Εγκυμονώντας ελπίδα
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΗ Ντέρια Σερτ, 21 ετών, είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στον κόσμο που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση μήτρας, και η πρώτη που λαμβάνει το μόσχευμα από πτωματικό δότη.
Η ασυνήθιστη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μεσογείου της Αττάλειας, είναι η μόνη της ελπίδα να κυοφορήσει το δικό της παιδί.
Η Σερτ γεννήθηκε χωρίς μήτρα, μια ανωμαλία που εμφανίζεται σε μία γυναίκα ανά 5.000.
«Αν το θέλει ο Θεός, θα κρατήσουμε το μωρό μας στην αγκαλιά μας» σχολίασε η νεαρή γυναίκα περίπου ενάμισι μήνα μετά την επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου.
Ήταν η δεύτερη μεταμόσχευση μήτρας οπουδήποτε στον κόσμο. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2000 με μόσχευμα από ζωντανό δωρητή, ωστόσο οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το όργανο έπειτα από 99 ημέρες λόγω του σχηματισμού θρόμβων.
«Η χρήση ζώντος δότη ήταν πρόβλημα» σχολίασε ο Ομέρ Οκζάν, μέλος της οκταμελούς χειρουργικής ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, η χρήση πτωματικού δότη επιτρέπει στους γιατρούς να μεταμοσχεύουν περισσότερο από τον ιστό που περιβάλλει τη μήτρα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα επιτυχίας.
Η Σερτ θα πρέπει τώρα να περιμένει έξι με οκτώ μήνες, προτού οι γιατροί δοκιμάσουν να εμφυτεύσουν στη νέα μήτρα της τα έμβρυα που δημιούργησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μετά τον τοκετό, η μήτρα θα της αφαιρεθεί, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή της. Μέχρι τότε, η νεαρή κοπέλα θα πρέπει να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που εμποδίζουν την απόρριψη του μοσχεύματος.
Η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε πάντως να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή αναπτυξιακά προβλήματα στο έμβρυο, παραδέχονται οι γιατροί.
Η μεταμόσχευση μήτρας είναι μια αμφιλεγόμενη επέμβαση που ίσως θα προσέκρουσε σε ηθικές επιφυλάξεις σε άλλες χώρες: η απουσία μήτρας δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, οι έχουν συνήθως ωοθήκες και μπορούν ούτως ή άλλως να αποκτήσουν βιολογικούς απογόνους χρησιμοποιώντας παρένθετες μητέρες.
Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μόνο τρία ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με τη μεταμόσχευση μήτρας -ένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μεσογείου και δύο άλλα στη Σουηδία και τις ΗΠΑ.