Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 01:51:42

Αποστολέας Θέμα: Ο…υπερσυνταγολόγος (του Θανάση Νικολαΐδη )  (Αναγνώστηκε 3313 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Σεπτεμβρίου 2011, 12:28:31
Αναγνώστηκε 3313 φορές
Αποσυνδεδεμένος

KERASIDISN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΕΙΧΕ τα όνειρά του, σπούδασε γιατρός και διορίστηκε στο ΕΣΥ. Δούλεψε με πάθος... όπως κι ο διπλανός του. Με δημόσια μέσα και υλικά που τίμησε και αξιοποίησε. Κάποτε κουράστηκε κι έριξε τη ματιά τριγύρω, κατέγραψε και…εμπνεύστηκε. Το’ χαν κάποιοι γυρίσει στο φακελάκι, μπαινοέβγαιναν ατζέντηδες διαφημιστές, τα τρωκτικά ανενόχλητα για μίζες και προμήθειες και τα πιράνχας αθέατα, δραστήρια και πανταχού παρόντα. Κι έγινε ο ασθενής πελάτης, όπως στην ιδιωτική κλινική. Με τον ταμία στην είσοδο του «μαγαζιού», με ισολογισμούς και φοροδιαφυγή.

ΕΙΔΕ τους συναδέλφους του να (υπερ)συνταγογραφούν, να βγάζουν τις φωτοτυπίες για απόδειξη (στην φαρμακευτική εταιρία) και να τσεπώνουν τα ποσοστά τους. Στην αρχή αηδιασμένος, και σιγά-σιγά εθισμένος στην ιδέα κι ύστερα στην πράξη και την πρακτική. Περίμενε μέχρι να βεβαιωθεί πως το «εγχείρημα» είναι ακίνδυνο, πως δεν οδηγεί σε ελέγχους και ανακρίσεις, καταδίκες και φυλακίσεις, ξεθάρρεψε κι έγινε κι αυτός ένας τέλειος (υπέρ)συνταγογράφος. Δεν έκανε κάτι περισσότερο ή λιγότερο απ’ τον διπλανό του, δεν είναι ο μόνος που μόλυνε τον χώρο, δεν πρόκειται να βρει τον μπελά του, αφού κανένας δεν τον…βρήκε.

ΣΤΗΝ Ελλάδα της δημοκρατίας (διάβαζε ασυδοσίας) οι λίγοι έντιμοι και δουλευταράδες υπάλληλοί του θάφτηκαν απ’ τους πολλούς. Με τον κλέφτη και το Κράτος να παίζουν το «κλέφτες και αστυνόμοι» μόνο σαν παιχνίδι και με τον δράστη ασύλληπτο και ατιμώρητο. Τζαμπατζήδες και λουφαδόροι πλεονάζουν στο δημόσιο κι αν το ξεστομίσει υπουργός(!) τον παίρνουν φαλάγγι εχθροί και φίλοι, που τους ζεμάτισε η αλήθεια.

ΝΑ ξαναπάμε στο συνταγολόγιο της ντροπής και της…ψώρας, που κάνει τον φαρμακοποιό να τρίβει τα χέρια του και τον γιατρό να τσεπώνει τα ποσοστά του. Δεν βγαίνει ασθενής απ’ το ιατρείο του χωρίς συνταγή. Δεν ξέρουμε το ποσοστό τους ανάμεσα στους έντιμους γιατρούς, αλλά ακόμα και ένας μπορεί να μουντζουρώσει τον ιατρικό χάρτη και να κάνει το ΕΣΥ με ΕΣΥ να μη μοιάζει.

ΔΕΝ προτείνουμε κάτι, γιατί δεν είμαστε γιατροί. Η ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία, που μπορεί, αλλά δεν θέλει. Γιατί; Γιατί ζαρώνει μπρος στα χρέη της προς τους προμηθευτές, σκοντάφτει στον νόμο που προβλέπει καθυστερήσεις κι έχει παραθυράκια, καλύπτει τον κλέφτη σαν δημιούργημα δικό της και δεν τιμωρεί παραβάτες, γιατί είναι «αμαρτωλοί» οι φορείς της. Αν καταγράψει η ΕΥΠ(;!) συνομιλίες κάποιων γιατρών με τις εταιρίες και με φαρμακοποιούς, θα βγάλει λαυράκι.

Αναρτήθηκε από tromaktiko στις 12:08 μ.μ. 

9 Σεπτεμβρίου 2011, 15:51:15
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
μπαινοέβγαιναν ατζέντηδες διαφημιστές,

Τη δουλειά τους έκαναν κι αυτοί...
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Σεπτεμβρίου 2011, 19:33:29
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η πρώτη καταγραφή των πλεονεκτημάτων μιας ψηφιοποίησης της συνταγογράφησης, ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Σουηδία και ήδη το 1983 η πρώτη παγκοσμίως ηλεκτρονική συνταγή παρήχθη και διακινήθηκε από ένα ιατρείο σε ένα κοντινό φαρμακείο.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και με την στρατηγική της Σουηδικής κυβέρνησης επετράπη η ραγδαία αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να  διακινείται σήμερα το 97% των συνταγών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το 87% στη νοσοκομειακή.

Υπολογίστηκε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γλιτώνει 100 ώρες εργασίας ανά ιατρό ανά έτος ενώ διευκολύνει την εργασία και των φαρμακοποιών.

Η ανάλυση των ερευνών που έγιναν απέδειξε ότι οι πολίτες εξοικειώθηκαν με αυτό το μέτρο ενώ παράλληλα δείχνουν και εμπιστοσύνη όσον αφορά στα προσωπικά τους δεδομένα κάτι που δε συμβαίνει ακόμα στη χώρα μας όπου οι πολίτες πιστεύουν πως τα προσωπικά τους δεδομένα μπορούν εύκολα να διαρρεύσουν από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Στη Δανία ήδη από το 2002, το 85% των ιατρών διακινούσε ηλεκτρονικές συνταγές και σήμερα 1,5 εκατομμύριο συνταγές διακινούνται ηλεκτρονικά σε όλο το εύρος του δανέζικου τομέα υγείας ενώ το όλο εγχείρημα χρηματοδοτείται από πέντε υπουργεία και από την ένωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κάθε Δανός πολίτης έχει το φαρμακευτικό του ιστορικό διαθέσιμο σε μια διαδικτυακή καρτέλα μέσω ειδικού λογισμικού. Έχουν ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου περισσότερα από το >90% των ιατρείων, όλα τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία και οι δομές κατ’οίκον φροντίδας ανταλλάσουν πάνω από 30 εκατομμύρια μηνύματα.

Διερωτώμαι γιατί τα πλεονεκτήματα αυτού του ολοκληρωμένου λογισμικού δεν υιοθετούνται και από τη χώρα μας και ήμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε με ένα λογισμικό πολύ απλό και ίσως πρωτόγονο, αν το χαρακτηρίσω με όρους προόδου της τεχνολογίας.

        Για παράδειγμα είναι αδύνατο να συνταγογραφήσουμε δοσολογία του τύπου, μισό χάπι το πρωί, μισό το μεσημέρι και ένα το βράδυ, διότι το λογισμικό δεν το δέχεται. Αναγκάζεται έτσι ο γιατρός να γράψει άλλη δοσολογία στην ηλεκτρονική συνταγή και άλλη δοσολογία να δώσει γραπτώς στον ασθενή.

        Δυσχέρεια παρατηρείται επίσης όσον αφορά στο σύνολο των κυτίων που θα παραλάβει ο ασθενής. Τα περισσότερα περιέχουν 28 δισκία ενώ οι φαρμακοποιοί πιεζόμενοι από τα ταμεία υπολογίζουν ημερολογιακό μήνα 30 ημερών.  Μένει λοιπόν ο ασθενής ακάλυπτος για 2 ή 3 ημέρες και πολλές φορές αναγκάζεται εάν η τσέπη του το επιτρέπει – αν και στην πλειάδα των περιπτώσεων κόβει από το υστέρημά του-,  να αγοράσει ένα κουτί χωρίς το ταμείο του, να του αναγνωρίσει τη δαπάνη.

        Στη Φινλανδία οι προσπάθειες υλοποίησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεκίνησαν το 2002. Το 2006 τέθηκε σε ισχύ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα το σύστημα λειτουργεί και βασίζεται σε μια εθνική βάση δεδομένων την οποία συντηρεί το Υπουργείο υγείας ενώ το σύστημα περιλαμβάνει smart ID- cards για τους επαγγελματίες υγείας και χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών κρυπτογράφησης για SSL μηνύματα.

        Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι γιατροί παραλαμβάνουν κάθε χρόνο μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει: πόσες συνταγές εξέδωσαν, το κόστος τους αναλυμένο ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο, το μέσο κόστος ανά συνταγή, το είδος των φαρμάκων που συνταγογράφησαν περισσότερο και τα είδη των σκευασμάτων που ευθύνονται πιότερο  για το κόστος. Οι τιμές αυτές συγκρίνονται με το μέσο όρο ανά ειδικότητα.

Πιστεύω πως ήταν λάθος ο τρόπος που παρουσίασαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι ιθύνοντες του υπουργείου υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.  Την εμφάνισαν ως μέσο σύλληψης κάποιων επίορκων ιατρών και μέσο επίλυσης της ιατρικής και φαρμακευτικής παρανομίας.

Η αλήθεια είναι ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές λέξεις στη φαρμακευτική ορολογία.  Αναφέρεται σε ηλεκτρονικά συστήματα που διασυνδέουν όλα τα σημεία διακίνησης του φαρμάκου (γιατρούς, νοσοκομειακές μονάδες, φαρμακεία, λοιπούς φορείς ), με στόχο τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων.

Δεν πρέπει όμως λόγω απουσίας κατάλληλης εθνικής στρατηγικής ή μικροπολιτικών εγωισμών των κομμάτων ή των εκάστοτε υπευθύνων υπουργών, συμβούλων ή ειδημόνων, να ακολουθήσει διαδρομές αλληλοτεμνενόμενες  και επιζήμιες για τον απλό πολίτη και κατά συνέπεια και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η γνώμη μου είναι πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον εξορθολογισμό της χορήγησης και της δαπάνης των φαρμάκων.

Υιοθετώντας το σκανδιναβικό μοντέλο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εφαρμόζοντας τα διεθνή guidelines (οδηγίες) δοσολογιών και κανόνων για εργαστηριακές εξετάσεις και αφήνοντας τον πολίτη να επιλέγει ελεύθερα το γιατρό του χωρίς να του επιβάλλει να επιλέξει συμβεβλημένο με ταμείο γιατρό, που άλλοι με αδιαφανείς διαδικασίες επέλεξαν για αυτόν, και οι δαπάνες θα μειωθούν και  δε θα χρειάζεται να φορολογείται με δρακόντεια μέτρα ο κόσμος  χωρίς τελικά να έχει σωστές ιατρικές υπηρεσίες.

 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Σεπτεμβρίου 2011, 23:11:27
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Διερωτώμαι γιατί τα πλεονεκτήματα αυτού του ολοκληρωμένου λογισμικού δεν υιοθετούνται και από τη χώρα μας και ήμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε με ένα λογισμικό πολύ απλό και ίσως πρωτόγονο, αν το χαρακτηρίσω με όρους προόδου της τεχνολογίας.
Δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μου και είναι και τα δύο άσχετα με το σκανδιναβικό μοντέλο:
1) Η εφαρμογή διοικητικού ελέγχου αναφορικά με τις φαρμακευτικές δαπάνες κυρίως ως μέτρο εκφοβισμού και χειραγώγησης και
2) Η διοχέτευση με περισσότερο ή λιγότερο νόμιμο τρόπο πληροφοριών σε σχέση με το ιατρικό-φαρμακευτικό ιστορικό σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Εφόσον αυτά γίνονται εφικτά με κάτι πολύ ευτελές, τότε ποιος είναι ο λόγος να κάνουμε κάτι περισσότερο;
Μακάρι ο χρόνος να με διαψεύσει.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
77571 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2018, 22:03:41
από Αδαμάντιος Σκούφαλος