Όχι δεν συγκρίνεται ειδικά στο είδος των χειρουργείων. Ο στρατιωτικός χειρουργεί πιο "ψυχρά" περιστατικά (συχνά ως ιδιώτης). Αλλά ο στρατός αν δεν εκπαιδεύσει μόνος του (όπως τώρα) στρατιωτικούς γιατρούς αναγκαστικά θα τους πάρει από τους ιδιώτες (όχι από το ΕΣΥ) οπότε η σύγκριση με το ΕΣΥ είναι άσκοπη. Τώρα αν θα πρέπει να κλείσουν τα ΓΣΝ και πιθανώς να μεταφερθούν οι γιατροί τους στο ΕΣΥ ίσως (μάλλον) έχεις δίκιο (δεν φαντάζομαι το μπάχαλο). Αλλά πρέπει κάπως να βολευτούν και αυτοί και δη οι υψηλόβαθμοι.
Για την ειδίκευση πηγαίνουν σε στρατιωτικά νοσοκομεία και για άλλο βασικότατο λόγο. Εφημερίες στα ΓΣΝ δεν πληρώνονται στους στρατιωτικούς (τουλάχιστον προ 15ετίας που το ξέρω) γιατί θεωρούνται "υπηρεσίες". Σε πολιτικά νοσοκομεία πληρώνονται κανονικά.
Ο ρόλος της άσκησης φαντάζομαι είναι να γίνει στο ...πεδίο της μάχης, όχι στο νοσοκομείο. Δε βαριέσαι, όλες αυτές οι ασκήσεις είναι ψιλοπανηγύρια.... Άσκηση σεισμού στο νοσοκομείο: όλοι έψαχναν τους καφέδες να περάσει κάπως η ώρα στο προαύλιο...
Έλλειψη υλικών; Δε λες και άσχετα υλικά. Ούτε που θυμάμαι τι σαχλαμάρες είχα χρεωθεί ως ιατρός μονάδας τη δεκαετία του 1990. Σκονισμένες (ενίοτε σκουριασμένες) παλιατζούρες. Δε νομίζω να άλλαξαν πολλά...
Εγώ πάντως δεν έγραψα να κλείσουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, επιτελούν άλλο σκοπό, πχ όταν έγινε το μακελειό της οδού Νιόβης μου έλεγαν τότε χειρουργοί ότι εκλήθησαν όλες οι σχετικές ειδικότητες και ανταποκρίθηκαν, πόσο εύκολο είναι να ανταποκριθεί π.χ ο Ευαγγελισμός σε ένα πολύνεκρο ατύχημα σε ένα στρατόπεδο ;
Εκεί χρειάζεται. Άλλωστε η ΜΕΘ του 401 γνωρίζω ότι έχει κρατημένα πάντα 2 κρεβάτια για έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ.
Απλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ταση πλήρους αυτονόμησης της περίθαλψης του στρατιωτικού προσωπικού και τάσης να γίνονται όλα εκτός του "μαγαζιού", πράγμα που συχνά δεν συμφέρει ή δημιουργεί προβληματικές καταστάσεις όπως αυτή που διαβάζουμε παραπάνω με τις επεμβάσεις TAVI (με τον ανεπαρκή όγκο περιστατικών). Ενδεικτικά αναφέρω ότι τώρα, μετά την καταπληκτική... "επιτυχία" που είχε η ΚΡΧ Διακλαδικη Μοναδα, θέλουν να φτιάξουν Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική. Ε, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να βγάζει ο Στρατός Γυναικολόγους, ούτε Δερματολόγους, ούτε Οφθαλμίατρους (που γίνεται σφαγή να πάνε γιατί αποφεύγουν την αναμονή) και άλλες.
Οπότε νομίζω ένα μικτό σύστημα, όπου τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι στρατιωτικοί γιατροί θα προσανατολιστούν σε αντιμετώπιση τραύματος, ενώ για τις υπόλοιπες ανάγκες του προσωπικού θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται τα πολιτικά ή να προσλαμβάνοντια πολίτες-ιατροί σε ειδικότητες που λείπουν.
Όσον αφορά τα υλικά ένα θα πω: έναν αξιοπρεπή αιμοστατικό επίδεσμο τραύματος δεν μπορείς να βρεις και σε μονάδες ΠΡΩΤΗΣ γραμμής.
Υ.Γ
Όσον αφορά το υπογραμμισμένο, εκεί ειναι το ζουμί, τα στρατιωτικά νοσοκομεία παίζει να έχουν την μεγαλύτερη αναλογια ειδικών/ειδικεύομενων, με αποτέλεσμα να μπορούν να χειρουργούν μόνο συνταγμάταρχες και πάνω, ενώ οι ταγματάρχες (νέοι ειδικοί) δεινοπαθούν, ενώ άλλοι παραιτουνται καθώς τους χώνουν σε εφημερίες-ΕΙ μέχρι τελικής πτώσεως...