Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες

<< < (4/188) > >>

Denominator:
Παραθέτω ένα .pdf παραπεμπτικού από το e-diagnosis.
Tα στοιχεία ιατρού και ασφαλισμένου παραλείφθηκαν τεχνητά για ευνόητους λόγους.

Denominator:
Να πώς κριθήκαμε όλοι όσοι χρησιμοποιήσαμε το e-diagnosis. Kανείς δεν ξέρει αν και πότε θα αρχίσουν τα "κουστούμια".

Κατά τα άλλα την "κατά προτεραιότητα" εξώφλησή μας (γεγονός με το οποίο προσωπικά διαφωνώ), ακόμη την περιμένουμε...

Δ. Κουναλάκης:
Η ιστορία του e-diagnosis είναι μια χαμένη ιστορία κατά την γνώμη μου. Γνωρίζω ανθρώπους μέσα στον ΟΠΑΔ, ανθρώπους με τους οποίους είχα δουλέψει και παλαιότερα, όμως δεν νομίζω ότι αλλάζει τίποτα την κατάσταση.

Πρώτο και βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν στον ΟΠΑΔ να βρουν τους γιατρούς που υπερπαραγγέλουν εξετάσεις. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.
Δεύτερο και βασικό, γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν, ότι για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών δεν απαιτείται μαστίγιο για όλους και συγκρίσεις της μορφής κόστους/παραπεμπτικό είναι για "τεχνοκράτες" με μονοψήφιο αριθμό δείκτη IQ.

Υπάρχει νόμος από το 2003 (του Στεφανή εάν θυμάμαι καλά) που απαιτούσε μαζί με τον ηλεκτρονικό φάκελο στα κέντρα υγείας (που δεν έγινε λόγω των εκλογών) τα ιδιωτικά εργαστήρια να διατηρούν για 5 χρόνια τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος και τα πορίσματα των απεικονιστικών εξετάσεων. Το διάστημα διατήρησης των αποτελεσμάτων ήταν 10 χρόνια για τα δημόσια.

Υπήρχε παλαιά εντολή του ΟΠΑΔ (που την έχω χάσει πλέον) που απαιτούσε όταν γίνεται η οποιαδήποτε εξέταση σε ένα ασθενή, τα αποτελέσματα να γράφονται στο πίσω μέρος του στελέχους που γράφεται η εξέταση στο βιβλιάριο του ασθενή. Αυτό εξυπηρετούσε δύο λόγους:
α) Δεν έβαζε εύκολα κάποιος "μαϊμού" αποτελέσματα για εξετάσεις που "δεν έκανε"
β) μπορούσε να δει ο ιατρός τι έχει κάνει ο ασθενής και να μην ξαναζητήσει τις ίδιες εξετάσεις.

Δυστυχώς με το e-diagnosis έχουμε πάει ένα βήμα πίσω, δεν μπορούμε να δούμε ούτε καν τι εξετάσεις έχουν παραγγελθεί πλέον από προηγούμενο ιατρό. Η συνέπεια είναι να τις ζητήσεις ξανά. Δηλαδή επιπλέον κόστος για τον ΟΠΑΔ.

Ξέρω την γνωστή καραμέλα με τα προσωπικά δεδομένα και τις διάφορες μαλακίες που προβλέπονται από την άχρηστη ΑΔΑΕ.
Να προτείνω μια απλή λύση:
- O EOΠΥΥ διατηρεί όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε μια βάση δεδομένων. Δεν πληρώνεται καμιά εξέταση εάν δεν περαστεί το αποτέλεσμα της σε αυτή τη βάση.
- Ο κάθε ασθενής έχει ένα κλειδάριθμο σαν αυτά που δίνουν οι τράπεζες για τα webbanking. Κάθε του "συναλλαγή" (επίσκεψη, συνταγογράφηση, εξέταση) γίνεται με ένα τέτοιο κλειδί από τον κλειδάριθμο και το ΑΜΚΑ του. O ασθενής μπορεί να μπει σε ιστοσελίδα και πάλι με τον κλειδάριθμο του μπορεί να κλειδώσει ένα αποτέλεσμα να μην είναι ορατό ή και να το διαγράψει, αλλά παραμένει η πληροφορία ότι έγινε η εξέταση.
- Ο γιατρός κατά την εξέταση ή την είσοδο για νοσηλεία του ασθενή, με κωδικό από τον κλειδάριθμο αποκτά πρόσβαση σε όλες τις εξετάσεις. Βλέπει τι γίνεται και δεν χρειάζεται να ξαναστέλνει ξανά και ξανά εξετάσεις.
- Η ΑΔΑΕ αντιδρά γιατί οι μίζες που θα προσφερθουν κάτω από το τραπέζι είναι πολλές και τα στελέχη της δεν θέλουν να τις χάσουν.

Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται πάρα πολλές επαναλήψεις εξετάσεων. Φαίνεται επίσης και η ποιότητα των αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών και απεικονιστικών εργαστηρίων καθώς μπορείς να δεις διαφορές που μπορούν να βρεθούν από εργαστήριο σε εργαστήριο. Πρακτικά τέλος τα αποτελέσματα μαϊμού... Να θυμίσω ότι πολλά μικροβιολογικά εργαστήρια όταν δουν φυσιολογική TSH τις υπόλοιπες θυρεοειδικές ορμόνες τις "δίνουν" χωρίς να τις κάνουν;

Denominator:
Το e-diagnosis έχει συμπεριλάβει και ιατρικές πράξεις.
Λογικό είναι οι ιατροί που μπορούν να δικαιολογήσουν πράξεις στον ΟΠΑΔ να εκδίδουν πλέον αντίστοιχα παραπεμπτικά τα οποία να υπογράφει ο ασθενής.
Το καλό με αυτό είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειάζεται θεώρηση μέχρι τα 150 ευρώ και έτσι δε θα χάνονται χαρτιά όπως παλαιότερα.

Δεν έχω δει μέχρι στιγμής κάποιο έγγραφο που να προβλέπει αυτόν τον τρόπο ηλεκτρονικής αναγραφής των ιατρικών πράξεων.
Επίσης δεν έχω δει και κάτι που να τον απαγορεύει.
Έχω ακούσει από συναδέλφους ότι κάποιες ΥΠΑΔ δέχονται τέτοιου είδους "παραπεμτπικά" ιατρικών πράξεων.
Αν έχει κανείς καμία πληροφόρηση ας το γνωστοποιήσει.

Denominator:
Και κάτι που πλήττει κυρίως τους φυσικοθεραπευτές.

Για προσπαθήστε να εκδόσετε (όσοι δικαιούστε) παραπεμπτικό για 10 χειρομαλάξεις, 10 διαθερμίες, 10 TENS, 10 έλξεις.
Θα πρέπει να επαναλάβετε για κάθε κατηγορία 10 φορές την ίδια διαδικασία.
Με μια γρήγορη πληκτρολόγηση το παραπεμπτικό αυτό θέλει γύρω στα 15-20 λεπτά.

Περαστικά μας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση