Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες
Denominator:
Κουβεντιάζοντας τον τελευταίο καιρό με αρκετούς συναδέλφους διαπιστώνω σιγά-σιγά κάτι που για τους επαγγελματίες της πληροφορικής είναι μάλλον προφανές:
Η εφαρμογή e-diagnosis είναι τύποις και όχι κατ' ουσίαν ηλεκτρονική.
Και αυτό γιατί μόνο το βήμα της έκδοσης παραπεμπτικού είναι ηλεκτρονικό - κι αυτό χωρίς να επιτρέπει διόρθωση, αποθήκευση και ανάκτηση από το σύστημα προσβάσιμη σε όλους τους θεράποντες που το χειρίζονται.
Τα άλλα δύο βήματα, δηλαδή αυτά του ελέγχου από τον ασφαλιστικό φορέα και της εκτέλεσης από τον ιατρό/εργαστήριο/ίδρυμα δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με το χέρι.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα παραπεμπτικό που εκδίδεται "χρεώνεται" από την εφαρμογή στον ιατρό που το εκδίδει - ανεξάρτητα από τη μετέπειτα τύχη του.
Και εκτός αυτού είναι φαιδρό σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα να χρειάζεται ο ελεγκτής να παρεμβαίνει με κόκκινο στυλό (!) και να σβήνει κατά την κρίση του, ο μικροβιολόγος να διαφωνεί (σωστά) και να μην εκτελεί μέρος του παραπεμπτικού γιατί π.χ. δεν έχει σωστή τιμολόγηση κ.λ.π.
Θα μπορούσε πολύ απλά, να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης παραπεμπτικού από το θεράποντα, ηλεκτρονικής θεώρησης από τον ελεγκτή και ηλεκτρονικής εκτέλεσης στο τέλος. Κι όλα αυτά ακόμη και χωρίς χαρτί, μόνο με ένα κωδικό παραπεμπτικού στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου (ή στην κάρτα ασφάλισής του, μελλοντικά). Έτσι θα μπορούσαν όλα τα βήματα να είναι ξεκάθαρα σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Επειδή πολύ φοβούμαι ότι με βάση αυτό το υποβαθμισμένης ποιότητας και επάρκειας σύστημα θα αρχίσει να κρίνεται η "δραστηριότητά" μας, εφιστώ την προσοχή όλων.
Argirios Argiriou:
Πρακτικός οδηγός χρήσης του e-diagnosis (προσωπικές σημειώσεις).
31/07/2011.
Του Αργύρη Αργυρίου, Γενικού Ιατρού, Καβάλα.
Να ξεκαθαρίσω ότι και ο ίδιος δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία από την χρήση του e-diagnosis. Απλώς, τα παρακάτω είναι μια περίληψη αυτών που μου είπε πρόσφατα ο φίλος, συνάδελφος και συμφορουμίστας Βασίλης Παπαδόπουλος Παθολόγος από την Ξάνθη, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την e-diagnosis από τότε που το σύστημα ξεκίνησε. Επίσης με βοήθησε και ο φίλος, συνάδελφος και συμπολίτης Μικροβιολόγος Γρηγόρης Τσεκμέζογλου. Οι σημειώσεις μου δεν διεκδικούν φυσικά το αλάθητο, και αν έχετε κάποιες απορίες το καλύτερο είναι να τηλεφωνήσετε στο 1135. Είστε ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι να με διορθώσετε ή να γράψετε τις δικές σας εμπειρίες ή πιθανά κολπάκια που έχετε ανακαλύψει κατά την χρήση του e-diagnosis.
Πρακτικές οδηγίες για κλινικούς Ιατρούς για την χρήση του e-diagnosis με το οποίο μπορούμε να παραγγέλνουμε αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις για τους ασθενείς του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. (Για τον ΟΓΑ το e-diagnosis δεν έχει αρχίσει ακόμη να εφαρμόζεται).
Σχετικοί νόμοι: Για τον ΟΠΑΔ το υπ’αριθμ 19471/20.07.2011 έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι από 25/07/2011 δεν απαιτείται από τον ΟΠΑΔ, θεώρηση ελεγκτή Ιατρού για τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά που περιλαμβάνουν ιατρικές πράξεις ή παρακλινικές εξετάσεις μέχρι του ποσού των 150 ευρώ. Για το ΙΚΑ, η εγκύκλιος Γ32/676/20.06.2011 σχετικά με το Ηλεκτρονικό παραπεμπτικό ιατρικών εξετάσεων όπου γράφει μεταξύ άλλων “Με αφορμή τη σταδιακή εφαρμογή και επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται γνωστό ότι, το παραπεμπτικό για εξετάσεις που εκδίδεται από το σύστημα αυτό, έχει πλήρη ισχύ, θα γίνεται δεκτό και θα εκτελείται κανονικά από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ κρατικά νοσοκομεία και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.” Για το ΙΚΑ επίσης υπάρχει και η εγκύκλιος 43 της 24/06/2011 με θέμα “Οδηγίες προς τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ ιατρούς που έχουν αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ”, όπου στην σελίδα 7 εξηγείται ότι οι εξετάσεις μπορούν να παραγγέλνονται και ηλεκτρονικά.
Πριν ξεκινήσουμε να πούμε ότι είναι σχεδόν απαραίτητο να έχει κανείς εκτυπωτή τύπου Laser γιατί οι άλλοι είναι πολύ αργοί αλλά και έχουν υψηλότερο κόστος εκτύπωσης αν πρόκειται κανείς να τους χρησιμοποιεί αρκετές φορές κάθε ημέρα.
Είναι καλό επίσης να έχει κατεβάσει κανείς και την πιο πρόσφατη έκδοση του Adobe Reader το οποίο είναι ένα πρόγραμμα για να μπορούμε να ανοίγουμε αρχεία pdf.
Μπορεί να μπαίνει κανείς στο e-diagnosis από όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ιατρείου του, σε περίπτωση που έχει κανείς πάνω από ένα υπολογιστή, και αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας χρήστες στο Ιατρείο μπορούνε να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι στο e-diagnosis ο καθένας σε διαφορετικό ασθενή.
Μπαίνουμε στο διαδίκτυο και πηγαίνουμε στην διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Κάνουμε απλό αριστερό κλικ στην εικόνα κάτω από τον τίτλο:
ΝΕΟ!! ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
που βρίσκεται στο κάτω – κεντρικό μέρος της κυρίως σελίδας του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Στην νέα σελίδα που ανοίγει συμπληρώνουμε το Όνομα Χρήστη που έχουμε και τον Κωδικό πρόσβασης τα οποία είναι ίδια με αυτά που έχουμε για το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Κάνουμε απλό αριστερό κλικ στο κουτάκι Είσοδος.
Κάνουμε απλό αριστερό κλικ στο κουτάκι Καταχώρηση παραπεμπτικού.
Αναζήτηση ασφαλισμένου ΑΜΚΑ (εδώ γράφουμε το ενδεκαψήφιο νούμερο του ΑΜΚΑ του ασθενούς χωρίς παύλες και χωρίς κενά διαστήματα).
Κάνουμε απλό αριστερό κλικ στο κουτάκι Αναζήτηση ή, εναλλακτικά, πατούμε το κουμπί enter.
Μετά από λίγο βγαίνει μια γραμμή με στοιχεία του Ασθενούς: Αριστερά έχει ένα πράσινο σταυρουδάκι, και δεξιότερα γράφει, με την σειρά, αν ο Ασθενής είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένος, Επώνυμο, ΑΜΚΑ, Αρ. Μητρώου (όπου το κουτάκι είναι κενό), Όνομα Πατρός, και Ημερομηνία γέννησης Ασθενούς.
Κάνουμε απλό αριστερό κλικ πάνω στο πράσινο σταυρουδάκι οπότε βγαίνει μια καρτέλα όπου πρέπει να συμπληρωθούν περισσότερα στοιχεία για τον Ασθενή.
Επιλέγουμε το Ταμείο του Ασφαλισμένου, Σχέση ασφάλισης (άμεσα ή έμμεσα), αριθμός μητρώου (εννοείται ότι πρόκειται για τον αριθμό μητρώου του Ταμείου του ασθενούς. Για τον ΟΠΑΔ δεν χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τα τέσσερα μηδενικά). Αυτά τα στοιχεία που μόλις ανέφερα και που συμπληρώνουμε δεν αποθηκεύονται δυστυχώς για πάντα στο σύστημα αλλά κάθε φορά που παραγγέλνουμε καινούριες εξετάσεις για τον ασθενή πρέπει να τα ξανασυμπληρώνουμε.
Αιτία παραπομπής για εξετάσεις: Π.χ. τα συμπτώματα για τα οποία προσέρχεται ο Ασθενής. Διάγνωση Ιατρού: Την διάγνωσή μας αλλά είναι να δυνατόν να επαναλάβει κανείς και αυτό που έγραψε σαν Αιτία παραπομπής για εξετάσεις. Διάγνωση ICD10: Αυτό δεν χρειάζεται να το συμπληρώνουμε προς το παρόν. Επίσκεψη: Εδώ τσεκάρουμε το κουτάκι για να καταχωρηθεί σαν πληρωτέα η επίσκεψη του ασθενούς αν και για την ώρα αυτό δεν είναι απαραίτητο γιατί αυτό γίνεται ακόμα με τον συμβατικό τρόπο από το βιβλιάριο του ασθενούς.
Τώρα κάνουμε απλό αριστερό κλικ στο πράσινο σταυρουδάκι που είναι αριστερά από εκεί που γράφει Ιατρικές εξετάσεις για να προσθέσουμε Ιατρικές εξετάσεις (αιματολογικές ή απεικονιστικές) που θέλουμε να παραγγείλουμε για τον Ασθενή μας.
Για να επιλέξουμε τώρα ποιές εξετάσεις θέλουμε ένας τρόπος είναι να πάμε ανά κεφάλαιο αλλά αυτό παίρνει πολύ ώρα.
Αυτό που είναι ευκολότερο είναι να γράψουμε στο κουτάκι αριστερά από την Αναζήτηση τα πρώτα γράμματα της εξέτασης που αναζητούμε και μετά πατούμε το κουμπί Αναζήτηση, ή, εναλλακτικά, πατούμε το κουμπί enter. Όταν βρούμε την εξέταση που μας ενδιαφέρει τσεκάρουμε το κουτάκι αριστερά από αυτή την εξέταση και πατούμε το ΟΚ.
Όταν μπαίνουμε στην αναζήτηση των εξετάσεων, μπορούμε να γλυτώσουμε λίγο χρόνο αν αναζητούμε κάθε φορά την εξέταση που θέλουμε, την τσεκάρουμε και μετά, αντί να πατήσουμε ΟΚ για να εμφανιστεί στο υπό δημιουργία παραπεμπτικό αναζητούμε την επόμενη, κ.ο.κ. - αφήνοντας το πάτημα του "ΟΚ" για το τέλος του παραπεμπτικού.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση που οι επιλογές μας γίνονται μόνο μία φορά. Αν όμως π.χ. θέλουμε να επιλέξουμε νάτριο και κάλιο, που αντιπροσωπεύονται από μία ενιαία επιλογή (για νάτριο/κάλιο/φωσφόρο), τότε θα πρέπει μετά το τσεκάρισμα αυτής της συνδυασμένης επιλογής, να πατήσουμε ΟΚ και να ξανααναζητήσουμε την ίδια επιλογή.
Για να ακυρώσουμε την εξέταση πατούμε το κόκκινο σταυρουδάκι δεξιά από την εξέταση που θέλουμε να ακυρώσουμε, στην λίστα των εξετάσεων που ήδη έχουμε παραγγείλει. Δυστυχώς αν από λάθος παραγγείλουμε δύο φορές την ίδια εξέταση, το σύστημα δεν έχει την προνοητικότητα να μας ειδοποιήσει για αυτό, οπότε πρέπει πριν εκδώσουμε τις εξετάσεις οριστικά, να τις ελέγξουμε μια τελευταία φορά γιατί αλλιώς θα χρεώσουμε το ταμείο με εξετάσεις που ήδη τις έχουμε παραγγείλει.
Παρακάτω θα αναφερθώ στις πιο συνηθισμένες αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις και πώς τις αναζητούμε όπως το είδα να λειτουργεί στην πράξη. Για κάθε μια γράφω την συνηθισμένη ονομασία της μεταξύ Ιατρών, ποια γράμματα γράφουμε για να την αναζητήσουμε (εγώ τα γράφω εδώ με μικρά, αλλά μικρά ή κεφαλαία δεν παίζει ρόλο), το επίσημο όνομα της εξέτασης όπως το δείχνει το e-diagnosis και σχόλιο που πρέπει πιθανώς να γράψουμε για τον παρακλινικό Ιατρό για να μην δημιουργηθεί καμιά παρεξήγηση για το ποια ακριβώς εξέταση θέλουμε. Το σχόλιο το γράφουμε (αφού πρώτα επιλέξουμε την εξέταση) δεξιά από το όνομα της εξέτασης σε ένα κουτάκι που γράφει Σχόλια.
Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να αναζητήσουμε τις εξετάσεις από τους κωδικούς τους (που βλέπουμε αριστερά από κάθε εξέταση όταν την παραγγείλουμε). Η τιμή που αναγράφεται ότι κοστίζει η κάθε εξέταση είναι τιμή που προκύπτει από σχετικό ΦΕΚ. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές εξετάσεις αναφέρονται με διαφορετικές τιμές σε διαφορετικά ΦΕΚ, και έτσι είναι περασμένες και στο e-diagnosis με διαφορετικές τιμές ανάλογα πώς είναι γραμμένες και πώς τις αναζητούμε. Οι ιδιώτες μικροβιολόγοι προτιμούν φυσικά να αναζητούμε τις διάφορες εξετάσεις με τρόπο τέτοιο που να μας βγάζει την υψηλότερη τιμή από την κάθε εξέταση.
συνεχίζεται.
Argirios Argiriou:
Έτσι έχουμε:
Γλυκόζη σακχάρ προσδιορισμός σακχάρου αίματος – γλυκόζης (CL)
HBA1C hba Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBA1C)
Καμπύλη σακχάρου σακχάρ 13ΕΡΓ00 (4,75 €): καμπύλες σακχαραιμικές (λακτόζης, μαλτόζης, καλοσακχάρου)
Στο σχόλιο γράφουμε: Δοκιμασία μετά από 75g άνυδρης γλυκόζης σε 0,25 - 0,35 lt νερού μέσα σε 5 λεπτά. Επόμενες μετρήσεις σε 1 και 2 ώρες. (μαζί με την καμπύλη σακχάρου δεν ξεχνούμε να παραγγείλουμε και τρία σάκχαρα, αν και θεωρητικά η εξέταση που κοστίζει 4,75 Ε καλύπτει όλη την εξέταση. Συνήθως ο μικροβιολόγος παίρνει ένα σάκχαρο νηστείας πριν την δοκιμασία και ένα μετά από 60 λεπτά και ένα μετά από 120 λεπτά. Όμως βασικά οι μικροβιολόγοι κάνουν ότι τους ζητήσει ο Παθολόγος. Είναι π.χ. και Παθολόγοι που ζητούν σάκχαρο μόνο στα 0' και στα 120' ((λεπτά της ώρας)) ενώ άλλοι μπορεί να ζητούν στα 0', 30', 90' και 120').
Ουρία ουρί Προσδιορισμός ουρίας αίματος.
Κρεατινίνη κρεατιν Προσδιορισμός στο αίμα ή στα ούρα κρεατινίνης, κρεατινίνης (CR), ενώ στα σχόλια γράφω Κρεατινίνη ορού.
Χοληστερίνη χοληστ Προσδιορισμός στο αίμα χοληστερίνης Όταν χτυπούμε το χοληστ τότε μας βγάζει μεταξύ άλλων και για εξέταση για HDL και για LDL. Τότε τσεκάροντας τα αντίστοιχα κουτάκια μπορώ να παραγγείλω και τις αντίστοιχες εξετάσεις ταυτόχρονα και έτσι γλυτώνω κάποιο χρόνο, αντί να επαναλάβω για κάθε είδος χοληστερίνης την διαδικασία να πατήσω το πράσινο κουμπάκι αριστερά από τον τίτλο Ιατρικές εξετάσεις κτλ.
HDL χοληστ Χοληστερίνη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL – cholesterol)
LDL χοληστ Χοληστερίνη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL – cholesterol)
Τριγλυκερίδια τριγλ Τριγλυκερίδια αίματος
Αθηρωματικός Δείκτης δεν υπάρχει στο e-diagnosis. Τον βρίσκουμε έμμεσα αν έχουμε τις τιμές της ολικής χοληστερίνης και της HDL.
ALP alp
SGOT (=ASAT) sgot Τρανσαμινάσες αίματος εκάστη (SGPT – SGOT), στο σχόλιο γράφω: SGOT
SGPT (=ALAT) sgot Τρανσαμινάσες αίματος εκάστη (SGPT – SGOT), στο σχόλιο γράφω: SGPT
γGT γGT
Γενική Αίματος γενικ Γενική εξέταση αίματος Όταν χτυπούμε το γενικ τότε μας βγάζει μεταξύ άλλων και για γενική εξέταση ούρων. Τότε τσεκάροντας τα αντίστοιχα κουτάκια μπορώ να παραγγείλω γενική αίματος και γενική ούρων ταυτόχρονα και έτσι γλυτώνω κάποιο χρόνο, αντί να επαναλάβω για την καθεμιά εξέταση (δηλαδή γενική αίματος και γενική ούρων) την διαδικασία να πατήσω το πράσινο κουμπάκι αριστερά από τον τίτλο Ιατρικές εξετάσεις κτλ. Στην Γενική αίματος υπάρχει εμπεριέχεται ήδη και ο λευκοκυτταρικός τύπος.
Φερριτίνη φερριτ Φερριτίνη ορού TIBC = Στις Εξετάσεις 2 περιλαμβάνεται "Προσδιορισμός σιδηροφυλλίνης" (TRF) - 16,02 ευρώ.
Fe fe Σίδηρος ορού Το Μαγνήσιο ( Mg ) δεν υπάρχει.
Γενική Ούρων γενικ Γενική εξέταση ούρων
Ουρικό Οξύ ουρικ Προσδιορισμός στο αίμα ουρικού οξέως.
PSA psa PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) με μονοκλωνικά αντισώματα (όχι όμως την επιλογή με το RIA). Δεν υπάρχει το free PSA.
TSH tsh θυροειδοτρόπος ορμόνη (TSH), Αντισώματα κατά της TSH (ANTI – TSH) ή (TSI Abs)… και σαν σχόλιο γράφουμε: TSH ορού χωρίς διέγερση
T3 t3 τριιωδοθυρονίνη (RU) (T3) ή αναλόγως ελεύθερη και διαλέγουμε ελεύθερη τριωδοθυρονίνη.
Τ4 θυροξίνη και επιλέγουμε 16ΕΡΓ00 (8,28 €): θυροξίνη ορού (Τ4) ή αναλόγως το 16ΕΡΓ00 (20,54 €): Ελεύθερη θυροξίνη (FT4).
TPO αν ψάξω υπεροξ Θυροειδικά αντισώματα … (TPO AB) δίνει υψηλότερη τιμή από ότι αν ψάξω tpo Αντιμικροσωμιακά αντισώματα (ANTI-M, ANTI-TPO, ATPO) ή Αντιμικροσωμιακά αντισώματα (ANTI-M, ANTI-TPO, ATPO) – RIA. (οι Μικροβιολόγοι δεν χρησιμοποιούν συνήθως RIA παρά μόνο οι Πυρηνικοί Ιατροί).
TG Αν ψάξουμε TGAB Ποσοτικός προσδιορισμός αυτοαντισωμάτων ……. Δίνει υψηλότερη τιμή από ότι αν ψάξουμε tg Αντιθυρεοεσφαιρινικά αντισώματα (ANTI-TG) ή Αντιθυρεοεσφαιρινικά αντισώματα (ANTI-TG) – RIA .
Παραθορμόνη παραθ και επιλέγουμε “Παραθορμόνη (PTH intact)” αλλά όχι όμως αυτή με το RIA.
ΤΚΕ καθιζ
CRP crp ποσοτική μέτρηση CRP (νεφελομετρικά) στις βιοχ2 αλλά υπάρχει και ποιοτική μέτρηση CRP (με αποτέλεσμα που βγαίνει "θετικό" ή "αρνητικό").
Κάλιο καλί σχόλιο: κάλιο ορού.
Νάτριο καλί σχόλιο: νάτριο ορού
Φώσφορος καλί σχόλιο: φώσφορος ορού
Χλώριο χλ Προσδιορισμός στο αίμα χλωριούχων.
Ασβέστιο ασβεστ Προσδιορισμός στο αίμα ασβεστίου. Δεν υπάρχει το Μαγνήσιο.
Ολικές Πρωτεΐνες λευκ Προσδιορισμός λευκωμάτων ορού και ο διαχωρισμός αυτών (χρωματομετρικώς).
Αμυλάση αίματος αμυλ “Διαστάση (αμυλάση) αίματος ή ούρων” και στο σχόλιο γράφουμε Αμυλάση αίματος.
Χολερυθρίνη χολερ Προσδιορισμός στο αίμα χολερυθρίνης (BIL). βιοχ1. Για την άμεση και έμμεση χολερυθρίνη προσθέτουμε από τις βιοχ1 και "ικτερικός δείκτης" γράφοντας σαν σχόλιο "λόγος άμεσης/έμμεσης χολερυθρίνης".
LDH-P ldh Γαλακτική αφυδρογονάση ,
CPK cpk , Επιλέγουμε την κρεατινο – φωσφορική – κινάση (CPK) που κοστίζει 5,02 ευρώ
Χοληνεστεράση αν το ψάξεις ψευδο βρίσκει ψευδοχοληνεστεράση αίματος που δίνει καλύτερη τιμή από ότι αν το ψάξεις χοληνεστ,
Β12 (β12 στα Ελληνικά) και επιλέγουμε Ραδιενεργός βιταμίνη Β12 (Β12 CO 60) – RIA 15,29 Ευρώ. Τότε όμως για να την καλύψει ο ΕΟΠΥΥ γίνεται μόνο σε συμβεβλημένο εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής . Αλλιώς, αν ο ασθενής πάει σε Μικροβιολόγο, τότε ο ασθενής πρέπει να την πληρώσει από την τσέπη του, και τον Δεκέμβριο του 2012 στην Καβάλα τουλάχιστον κόστιζε 15 ευρώ.
Φυλλικό οξύ φυλλ και επιλέγουμε Προσδιορισμός Φυλλικού οξέως (χωρίς RIA) κοστίζει 7,16 Ευρώ ή Ένζυμα Φυλλικού οξέως κοστίζει 18,99 για τον κλινικό γιατρό είναι το ίδιο αλλά με την δεύτερη επιλογή ο Μικροβιολόγος βγάζει περισσότερα
Βιταμίνη D βιταμ και επιλέγουμε την επιλογή “ 1.25 Διυδροξυ-Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ)2D3) που κοστίζει 11,89 ευρώ.
RA-test Ra test,
anti-CCP αυτή την εξέταση δεν την πληρώνουν τα ταμεία ,
ASTO asto,
Mono-Test mono,
Widal widal ,
Wright wright,
Coombs έμμεσος coombs,
Coombs άμεσος coombs,
Ομάδα αίματος καθορισμ Εξέταση αίματος για καθορισμό ομάδας ,
Rhesus rhesus , Προσδιορισμός Rhesus.
Ούρα 24 ώρου εδώ ψάχνουμε πρώτα την ουσία που μας ενδιαφέρει να κοιτάξουμε στα ούρα 24ώρου και μετά γράφουμε στο σχόλιο στα ούρα 24ώρου. Είναι προτιμότερο από το να το ψάξουμε 24ώρου
Κάθαρση Κρεατινίνης κάθαρση.
INR προθρ "Ποσοτική μέτρηση προθρομβίνης (νεφελομετρικά)" που κοστίζει 13,21 ευρώ. Εγώ συνηθίζω να γράφω σαν σχόλιο "Θέλουμε το INR" αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Ομοκυστεΐνη, δεν υπάρχει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το 2014 κοστίζει περίπου 30 Ευρώ.
Καλλιέργεια ούρων καλλ Μας βγάζει όλες τις καλλιέργειες και εμείς επιλέγουμε καλλιέργεια ούρων.
Αντιβιόγραμμα αντιβ έλεγχος ευαισθησίας μικροβίων στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα)
Διερεύνηση για Μεσογειακή Αναιμία ηλεκτροφ “Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης”
Παρασιτολογική Κοπράνων παρασιτ “Παρασιτολογική εξέταση κοπράνων για σκώληκες και πρωτόζωα.”
Κυτταρολογική εξέταση ούρων, Πάμε στην ομάδα Κυτταρολογικές και επιλέγουμε Κυτταρολογική εξέταση, με Λ.Τ. 23,71 € (προτιμώ να την βάλω x 3 γιατί έχει πολύ δουλειά).
HIV hiv κατά προτίμηση την δεύτερη επιλογή δηλαδή “Αντίσωμα HIV I + II.”
HΒsAg hbsag Αυστραλιανό αντιγόνο ( HBsAg) (όχι αυτό που είναι με RIA)
Διάφοροι δείκτες ηπατίτιδας Β hb και επιλέγεις αυτόν τον δείκτη που θέλεις. Για ΗΒeAg γράφουμε τα 2 πρώτα γράμματα με Ελληνικούς χαρακτήρες. Κτυπώντας ηπατιτ μπορούμε να βρούμε και το ANTI-HBs, και το ANTI-HBc Anti-Hbe Ab όμως δεν υπάρχει μάλλον.
ANTI-HCV Αντίσωμα ηπατίτιδας C. ηπατιτ ΑΝΤΙ HAV ηπατιτ αν θέλουμε IgM + Total anti HAV γράφω δύο φορές το ίδιο και στο ένα σχόλιο γράφω IgM.
RPR Δεν υπάρχει. Καλό είναι να συννενοειθούμε με τον μικροβιολόγο. Συνήθως αντί αυτού γράφουμε δοκιμασία Latex !
D-Dimer dimer Προϊόντα αποδομής ινώδους D-Dimers (FDP)
Τροπονίνη τροπον Τροπονίνη. (αν και μέχρι τώρα τουλάχιστον αυτή η εξέταση δεν καλυπτόταν από τα ταμεία.)
Εκτός του PSA άλλοι καρκινικοί δείκτες που μπορεί να βρει κανείς αν κτυπήσει όπως έχει το όνομά τους (και τότε επιλέγουμε την επιλογή που είναι χωρίς RIA) είναι οι
CEA
CA 125
a-FP = AFP = a-fetoprotein το ψάχνουμε feto
CA 19-9
5 – HIAA εδώ έτσι και αλλιώς έχει μόνο μια επιλογή.
CA 15-3
CA 72-4
NSE
Δείκτες παθήσεων του ανοσοποιητικού.
ANA = antinuclear antibody = αντιπυρηνικά αντισώματα. Το ψάχνουμε ana
SMA = Smooth Muscle Antibodies = ASMA = αντισώματα έναντι των λείων μυϊκών ινών. Το ψάχνουμε sma
AMA ή ANTI-AMA = αντιμιτοχονδριακά αντισώματα, το ψάχνουμε AMA. Επιλέγουμε αυτό που είναι χωρίς RIA.
ANCA anca Επιλέγουμε αυτό που κοστίζει 14,67 ευρώ και βάζουμε σαν σχόλιο ANCA-C ή ANCA-P ανάλογα με το ποιο θέλουμε.
RAST rast Ο ΟΠΑΔ δικαιολογεί αυτό που κοστίζει 7,16 ευρώ και στο σχόλιο γράφεις π.χ. Ε1 και μετά μπορείς να ξαναχτυπήσεις το ίδιο rast και να βάλεις σχόλιο Ε2 κτλ. Ο ΟΑΕΕ όμως δικαιολογεί το rast που κοστίζει 11,89.
Digoxin (=δακτυλίτιδα = διγοξίνη) 14,67 Ε ή Depakine (=βαλπροϊκό οξύ = βαλπροϊκό νάτριο) 9,51 Ε επίπεδα στις βιοχημικές2.
Λίθιο ορού αίματος (LI) Λίθιο επίσης στις βιοχημικές2.
Mayer κοπράνων δηλαδή ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα, γράφουμε nelson ή γράφουμε mayer και επιλέγουμε “Εξέταση Nelson – Mayer”. Συνήθως επιλέγουμε την ίδια εξέταση τρείς φορές γιατί συνήθως θέλουμε ο ασθενής να δώσει κόπρανα από τρεις διαδοχικές κενώσεις.
Βιοψίες. ιστολογική Επιλέγουμε την κατηγορία "Παθολογοανατομικές - Ιστολογικές Εξετάσεις" και από εκεί την επιλογή "Παθολογοανατομική - Ιστολογική εξέταση υλικού βιοψιών συνήθους τύπου" που κοστίζει 21,13 ευρώ. Για περιπτώσεις γαστροσκόπησης / 12δακτυλοσκόπησης συνήθως επιλέγουμε τρείς φορές την ιστολογική εξέταση που μόλις προανέφερα και σαν σχόλιο στην πρώτη εξέταση γράφουμε "Άντρου στομάχου", στη δεύτερη "Σώματος στομάχου" και στην τρίτη "Θόλου στομάχου". Μερικές φορές ο γαστρεντερολόγος παίρνει και μια τέταρτη βιοψία και συνήθως τότε είναι από την "3η μοίρα 12δακτύλου" οπότε τότε παίρνουμε και μια τέταρτη εξέταση. Για τις κολονοσκοπήσεις τα πράγματα είναι λιγότερο στάνταρντ, δηλαδή το τι βιοψίες θα πάρει ο γαστρεντερολόγος εξαρτάται από το τι θα δεί στο έντερο. Π.χ. μπορεί να πάρει βιοψίες από το εγκάρσιο και το τυφλό, και τότε επιλέγουμε την ιστολογική εξέταση που προανέφερα και στο σχόλιο γράφουμε βιοψία από το εγκάρσιο παχύ έντερο, και μετά ξαναπαραγγέλνουμε την ίδια εξέταση και γράφουμε βιοψία από το τυφλό.
Test Pap: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ-Ειδική λήψη εκ του εμδοτραχηλικού σωλήνα του στόματος της μήτρας και
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ-Κυτταρολογική εξέταση κολπικού τραχηλικού επιχρίσματος (η εξέταση αυτή χρειάζεται δύο διαφορετικούς κωδικούς)
Κολονοσκόπηση ή γαστροσκόπηση ενδοσ Ενδοσκόπηση παχέως εντέρου....που κοστίζει 73,34 Ε και 12δακτυλοσκόπηση με λήψη υλικού... που κοστίζει 67,5 Ε, αντίστοιχα.
συνεχίζεται.
Argirios Argiriou:
Ακτινογραφίες ακτινογρ Τότε μας βγάζει όλες τις ακτινογραφίες εκτός από την ακτινογραφία θώρακος… Για την ακτινογραφία θώρακος επιλέγουμε “Ακτινοσκόπηση και Aκτινογραφία πνευμόνων” (σχόλιο Rtg Θώρακος Face) μετά παραγγέλνω κατά τον ίδιο τρόπο μια νέα ακτινογραφία θώρακος και γράφω εκεί σαν σχόλιο (Rtg θώρακος Profile). Όταν πρόκειται για ακτινογραφία κάποιου μέλους του σώματος, για να διευκρινίσουμε αν είναι το αριστερό ή το δεξιό μέλος που μας ενδιαφέρει, το γράφουμε σαν σχόλιο. Πανοραμική ακτινογραφία δοντιών: πανοραμ Πανοραμική γναθογραφία (ROΠΑΝ) ( 3,99 ευρώ), τώρα πια δεν την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ακτινογραφία κόλπων προσώπου: Ακτινογραφία κρανίου και στο σχόλιο "Κόλπων προσώπου" ή "Πωγωνορινική".
Υπερηχογραφήματα υπερηχ Τότε βγαίνουν όλα τα είδη υπερηχογραφημάτων. Το πρώτο υπερηχογράφημα για κάποιο όργανο ή πακέτο οργάνων που παραγγέλνω το παραγγέλνω απλό αλλά το δεύτερο, τρίτο κτλ τα παραγγέλνω ώστε να έχουν και την διευκρίνιση “για περισσότερα του ενός οργάνου.” Αν επιλέξει κανείς μία φορά το “Υπερηχογράφημα νεφρών και ουρητήρων”, τότε ο ακτινολόγος είναι υποχρεωμένος να εξετάσει και τα δύο νεφρά, καθώς και τους δύο ουρητήρες. Υπερηχογράφημα όσχεως δεν υπάρχει, ο ασθενής το πληρώνει από την τσέπη του. Υπάρχει όμως triplex όσχεως.
Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς, μαστού, ισχίων νεογνών, μαλακών μορίων: υπέρηχ «Υπέρηχοι (u/s) A-MODE και Β-ΜΟDE
για πλήρη εξέταση ανεξαρτήτως οργάνου (Βιοφυσικό PROFIL)» και στη θέση στα Σχόλια θα αναγράφεται το είδος του υπερηχογραφήματος (θυρεοειδούς, μαστού ΔΕ ή μαστού ΑΡ ή και τα δύο σαν χωριστές επιλογές, υπερηχογράφημα ΑΡ ή ΔΕ ισχίου νεογνού ή και τα δύο σαν χωριστές επιλογές, μαλακών μορίων – ειδική αναφορά στη διάγνωση για το ποια περιοχή αφορά). Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μαστογραφία μαστο Μαστογραφία (ακτινογραφία εκάστου μαστού Face + Profile) Η εξέταση αυτή είναι μόνο για τον ένα μαστό (επιλέγουμε αν πρόκειται για τον αριστερό ή τον δεξιό). Αν θέλουμε να γίνει μαστογραφία αμφοτερόπλευρα τότε επιλέγουμε την εξέταση της μαστογραφίας δύο φορές και στο πρώτο σχόλιο γράφουμε αριστερός μαστός και στο δεύτερο δεξιός μαστός. Με αυτό το παραπεμπτικό που βγαίνει από το e-diagnosis τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ακτινολογικά εργαστήρια κάνουν μόνο αναλογική μαστογραφία και όχι ψηφιακή η οποία είναι ακριβότερη.
Triplex triplex και επιλέγουμε ποιά θέλουμε.
Αξονικές Τομογραφίες αξονικ και επιλέγεις ποιά θέλεις.
Μαγνητική Τομογραφία μαγν και επιλέγεις ποια θέλεις.
Για MRCP γραφω MRI και στα σχόλια MRCP.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητος DEXA οστικής Επιλέγουμε την επιλογή “Μέτρηση οστικής πυκνότητας με διπλή φωτονιακή απορροφησιομέτρηση (D.P.A.) (ΜΟΠ)”. Η επιλογή αυτή αρκεί να επιλεχθεί μια φορά (και όχι δύο) για να εξετασθεί ο ασθενής για την οστική του πυκνότητα και στην Οσφυϊκή Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ.) αλλά και στο Μηριαίο οστό. Στην εγκύκλιο 43 του ΙΚΑ της 24/06/2011 γράφει όμως ότι DEXA μπορούν να παραγγέλνουν μόνο οι Ενδοκρινολόγοι, Ορθοπαιδικοί, Ρευματολόγοι, Γυναικολόγοι και Φυσίατροι. Ούτε λέξη για τους Γενικούς Ιατρούς!! Στον ΟΠΑΔ πάντως δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα για τους Γενικούς Ιατρούς.
Φυσικοθεραπείες χειρομ και επιλέγουμε μια από τις τρεις επιλογές Κινησιοθεραπεία με χειρομάλαξη ή χειρομάλαξη ή χειρομάλαξη κατ’οίκον φυσι Laser για φυσικοθεραπεία tens Θεραπεία αναλγησίας κατόπιν εφαρμογής ηλεκτρικού μηχανήματος TENS έλξ Έλξη αυχενικής ή οσφυϊκής ή μοίρας ή σπονδυλικής στήλης με ηλεκτροκίνητο μηχάνημα επιθ Υδροθεραπεία θερμά ή ψυχρά επιθέματα ανά συνεδρία. biofeedback . Για TENS και biofeedback χρειάζεται ο ΟΠΑΔ και ειδική γνωμάτευση ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ). Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί το e-diagnosis μπορούμε να γράψουμε τις φυσικοθεραπείες και χειρόγραφα. Συχνά οι φυσικοθεραπευτές ζητούν Laser x 10, TENS x 10 και Biofeedback x 10.
Το κόλπο με τις φυσικοθεραπείες είναι να μην πατούμε OK μετά από κάθε αναζήτηση και τσεκάρισμα της εξέτασης:
Ανοίγουμε το e-diagnosis ψάχνουμε π.χ. tens μετά πατούμε αναζήτηση, τσεκάρουμε την εξέταση, ξαναπατούμε αναζήτηση (χωρίς να αλλάξουμε αυτό που γράφει στο κουτάκι, δηλαδή tens) οπότε μας ξαναδείχνει την εξέταση tens αλλά ατσεκάριστη, την ξανατσεκάρουμε και συνεχίζουμε έτσι για π.χ. δέκα φορές (αν θέλουμε για δέκα συνεδρίες). Τότε πατούμε το OK και ω του θαύματος, μας βγάζει 10 TENS.
Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να συνεχίσουμε με άλλα είδη φυσιοθεραπειών x 10 ή όσες συνεδρίες θέλουμε.
Στην εγκύκλιο 43 του ΙΚΑ της 24/06/2011 γράφει όμως ότι φυσικοθεραπείες μπορούν να παραγγέλνουν μόνο οι Ορθοπαιδικοί, Φυσίατρο, Ρευματολόγοι ή Νευρολόγοι. Ούτε λέξη και εδώ για τους Γενικούς Ιατρούς!! Και στον ΟΠΑΔ τον Δεκέμβριο του 2011 η ελεγκτής μου είπε ότι TENS και Biofeedback επιτρέπεται να γράφουν μόνο Ορθοπαιδικοί, Ρευματολόγοι και Φυσίατροι αλλά τις υπόλοιπες φυσιοθεραπευτικές πράξεις μπορούμε να τις παραγγέλνουμε και οι Γενικοί Ιατροί.
Πως μεταφέρουμε λοιπόν εξετάσεις από την γενική κατηγορία, στην κατηγορία "Αγαπημένες";
Mόλις μπούμε στο αρχικό μενού (με τα έξι μεγάλα εικονίδια), επιλέγουμε το πάνω αριστερά (με το γιατρό). Έτσι οδηγούμαστε στην "καρτέλα ιατρού" και επιλέγουμε από κάτω τις "Αγαπημένες εξετάσεις". Η εφαρμογή μας βάζει σε μία σελίδα όπου μπορούμε να προσθέσουμε τις εξετάσεις που θέλουμε να εμφανίζονται ως "αγαπημένες" πατώντας το πράσινο σταυρουδάκι δίπλα στο "ιατρικές εξετάσεις". Αυτό γίνεται με το ίδιο τρόπο που παλιά γράφαμε ένα παραπεμπτικό. Στη συνέχεια μπορούμε να μπούμε (από την επιλογή "Καταχώρηση") με το ΑΜΚΑ του ασθενή που θέλουμε και να επιλέξουμε το αστεράκι δίπλα στις "Αγαπημένες εξετάσεις", οπότε και θα μεταφερθούμε στη λίστα που ορίσαμε. Προσοχή: Οι επιλογές μας φαίνονται ομαδοποιημένες και κάθε φορά θα πρέπει να ανοίγουμε τη συγκεκριμένη ομάδα για να εμφανιστούν αναλυτικά όλες οι εξετάσεις. Με την ίδια διαδικασία (μέσω της καρτέλας ιατρού) μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε εξετάσεις από τις "Αγαπημένες".
Αύξων Αριθμός (Α/Α) Παραπεμπτικού Όταν έχουμε παραγγείλει μια εξέταση τότε στην γραμμή που γράφει ότι την έχουμε παραγγείλει, τέρμα αριστερά, γράφει Α/Α παραπεμ. Τα παραπεμπτικά που είναι να πάνε στον ίδιο παρακλινικό Ιατρό τα βάζουμε να έχουν το ίδιο Α/Α παραπεμ. δηλαδή το ίδιο νούμερο π.χ. το νούμερο 1. Τα παραπεμπτικά που είναι να πάνε σε ένα άλλο παρακλινικό Ιατρό τα γράφουμε να έχουν το νούμερο 2, τα παραπεμπτικά που είναι να πάνε σε έναν τρίτο παρακλινικό Ιατρό τα βάζουμε να έχουν το νούμερο 3 κτλ. Για την περίπτωση του ΙΚΑ εδώ στην Καβάλα τουλάχιστον θέλουν η Γενική Αίματος να είναι σε ένα χαρτί οπότε π.χ. την ονοματίζω με παρόμοιο τρόπο 1, τις υπόλοιπες συνηθισμένες βιοχημικές σε άλλο χαρτί οπότε τις ονοματίζω π.χ. 2, την γενική ούρων σε άλλο χαρτί οπότε τις ονοματίζω π.χ. 3, την καλλιέργεια ούρων σε άλλο χαρτί οπότε την ονοματίζω π.χ. 4, την γλυκοζυλιωμένη σε άλλο χαρτί οπότε π.χ. την ονοματίζω 5, την INR σε άλλο χαρτί οπότε την ονοματίζω π.χ. 6, τις ορμονικές που δεν γίνονται μέσα στο ΙΚΑ (μέχρι και πέντε τον αριθμό σε κάθε χαρτί) οπότε τις πέντε πρώτες τις ονοματίζω 7, τους καρκινικούς δείκτες (μέχρι και τρεις τον αριθμό) τους θέλουν σε άλλο χαρτί οπότε τους ονοματίζω π.χ.8, ενώ μια απεικονιστική εξέταση την θέλουν και αυτή σε άλλο χαρτί οπότε την ονοματίζω στην περίπτωσή μας 9, κτλ. Για το ΙΚΑ χρειάζονται ακόμη και αυτά τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά έγκριση από ελεγκτή Ιατρό του, αν πρόκειται για παραπεμπτικά ιδιωτών Ιατρών συμβεβλημένων με ΟΠΑΔ ή ΟΑΕΕ. Για τον ΟΠΑΔ, τα παραπάνω ηλεκτρονικά παραπεμπτικά αιματολογικών ή απεικονιστικών εξετάσεων δεν χρειάζονται έγκριση από ελεγκτή ιατρό αν είναι μέχρι 150 ευρώ συνολικά μέσα στην ίδια ημέρα.
Όταν ολοκληρώσουμε την παραγγελία όλων των εξετάσεων που θέλουμε πατούμε το πράσινο κουτάκι αριστερά από εκεί που γράφει Καταχώρηση παραπεμπτικού. Μας γράφει τότε Επιτυχής αποθήκευση: Ο κωδικός του παραπεμπτικού 1 είναι ………………… Ο κωδικός του παραπεμπτικού 2 είναι ……………….. κτλ. Αυτούς τους κωδικούς τους χρειαζόμαστε γιατί θα τους γράψουμε στο βιβλιάριο του Ασθενούς (αν είναι ΟΠΑΔ) στην διπλότυπη σελίδα όπου θα γράφαμε παλιά τις εξετάσεις χειρόγραφα. Τον ένα κωδικό τον γράφουμε π.χ. στην σελίδα όπου θα γράφαμε τις αιματολογικές εξετάσεις, και τον άλλον π.χ. στην σελίδα όπου θα γράφαμε κάποια απεικονιστική εξέταση κτλ. Επίσης στην σελίδα αυτή του βιβλιαρίου θα γράψουμε το συνολικό κόστος των αιματολογικών ή της απεικονιστικής εξέτασης που παλαιότερα ήταν να γραφτούν στην σελίδα αυτή όπως αυτό το κόστος φαίνεται στο χαρτί που θα εκτυπώσουμε. Τους παραπάνω κωδικούς, τους έχει μέσα στο pdf του κάθε παραπεμπτικού που έτσι και αλλιώς θα εκτυπωθεί, και επίσης, όπως περιγράφω παρακάτω, μπορούμε τα pdf αυτών των παραπεμπτικών που εκδίδουμε να τα αποθηκεύσουμε και στον σκληρό δίσκο του δικού μας υπολογιστή, οπότε τους κωδικούς αυτούς δεν χρειάζεται να τους αντιγράψουμε κάπου με το χέρι. Από την στιγμή πάντως που το e-diagnosis μας έχει δώσει κωδικούς για το κάθε παραπεμπτικό θεωρείται ότι έχει γίνει έκδοση των παραπεμπτικών αυτών και τα παραπεμπτικά αυτά δεν μπορούν να ακυρωθούν, και αν θέλουμε να τα διορθώσουμε πρέπει να τα ξαναγράψουμε από την αρχή. Το Ταμείο του ασθενούς δεν χρεώνεται τα παραπεμπτικά παρά μόνο αν οι εξετάσεις εκτελεστούν. Όμως στους υπολογιστές του e-diagnosis φαίνεται ότι εμείς ως παραπέμποντες Ιατροί έχουμε χρεώσει το Ταμείο ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει κάνει τις εξετάσεις ή όχι. Για να τα ακυρώσουμε πρέπει να τηλεφωνήσουμε στο 1135.
Αν ο ασθενής είναι ΙΚΑ, τότε πρέπει να γράψουμε στο βιβλιάριο του ασθενούς ημερομηνία, τις ζητούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, και υπογραφή και σφραγίδα του παραγγέλλοντος Ιατρού. Για την ώρα δεν χρειάζεται να γράψουμε τους κωδικούς των εξετάσεων ή το κόστος τους.
Καλό είναι, όπως ήδη ανέφερα, εμείς οι Ιατροί να αποθηκεύουμε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας όλα τα παραπεμπτικά τα οποία εκδίδουμε με τον παραπάνω τρόπο. Για αυτό τον λόγο κάνουμε έναν φάκελο στον υπολογιστή μας που να έχει π.χ. το όνομα “Τα Παραπεμπτικά μου”, εκεί κάνουμε ένα υποφάκελο για το “ΙΚΑ” και ένα υποφάκελο για τον “ΟΠΑΔ” και εκεί επιπλέον υποφακέλους για ποιον “μήνα και ημερολογιακό έτος” αναφερόμαστε. Την αποθήκευση του συγκεκριμένου παραπεμπτικού την κάνουμε πατώντας το κουμπί Αποθήκευση ως PDF. Το κάθε παραπεμπτικό μπορούμε να το ονοματίσουμε (με λατινικά γράμματα πάντα) π.χ. με το “Ταμείο του ασθενούς -Επώνυμο ασθενούς – Όνομα ασθενούς – Ημερομηνία”.
Για να εκτυπώσουμε πατούμε το κουτάκι που γράφει PDF και μετά Εκτύπωση (αν φροντίσουμε να έχουμε κατεβάσει στον υπολογιστή μας την τελευταία έκδοση του Adobe Reader) ή ( σε περίπτωση που έχουμε παλιότερες εκδόσεις του Adobe Reader) πατούμε εκτύπωση, επιλέγουμε select a format, PDF, Export. Το e-diagnosis εκτυπώνει ξεχωριστά για τον κάθε παρακλινικό Ιατρό ανάλογα με το Α/Α παραπεμ, π.χ. ξεχωριστά για τον Μικροβιολόγο, που εμείς τις εξετάσεις που είναι να εκτελέσει τις έχουμε δώσει π.χ. Α/α παραπεμπτικού 1, και ξεχωριστά για τον Ακτινολόγο που ας πούμε τις εξετάσεις που είναι να εκτελέσει αυτός τις έχουμε δώσει Α/α παραπεμπτικού 2. Στα εκτυπωμένα πλέον παραπεμπτικά κάτω - κάτω ο Ιατρός βάζει υπογραφή (και σφραγίδα), ενώ ο ασφαλισμένος θα βάλει υπογραφή όταν ο παρακλινικός Ιατρός του κάνει τις εξετάσεις. Δεν ξέρω αν εκεί που λέει υπογραφή προμηθευτή και υπογραφή Ελεγκτή Ιατρού πρέπει υποχρεωτικά να μπούνε υπογραφές. Εκτυπώνουμε δύο αντίγραφα. Ένα για τον παρακλινικό Ιατρό που θα δεχθεί το παραπεμπτικό μας και ένα για τον ασθενή. Κανονικά πρέπει να εκτυπώσουμε και ένα αντίγραφο για εμάς (σαν Κλινικοί Ιατροί) αλλά δεν χρειάζεται στην περίπτωση που έχουμε αποθηκεύσει αντίγραφο του παραπεμπτικού στον σκληρό μας δίσκο.
Αφού εκτυπώσουμε και μετά κλείνουμε την εικόνα του pdf των παραπεμπτικών που μόλις εκτυπώσαμε, και για να συνεχίσουμε με άλλο ασθενή πατάμε το κουμπί “Αρχική”.
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν ξέρω αν εκεί που λέει υπογραφή προμηθευτή και υπογραφή Ελεγκτή Ιατρού πρέπει υποχρεωτικά να μπούνε υπογραφές.
--- Τέλος παράθεσης ---
Στη θέση "υπογραφή ελεγκτή ιατρού" υπογράφει ο ελεγκτής (ΟΠΑΔ για πάνω από 150 ευρώ, ΙΚΑ σε κάθε περίπτωση).
Στη θέση "υπογραφή προμηθευτή" λογικά υπογράφει αυτός που εκτελεί το παραπεμπτικό (ο κλινικός που εκτελεί την ιατρική πράξη/μικροβιολόγος/ακτινολόγος/φυσικοθεραπευτής κ.λ.π.).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση