Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Συνταξιοδότηση στα 68 χρόνια για γιατρούς ΕΣΥ
(1/1)
anastasios theodoridis:
Συνενώσεις προνοιακών ιδρυμάτων, ιδιωτικά ιατρεία εκτός νοσοκομείου σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και παραμονή των γιατρών του ΕΣΥ στην εργασία έως και το 68ο έτος θα περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας το οποίο αναμένεται να κατατεθεί περί τα τέλη του μηνός στη Βουλή.
Οπως ανέφεραν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπό την προεδρία του κ. Δημ. Κρεμαστινού, το βασικό μέρος του νομοσχεδίου θα αφορά τη «συνένωση δυνάμεων» στον προνοιακό χώρο. Ειδικότερα, προβλέπονται διοικητικές συγχωνεύσεις μονάδων κοινωνικής φροντίδας με παρόμοιο αντικείμενο, όπου θα ληφθεί υπ’ όψιν το έργο και όχι ο τίτλος –όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης, υπάρχει μονάδα που στον τίτλο της είναι για παιδιά αλλά ο νεότερος «φιλοξενούμενος» είναι 50 ετών–, ενώ στα σχέδια είναι και η σύνδεση των Κέντρων αποκατάστασης με το ΕΣΥ. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει ρύθμιση για την παραμονή των γιατρών στο ΕΣΥ έως και το 68ο έτος της ηλικίας τους με δεδομένο το «πάγωμα» των προσλήψεων, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου εκτός νοσοκομείου σε πανεπιστημιακούς γιατρούς. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε εκτενής αναφορά στην φαρμακευτική πολιτική, με τον υπουργό να αναφέρει ότι οι επόμενες παρεμβάσεις θα στοχεύουν στη μείωση του όγκου της συνταγογράφησης. Αναφερόμενος σε ελέγχους του ΙΚΑ στη συνταγογράφηση, σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 705 παραβάτες γιατροί. Σε 400 περιπτώσεις η παράβαση είναι σοβαρή, ενώ έχει γίνει ήδη μία διακοπή σύμβασης με το ΙΚΑ και θα ακολουθήσουν και άλλες.
Την ανάγκη αυστηρών ελέγχων στη συνταγογράφηση σε ταμεία και νοσοκομεία αναφέρθηκε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Αθ. Γιαννόπουλος που ζήτησε επίσης περαιτέρω μείωση των τιμών των γενοσήμων, αλλά και έλεγχο της ποιότητάς τους. Ελεγχο και διαφάνεια στον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων ζήτησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάριος Σαλμάς, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Αθ. Λεβέντης, αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού της υπερκατανάλωσης φαρμάκων, υλικών, εξετάσεων και εγχειρήσεων.
Εν τω μεταξύ, με νέο εμπάργκο σε ασφαλιστικά ταμεία που δεν είναι συνεπή στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι των φαρμακείων απειλεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, από 1ης Σεπτεμβρίου θα σταματήσουν τα φαρμακεία της Αθήνας την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στα ταμεία της ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δικηγόροι Αθηνών, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΥΔΚΥ και ΟΠΑΔ, τα οποία τους οφείλουν περί τα 87,5 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση