Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 19:47:18

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-diagnosis -Ηλεκτρονική Έκδοση Παραπεμπτικών -Σχόλια/Οδηγίες  (Αναγνώστηκε 741916 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Νοεμβρίου 2016, 14:37:31
Απάντηση #735
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/11/2016
Ξεκινά η συνταγογράφηση των νέων εξετάσεων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Νοεμβρίου 2016, 22:12:48
Απάντηση #736
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/11/2016

Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα νέα αυστηρά όρια στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ενημερώνει τους γιατρούς η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πλέον θα επιτρέπονται συγκεκριμένες εξετάσεις ανά ειδικότητα ενώ τίθενται όρια και στην συχνότητα επανάληψής τους.

Ειδικότερα στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) προστίθενται δύο πεδία που αναγράφουν «Διάγνωση» και «Παρακολούθηση», ένα από τα οποία ο γιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει, αφού προηγουμένως επιλέξει τον κωδικό της νόσου. Έτσι με βάση την πάθηση, ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει είτε για διάγνωση, είτε για παρακολούθηση τον ασθενή.

Οι εξετάσεις επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για την ίδια πάθηση και για το ίδιο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, ενώ για τις εξετάσεις «Παρακολούθησης» της νόσου καθορίζεται συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης.

Συγκεκριμένα στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προστίθενται πεδία που αναγράφουν «Διάγνωση» και «Παρακολούθηση». Ο γιατρός, αφού πρώτα επιλέξει κωδικό νόσου (ICD-10), επιλέγει υποχρεωτικά είτε «Διάγνωση» είτε «Παρακολούθηση» και αναλόγως θα ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να γράψει. Οι εξετάσεις «διάγνωσης» επιτρέπονται μόνο μία φορά τον μήνα για την ίδια νόσο και τον ίδιο ασθενή. Για τις εξετάσεις «παρακολούθησης» καθορίζεται με την υπουργική απόφαση διάστημα περιοδικότητας.

Στον γιατρό δίνεται η δυνατότητα και των εξαιρέσεων από τον κανόνα, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από αιτιολογία. Επίσης, εάν οι «εξαιρέσεις» για έναν γιατρό υπερβούν το 15% του συνόλου των εξετάσεων που συνταγογραφεί στη διάρκεια ενός έτους, θα ενημερώνεται πάραυτα ο ΕΟΠΥΥ για διερεύνηση. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τα «πακέτα εξετάσεων» που αφορούν τα χρόνια νοσήματα καθώς η ένταξή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται σε διασύνδεση με θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό της κάθε ειδικότητας ανάλογα με τον κωδικό νόσου (ICD-10). Οταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

Ο στόχος για τους νέους κανόνες συνταγογράφησης είναι η συγκράτηση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις όσο το δυνατόν πιο «κοντά» στον σχετικό κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό, που για φέτος ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τη μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, ήδη καταγράφονται υπερβάσεις στη δαπάνη η οποία εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα φτάσει περίπου τα 370 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι πέρυσι η δαπάνη είχε φτάσει τα 553 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει οκτώ κανόνες συνταγογράφησης για τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Προς το παρόν, έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ μόνο οι μισοί, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων που θα κληθούν να επιστρέψουν και φέτος την όποια υπέρβαση μέσω του claw back.

Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό της κάθε ειδικότητας ανάλογα με τον κωδικό νόσου (ICD-10). Όταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Νοεμβρίου 2016, 22:14:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Νοεμβρίου 2016, 13:19:39
Απάντηση #737
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Υποτίθεται έκαναν πιο εύχρηστο το σύστημα της αντιστοίχισης με ICD 10 αλλά τα κλικ για "Διάγνωση" ή "Παρακολούθηση" δεν τα γλιτώσαμε.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Νοεμβρίου 2016, 16:03:32 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

8 Νοεμβρίου 2016, 18:48:01
Απάντηση #738
Αποσυνδεδεμένος

nikmix


Δυστυχώς πάνε από το κακό στο χειρότερο τα πράγματα.Έχω ήδη τενοντίτιδα από τα πολλαπλά κλικ και η λογική αυτών που θέσπισαν τα καινούρια κουμπάκια είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.Ορίστε μια σημερινή μου αιτιολόγηση όταν σε ασθενή με ΣΔ θέλησα (άκουσον,άκουσον) να μετρήσω τις τιμές χοληστερίνης....!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

9 Νοεμβρίου 2016, 10:06:57
Απάντηση #739
Αποσυνδεδεμένος

samsok


εμενα για κοιλιακο αλγος(ΔΕ υποχονδριο) μου απεριψε  τις χολερυθρινες , σε ασθενη με νυκτουρια που εδωσα μονο psa απο την ομαδα 2 μου εγραψε οτι το κοστος ειναι πιο πανω απο τομ μεσο ορο και γενικως ειναι ΠΑΡΑ πολυ χρονοβορα διαδικασια,αν και υποψιαζομαι οτι αυτος ειναι και ο σκοπος τους....

9 Νοεμβρίου 2016, 14:01:59
Απάντηση #740
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... μου εγραψε οτι το κοστος ειναι πιο πανω απο τομ μεσο ορο ...
   Το κόστος σε κάθε MRI το εμφανίζει 180 ευρώπουλα και κάτι. Η ίδια η μαγνητική απο τους ίδιους κοστολογείται 235 γιούργια. Τώρα αν στην ίδια ICD διάγνωση έβαλαν μια απλή ακτινογραφία και τη μαγνητική βγάζοντας κάποιο μέσο όρο (όποιο βολεύει, άντε το 180) μπορούν άραγε να εξηγήσουν πως θα γράψεις μια MRI όπου χρειάζεται, χωρίς να λάβεις μήνυμα κόστους;
   Αν πάλι οι μαγνητικές πρέπει να  είναι 1-2 το μήνα ανά γιατρό ας μας το πούνε καθαρά...
   Άλλος τρόπος ας εμφανίζουν την πραγματική τιμή αποζημίωσης (που είναι τελικά και πραγματικά πιο κάτω από τα 180 ευρώπουλα) και όχι την τιμή ΦΕΚ.

10 Νοεμβρίου 2016, 12:53:38
Απάντηση #741
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Αν πάλι οι μαγνητικές πρέπει να  είναι 1-2 το μήνα ανά γιατρό ας μας το πούνε καθαρά...

Τα προβλήματα αρχίζουν στην πόλη μου (Ξάνθη) να φαίνονται και αφορούν κυρίως τους νεοπλασματικούς ασθενείς που πρέπει να γράψουν παραπεμπτικά με CT και MRI.
Η σημαντική πλειοψηφία των ασθενών αυτών παρακολουθούνται είτε στην Αλεξανδρούπολη (100km), είτε στη Θεσσαλονίκη (>200km).
Μέχρι τώρα οι ασθενείς αυτοί ελάμβαναν τα παραπεμπτικά τους από τον οικογενειακό τους γιατρό σε συνεννόηση με το θεράποντα ογκολόγο, τον οποίο και επισκέπτονταν με τα αποτελέσματα.
Αυτή η διαδικασία πλέον είναι δύσκολο να γίνει διότι οδηγεί σε συνεχείς υπερβάσεις του κόστους στην έκδοση παραπεμπτικών, γεγονός που είναι απαγορευτικό για τη διάγνωση/παρακολούθηση νέων ή πολύπλοκων περιστατικών, ιδιαίτερα αδιάγνωστων.
Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να μετακινούνται για να λάβουν τα παραπεμπτικά τους. Αυτό από τη μια είναι καλό, διότι αυτά τα υπογράφει ο θεράπων (είμαι αναφανδόν υπέρ αυτής της πρακτικής), από την άλλη όμως ας λάβουμε υπόψη ότι πολλοί είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι και οικονομικά εξουθενωμένοι.
Ίδωμεν. 
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Νοεμβρίου 2016, 14:09:19
Απάντηση #742
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν πάλι οι μαγνητικές πρέπει να  είναι 1-2 το μήνα ανά γιατρό ας μας το πούνε καθαρά...
Κάπως πρέπει να αιτιολογούνται. Πριν 4 χρόνια, όταν έκανα αγροτικό, ένας παίκτης τοπικής ομάδας κτύπησε ελαφρώς το γόνατό του και ΑΠΑΙΤΗΣΕ μαγνητική ! Τότε τις συνταγογραφούσαν και οι άνευ Ειδικότητας, προσωπικά αρνήθηκα καθώς είναι εξέταση υψηλού κόστους και κανονικά έπρεπε να τις συνταγογραφήσει Ειδικός, και τον παρεπέμεμψα σε Ειδικό Ορθοπαιδικό στο μεγαλύτερο νησί...
Έφυγα για άδεια και επιστρέφοντας διαπίστωσα ότι ο Γενικός Ιατρός που με σκάντζαρε του είχε συνταγογραφήσει και 2 (ΔΥΟ) μάλιστα.
Αμφιβάλλω φυσικά αν τον εξέτασε καν, ούτε παραπομπή σε Ειδικό Ορθοπαιδικό, ούτε τπτ.

Έχω διαπιστώσει ότι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ σε αυτή την χώρα σκέφτονται και σέβονται το δημόσιο χρήμα, για να γίνει ο άλλος αρεστός στα πελατάκια του, γράφει ό,τι του ζητήσουν...

10 Νοεμβρίου 2016, 14:27:24
Απάντηση #743
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν πάλι οι μαγνητικές πρέπει να  είναι 1-2 το μήνα ανά γιατρό ας μας το πούνε καθαρά...
Κάπως πρέπει να αιτιολογούνται. ....
   Ναι και στους καρκινοπαθείς που αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος αιτιολογούνται, τι αλλάζει;
   Πάντα αιτιολογώ τις MRI και αποφεύγω να γράψω διπλές (αυτό γινόταν και πριν απο διετία που οι περιορισμοί ήταν ελάχιστοι). Κατάντησα γραφικός να γράφω παραγράφους σε κάθε εξέταση. Μερικές φορές πάντως χρειάζεται και η διπλή MRI.
   Το "σύστημα" είναι λογιστικό και αδιαφανές. Στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αποφασίζει (σήμερα, τώρα δα) ότι το μέσο παραπεμπτικό είναι 70 ευρά και με μία MRI το ξεπέρασα και 300%. Γίνεται ιατρική έτσι;
   Εσείς θα γράφατε μαγνητική έστω και αιτιολογημένη με τέτοιες συνθήκες. Αν τύχαιναν 5-6 ασθενείς μέσα στο μήνα με πρόβλημα που θα έχρηζαν ελέγχου τι θα κάνατε;
   Αδιαφάνεια: δεν ξέρουμε πως έβγαλαν τους μέσους όρους (τα όρια τους) και πόσο έχουμε ξεπεράσει το δικό τους όριο. Ας μας πούνε όπως στα φάρμακα πόσο είναι το πλαφόν να ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν μπορεί να δουλεύουμε σε περιβάλλον φοβίας.

   ΥΓ: Δεν με απασχολούν πρακτικές άλλων συναδέρφων. Έχω δει πολλά παραπεμπτικά που βγάζουν μάτι, ακόμα και απο πανεπιστημιακούς. Όλοι έχουμε δει άλλωστε. Μην πετάμε τη μπάλα στην κερκίδα (sic), το πρόβλημα είναι σαφές (και ο εκφοβισμός).
   Φυσικοθεραπεία για αυχεναλγία δεν προβλέπεται. Ίσως κάνει καλό το ξεμάτιασμα. Ίσως πρέπει πρώτα να γίνει MRI ή έστω CT, να διαπιστωθεί κήλη (όλοι οι 35+ έχουν) και μετά να γίνουν Φ/Θ (αιτιολογημένα τώρα πια αφού θα έχει κήλη). Ας μετρηθεί τότε το κόστος...

10 Νοεμβρίου 2016, 16:59:51
Απάντηση #744
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το πρόβλημα με τους χαμηλούς μέσους όρους είναι επειδή είναι ηλίθιοι και δεν έχουν βγάλει μέσους όρους ανά κατηγορία εξετάσεων.
Εάν βάλω κωδικό "οσφυαλγία" και στείλω μια crp αυτόματα ρίχνει το μέσο όρο στο συγκεκριμένο κωδικό icd10.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας. Δεν έχει άλλη εξέταση και ο μέσος όρος είναι κάτω από την τιμή της εξέτασης.
Απλά, ηλίθιοι και ανίκανοι.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

10 Νοεμβρίου 2016, 18:31:18
Απάντηση #745
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
......................................................
Το "σύστημα" είναι λογιστικό και αδιαφανές. Στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αποφασίζει (σήμερα, τώρα δα) ότι το μέσο παραπεμπτικό είναι 70 ευρά και με μία MRI το ξεπέρασα και 300%. Γίνεται ιατρική έτσι;
.......................................................
   Αδιαφάνεια: δεν ξέρουμε πως έβγαλαν τους μέσους όρους (τα όρια τους) και πόσο έχουμε ξεπεράσει το δικό τους όριο. Ας μας πούνε όπως στα φάρμακα πόσο είναι το πλαφόν να ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν μπορεί να δουλεύουμε σε περιβάλλον φοβίας.
.......................................................
Απ' ό,τι έχω καταλάβει μέχρι τώρα οι τρόποι αντίδρασης σ' αυτό το αδιαφανές σύστημα είναι οι ακόλουθοι:
- Σε παραπεμπτικά π.χ. αιματολογικά όπου μπορούν να μπουν  πολλές ICD 10 αντιστοίχηση των εξετάσεων με πολλές διαφορετικές ICD 10 π.χ. D50 γενική αίματος E78 χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, E11 σάκχαρο, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη R53 τα υπόλοιπα. Γενικότερα χώρισμα των εξετάσεων σε κωδικούς μέχρι να μη βγει το μήνυμα υπέρβασης.
- Σε παραπεμπτικά με μία διάγνωση ICD 10 "σπάσιμο" των παραπεμπτικών.
- Αν έχω καταλάβει καλά, η ίδια εξέταση π.χ. MRI ΟΜΣΣ βγάζει άλλο μέσο όρο ανάλογα με το ICD 10 που βάζεις. Πριν λίγο έγραψα δοκιμαστικά MRI ΟΜΣΣ (το διέγραψα μετά) και δε μου έβγαλε μήνυμα υπέρβασης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το κόστος σε κάθε MRI το εμφανίζει 180 ευρώπουλα και κάτι. Η ίδια η μαγνητική απο τους ίδιους κοστολογείται 235 γιούργια. Τώρα αν στην ίδια ICD διάγνωση έβαλαν μια απλή ακτινογραφία και τη μαγνητική βγάζοντας κάποιο μέσο όρο (όποιο βολεύει, άντε το 180) μπορούν άραγε να εξηγήσουν πως θα γράψεις μια MRI όπου χρειάζεται, χωρίς να λάβεις μήνυμα κόστους;
Δεν ξέρω αν ο μέσος όρος έχει να κάνει και με την ειδικότητα.
Μήπως πρέπει να βρούμε κωδικούς ICD 10 που έχουν μεγάλους μέσους όρους; Λυπάμαι που προτείνω τέτοιες λύσεις "παράκαμψης" αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αδιαφανή κατάσταση.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2016, 18:51:09 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

10 Νοεμβρίου 2016, 22:06:40
Απάντηση #746
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Αν πάλι οι μαγνητικές πρέπει να  είναι 1-2 το μήνα ανά γιατρό ας μας το πούνε καθαρά...

Τα προβλήματα αρχίζουν στην πόλη μου (Ξάνθη) να φαίνονται και αφορούν κυρίως τους νεοπλασματικούς ασθενείς που πρέπει να γράψουν παραπεμπτικά με CT και MRI.
Η σημαντική πλειοψηφία των ασθενών αυτών παρακολουθούνται είτε στην Αλεξανδρούπολη (100km), είτε στη Θεσσαλονίκη (>200km).
Μέχρι τώρα οι ασθενείς αυτοί ελάμβαναν τα παραπεμπτικά τους από τον οικογενειακό τους γιατρό σε συνεννόηση με το θεράποντα ογκολόγο, τον οποίο και επισκέπτονταν με τα αποτελέσματα.
Αυτή η διαδικασία πλέον είναι δύσκολο να γίνει διότι οδηγεί σε συνεχείς υπερβάσεις του κόστους στην έκδοση παραπεμπτικών, γεγονός που είναι απαγορευτικό για τη διάγνωση/παρακολούθηση νέων ή πολύπλοκων περιστατικών, ιδιαίτερα αδιάγνωστων.
Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να μετακινούνται για να λάβουν τα παραπεμπτικά τους. Αυτό από τη μια είναι καλό, διότι αυτά τα υπογράφει ο θεράπων (είμαι αναφανδόν υπέρ αυτής της πρακτικής), από την άλλη όμως ας λάβουμε υπόψη ότι πολλοί είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι και οικονομικά εξουθενωμένοι.
Ίδωμεν.

Κάποτε ο Δημήτρης ο Κουναλάκης είχε προτείνει μια λύση που θα έλυνε το πρόβλημα σε χρόνο dt και με μηδέν έξοδα: Την ημερομηνία λήξης των παραπεμπτικών να μπορεί να την καθορίζει ο παραπέμπων Ιατρός. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε π.χ. ένας Ογκολόγος τριτοβάθμιου νοσοκομείου να παραγγέλνει τις εξετάσεις που θέλει την στιγμή που έχει μπροστά του τον Ασθενή και διαλέγοντας την κατάλληλη ημερομηνία λήξης να μην αναγκάζει τον Ασθενή να τρέχει σε άλλους Ιατρούς μόνο και μόνο για να γράψουν αυτές τις εξετάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρήματα αλλά και ταλαιπωρία για τον Ασθενή. Ταυτόχρονα θα είχε ο ΕΟΠΥΥ μια εικόνα πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα για τον αριθμό και το κόστος των παραπεμπτικών που παράγει ο κάθε Ιατρός.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2016, 07:56:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Νοεμβρίου 2016, 08:58:30
Απάντηση #747
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Κανείς νοήμων και σκεπτόμενος δε λέει "όχι" στον έλεγχο. Όμως από το σημείο αυτό, που κατ΄ αρχάς είναι αποδεκτό από όλους, μέχρι του αποκλεισμού στην πράξη συγκεκριμένων διαγνώσεων από παρακολούθηση υπό τη δαμόκλειο σπάθη της υπέρβασης του 15% των υπερβάσεων, μεσολαβεί ένας μακρύς δρόμος, ο οποίος μάλιστα διανύεται στα τυφλά για τους γιατρούς, αφού κανείς τους δεν μπορεί να πληροφορηθεί για το τρέχον ποσοστό υπερβάσεων. Αφήστε που αυτό μπορεί να αποβεί μπούμεραγκ, αφού ενδεχομένως κάποιος να προτρέπει ασθενείς να κάνουν έλεγχο εκεί που δε χρειάζεται εκδίδοντας με το γράμμα του νόμου παραπεμπτικά και με τον τρόπο αυτό μειώνοντας τεχνητά το ποσοστό υπερβάσεων.
Κατά την άποψή μου η λύση θα μπορούσε να είναι παρόμοια με τη συνταγογράφηση φαρμάκων: Ο γιατρός να μπορεί να διαχειριστεί ένα μέσο κονδύλιο ανά ασθενή, μήνα και ειδικότητα - το οποίο μάλιστα να καθορίζεται από τις συνθήκες των δυνατοτήτων του κλειστού προϋπολογισμού.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Νοεμβρίου 2016, 09:23:50
Απάντηση #748
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Εμένα μου φαίνεται ότι "σαν πολύ ασχολούμαστε"  με τις ηλιθιότητες που κάθε τρεις και λίγο κατεβάζει το κεφάλι τους. Είναι ένα μπάχαλο το όλο σύστημα, μακράν από την άσκηση της ιατρικής. Δυστυχώς όμως οι άλλες ειδικότητες έχουν πάντα την εύκολη λύση "να σου τα γράψει ο γιατρός στο ΚΥ", τουλάχιστον για τους ΕΣΎτες. Φυσικά και μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο ΓΙ που βλέπει τον ασθενή ως σύνολο προβλημάτων, και όχι κάποια άλλη ειδικότητα που θα ασχοληθεί ΜΌΝΟ με το αντικείμενό της. Εξαίρεση την παθολογία που ίσως να έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς.
Αυτοί κοιτούν μόνο πως θα βάλουν κοφτές,  και όχι πώς θα κοστολογιθεί η άσκηση της "σωστής"  ιατρικής σε πραγματικούς δείκτες και όχι σε ένα σύστημα που "παίζουμε κρυφτούλι" σαν τα παιδάκια.

11 Νοεμβρίου 2016, 10:00:12
Απάντηση #749
Αποσυνδεδεμένος

samsok


μετρηση οστ.πυκνοτητας...μια και μοναδικη εξεταση και την βγαζει πανω απο μεσο ορο,ευγε!

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
56 Απαντήσεις
46246 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Αυγούστου 2009, 23:49:01
από iGP
3 Απαντήσεις
12367 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουλίου 2012, 07:58:20
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
6244 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2013, 18:16:27
από Argirios Argiriou
466 Απαντήσεις
407294 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2024, 10:53:39
από fanisgp
1 Απαντήσεις
7839 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαρτίου 2015, 21:44:08
από Denominator