Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Πρόστιμα - Ανακοινώσεις ΕΦΕΤ
alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Κατεψυγμένα κρέατα-δηλητήριο, γερμανικής προέλευσης που διακινούσε η LIDL HELLAS, συνολικά 2.481 κιλά, κατέσχεσε ο ΕΦΕΤ, καθώς ήταν μολυσμένα με Ε-coli.
Ειδικότερα, μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ (Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) διαπιστώθηκε η διακίνηση μολυσμένων κατεψυγμένων κρεάτων που τελικά θα καταστραφούν.
Η εταιρεία πάντως είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου ότι σε μικροβιολογικές αναλύσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών ινστιτούτων, στις οποίες υπέβαλε τα προϊόντα κιμά που κατηγορήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από το βακτήριο Ε-coli, είχαν δείξει ότι δεν ανιχνεύτηκαν ίχνη του βεροτοξινογόνου ορότυπου.
Μάλιστα είχε επικαλεστεί και σχετική πραγματογνωμοσύνη του αναπληρωτή καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρος Στυλιανού Χατζηπαναγιώτου, η οποία επιβεβαίωνε τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Η επανεξέταση
Τώρα και η επανεξέταση των συγκεκριμένων προϊόντων, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έδειξε ότι είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για κατεψυγμένα προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και κατεψυγμένο πικάντικο προϊόν κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας (αριθμός παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8-11-2011), στα οποία ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157 σε συσκευασίες 500g (2x250g) και σε κλειστή συσκευασία 1.000g με την εμπορική επωνυμία «Marvest». Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
Επειτα από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων, αποφασίστηκε η καταστροφή των τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά «μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία» ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η καταστροφή θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ
alfie:
Πρόστιμα ΕΦΕΤ - Δελτίο Τύπου 30 Αυγούστου 2011
alfie:
Στην απόφαση δημιουργίας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας, μεταξύ ΕΣΠ και ΕΦΕΤ, για την βελτίωση των κανονισμών που αφορούν στην διάθεση των τροφίμων οδηγήθηκαν σήμερα οι δύο φορείς.
Σε συνάντηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Ζησιμάτου με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Ι. Μίχα συζητήθηκαν τα εξής:
- Περιορισμός των προς πώληση ειδών και έλεγχος καταλληλότητας τροφίμων και αποθήκευσης στις λαϊκές αγορές.
- Επανεξέταση κατηγοριών ειδών που μπορούν να διατίθενται από τα παντοπωλεία.
- Επαρκής εκπαίδευση των υπαλλήλων επί των προϊόντων που ελέγχουν.
- Περιορισμός του δείγματος των προς έλεγχο προϊόντων.
- Τακτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι σε διαφορετικά καταστήματα.
- Περιορισμός της δημοσίευσης ονομάτων για μικροπαραβάσεις.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Εντατικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολικών μονάδων της χώρας ξεκινούν, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα αρμόδια κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ..
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και κατά πόσον συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ο Ε.Φ.Ε.Τ. πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία, σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές. Σκοπός των ερευνών αυτών είναι η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σακχάρων και ουσιών με καθορισμένες τιμές «Ημερήσιας Αποδεκτής Πρόσληψης» όπως χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου η στρατηγική για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής να είναι επίκαιρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ:
• Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
• Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
• Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
• Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
• Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
• Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
• Γιαούρτι «παντός τύπου».
• Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)
• Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
• Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
• Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
• Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
• Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
• Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:
• Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
• Μέλι, σε ατομική συσκευασία
• Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
• Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
alfie:
Ξεκινούν οι έλεγχοι του Ε.Φ.Ε.Τ. στα σχολικά κυλικεία
Συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας ξεκινούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα αρμόδια κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ.
Το εξειδικευμένο προσωπικό του Ε.Φ.Ε..Τ σε θέματα διατροφής θα διατίθεται σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στις εκπαιδευτικές μονάδες ολόκληρης της χώρας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε..Τ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το σχολείο, μέρος του οποίου αποτελεί και το κυλικείο, πρέπει και μπορεί να αποτελεί το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παιδική παχυσαρκία και διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με την κακή διατροφή χτυπούν την πόρτα ολοένα και περισσότερων παιδιών μας. Η ορθή διαπαιδαγώγηση επομένως από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική, αφού οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα μεγάλο βαθμό προστασίας του παιδιού όταν αυτό μεγαλώσει».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση