Γενικά > Γενική συζήτηση
Στρατιωτικά Νοσοκομεία και Στρατιωτικοί ιατροί
Αρχίατρος:
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν συγκεκριμένο λόγω ύπαρξης (οι περισσότερες χώρες έχουν εξ΄όσων γνωρίζω), οι "Στρατιωτικοί Ιατροί" όχι.
Δεν θα μιλήσω για περίοδο πολέμου όταν και τα πολιτικά νοσοκομεία θα "επιταχθούν" (δεν γνωρίζω αν είναι ακριβής η έκφραση) και θα δουλέψουν όλα για τον κοινό σκοπό, αλλά για την περίοδο της ειρήνης.
Ας πούμε ότι γίνεται κάποιο μεγάλο ατύχημα στον Έβρο ή σε οποιοδήποτε στρατόπεδο και έχεις 10 στρατιωτικούς (μόνιμους και έφεδρους) βαριά τραυματισμένους. Που θα τους πας ; Στον Ευαγγελισμό ; Θα εξασφαλιστούν άμεσα κρεββάτια στις ΜΕΘ πολιτικών νοσοκομείων όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχει οξύτατο πρόβλημα με την έλλειψή τους ;
Μην σας φαίνεται τόσο απίθανο κάτι τέτοιο, έχει συμβεί με τα γεγονότα της Οδού Νιόβης το 1998 και το σύστημα ανταποκρίθηκε (μπήκαν ΟΛΟΙ μέσα) απ΄όσο έχω μάθει.
Οι στρατιωτικοί (και τα Σώματα Ασφαλείας γενικότερα) αποτελούν μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα. Δεν νομίζω ότι αποτελεί έξυπνη κίνηση να τους βάλεις να συνωστίζονται μαζί με τους υπόλοιπους στα πολιτικά νοσοκομεία.
Δεν είμαι υπέρ των χαριστικών ρυθμίσεων, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (εκτός συγκεκριμένων ειδικοτήτων που δεν μπορείς να τους έχεις στα 60+) αλλά εδώ μιλάμε για άλλο πράγμα.
Υπόψιν ότι το 401 έχει πάντα 2 κρεββάτια καβάντζα στην ΜΕΘ του για περιστατικά πολ.νοσοκομείων.
Κάποιες φορές (μονοψήφιος αριθμός) το νοσοκομείο εντάχθηκε στο σύστημα γενικών εφημεριών του ΕΣΥ το 2014, αλλά η ιδέα δεν "περπάτησε".
"Στρατιωτική Ιατρική" δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά στον κόσμο, εσχάτως και η Τουρκία κατήργησε (ελέω γκιουλενιστών όμως αυτοί :P) την δική της Στρατιωτική Ιατρική. Τα ίδια και οι Αμερικανοί, πολίτες ιατρούς στρατολογούν στις Ένοπλες Δυνάμεις τους.
paracelsus:
Στις ΗΠΑ υπάρχει το πανεπιστήμιο Uniformed Services University of the Health Sciences που είναι ουσιαστικά αυτόνομη στρατιωτική ιατρική και νοσηλευτική σχολή και από το οποίο αποφοιτούν περίπου 170 στρατιωτικοί ιατροί κάθε χρόνο. Βέβαια πολλοί στρατιωτικοί ιατροί προέρχονται από πολιτικές ιατρικές σχολές, έχοντας συμμετάσχει ως φοιτητές σε ένα ειδικό πρόγραμμα υποτροφίας του αμερικανικού στρατού, το Health Professions Scholarship Program (το οποίο περιλαμβάνει 45 μέρες κάθε χρόνο στρατιωτικών ασκήσεων).
Στην Ελλάδα οι φοιτητές ΣΣΑΣ μάλλον μοιάζουν με την δεύτερη κατηγορία, φοιτούν στην ίδια σχολή με τους πολίτες φοιτητές ιατρικής και αθροιστικά η στρατιωτική τους εκπαίδευση/υποχρεώσεις δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ πιο δύσκολες/απαιτητικές από των αμερικανών που μετέχουν στο Health Professions Scholarship Program (σίγουρα έχουν περιορισμούς και υποχρεώσεις όλο τον χρόνο, όμως τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν χαλαρώσει αρκετά για αυτούς). Βέβαια οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο οπότε και οι ανάγκες τους σε στρατιωτικούς ιατρούς είναι διαφορετικές από ότι σε άλλες χώρες.
Αρχίατρος:
Tnx για την διόρθωση, θυμόμουν το πρόγραμμα υποτροφιών και όχι την συγκεκριμένη Σχολή, πάντως εδώ να σημειώσουμε ότι μιλάμε για 170 άτομα επί συνολικού στρατεύματος ενός εκατ. US Army + US Navy + USAF = 1 εκατ. προσωπικό, όταν η ΣΣΑΣ μέχρι πρόσφατα έβγαζε περίπου τους μισούς, εσχάτως περιορίστηκε ο αριθμός με τον Ε.Σ όμως έχει το 1/10 του Αμερικανικού, οπότε είναι λογικό να βασίζονται κυρίως στους πολίτες ιατρούς που έκαναν enlist.
Επίσης οι ΗΠΑ έχουν ανοικτά μέτωπα και υπερπόντια ανάπτυξη των Ε.Δ τους σε όλο τον κόσμο, ουδεμμία σχέση με τον Ε.Σ που το μακρύτερο που θα πάει ένας στρατιωτικός γιατρός είναι μέχρι την Αλεξανδρούπολη και μέχρι Σάμο-Ρόδο.
Τυπικά η ΣΣΑΣ είναι "καθαρόαιμη" στρατιωτική Σχολή πάντως, ανεξάρτητα αν τελευταία θα δείς καταστάσεις αδιαννόητες κάποτε (ιατρός να κάνει 9 χρόνια να πάρει πτυχίο και άλλα), δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα των Αμερικανών όπου μπορεί σχεδόν ο καθένας να συμμετάσχει, και βασικά ΔΕΝ υπάρχουν ξεχωριστές εισαγωγικές εξετάσεις όπως εδώ.
Αυτά που έγραψα παραπάνω ισχύουν και για Αγγλία-Γερμανία.
paracelsus:
Προφανώς συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνονται με τις ΗΠΑ, ούτε καν με την Βρεττανία και την Γερμανία, άλλες οι ανάγκες και οι δυνατότης αυτών των χωρών και άλλες μιας μικρής χώρας όπως της Ελλάδας.
Προσωπικά δεν θεωρώ κακό την ύπαρξη στρατιωτικής ιατρικής σχολής τύπου ΣΣΑΣ, φθάνει να μειωθεί δραστικά (δραστικότατα!) ο αριθμός των ΣΣΑΣιτων και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του στρατού και η στρατιωτική εκπαίδευση που θα λαμβάνουν οι ΣΣΑΣιτες να είναι ουσιαστική και όχι τυπική/τυπολατρική. Ο στρατός χρειάζεται πειθαρχία, ακόμα και για τους στρατιωτικούς ιατρούς, και νομίζω ότι είναι χρήσιμο να μπαίνει κανείς στο κλίμα αυτό από νεαρή ηλικία. Φυσικά θα μπορούσε το σύστημα να έχει κάποια ευελιξία και να μπορούν και οι πολίτες ιατροί/φοιτητές ιατρικής υπό ορισμένες προϋποθέσεις να ενταχθούν στην στρατιωτική ιατρική.
md:
Νομίζω χάνουμε λίγο την ουσία...οκ,απαραίτητοι οι στρατιωτικοί ιατροί-αρκεί να βρίσκονται στο στρατιωτικό νοσ/μείο κι όχι στις ιδ.κλινικές.Η βασική μου απορία είναι γιατί τα στρατιωτικά νοσμεία να μην εξυπηρετούν πολίτες.Πριν από δύο χρόνια που επισκέφτηκα φίλο-συνάδελφο στο 424 η εικόνα που αντίκρισα ήταν άδεια ιατρεία και προσωπικό που στις 12.30 γινόταν άφαντο-και δεν μιλάω μόνο για ιατρούς
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση