικό που βγαίνει από το e-diagnosis τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ακτινολογικά εργαστήρια κάνουν μόνο αναλογική μαστογραφία και όχι ψηφιακή η οποία είναι ακριβότερη.
Triplex
triplex και επιλέγουμε ποιά θέλουμε.
Αξονικές Τομογραφίες αξονικ και επιλέγεις ποιά θέλεις.
Μαγνητική Τομογραφία μαγν και επιλέγεις ποια θέλεις.
Για MRCP γραφω MRI και στα σχόλια MRCP.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητος DEXA οστικής Επιλέγουμε την επιλογή “Μέτρηση οστικής πυκνότητας με διπλή φωτονιακή απορροφησιομέτρηση (D.P.A.) (ΜΟΠ)”. Η επιλογή αυτή αρκεί να επιλεχθεί μια φορά (και όχι δύο) για να εξετασθεί ο ασθενής για την οστική του πυκνότητα και στην Οσφυϊκή Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ.) αλλά και στο Μηριαίο οστό. Στην εγκύκλιο 43 του ΙΚΑ της 24/06/2011 γράφει όμως ότι DEXA μπορούν να παραγγέλνουν μόνο οι Ενδοκρινολόγοι, Ορθοπαιδικοί, Ρευματολόγοι, Γυναικολόγοι και Φυσίατροι. Ούτε λέξη για τους Γενικούς Ιατρούς!! Στον ΟΠΑΔ πάντως δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα για τους Γενικούς Ιατρούς.
Φυσικοθεραπείες χειρομ και επιλέγουμε μια από τις τρεις επιλογές Κινησιοθεραπεία με χειρομάλαξη ή χειρομάλαξη ή χειρομάλαξη κατ’οίκον φυσι Laser για φυσικοθεραπεία tens Θεραπεία αναλγησίας κατόπιν εφαρμογής ηλεκτρικού μηχανήματος TENS έλξ Έλξη αυχενικής ή οσφυϊκής ή μοίρας ή σπονδυλικής στήλης με ηλεκτροκίνητο μηχάνημα επιθ Υδροθεραπεία θερμά ή ψυχρά επιθέματα ανά συνεδρία. biofeedback . Για TENS και biofeedback χρειάζεται ο ΟΠΑΔ και ειδική γνωμάτευση ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ). Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί το e-diagnosis μπορούμε να γράψουμε τις φυσικοθεραπείες και χειρόγραφα. Συχνά οι φυσικοθεραπευτές ζητούν Laser x 10, TENS x 10 και Biofeedback x 10.
Το κόλπο με τις φυσικοθεραπείες είναι να μην πατούμε OK μετά από κάθε αναζήτηση και τσεκάρισμα της εξέτασης:
Ανοίγουμε το e-diagnosis ψάχνουμε π.χ. tens μετά πατούμε αναζήτηση, τσεκάρουμε την εξέταση, ξαναπατούμε αναζήτηση (χωρίς να αλλάξουμε αυτό που γράφει στο κουτάκι, δηλαδή tens) οπότε μας ξαναδείχνει την εξέταση tens αλλά ατσεκάριστη, την ξανατσεκάρουμε και συνεχίζουμε έτσι για π.χ. δέκα φορές (αν θέλουμε για δέκα συνεδρίες). Τότε πατούμε το OK και ω του θαύματος, μας βγάζει 10 TENS.
Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να συνεχίσουμε με άλλα είδη φυσιοθεραπειών x 10 ή όσες συνεδρίες θέλουμε.
Στην εγκύκλιο 43 του ΙΚΑ της 24/06/2011 γράφει όμως ότι φυσικοθεραπείες μπορούν να παραγγέλνουν μόνο οι Ορθοπαιδικοί, Φυσίατρο, Ρευματολόγοι ή Νευρολόγοι. Ούτε λέξη και εδώ για τους Γενικούς Ιατρούς!! Και στον ΟΠΑΔ τον Δεκέμβριο του 2011 η ελεγκτής μου είπε ότι TENS και Biofeedback επιτρέπεται να γράφουν μόνο Ορθοπαιδικοί, Ρευματολόγοι και Φυσίατροι αλλά τις υπόλοιπες φυσιοθεραπευτικές πράξεις μπορούμε να τις παραγγέλνουμε και οι Γενικοί Ιατροί.
Πως μεταφέρουμε λοιπόν εξετάσεις από την γενική κατηγορία, στην κατηγορία "Αγαπημένες";
Mόλις μπούμε στο αρχικό μενού (με τα έξι μεγάλα εικονίδια), επιλέγουμε το πάνω αριστερά (με το γιατρό). Έτσι οδηγούμαστε στην "καρτέλα ιατρού" και επιλέγουμε από κάτω τις "Αγαπημένες εξετάσεις". Η εφαρμογή μας βάζει σε μία σελίδα όπου μπορούμε να προσθέσουμε τις εξετάσεις που θέλουμε να εμφανίζονται ως "αγαπημένες" πατώντας το πράσινο σταυρουδάκι δίπλα στο "ιατρικές εξετάσεις". Αυτό γίνεται με το ίδιο τρόπο που παλιά γράφαμε ένα παραπεμπτικό. Στη συνέχεια μπορούμε να μπούμε (από την επιλογή "Καταχώρηση") με το ΑΜΚΑ του ασθενή που θέλουμε και να επιλέξουμε το αστεράκι δίπλα στις "Αγαπημένες εξετάσεις", οπότε και θα μεταφερθούμε στη λίστα που ορίσαμε. Προσοχή: Οι επιλογές μας φαίνονται ομαδοποιημένες και κάθε φορά θα πρέπει να ανοίγουμε τη συγκεκριμένη ομάδα για να εμφανιστούν αναλυτικά όλες οι εξετάσεις. Με την ίδια διαδικασία (μέσω της καρτέλας ιατρού) μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε εξετάσεις από τις "Αγαπημένες".
Αύξων Αριθμός (Α/Α) Παραπεμπτικού Όταν έχουμε παραγγείλει μια εξέταση τότε στην γραμμή που γράφει ότι την έχουμε παραγγείλει, τέρμα αριστερά, γράφει Α/Α παραπεμ. Τα παραπεμπτικά που είναι να πάνε στον ίδιο παρακλινικό Ιατρό τα βάζουμε να έχουν το ίδιο Α/Α παραπεμ. δηλαδή το ίδιο νούμερο π.χ. το νούμερο 1. Τα παραπεμπτικά που είναι να πάνε σε ένα άλλο παρακλινικό Ιατρό τα γράφουμε να έχουν το νούμερο 2, τα παραπεμπτικά που είναι να πάνε σε έναν τρίτο παρακλινικό Ιατρό τα βάζουμε να έχουν το νούμερο 3 κτλ.
Για την περίπτωση του ΙΚΑ εδώ στην Καβάλα τουλάχιστον θέλουν η Γενική Αίματος να είναι σε ένα χαρτί οπότε π.χ. την ονοματίζω με παρόμοιο τρόπο 1, τις υπόλοιπες συνηθισμένες βιοχημικές σε άλλο χαρτί οπότε τις ονοματίζω π.χ. 2, την γενική ούρων σε άλλο χαρτί οπότε τις ονοματίζω π.χ. 3, την καλλιέργεια ούρων σε άλλο χαρτί οπότε την ονοματίζω π.χ. 4, την γλυκοζυλιωμένη σε άλλο χαρτί οπότε π.χ. την ονοματίζω 5, την INR σε άλλο χαρτί οπότε την ονοματίζω π.χ. 6, τις ορμονικές που δεν γίνονται μέσα στο ΙΚΑ (μέχρι και πέντε τον αριθμό σε κάθε χαρτί) οπότε τις πέντε πρώτες τις ονοματίζω 7, τους καρκινικούς δείκτες (μέχρι και τρεις τον αριθμό) τους θέλουν σε άλλο χαρτί οπότε τους ονοματίζω π.χ.8, ενώ μια απεικονιστική εξέταση την θέλουν και αυτή σε άλλο χαρτί οπότε την ονοματίζω στην περίπτωσή μας 9, κτλ. Για το ΙΚΑ χρειάζονται ακόμη και αυτά τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά έγκριση από ελεγκτή Ιατρό του, αν πρόκειται για παραπεμπτικά ιδιωτών Ιατρών συμβεβλημένων με ΟΠΑΔ ή ΟΑΕΕ.
Για τον ΟΠΑΔ, τα παραπάνω ηλεκτρονικά παραπεμπτικά αιματολογικών ή απεικονιστικών εξετάσεων δεν χρειάζονται έγκριση από ελεγκτή ιατρό αν είναι μέχρι 150 ευρώ συνολικά μέσα στην ίδια ημέρα.
Όταν ολοκληρώσουμε την παραγγελία όλων των εξετάσεων που θέλουμε πατούμε το πράσινο κουτάκι αριστερά από εκεί που γράφει
Καταχώρηση παραπεμπτικού. Μας γράφει τότε Επιτυχής αποθήκευση: Ο κωδικός του παραπεμπτικού 1 είναι ………………… Ο κωδικός του παραπεμπτικού 2 είναι ……………….. κτλ. Αυτούς τους κωδικούς τους χρειαζόμαστε γιατί θα τους γράψουμε στο βιβλιάριο του Ασθενούς (
αν είναι ΟΠΑΔ) στην διπλότυπη σελίδα όπου θα γράφαμε παλιά τις εξετάσεις χειρόγραφα. Τον ένα
κωδικό τον γράφουμε π.χ. στην σελίδα όπου θα γράφαμε τις αιματολογικές εξετάσεις, και τον άλλον π.χ. στην σελίδα όπου θα γράφαμε κάποια απεικονιστική εξέταση κτλ. Επίσης στην σελίδα αυτή του βιβλιαρίου θα γράψουμε το
συνολικό κόστος των αιματολογικών ή της απεικονιστικής εξέτασης που παλαιότερα ήταν να γραφτούν στην σελίδα αυτή όπως αυτό το κόστος φαίνεται στο χαρτί που θα εκτυπώσουμε. Τους παραπάνω κωδικούς, τους έχει μέσα στο pdf του κάθε παραπεμπτικού που έτσι και αλλιώς θα εκτυπωθεί, και επίσης, όπως περιγράφω παρακάτω, μπορούμε τα pdf αυτών των παραπεμπτικών που εκδίδουμε να τα αποθηκεύσουμε και στον σκληρό δίσκο του δικού μας υπολογιστή, οπότε τους κωδικούς αυτούς δεν χρειάζεται να τους αντιγράψουμε κάπου με το χέρι. Από την στιγμή πάντως που το e-diagnosis μας έχει δώσει κωδικούς για το κάθε παραπεμπτικό θεωρείται ότι έχει γίνει έκδοση των παραπεμπτικών αυτών και τα παραπεμπτικά αυτά
δεν μπορούν να ακυρωθούν, και αν θέλουμε να τα διορθώσουμε πρέπει να τα ξαναγράψουμε από την αρχή. Το Ταμείο του ασθενούς δεν χρεώνεται τα παραπεμπτικά παρά μόνο αν οι εξετάσεις εκτελεστούν. Όμως στους υπολογιστές του e-diagnosis φαίνεται ότι εμείς ως παραπέμποντες Ιατροί έχουμε χρεώσει το Ταμείο ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει κάνει τις εξετάσεις ή όχι. Για να τα ακυρώσουμε πρέπει να τηλεφωνήσουμε στο 1135.
Αν ο ασθενής είναι ΙΚΑ, τότε πρέπει να γράψουμε στο βιβλιάριο του ασθενούς ημερομηνία, τις ζητούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, και υπογραφή και σφραγίδα του παραγγέλλοντος Ιατρού. Για την ώρα δεν χρειάζεται να γράψουμε τους κωδικούς των εξετάσεων ή το κόστος τους.
Καλό είναι, όπως ήδη ανέφερα, εμείς οι Ιατροί να
αποθηκεύουμε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας όλα τα παραπεμπτικά τα οποία εκδίδουμε με τον παραπάνω τρόπο. Για αυτό τον λόγο κάνουμε έναν φάκελο στον υπολογιστή μας που να έχει π.χ. το όνομα
“Τα Παραπεμπτικά μου”, εκεί κάνουμε ένα υποφάκελο για το
“ΙΚΑ” και ένα υποφάκελο για τον
“ΟΠΑΔ” και εκεί επιπλέον υποφακέλους για ποιον
“μήνα και ημερολογιακό έτος” αναφερόμαστε. Την αποθήκευση του συγκεκριμένου παραπεμπτικού την κάνουμε πατώντας το κουμπί
Αποθήκευση ως PDF. Το κάθε παραπεμπτικό μπορούμε να το ονοματίσουμε (με λατινικά γράμματα πάντα) π.χ. με το
“Ταμείο του ασθενούς -Επώνυμο ασθενούς – Όνομα ασθενούς – Ημερομηνία”.Για να εκτυπώσουμε πατούμε το κουτάκι που γράφει PDF
και μετά
Εκτύπωση (αν φροντίσουμε να έχουμε κατεβάσει στον υπολογιστή μας την τελευταία έκδοση του Adobe Reader)
ή ( σε περίπτωση που έχουμε παλιότερες εκδόσεις του Adobe Reader) πατούμε
εκτύπωση, επιλέγουμε
select a format, PDF, Export. Το e-diagnosis εκτυπώνει ξεχωριστά για τον κάθε παρακλινικό Ιατρό ανάλογα με το Α/Α παραπεμ, π.χ. ξεχωριστά για τον Μικροβιολόγο, που εμείς τις εξετάσεις που είναι να εκτελέσει τις έχουμε δώσει π.χ. Α/α παραπεμπτικού 1, και ξεχωριστά για τον Ακτινολόγο που ας πούμε τις εξετάσεις που είναι να εκτελέσει αυτός τις έχουμε δώσει Α/α παραπεμπτικού 2. Στα εκτυπωμένα πλέον παραπεμπτικά κάτω - κάτω ο Ιατρός βάζει υπογραφή (και σφραγίδα), ενώ ο ασφαλισμένος θα βάλει υπογραφή όταν ο παρακλινικός Ιατρός του κάνει τις εξετάσεις. Δεν ξέρω αν εκεί που λέει υπογραφή προμηθευτή και υπογραφή Ελεγκτή Ιατρού πρέπει υποχρεωτικά να μπούνε υπογραφές. Εκτυπώνουμε δύο αντίγραφα. Ένα για τον παρακλινικό Ιατρό που θα δεχθεί το παραπεμπτικό μας και ένα για τον ασθενή. Κανονικά πρέπει να εκτυπώσουμε και ένα αντίγραφο για εμάς (σαν Κλινικοί Ιατροί) αλλά δεν χρειάζεται στην περίπτωση που έχουμε αποθηκεύσει αντίγραφο του παραπεμπτικού στον σκληρό μας δίσκο.
Αφού εκτυπώσουμε και μετά κλείνουμε την εικόνα του pdf των παραπεμπτικών που μόλις εκτυπώσαμε, και
για να συνεχίσουμε με άλλο ασθενή πατάμε το κουμπί “Αρχική”.