Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες
Denominator:
Καθώς, με πρώτον τον ΟΠΑΔ, τα ταμεία θεσμοθετούν την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών, μπαίνω στον πειρασμό να σημειώσω κάποιες διαπιστώσεις και σκέψεις σχετικά με το σύστημα.
Το e-diagnosis είναι μία on-line εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, αφού πιστοποιηθεί μέσω username/password (που είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο e-syntagografisi) να εκδόσει παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων και εντολές ιατρικών πράξεων.
Έχοντας χρησιμοποιήσει την εφαρμογή συστηματικά επί περίπου 4 μήνες, μπορώ να πω ότι είναι πολύ λιγότερο "έξυπνη" και πρακτική από αυτό που θα μπορούσε. Αυτο οφειλεται κυρίως στο ότι:
1) Δεν παρουσιάζει ευελιξία ανάλογα με το χρήστη (π.χ. θα ήταν χρήσιμο να αναγνωρίζει την ειδικότητα του ιατρού και να προτείνει ένα panel εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σχετικών με την ειδικότητα, έτσι ώστε να επιλέγονται με εύκολο τρόπο, χωρίς βέβαια να στερεί τη δυνατότητα για επιλογή μιας πιο σπάνιας εξέτασης).
2) Απαιτεί την αναζήτηση και την επιλογή μίας κάθε φορά εξέτασης ή ιατρικής πράξης (εκτός σπανίων εξαιρέσεων π.χ. στην περίπτωση αναζήτησης του λήμματος "χοληστ" το σύστημα θα αναδείξει τόσο την ολική χοληστερίνη όσο και τις HDL/LDL).
3) Δεν υπάρχει καμμία ευελιξία ως προς την αναζήτηση (π.χ. αν θέλει κανείς να συμπληρώσει εξέταση σακχάρου και βάλει στην αναζήτηση το λήμμα "σάκχαρο" δε θα λάβει παρά μία εξέταση για ΕΝΥ - ενώ το επιθυμητό αναδεικνύεται με τη χρήση του λήμματος "σακχάρου").
4) Δεν υπάρχει τρόπος να αποθηκεύονται τα στοιχεία των ασθενών (ταμείο, σχέση ασφαλισμένου, ΑΜ) ώστε να μην ξαναζητώνται από το σύστημα σε επόμενη έκδοση παραπεμπτικού.
5) Δεν υπάρχει τρόπος να αναζητήσουμε παλιότερο παραπεμπτικό που έχουμε εκδόσει. Κατά συνέπεια θα πρέπει να σώζουμε κάθε .pdf δημιουργώντας το δικό μας αρχείο.
6) Δεν υπάρχει τρόπος να αναζητήσουμε παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από άλλους ιατρούς. Έτσι δε γνωρίζουμε τι εξετάσεις έχουν γίνει.
7) Δε γνωρίζουμε ποιος εκτέλεσε το παραπεμπτικό. Με τον τρόπο αυτό δε γνωρίζουμε πού να αναζητήσουμε παλαιότερες εξετάσεις ώστε να αποφύγουμε άσκοπες επαναλήψεις, σε περίπτωση που δεν τις έχει ο ασθενής.
Θα ήταν καλό να έχουμε τις εμπειρίες ορισμένων συναδέλφων που έχουν ασχοληθεί με την ηλεκτρονική έκδοση παραπεμπτικών διότι από τον Αύγουστο μπορεί αυτό το θέμα να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα.
Denominator:
Συμπληρωματικά αναφέρω ότι στην εφαρμογή e-diagnosis έχουν καταχωρηθεί αρκετές εξετάσεις δύο τουλάχιστον φορές (ένα παράδειγμα είναι η LDH που έχει καταχωρηθεί δύο φορές τιμολογημένη διαφορετικά).
Επίσης σε ορισμένες εξετάσεις η τιμολόγηση ακολουθεί παλαιότερο ΦΕΚ από αυτό που βρίσκεται σε ισχύ (π.χ. στην περίπτωση της FT4).
Επειδή αυτά τα λάθη πλήττουν τους εργαστηριακούς συναδέλφους, καλό θα είναι να συγκεντρωθούν και να επισημανθούν στους αρμόδιους.
Denominator:
Τολμώ να καταγράψω τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-diagnosis, που χρησιμοποιείται για την έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών εξετάσεων στον ΟΠΑΔ και το ΙΚΑ, καθώς αντιλήφθηκα ότι πολλοί συνάδελφοι δεν είχαν καθόλου την ευκαιρία ή το χρόνο να ασχοληθούν με αυτήν τους προηγούμενους μήνες.
1) Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο (π.χ. Internet Explorer, Mozilla Firefox κ.λ.π.).
2) Πληκτρολογούμε στην αντίστοιχη γραμμή διευθύνσεων τη διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
3) Η επιλογή μας κατευθύνει στην αρχική σελίδα της εφαρμογής e-diagnosis. Aν πάμε προς τα κάτω (scroll down) θα συναντήσουμε στο κέντρο τη φράση "ΝΕΟ!! ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ" και από κάτω ένα εικονίδιο (που περιλαμβάνει τμήμα πληκτρολογίου στο κέντρο του οποίου αναφέρεται το "Login").
4) Πάμε πάνω στο εικονίδιο και πειλέγουμε (με αριστερό κλικ).
5) Η επιλογή μας κατευθύνει σε μία σελίδα όπου θα πρέπει να βάλουμε το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) στην εφαρμογή. Προσοχή! Οι κωδικοί αυτοί είναι οι ίδιοι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
6) Μετά την πληκτρολόγηση των κωδικών επιλέγουμε "Είσοδος".
7) Σημείωση 1: Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης των κωδικών (τσεκάροντας την επιλογή "Αποθήκευση" που βρίσκεται κάτω από τον κωδικό πρόσβασης - Σε περίπτωση που το επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε). Σημείωση 2: Αν δε θυμάστε τον κωδικό και ξέρετε μόνο το όνομα χρήστη, το σημειώνετε και επιλέγετε "Ξέχασα τον κωδικό".
Αν οι κωδικοί είναι σωστοί, είστε στη σελίδα καταχώρησης παραπεμπτικού.
Denominator:
Στη σελίδα καταχώρησης παραπεμπτικού εμφανίζεται μία μπάρα πάνω-πάνω που έχει τις εξής επιλογές:
Αρχική, Καταχώρηση παραπεμπτικού, Πληροφορίες, Αποσύνδεση, e-syntagografisi.
Για να καταχωρίσετε ένα παραπεμπτικό, επιλέγετε "Καταχώρηση παραπεμπτικού". Σημείωση: Οι "Πληροφορίες" είναι χρήσιμες και αφορούν κυρίως τον ΟΠΑΔ, ενώ η "Αποσύνδεση" σας γυρίζει στη αρχική σελίδα.
Με την επιλογή "Καταχώρηση παραπεμπτικού" η εφαρμογή σας οδηγεί στην αναζήτηση του ασφαλισμένου για τον οποίο ενδιαφέρεστε μέσω ΑΜΚΑ.
Πληκτρολογήστε τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου (Προσοχή! Είναι 11 ψηφία).
Αν ο ΑΜΚΑ είναι σωστός, η εφαρμογή σας οδηγεί στο αποτέλεσμα της αναζήτησης, όπου πρέπει να εμφανίζεται μόνο ο ασφαλισμένος και κανείς άλλος.
Στα αριστερά του ασφαλισμένου βρίσκεται ένα πράσινο σταυρουδάκι, το οποίο και επιλέγουμε (το σημαδεύουμε με τον κέρσορα και πατούμε αριστερό κλικ).
Η επιλογή σας οδηγεί στη σελίδα του παραπεμπτικού.
Εδώ ελέγχετε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι πράγματι αυτά του ασφαλισμένου (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, ΑΜΚΑ).
Αν δεν εμφανίζεται το ταμείο και η σχέση ασφάλισης, επιλέξτε ανάλογα. Επίσης σημειώστε τον αριθμό μητρώου (κάτω από το ταμείο) ως επταψήφιο αριθμό, τόσο για τον ΟΠΑΔ (παραλείποντας τα αρχικά τέσσερα μηδενικά) όσο και για το ΙΚΑ (το γνωστό ΑΜΑ).
Σημειώστε την αιτία παραπομπής για εξετάσεις και από κάτω τη διάγνωση (σε ελεύθερο κείμενο). Σημείωση: Όσον αφορά τη διάγνωση, παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα επιλογής από το σύστημα κατάταξης ICD10 (επιλέγοντας το πράσινο σταυρουδάκι που βρίσκεται δίπλα).
Τσεκάρουμε το κουτάκι "Επίσκεψη".
Στη φάση αυτή είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε εξετάσεις. Η επιλογή εξετάσεων γίνεται μία κάθε φορά και πάντα επιλέγοντας το πράσινο σταυρουδάκι που βρίσκεται ακριβώς στα αριστερά της φράσης "Ιατρικές εξετάσεις".
Denominator:
Επιλέγοντας το πράσινο σταυρουδάκι αριστερά της φράσης "Ιατρικές εξετάσεις", η εφαρμογή μας κατευθύνει σε ένα αναδυόμενο παράθυρο που τιτλοφορείται "Ιατρικές εξετάσεις" και από κάτω έχει μία γραμμή αναζήτησης. Κάτω από τη γραμμή αναζήτησης εμφανίζονται διάφορες κατηγορίες εξετάσεων κάθε μία από τις οποίες αναλύονται με την επιλογή τους.
Αν π.χ. κάποιος θέλει να επιλέξει μία γανική αίματος, μπορεί να κατευθυνθεί στις ''EΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ : ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ'' και, επιλέγοντας το (μαύρο) σταυρουδάκι που βρίσκεται στα αριστερά, να παρουσιάσει τις επί μέρους εξετάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας (σε αλφαβητική σειρά). Κατεβαίνοντας πιο κάτω, θα συναντήσει τη γενική αίματος ως "Γενική εξέταση αίματος (αιμοσφαιρίνη - αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, αριθμός λευκών και τύπος αυτών, μετά προσδιορισμού αιματοκρίτου ΗΤ"). Για να επιλεγεί η συγκεκριμένη εξέταση, επιλέγουμε το κουτάκι που βρίσκεται στα αριστερά (δίπλα στον κωδικό ομάδας εξέτασης) και πατούμε το ΟΚ που βρίσκεται κάτω-κάτω στο κέντρο.
Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και προϋποθέτει εκ των προτέρων γνώση σχετικά με το πού έχουν καταχωρηθεί οι εξετάσεις που αναζητούμε (Προσοχή! Μία εξέταση δεν είναι πάντα καταχωρημένη στο πιο προφανές σημείο). Για το λόγο αυτό υπάρχει εναλλακτική λύση (που πολλοί εφαρμόζουν ως κύριο τρόπο αναζήτησης), δηλαδή η αναζήτηση εξετάσεων μέσω της σχετικής γραμμής (αμέσως πιο κάτω από τον τίτλο "Ιατρικές εξετάσεις" του παραθύρου).
Αν π.χ. θέλουμε να επιλέξουμε μία γενική αίματος, μπορούμε να γράψουμε "γενική" ή ένα τμήμα της αρχικής λέξης, π.χ. "γενικ" στη γραμμή αναζήτησης και να επιλέξουμε "Αναζήτηση". Θα παρατηρήσουμε ότι οι επιλογές που παρουσιάζονται είναι αισθητά λιγότερες και έτσι η ανεύρεση της επιθυμητής εξέτασης είναι ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα.
Με τον ίδιο περίπου τρόπο επιλέγονται όλες οι εξετάσεις. Για το σάκχαρο μπορούμε να βάλουμε στην αναζήτηση "σακχάρου" ή "σακχάρ" (η χρήση της λέξης "σάκχαρο" θα μας οδηγήσει μόνο σε μία εξέταση ΕΝΥ). Ομοίως για την ουρία και το ουρικό οξύ μπορούμε να βάλουμε "ουρ" (και να επιλέξουμε ταυτόχρονα και τις δύο εξετάσεις αν θέλουμε), για τη χοληστερίνη (ολική/HDL/LDL) "χοληστ" κ.ο.κ. Στην αναζήτηση της κρεατινίνης με τον όρο "κρεατιν" ή "κρεατ" θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ζητούμε κρεατινίνη ορού (στα σχόλια της εξέτασης που εμφανίζεται στο τέλος του σχηματιζόμενου παραπεμπτικού). Επίσης το ίδιο θα πρέπει να γίνεται στην περίπτωση του καλίου, του νατρίου και του φωσφόρου που όλες επιλέγονται με ένα τρόπο.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση