Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 07:17:50

Αποστολέας Θέμα: Αλλαγές στο συστημα υγειας  (Αναγνώστηκε 19129 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Ιουνίου 2011, 18:37:03
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σουίτες και μονόκλινα του ΕΣΥ παραχωρούνται επ' αμοιβή προς αξιοποίηση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων!

Ελέω μνημονίου μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση -σε πρώτη φάση- 1.000 κλινών του ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να νοσηλεύουν εκεί τους πελάτες τους, καταβάλλοντας στα νοσοκομεία νοσήλιο που θα είναι χαμηλότερο από αυτό που σήμερα δίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει στο δημόσιο τομέα.

Οι πρώτοι σχεδιασμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μιλούν για την παραχώρηση του 2,8% των κρεβατιών του ΕΣΥ, ήτοι 1.000 κλίνες, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να φθάσει ακόμη και το 20%, δηλαδή 7.000 κρεβάτια από το σύνολο των 35.000 που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα. Αλλωστε, νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου εδώ και δέκα χρόνια προβλέπει παραχώρηση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του 20% των κλινών.

Μελέτη που πραγματοποίησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, και αφορά ακριβώς αυτή τη συνεργασία, βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η οποία την επεξεργάζεται.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα επιλεγούν τα καλύτερα δωμάτια που σήμερα διαθέτει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή οι σουίτες, τα μονόκλινα και σε κάποιες περιπτώσεις τα δίκλινα. Ενα ελαφρύ ...«ρετούς» για τη βελτίωση των δωματίων θεωρείται απαραίτητο, ώστε να είναι ελκυστική η προσφορά στους ασθενείς που διαθέτουν μεγάλα ποσά ετησίως για την ιδιωτική τους ασφάλιση.

Η χρέωση ανά μέρα εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1.000 έως 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των βασικών εξετάσεων π.χ. αίματος, ούρων. Το deal φαντάζει κερδοφόρο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνουν από 2.000 έως και 3.000 ευρώ, αλλά και για το ΕΣΥ στο οποίο το νοσήλιο σήμερα για την κοινωνική ασφάλιση κυμαίνεται στα 100 ευρώ ημερησίως.

Ωστόσο, η «εισβολή» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ΕΣΥ φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων. «Θεωρούμε καταστροφική για το δημόσιο σύστημα υγείας την εκποίηση των κρεβατιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία θα αποκλείσει πολίτες από συγκεκριμένα κρεβάτια και θα μετατρέψει τους γιατρούς του ΕΣΥ εν δυνάμει υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας.

Διαφορετική άποψη έχει πάντως ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος, αφού όπως λέει: «Η μεταχείριση για όλους τους ασθενείς θα είναι ίδια. Οσοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά στο ΕΣΥ. Θα έχουν βέβαια λιγότερα κρεβάτια στη διάθεσή τους, αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πληρότητα παντού».

Η γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μαργαρίτα Αντωνάκη επισημαίνει από την πλευρά της: «Μας ενδιαφέρει πάντα μια τέτοια συνεργασία γιατί πιστεύουμε πως είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων και του κράτους. Και θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ρευστότητα στα νοσοκομεία. Ομως πρέπει να δούμε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει μια τέτοια συμφωνία».

Ετοιμάζονται εξάλλου και τα πακέτα των προσφορών (DRG) που θα κάνει το υπουργείο Υγείας στις εταιρείες. Πακέτα που θα περιλαμβάνουν την τιμολόγηση συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων, χειρουργικών επεμβάσεων, ημερών νοσηλείας, υλικών που θα χρησιμοποιηθούν κ.λπ. ώστε να αποσαφηνισθεί τι θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες συνολικά για τους ασθενείς τους όταν θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι να διατίθενται στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο κρεβάτια σε νοσοκομεία που σήμερα δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν και τα μεγάλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα όπως ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό, το «Σωτηρία» κ.λπ.

Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε νοσοκομειακοί γιατροί να μπορούν να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να πραγματοποιούν επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις σε ασθενείς των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Γεγονός που θα δίνει το δικαίωμα στους συγκεκριμένους ασθενείς να επιλέγουν και τον γιατρό της αρεσκείας τους ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο εργάζεται αυτός.

Στόχος είναι να αποκτηθεί το 10 με 15% της «πίτας» των ασθενών που σήμερα νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Οσο για τα κονδύλια που ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας να βάλει στα ταμεία του από την όλη διαδικασία, αυτά μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν κάθε χρόνο κοντά στο 1 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Και η κοινωνική ασφάλιση όμως δαπανά δεκάδες εκατομμύρια για νοσηλεία των ασφαλισμένων σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο του Δημοσίου, ο ΟΠΑΔ, δίνει ετησίως περίπου 120 εκατ. για τους ασφαλισμένους του που εισάγονται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Η ιδιωτικοποίηση περνά ωστόσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Λιαρόπουλου, ο νεοσύστατος Ενιαίος Φορέας Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο θα υπάγονται από τον Σεπτέμβριο όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ΕΟΠΥΥ θα τους αναθέτει επ' αμοιβή τμήμα των ιατρικών υπηρεσιών (π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις). Σε πρώτη δοκιμαστική φάση, 100.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών στο 90% του κόστους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη σειρά τους θα έχουν συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικά κέντρα ή ακόμη και με γιατρούς που θα έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

6 Ιουνίου 2011, 11:47:51
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


τωρα το καταλαβατε οτι ο χωρος της υγειας ιδιωτικοποιηται και οτι οι γιατροι θα αμοιβοντε με μισθους πεινας?

6 Ιουνίου 2011, 16:09:15
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
τωρα το καταλαβατε οτι ο χωρος της υγειας ιδιωτικοποιηται και οτι οι γιατροι θα αμοιβοντε με μισθους πεινας?
Δε νομίζω να ισχύει για όλους, Γιώργο. Οι πεινασμένοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να ανήκουν σε άλλες εποχές. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και να μην ξεχνάμε ότι συμπαρασύρει και τους πιο ηλικωμένους από τους συναδέλφους. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχεουν φτιάξει λίγο-πολύ τη ζωή τους. Για μας τι μέλλει γενέσθαι; Ας μη μεμψιμοιρούμε αναπολώντας παλιές καλές εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τουναντίον, έχουμε μπροαστά μας πολύ αγώνα. Επιστημονικό, κοινωνικό, ηθικό και εργασιακό-συνδικαλιστικό αν το θέλεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

6 Ιουνίου 2011, 17:14:07
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ανοικτή επιστολή- κάλεσμα των ιατρών του Κ.Υ Μοιρών

        Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία  και Κ.Υ είναι τραγική. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, το πάγωμα των προσλήψεων, η εφαρμογή του νόμου 3868/10 με καθορισμό ζωνών εφημέρευσης και ανώτατο όριο εφημερίων ανά γιατρό, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις που το υπουργείο είχε υποσχεθεί, έχουν φέρει τα νοσοκομεία και Κέντρα υγείας στο σημείο να εφημερεύουν μέχρι τις 20 κάθε μήνα και να δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού στον οποίον αναφέρονται.

        Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να μετακινούνται από μονάδα σε μονάδα από νομό σε νομό για κάλυψη εφημεριών και λοιπών ελλείψεων . Οι εργαζόμενοι καλούνται να παίξουν τον ρόλο του φοροεισπράκτορα για την αύξηση των εσόδων του υπουργείου υγείας.

       Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας με τον «νέο υγειονομικό χάρτη» , τον «Καλλικράτη στην υγεία» και την «αξιολόγηση» των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με την σύσταση των πέντε επιτροπών αξιολόγησης, προωθεί το κλείσιμο, την συγχώνευση και την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα υγείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι Καλλικράτης στην Υγεία σημαίνει συγχώνευση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων μονάδων υγείας. Γνωρίζουμε πολύ καλά και το ζούμε καθημερινά, ότι  και τίποτα να μην πειράξουν, η κατάσταση είναι κάτω των ορίων ασφαλούς λειτουργιάς των μονάδων υγείας.

       Λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες υγείας σημαίνει και αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα «ιδιωτικά» πρωινά και απογευματινά τακτικά ιατρεία της «ολοήμερης λειτουργίας» των νοσοκομείων, αυξάνοντας το κόστος για αυτούς.

        Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού υγείας των τοπικών βουλευτών και των τοπικών διοικήσεων ότι δεν θα πειράξουν κανένα νοσοκομείο και κέντρο υγείας του νομού και ότι αυτές οι προτάσεις που ακούγονται για κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας είναι προσωπικές απόψεις ΚΑΠΟΙΩΝ  , είναι ψεύτικες και αποπροσανατολιστικές διαφωνίες ώστε να κρύψουν τον πραγματικό στόχο τους και επιδιώκουν να συγκρατήσουν την οργή του κόσμου. Τα βιώσαμε όλα αυτά τις τελευταίες μέρες με το θέατρο του παραλόγου που τελείως ανεπιτυχώς, ως κακοί ηθοποιοί, έπαιξαν τις τελευταίες μέρες με την πρόταση για κλείσιμο των τριών κέντρων υγείας του νομού Ηρακλείου.

        Μέσα σε αυτά τα γενικά πλαίσια υπάγεται και το κέντρο υγείας Μοιρών που από χρόνια, με αποκορύφωμα  τον Σεπτέμβριο με την εφαρμογή των ζωνών εφημέρευσης, έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας μη μπορώντας να εκτελέσει το έργο για το οποίο προορίζεται να εκτελεί ως μονάδα πρόληψης και  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με δυσκολία καλύπτει μόνο την αντιμετώπιση των έκτακτων - επιγόνων περιστατικών και την συνταγογραφία.

        Το κέντρο υγείας Μοιρών ακόμα και εάν δεν είναι στα σχέδια περί «κλεισίματος», όπως οδεύει η κατάσταση με την μη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού , οδεύει έτσι και αλλιώς προς κλείσιμο, αφού ήδη  αδυνατεί να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες ως μονάδα ΠΦΥ. Το ακτινολογικό αρκετές φορές μένει κλειστό από έλλειψη προσωπικού. Πρόβλημα λειτουργίας έχει και το μικροβιολογικό.

       Οι εφημερίες δεν μπορούν να καλυφτούν για όλον τον μήνα (για τον μήνα Ιούνιο μένουν επτά ημέρες ακάλυπτες από εφημερεύοντα ιατρό). Αυτό για εμάς δεν είναι νέο φαινόμενο αλλά το ζούμε από τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τον μέγιστο αριθμό εφημεριών. Εμείς οι ιατροί του κέντρου υγείας Μοιρών με μεγάλη δυσκολία έχουμε καταφέρει έως τώρα  να μην υπάρξει ούτε μια μέρα χωρίς εφημερεύοντα ιατρό. Αυτό βέβαια με  οικονομικό κόστος δικό μας αφού η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει το επιπλέων κονδύλιο (που σημειωτέων δεν ξεπερνά τα 2000-2500 ευρώ τον μήνα), δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ.

       Εμείς ως ιατροί του ΚΥ Μοιρών δήξαμε  έως τώρα ότι και θέληση έχουμε και διάθεση, αλλά κάποιοι μάλλον δεν τους ενδιαφέρει και τόσο και προτείνουν το κλείσιμο κέντρων υγείας.

      Επειδή εμείς θεωρούμε ότι  Η λαίλαπα των έκτακτων μέτρων και ο «Καλλικράτης στην υγεία»  δεν σταματά με τις δήθεν «διαβεβαιώσεις» των τοπικών παραγόντων, του υπουργείου  και της  διοίκησης της ΔΥΠΕ, για τον λόγο αυτό  Ζητάμε:

       -- την άμεση έκτακτη πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου  ιατρικού προσωπικού και την  ενεργοποίηση των προσλήψεων που πάγωσαν με την εφαρμογή του 5/1 , για να μπορέσει   επιτέλους το κέντρο υγείας Μοιρών να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες της  ευρύτερης περιοχής,(όπως άλλωστε το δικαιούνται ως φορολογούμενοι πολίτες)  που από την  ίδρυσή του δεν το έχει καταφέρει λόγο τις μεγάλης έλλειψης σε ιατρούς. Μόνο όταν δούμε να γίνεται αυτό θα πειστούμε ότι πραγματικά δεν έχουν σκοπό για κλείσιμο μονάδων υγείας.

     -- την κινητοποίηση και ενεργό συμπαράσταση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών αρχών δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης , όλων των φορέων της περιοχής  και των μεσών μαζικής ενημέρωσης για  το μεγάλο αυτό πρόβλημα για την υγεία του πληθυσμού.

    --την κινητοποίηση και συμπαράσταση τον συνδικαλιστικών οργάνων , ΟΕΝΓΕ, ΕΓΕΣΥΝΗ, ένωση γιατρών οδοντιάτρων Κέντρων υγείας, των συναδέλφων  των νοσοκομείων και   των λοιπών κέντρων υγείας και τους καλούμε σε δημιουργία ενός ενιαίου και κοινού μετώπου αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων που αφορούν όλη την κοινωνία.

Ας ζητήσουμε όλοι μαζί: 

«προσλήψεις μόνιμου ιατρικού  προσωπικού εδώ και τώρα, προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών και  άμεσες ενέργειες για την πλήρη και ουσιαστική ανάπτυξη του ΚΥ Μοιρών  για να μας αποδείξουν ότι πράγματι ενδιαφέρονται για την ΠΦΥ». 

                Οι αγανακτισμένοι, εδώ και χρόνια,

                 Ιατροί του Κέντρου Υγείας Μοιρών.       

8 Ιουνίου 2011, 00:01:29
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Στη Βουλή η ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα των ιατρών του Κ.Υ. Μοιρών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

20 Ιουνίου 2011, 17:10:27
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για τη διοικητική ενοποίηση δεκάδων νοσοκομείων ενημέρωσε τους διοικητές από όλη την Ελλάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 131 νοσοκομεία της χώρας θα πάψουν να λειτουργούν με ισάριθμες διοικήσεις.
Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα διοικούνται στο εξής μόνο από 83 διοικήσεις, αλλά και ότι από τις 1900 κλινικές θα συγχωνευθούν οι 300. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πριν από 15 χρόνια στα νοσοκομεία υπήρχαν μόνο 950 κλινικές και μέσα σε αυτά τα χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν.

«Χαλάμε τα "μαγαζια" που είχαν δημιουργηθεί, δεν πειράζει, Κάνουμε αυτό για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε κάποια νοσοκομεία», υπογράμμισε ενώπιον των διοικητών, αφήνοντας αιχμές κατά ορισμένων γιατρών που επι χρόνια χρησιμοποιούσαν τις κλινικές για να δέχονται δικούς τους ασθενείς.

Επιπλέον, τους ζήτησε να τηρούν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τους και να ελέγχουν τα στοιχεία των απολογισμών και εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης χρημάτων χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία και απολύσεις.

«Το πρόγραμμα πάει καλά», τόνισε ο κ. Λοβέρδρος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι δαπάνες στην υγεία για το 2011 θα μειωθούν περισσότερο από 1,35 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, έχει αυξηθεί κατά 10% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και για το λόγο αυτό, όπως είπε, αυτά πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


25 Σεπτεμβρίου 2011, 00:28:05
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο πλευρών την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, πρόκειται να διατεθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες 560 θέσεις νοσηλείας, οι οποίες αφορούν κυρίως νοσοκομεία της περιφέρειας.
 
Το σχέδιο σύμβασης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσφερόμενες από τα νοσοκομεία ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται στις «ειδικές θέσεις» νοσηλείας που διαθέτουν δίκλινα, μονόκλινα ή πολυτελείας δωμάτια, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους σε κάθε νοσοκομείο σε καθημερινή βάση.

«Σε κάθε περίπτωση», σημειώνεται, «η ποιότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων προς τους ασφαλισμένους της ασφαλιστικής εταιρείας θα είναι εξαιρετικά υψηλή». Ως ελάχιστη ξενοδοχειακή υποδομή των θέσεων αυτών ορίζεται ο εξοπλισμός τους με τουαλέτα εντός δωματίου, κλιματισμό, τηλέφωνο, τηλεοπτικό δέκτη και σίτιση του ασθενούς.
 
Αναφορικά με το κοστολόγιο που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων τους, προβλέπεται προσαύξηση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και του ημερήσιου νοσηλίου στο ΕΣΥ κατά 50%, στην περίπτωση συμμετοχής Κοινωνικού Φορέα Ασφάλισης, και 20% στην περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος σε Κοινωνικό Φορέα Ασφάλισης.
 Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται ο θεράπων γιατρός να συμφωνεί κατ' ιδίαν και να εισπράττει από τον ασφαλισμένο συμπληρωματική αμοιβή.

Παράλληλα, τίθεται στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιρειών Συντονιστικό Τηλεφωνικό Κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας. Ως αρμόδιο Συντονιστικό Τηλεφωνικό Κέντρο για τη λειτουργία, παρακολούθηση και συντονισμό των κλινών που διατίθενται από τα νοσοκομεία για την περίθαλψη όλων όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική εταιρεία, ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σε αυτό θα μπορούν να τηλεφωνούν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες «ειδικές θέσεις».
 
Επιμέλεια: Αντώνης Μπιδέρης

27 Σεπτεμβρίου 2011, 21:01:32
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Ένα νέο σύστημα χρέωσης θα εφαρμόζεται πλέον στα ασφαλιστικά ταμεία από τα νοσοκομεία.
 Πρόκειται για τα 700 κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Στην ουσία, πρόκειται για ισάριθμα πακέτα διαχείρισης του συνόλου των ασθενειών, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένους κωδικούς και κόστος.
 
Για παράδειγμα, το ταμείο ενός ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο οποίος χρειάζεται αγγειοπλαστική και πενθήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία του.

Στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο που θα αφορά στη συγκεκριμένη νοσηλεία θα περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, το κόστος των παρεμβάσεων, κ.λπ..
 
Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια υπάρχουν προβλέψεις και για περιπτώσεις επιπλοκών, που ίσως αναγκάσουν έναν ασθενή να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις ή να προχωρήσει σε κάποια επεμβατική μέθοδο ή εγχείρηση.
 
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν στο εξής έναν κατάλογο με προκαθορισμένες τιμές, ανάλογα με τη διάγνωση, και θα γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν ανά περίπτωση.
 
Το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιορίσει τη σπατάλη, από την πλευρά κυρίως των γιατρών.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τα κλειστά νοσήλια, ενώ, όπως έγινε γνωστό, άλλες 11 ενδιαφέρονται να προχωρήσουν άμεσα στη συνεργασία αυτή.

Με βάση τις συμβάσεις αυτές, για 556 κρεβάτια που αφορούν κυρίως μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια δημόσιων νοσοκομείων, η ασφαλιστική καλείται να πληρώσει κατά 50% αυξημένο νοσήλιο σε σχέση με το κλειστό νοσήλιο που ισχύει στις συμβάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν ο ασφαλισμένος έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, και 20% αυξημένο, αν έχει ιδιωτική ασφάλιση αλλά και άλλο ασφαλιστικό ταμείο, όπως π.χ. το Ι.Κ.Α..

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4909 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2011, 13:32:05
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
8848 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2018, 17:32:51
από ΓΕΩΡΓΙΑΠ
1 Απαντήσεις
6397 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2019, 11:18:49
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
35355 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιουλίου 2022, 00:17:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
17101 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2023, 00:02:53
από Argirios Argiriou