Γενικά > Γενική συζήτηση

Στρατιωτικά Νοσοκομεία και Στρατιωτικοί ιατροί

<< < (2/11) > >>

EzeΤΡΟΛ:
...Επιπλέον, η κατάργηση ενός Στρατιωτικού Σώματος με -όπως και να το κάνουμε- μεγάλη ιστορία και προσφορά (Βαλκανικοί Πόλεμοι, εμπλοκή της Ελλάδος στον Μεγάλο Πόλεμο [μάχη Σκρα], Μικρασιατική Εκστρατεία, Αλβανικό έπος κ.λπ) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για μια χώρα, που δεν είναι ικανή να καταργήσει ούτε τον ΕΟΜΜΕΧ, ούτε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο ( και γιατί όχι των τριών δλδ; ) φύλων κ.α.

Εδώ και κάνα δυο χρόνια, είχα αρχίσει να πιστεύω ότι είμαστε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος χειρότεροι από τους γειτονικούς μας Σλάβους, Αλβανούς, Τούρκους κ.λπ. Διαβάζοντας όμως την εξέλιξη του Γεννιτσαρικού Σώματος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, διαπίστωσα ότι απλά μπορούμε να είμαστε τόσο κακοί, όσο και οι άλλοι.

Πράγματι, οι Γεννίτσαροι είχαν αποκτήσει τόσο πολλά προνόμια και είχαν ισχυροποιηθεί τόσο πολύ, ώστε εξελίχθηκαν σε "κράτος εν κράτει" στα πλαίσια της Αυτοκρατορίας και έφτασαν σε σημείο να ανεβοκατεβάζουν Σουλτάνους, να εκτελούν όποιον τους αντιστεκόταν (π.χ. o Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που εκτελέστηκε 18ετής το 1622) και να ελέγχουν την Υψηλή Πύλη και εν γένει τη ζωή της Αυτοκρατορίας.

Μετά από μια μακρά πορεία συγκρούσεων με δεκάδες Σουλτάνους που έβρισκαν πάντα νικητές του Γεννίτσαρους, τελικά το Γεννιτσαρικό Σώμα κατόρθωσε και το διέλυσε το 1826 ο Σουλτάνος Μαχμούντ Β', μεταφέροντας κανόνια ( ! ) από το Τοπ Καπί και βομβαρδίζοντάς τους στο Ακ Σαράι (όπου είχαν την έδρα τους).

Γιώργος Κανελλόπουλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔε θα μπορούσε απλά ο Στρατός να προκηρύσσει θέσεις ιατρών προκειμένου να στελεχώσει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν;

--- Τέλος παράθεσης ---
Η σκέψη αυτή υπάρχει εδώ και καιρό. Την άκουσα από στρατιωτικούς γιατρούς όταν ήμουν φαντάρος πριν δυο χρόνια. Το σχέδιο ήταν να γίνεται προκύρυξη και οι γιατροί να περνούν κάνα χρόνο στρατιωτική εκπαίδευση για να γίνουν αξιωματικοί. Το ίδιο έλεγαν πως θα γίνει και για άλλες σχολές του στρατού.
Btw, ο Ε.Σ. δεν έχει βγάλει καθόλου γενικούς γιατρούς (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα).

kapioskanis:
Σε απάντηση για το υπονοούμενο περί ΄γενιτσάρων' :

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΥΓ
Οι περισσότεροι που με διαγωνισμό μπήκαν στις ένοπλες δυνάμεις (ιατροί) έχουν παραιτηθεί. Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει και όχι αυτά τα ΄κατευθυνόμενα΄σχόλια του γνωστού βερύκοκου.

kapioskanis:
Σε απάντηση κάτι ακόμη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Επισυνάπτω ενδεικτικά (έλεος πια):

Φίλε Βερύκιε, καλησπέρα.
Θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία στο άρθρο σου σχετικά με τους στρατιωτικούς ιατρούς.
Θα προτιμήσω να μείνω στο σημείο που αναλύεις τα προνόμια των στρατιωτικών ιατρών.
Για τα υπόλοιπα (τα οικονομικής φύσεως) υπάρχουν πιο αρμόδιοι να το κάνουν.

Πρώτα από όλα, όπως πολύ εύστοχα γράφεις, μεγάλος αριθμός στρατιωτικών ιατρών εκπονεί διδακτορική διατριβή και ονομάζονται διδάκτορες.
Όπως, όλοι μας όμως, ξέρουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι με το να γίνει κάποιος διδάκτωρ, αυτόματα θα γίνει και λέκτορας.
Μην ξεχνάμε ότι η ερευνητική δραστηριότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα, που θα οδηγήσει στην εκπόνηση της διατριβής, γίνεται σε ώρες εκτός υπηρεσίας.

Δεύτερον, η απειλή ότι θα παραιτηθεί ένας στρατιωτικός ιατρός αφορά αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα υποχρεωτικά χρόνια.
Χαρακτηριστικά θα σου αναφέρω ότι αν αποστρατευτώ σήμερα, πρέπει να αποδώσω στο κράτος κάποιες εκατοντάδες ευρώ, ποσό απαγορευτικό , όπως καταλαβαίνεις.

Τρίτον, η συμμετοχή στα ιατρικά συνέδρια δεν νομίζω να έχει απαγορευτεί στους πολίτες ιατρούς και μην αναρωτηθεί κανένας αν μου πληρώνει τα έξοδα το ΥΕΘΑ.

Τέταρτον, επίσης νομίζω ότι δεν απαγορεύεται στους πολίτες ιατρούς να είναι μέλη επιστημονικών εταιρειών, εκτός αν εννοείς ότι πρέπει να απαγορευτεί στους στρατιωτικούς.

Πέμπτον, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι είναι πάντα προνόμιο (όπως το αναφέρεις) το ότι υπηρετούμε σε θέσεις που μας προσφέρουν διοικητική εμπειρία.
Δεν είμαι σίγουρος ότι σε ενδιαφέρει, αν ο ιατρός που θα αναλάβει έναν ασθενή έχει διοικήσει ένα Τάγμα Υγειονομικού.
Σαφώς και θα προτιμούσες να έχει κάνει μια καλή μετεκπαίδευση στο αντικείμενό του.
Να αναφέρω ότι, πλέον οι περισσότεροι στρατιωτικοί ιατροί μετεκπαιδεύονται (στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό) με ιδία έξοδα, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να παραμείνουν περισσότερα χρόνια στο στράτευμα (ώστε να αποπληρώσουν και την επιπλέον εκπαίδευση!).

Έκτον ότι υπηρετούν στα προβλεπόμενα σχολεία υγειονομικού από πότε είναι προνόμιο.
Μάλλον ως υποχρέωση, αναφέρεται στους στρατιωτικούς κανονισμούς.

Έβδομον, η συμμετοχή των στρατιωτικών στα σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων, όπως Βασικής εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού, Ελευθέρας πτώσεως, Καταδυτικής Ιατρικής, Αυτοδυτών είναι εθελοντική και γίνεται σε χρόνο που δεν επηρεάζει την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.
Εξάλλου πιστεύω, ότι δεν είναι κακό ένας ιατρός αλεξιπτωτιστών να έχει περάσει την εκπαίδευση του αλεξιπτωτιστή ώστε να αντιλαμβάνεται καλύτερα και τις κακουχίες που περνούν και οι κληρωτοί όταν θα υποστούν την αντίστοιχη εκπαίδευση.
Μην ξεχνάς ότι και οι ίδιοι οι αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων (αλλά και οι στρατιώτες) αλλιώς νοιώθουν όταν συνοδεύονται στις ασκήσεις από έναν ιατρό που έχει υποστεί την ίδια εκπαίδευση με αυτούς. Μπορείς να ρωτήσει έναν.

Όγδοο, από πότε η συμμετοχή μου στις αποστολές του Αφγανιστάν και των υπολοίπων εμπόλεμων ζωνών αποτελεί προνόμιο!!!
Σε ενημερώνω ότι δεν είναι πολλοί οι στρατιωτικοί ιατροί που το όνειρό τους είναι να υπηρετήσουν σε τέτοιες αποστολές.

Αυτά σου απαντώ καταγράφοντας τις λίγες πρώτες σκέψεις που μου γεννιούνται διαβάζοντας το άρθρο σου.
Σαφώς και ο κλάδος μας (όπως όλοι σε αυτήν την χώρα) έχει τις αδυναμίες του και τα τρωτά του σημεία.
Δεν πρέπει όμως στο όνομα αυτών να τα ισοπεδώνουμε όλα και να παρουσιάζουμε ένα ολόκληρο σώμα σαν κάτι άχρηστο.
Θα μπορούσα να αρχίσω να γράφω για τα παράπονα των στρατιωτικών ιατρών από την πολιτεία, αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμής.
Σε τέτοιες στιγμές που η πατρίδα μας χρειάζεται όλους (δες γεωτρήσεις, απειλές από γείτονες και οικονομική κατάσταση) είμαι ο τελευταίος που θέλει να ασχοληθεί με μεμψιμοιρίες.
Ελπίζω όταν τα πράγματα ομαλοποιηθούν να εγείρεις και μια τέτοια συζήτηση ώστε να μπορείς να ακούσεις και την γνώμη μας.
Τέλος θέλω να σου πω ότι είμαι ένας από αυτούς που αν χρειασθεί, θα βρεθεί εκεί που θα τον τάξει η πατρίδα, χωρίς να προβάλλει καμιά αντίρρηση, γιατί έτσι του έμαθε η συνείδησή του, άλλα και η σχολή από την οποία αποφοίτησε για την οποία τόσα επίσης γράφονται.

Λγος (ΥΙ) Λ Θ

ΥΓ
δε θα μας στρέψουν (όπως έχουν βαλθεί να κάνουν) όλοι εναντίον όλων.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αρκετά μειονεκτήματα όμως και πολλά πλεονεκτήματα.
Το γεγονός ότι η ΣΣΑΣ έχει μια από τις υψηλότερες βάσεις στις ιατρικές σχολές, ενώ πριν 20 χρόνια ήταν τελευταία, δείχνει ότι οι υποψήφιοι σταθμίζουν περισσότερο τα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα.
Με κυριότερα την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, την σχετικά γρήγορη απόκτηση ειδικότητας (που μπορεί να είναι μια απλησίαστη από χρόνο αναμονής για τους μη στρατιωτικούς μπορεί όμως να είναι και μια "ανεπιθύμητη", αν και κανείς δεν παραπονέθηκε) και κυρίως την δυνατότητα παράλληλης άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος (που δεν δίνεται στους απόφοιτους των άλλων στρατιωτικών σχολών).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση