Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας, 1500 ξανά στα ψυχιατρεία
(1/1)
alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές,απόλυση 3050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας και αποασυλοποίησης.Αυτές είναι συνέπειες αιφνιδιαστικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών, που μειώνει τον προϋπολογισμό του 2011 για τις μονάδες ψυχικής υγείας κατά 36,8 εκατ. ευρώ και η οποία οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν με την ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Όλο σχεδόν το εναπομείναν ποσό του προϋπολογισμού έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Τα ΝΠΙΔ, εδώ και 30 χρόνια, έχουν την ευθύνη λειτουργίας 210 Μονάδων Ψυχικής Υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα) οι οποίες στην πλειοψηφία τους ιδρύθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων αποασυλοποίησης (Λέρος Ι και ΙΙ) και στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώς (Α και Β φάση). Υλοποιούν δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος Ψυχαργώς και παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι Μονάδες αυτές έχουν μια πανελλαδική διασπορά και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν αυτόνομα ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. οι κινητές μονάδες σε Φωκίδα, Κυκλάδες, Έβρο, Κεφαλλονιά και Κοζάνη). Έχουν λάβει εγκρίσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με σκοπό τη συνέχιση και εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (!). Υλοποιούν δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με κορυφαίους επιστημονικούς και θεσμικούς διεθνείς φορείς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Στυλιανίδη, Αν. Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) «το Σύστημα Ψυχικής Υγείας αντιμετώπισε ήδη μια παρατεταμένη κρίση την πενταετία 2004-2009, δηλαδή πριν τη δημοσιονομική κρίση, λόγω πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης και παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας τόσο προς τους ενήλικες όσο και προς τους έφηβους και τα παιδιά δυστυχώς συρρικνώθηκε βίαια. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην απώλεια πολύτιμων εκπαιδευμένων συνεργατών (περίπου 25 με 30% του συνόλου του προσωπικού), και καθήλωσε τους προϋπολογισμούς των μονάδων στα επίπεδα του 2005 με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η κρίση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε μια αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτή περιγράφηκε στο Σύμφωνο με τον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα στις 7-4-2009. Στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είχε συνδράμει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την διοργάνωση της Εθνικής Διαβούλευσης για τη Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στις 29 Μαρτίου 2009».
Ο κ. Στυλιανίδης προσθέτει, ότι τώρα, «αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση για ανατροπή αυτής της απόφασης, με ευθύνη των αρμόδιων υπουργών:
· θα ξανανοίξουν τα ήδη καταργημένα ψυχιατρικά άσυλα, θα ενισχυθούν αυτά που έχουν απομείνει. Οι αποφάσεις θα τροφοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα διαλύσουν την ήδη μετέωρη προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα φέρουν τη χώρα για ακόμη μια φορά να γίνει διεθνής περίγελος και στίγμα της διεθνούς ψυχιατρικής κοινότητας μέσω της «Λεροποίησής» της.
· Θα πάρουν την ηθική ευθύνη, να καταδικάσουν σε μη-ζωή, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, για έναν κατήφορο κοινωνικής εξαθλίωσης, νομιμοποίησης της θυματοποίησης των «κοινωνικών αποβλήτων» και καταρράκωσης κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας,καταδικάζοντας χιλιάδες ασθενείς με τις οικογένειες τους σε όλη τη χώρα και χιλιάδες εργαζόμενους σε μακρόχρονη ανεργία, καταδικάζοντας τη χώρα να χάσει οριστικά, ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία σε αυτόν τον πολύ δύσκολο τομέα.
· Ας πάρουν την κοινωνική ευθύνη, με τα προσχηματικά και υποκριτικά επιχειρήματα λόγω Τρόικας να κόψουν ακόμα και τις πενιχρές συντάξεις των ασφαλισμένων ατόμων για να στηρίξουν δήθεν την κατάρρευση ενός συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης που οι ίδιοι οι «πολιτικοί της χρεωκοπίας» δημιούργησαν πολύ πριν τα χρόνια του μνημονίου μέσα από την άνθιση της διαπλοκής, της ανομίας, της διαφθοράς, της συγκάλυψης της οργανωμένης φοροδιαφυγής – της ανικανότητας και ανεπάρκειάς τους.
· Ας πάρουν, τέλος, την ευθύνη της ύψιστης ιστορικής ύβρεως, που οι ολίγιστοι αυτοί πολιτικοί, καταδικάζουν τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, λόγω οικονομικής κρίσης στην εξαθλίωση και ελεύθερη πτώση. Η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών, της κατάθλιψης, των ψυχοσωματικών και αγχωδών εκδηλώσεων που συνδέονται άρρηκτα με την απουσία και αδυναμία επένδυσης στην όποια ελπίδα για το μέλλον του κόσμου, φαίνεται να αποτελούν απλούς δείκτες περικοπής και τροποποίησης ενός προϋπολογισμού».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και είναι υπό την στενή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους και εσείς έχετε υποστηρίξει.
Εκτός από τα παραπάνω θα υπάρξει ένα τεράστιο κόστος αποζημιώσεων που επίσης θα βαρύνει τον Προϋπολογισμό αφού τα περισσότερα από τα στελέχη εργάζονται στο Ψυχαργώς από το 2002 ή και νωρίτερα και θα πρέπει να τους καταβληθούν αποζημιώσεις 6 μισθών και άνω. «Πέρα από το κοινωνικό και θεραπευτικό έγκλημα που θα συντελεστεί, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Διεθνή Κατακραυγή και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτήσει την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ που έχει χρηματοδοτήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», συμπληρώνει ο κ. Στυλιανίδης.
carlita:
Νέο χαράτσι - εξόντωση των ψυχικά ασθενών
Ψυχιατρικά ασθενείς αλλά και ηλικιωμένοι καλούνται να συμμετάσχουν περισσότερο στις δαπάνες περιθαλψής τους, στα συνολικά 100 επιχορηγούμενα από το κράτος Ιδρύματα ΝΠΔΔ, στα οποία νοσηλεύονται. Με νέα απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου που δημοσιεύτηκε στην “Διαύγεια”, καλούνται να καταβάλουν, εκτός από το ημερήσιο νοσήλιο του ασφαλιστικού τους φορέα που παρακρατούνταν έως τώρα, και ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης ή του επιδόματος πρόνοιας.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση: «Οι περιθαλπόμενοι συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα, με ταυτόχρονη απόδοση αυτού στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τους φιλοξενεί».
Τα ποσά που πλέον θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται στο νομικό πρόσωπο του δημοσίου δικαίου καθορίζονται ως εξής:
- Από σύνταξη μέχρι 360 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 40%.
- Από σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 50%.
- Από σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 60%.
- Από σύνταξη από 1000,01 ευρώ μέχρι 1500 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 70%.
- Για σύνταξη από 1500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%.
Μόνο κατά τις ημέρες που ο περιθαλπόμενος δεν θα νοσηλεύεται στο ίδρυμα, το ποσό το οποίο θα αναλογεί στο διάστημα αυτό θα επιστρέφεται είτε με απευθείας καταβολή είτε με συμψηφισμό.
Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, δ/ντης του 9ου ψυχιατρικού τμήματος στο Δαφνί αναλύει την απόφαση, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο: «Τα λιγοστά χρήματα που λαμβάνουν ως σύνταξη ή επίδομα απορίας οι φιλοξενούμενοι είτε στις στεγαστικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία) είτε στα ιδρύματα χρόνιας παραμονής ανέρχονται συνήθως στα 300 ευρώ μηνιαίως, σπανίως δε είναι λίγο περισσότερα και φτάνουν μόνο για τσιγάρα, καφέ και πιθανώς για μια ελάχιστη ψυχαγωγία το μήνα, ενώ κάποιες φορές χρειάζεται και αγορά των απολύτως απαραίτητων ρούχων. Αυτό που επιχειρείται τώρα ισοδυναμεί με εξόντωση των ανθρώπων αυτών. Πρώτον, ποιος θα τους πει ότι από εδώ και πέρα θα σου κρατούν τη μισή σύνταξη και παραπάνω, χωρίς να τους κάνει ψυχιατρικά κακό; Πρόκειται για εκβιαστικό δίλημμα του τύπου «είτε πληρώνεις για την περίθαλψή σου σαν να ήσουν σε ιδιωτικό ίδρυμα είτε βρίσκεσαι στο δρόμο... επίσης, τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας και νομιμότητας αυτής της απόφασης και πρέπει να τονίσω ότι οι ευθύνες για τα αποτελέσματα θα επιβαρύνουν τόσο τους διοικητές των νοσοκομείων που θα εφαρμόσουν την απόφαση όσο και τον ίδιο τον υπουργό. Θα κινήσουμε άμεσα νομικές διαδικασίες και στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέναντι σε μια απόφαση που οδηγεί στην εξόντωση των ψυχιατρικά ασθενών»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση