Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Νοεμβρίου το νέο ωράριο απογευματινής λειτουργίας των φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα. Με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, θα εφημερεύει υποχρεωτικά το 30% των φαρμακείων κάθε περιοχής τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί δεν εφαρμόσουν το νέο ωράριο θα προχωρήσει σε αφαίρεση αδειών για ένα μήνα, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης αντίδρασης το υπουργείο θα υποχρεώσει τα φαρμακεία να είναι ανοιχτά όλα τα απογεύματα.
«Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου θα βγουν στον δρόμο για να διαπιστώσουν αν τηρούνται αυτά που έχουν συμφωνηθεί» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος και κατέληξε: «Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, από την 1η Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου».
Όσον αφορά στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πως από την ημέρα εφαρμογής του νόμου έχουν ήδη δοθεί 800 νέες άδειες πανελλαδικά.
Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο από την προσφορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για 44 νέες θέσεις φαρμακείων υπήρξαν 41 αιτήσεις.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι 300 φαρμακοποιοί έχουν ήδη περάσει στη σύσταση εταιρειών και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η ρύθμιση για την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία.
Παρατήρησε, δε, πως για τους γιατρούς δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης του επαγγέλματος, καθώς θεωρείται ανοιχτό.
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε, ακόμη, ότι παγώνουν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ και οι ανάγκες θα καλυφθούν μέσω εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού. «Δεν θα προσλάβουμε ούτε έναν γιατρό» τόνισε με έμφαση ο υπουργός και εξήγησε ότι «κάθε νέα πρόσληψη, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε η παρούσα οικονομική κατάσταση, θα αφορά νοσηλευτή».
«Δεν μπορούμε να έχουμε υπερδιπλάσιους γιατρούς στο ΕΣΥ, όταν υπάρχει μόλις ένας νοσηλευτής ανά 30 ασθενείς» είπε.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι περισσότεροι από 22.000 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ), θα μπορούν σύντομα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μία φορά την εβδομάδα, από το πρωί έως το βράδυ, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου παρατηρούνται ελλείψεις γιατρών, ύστερα από απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου.
Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε δομικές αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Πρόκειται ουσιαστικά για τον νέο τρόπο διοίκησης του ΕΣΥ, στον οποίο θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη λειτουργία των επειγόντων. Η νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη μετά τις 15 Οκτωβρίου
και θα αφορά το σύνολο της λειτουργίας των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα 50 ΤΕΠ της χώρας θα κληθούν να λειτουργήσουν στα πρότυπα που λειτουργούν σήμερα τα επείγοντα του Αττικού Νοσοκομείου. Κατά πάσαν πιθανότητα, επιτροπή γιατρών ή εξειδικευμένος γιατρός που θα διαθέτει την εμπειρία και θα ορίζεται από τη διοίκηση κάθε νοσοκομείου, θα «φιλτράρει» τα περιστατικά με στόχο να έχουν προτεραιότητα οι ασθενείς που πραγματικά χρήζουν νοσηλείας και εισαγωγής στο νοσοκομείο και όχι οι «πελάτες των γιατρών» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
«Η εφημερία είναι για να εξυπηρετεί τα επείγοντα και όχι για να εξυπηρετούν οι γιατροί τους πελάτες τους» υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε πως ποσοστό 20% των ασθενών παραμένουν σε ράντζα -ενώ δεν θα έπρεπε- επειδή τα διαθέσιμα κρεβάτια έχουν δοθεί από το «παράθυρο».