ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ * ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Χιλιάδες γιατροί εξωθούνται στην ανεργία, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ολοκληρώνει με ταχείς ρυθμούς την επιχείρηση κατεδάφισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας καθώς τα Ταμεία τούς οφείλουν δεδουλευμένα 15-24 μηνών. Τα παραπάνω κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας πως «ειδικότερα, με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας, υπολογίζεται ότι θα βρεθούν εκτός συστήματος περισσότεροι από 3.900 έως 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 26.000 άτομα υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό πρόκειται να βρεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος».
Πρόσθεσε πως «με τον πολυδιαφημισμένο ΕΟΠΠΥ προβλέπεται μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 50% και των συμβεβλημένων γιατρών, σε πρώτη φάση, κατά 25%. Συνολικά εκτιμάται ότι τελικά θα αποκλειστούν περισσότεροι από 16.000 γιατροί, οι οποίοι σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Ελληνες ασφαλισμένους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
Οσον αφορά τα χρέη των Ταμείων, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως εκτιμάται ότι μόνο για τον ΟΠΑΔ το ποσό που χρωστά το Ταμείο υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, τόνισε πως «με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο υπουργός Υγείας, κατ' εξακολούθηση υπότροπος, αθετεί τη νομοθετημένη δέσμευσή του και εν κρυπτώ προωθεί το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, καταθέτοντας αιφνιδίως τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του πρόσφατου νόμου 3984/2011.
Σύμφωνα με αυτή την τροπολογία, ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, μη γιατρός, μπορεί να ανοίγει αλυσίδες ιατρικών κέντρων (πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλες μονάδες) και να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η πόρτα στα "σούπερ μάρκετ" της υγείας και οδηγείται στην αλλοίωση η φύση του ιατρικού επαγγέλματος, μετατρέποντας την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα».
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε πως «η πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο βασίστηκε στα πληθυσμιακά στοιχεία του 2001 και όχι στα πρόσφατα του 2011. Η σύνταξή της έγινε χωρίς να έχουν συγκεντρωθεί βασικά στοιχεία, όπως είναι οι επιδημιολογικές μελέτες και οι μελέτες ειδικοτήτων ανά πυκνότητα πληθυσμών περιοχών. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το κατασκεύασμά τους απαιτείται μια βιομηχανία 83 υπουργικών αποφάσεων, 8 Προεδρικών Διαταγμάτων και τροποποιήσεων 100 οργανισμών νοσοκομείων.
Οι συγχωνεύσεις αυτές οδηγούν σε διοικητικούς γίγαντες, που θα υπερφορτώσουν τις ήδη επιβαρημένες υφιστάμενες δομές, εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εν τέλει του εξορθολογισμού των δαπανών».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος