Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 12:13:33

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες  (Αναγνώστηκε 721859 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Οκτωβρίου 2013, 09:22:50
Απάντηση #510
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σήμερα (29/10/2013) θέλησα να γράψω παραπεμπτικό για υπερηχογράφημα όσχεος αλλά όμως ιδιώτης Ακτινολόγος στην Καβάλα με ενημέρωσε ότι τέτοιο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό δεν υπάρχει και ότι ο ασθενής πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του αυτό το υπερηχογράφημα. Ο συγκεκριμένος Ακτινολόγος παίρνει 25 ευρώ για ένα υπερηχογράφημα όσχεως ενώ ένα διαγνωστικό κέντρο της Καβάλας (που μου είπε τα ίδια πράγματα) παίρνει για την ίδια εξέταση 24 ευρώ.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Οκτωβρίου 2013, 11:11:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Οκτωβρίου 2013, 10:53:21
Απάντηση #511
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Στην περιοχή μου οι μισοί συμβεβλημένοι ακτινολόγοι δέχονται παραπεμπτικό για υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και οι άλλοι μισοί όχι με τη αιτιολογία ότι αν και είναι στο σύστημα παραπεμπτικών, δεν περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ που αναφέρει τις χρεώσεις.

29 Οκτωβρίου 2013, 12:00:13
Απάντηση #512
Αποσυνδεδεμένος

drpetros

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σήμερα (29/10/2013) θέλησα να γράψω παραπεμπτικό για υπερηχογράφημα όσχεος αλλά όμως ιδιώτης Ακτινολόγος στην Καβάλα με ενημέρωσε ότι τέτοιο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό δεν υπάρχει και ότι ο ασθενής πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του αυτό το υπερηχογράφημα. Ο συγκεκριμένος Ακτινολόγος παίρνει 25 ευρώ για ένα υπερηχογράφημα όσχεως ενώ ένα διαγνωστικό κέντρο της Καβάλας (που μου είπε τα ίδια πράγματα) παίρνει για την ίδια εξέταση 24 ευρώ.

Συνάδελφε Αργυρίου, επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα σου επιβεβαιώνω ότι το υπερηχογράφημα οσχέου (όρχεων) δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά. Το πληρώνει ιδιωτικά ο ασθενής. Μάλιστα είχα κάνει γραπτώς αυτή την ερώτηση στον ΕΟΠΥΥ πέρυσι και σαφώς δεν έλαβα καμία απάντηση.

29 Οκτωβρίου 2013, 13:36:51
Απάντηση #513
Αποσυνδεδεμένος

drpetros

Στην περιοχή μου οι μισοί συμβεβλημένοι ακτινολόγοι δέχονται παραπεμπτικό για υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και οι άλλοι μισοί όχι με τη αιτιολογία ότι αν και είναι στο σύστημα παραπεμπτικών, δεν περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ που αναφέρει τις χρεώσεις.

Συνάδελφε Σκούφαλε, όλοι οι ακτινολόγοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τα παραπεμπτικά για απλό υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Αυτό που έχου δικαίωμα να πούν είναι ότι δεν εκτελούν και triplex. Δηλαδή για να δούν την αγγείωση του θυρεοειδούς ή των όζων μπορεί να θελήσουν επιπλέον χρήματα. Το triplex θυρεοειδούς δεν καλύπτεται απο τον ΕΟΠΥΥ, όχι ο απλός υπέρηχος.

29 Οκτωβρίου 2013, 13:47:18
Απάντηση #514
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Συμφωνώ με την άποψή σου περί διάκρισης υπερήχου και triplex αλλά αφού είναι δικό τους το "μαγαζί" δεν μπορώ να τους επιβάλλω τι θα δεχτούν και τι όχι. Άλλωστε το γεγονός ότι υπάρχουν άλλοι που δέχονται παραπεμπτικά για θυρεοειδή δρα, εν μέρει, εναντίον τους.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Οκτωβρίου 2013, 15:54:19 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

24 Δεκεμβρίου 2013, 12:32:15
Απάντηση #515
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ποια τακτική ακολουθείτε αν χρειαστεί MRCP;
Το ρωτώ διότι αυτή η εξέταση δε δικαιολογείται (παρά μόνο MRI άνω κοιλίας, ΟΠΧ, κάτω κοιλίας κ.λ.π.).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

24 Δεκεμβρίου 2013, 13:02:32
Απάντηση #516
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Το ρωτώ διότι αυτή η εξέταση δε δικαιολογείται (παρά μόνο MRI άνω κοιλίας, ΟΠΧ, κάτω κοιλίας κ.λ.π.).

γραφω MRI και στα σχόλια MRCP
2 φορές χρειάστηκε να γραψω MRCP τον τελευταιο χρόνο, επικοινωνησα με το ακτινολογικό που θα γινόταν η εξέταση και μου ειπαν να το γράψω έτσι

27 Δεκεμβρίου 2013, 23:09:30
Απάντηση #517
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος

Γνωρίζει κανείς πώς παραγγέλνουμε breath test?
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

27 Δεκεμβρίου 2013, 23:26:00
Απάντηση #518
Αποσυνδεδεμένος

Γ Παπαγεωργίου

Helicobacter Test INFAI

… συνταγογραφείται  ηλεκτρονικά…

« Τελευταία τροποποίηση: 27 Δεκεμβρίου 2013, 23:30:18 από Γ Παπαγεωργίου »

17 Φεβρουαρίου 2014, 11:16:48
Απάντηση #519
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

γραφω MRI και στα σχόλια MRCP
2 φορές χρειάστηκε να γραψω MRCP τον τελευταιο χρόνο, επικοινωνησα με το ακτινολογικό που θα γινόταν η εξέταση και μου ειπαν να το γράψω έτσι

Το ίδιο μου είπε και σε εμένα, σήμερα, Ακτινολόγος των οποίο ρώτησα. Γράφουμε μια MRI άνω κοιλίας και στο σχόλιο γράφουμε: MRCP. Σκιαγραφικό φυσικά δεν χρειάζεται να γράψουμε.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Φεβρουαρίου 2014, 14:57:51
Απάντηση #520
Αποσυνδεδεμένος

md

Eχω την εξης απορια (προεκυψε λογω πλαφον...).
Οταν θελω μια CT ή μια MRI πρεπει να συνταγογραφησω και το σκιαστικο ή ειναι υποχρεωση του ακτινολογικου?
Στο παραπεμπτικο κλικαρω μονο την εξεταση ή και το επομενο κουτακι που λεει για επιπλεον σκιαστικο?
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Φεβρουαρίου 2014, 17:22:19 από Denominator »

18 Φεβρουαρίου 2014, 12:51:36
Απάντηση #521
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Οταν θελω μια CT ή μια MRI πρεπει να συνταγογραφησω και το σκιαστικο ή ειναι υποχρεωση του ακτινολογικου?
Στο παραπεμπτικο κλικαρω μονο την εξεταση ή και το επομενο κουτακι που λεει για επιπλεον σκιαστικο?
   Δυστυχώς θα πρέπει να τα γράψετε εσείς (οι ακτινολόγοι δεν έχουν πιστοποίηση -αν και ο ΕΟΠΥΥ τους υπολογίζει πλαφόν) και να επιβαρύνεται το πλαφόν σας (είναι και ψιλοακριβά).
   Στο παραπεμπτικό κανονικά θα πρέπει να έχετε τσεκάρει και το σκιαστικό (αξονική με σκιαστικό) αν και πολλά κέντρα (στη Λάρισα) δεν το ζητάνε ιδιαίτερα. Εξάλλου μερικές φορές προκύπτει στην πορεία η ανάγκη χρήσης σκιαστικού (μου έχει τύχει να το ζητήσει ο ακτινολόγος) οπότε δεν είχε γραφεί στο αρχικό παραπεμπτικό.

18 Φεβρουαρίου 2014, 19:21:25
Απάντηση #522
Αποσυνδεδεμένος

md

Δυστυχώς θα πρέπει να τα γράψετε εσείς (οι ακτινολόγοι δεν έχουν πιστοποίηση -αν και ο ΕΟΠΥΥ τους υπολογίζει πλαφόν) και να επιβαρύνεται το πλαφόν σας (είναι και ψιλοακριβά).
   Στο παραπεμπτικό κανονικά θα πρέπει να έχετε τσεκάρει και το σκιαστικό (αξονική με σκιαστικό) αν και πολλά κέντρα (στη Λάρισα) δεν το ζητάνε ιδιαίτερα. Εξάλλου μερικές φορές προκύπτει στην πορεία η ανάγκη χρήσης σκιαστικού (μου έχει τύχει να το ζητήσει ο ακτινολόγος) οπότε δεν είχε γραφεί στο αρχικό παραπεμπτικό.

O EOΠΥΥΥΥ... εδωσε αδεια σε εργαστηριακες ειδικοτητες να συνταγογραφουν(μας διαβαζουν,μας διαβαζουν).Δυστυχως αν και αναφερεται σε σκιαστικα δεν λεει τιποτα για ακτινολογους!

18 Φεβρουαρίου 2014, 19:23:09
Απάντηση #523
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator

Στην Ξάνθη ιδιώτες ακτινολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να συνταγογραφούν τα σκιαστικά που χρησιμοποιούν και αυτό είναι μεγάλη βοήθεια για όλους.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Φεβρουαρίου 2014, 22:57:32 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Φεβρουαρίου 2014, 18:43:54
Απάντηση #524
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

O EOΠΥΥΥΥ... εδωσε αδεια σε εργαστηριακες ειδικοτητες να συνταγογραφουν(μας διαβαζουν,μας διαβαζουν).Δυστυχως αν και αναφερεται σε σκιαστικα δεν λεει τιποτα για ακτινολογους!
   Αναφέρεστε στην ανακοίνωση : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Α. Μικροβιολογία-Ιατρική Βιοπαθολογία
Β. Κυτταρολογία
Γ. Παθολογική Ανατομική
Δ. Πυρηνική Ιατρική
Ε. Ιατροδικαστική
Με βάση την απάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ οι εργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες που αναφέρονται πιο πάνω «δύνανται να
συνταγογραφούν μόνο τα σκευάσματα που απαιτούνται για την διενέργεια αποκλειστικά της εξέτασης που πραγματοποιούν.»
Με βάση τα ανωτέρω οι εργαστηριακές αυτές ειδικότητες δεν μπορούν να παραπέμπουν για εξετάσεις, ενώ δύνανται να συνταγογραφούν μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα (π.χ. σκιαγραφικά) που τυχόν απαιτούνται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων που κάθε ειδικότητα μπορεί να διεξάγει.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΣ

Πραγματικά έχω και εγώ την αίσθηση ότι μας διαβάζουν... Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥΥΥΥ ήρθε μετά απο την δική σας απορία και καμιά ώρα μετά την απάντηση μου (και με διέψευσε...). Οι ακτινολόγοι (που δεν τους αναφέρει) είναι οι μόνοι που μάλλον έχουν σχέση (δεν ξέρω, ίσως οι πυρηνικοί). Κυταρρολογία, ΠΑΘΑΝ, ιατροδικαστική δεν ξέρω αν θα "επωφεληθούν" (για ποιο λόγο; ).

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
56 Απαντήσεις
45232 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Αυγούστου 2009, 23:49:01
από Βέρρας Οδυσσέας
3 Απαντήσεις
12090 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουλίου 2012, 07:58:20
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
6019 Εμφανίσεις