Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Όλο το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση της υγείας
alfie:
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η δημιουργία Δικτύου Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στο ΕΣΥ αλλά και η σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων, είναι τα τρία μείζονα θέματα που αποτελούν τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό από 1ης Ιανουαρίου 2012 τα Κέντρα Αποθεραπείας - Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Επιπλέον, με τις διατάξεις των άρθρων 9 έως 17 του νομοσχεδίου αναδιοργανώνεται το σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Συγχωνεύονται σε όλη την επικράτεια 100 δημόσιοι φορείς πρόνοιας, με τον τελικό αριθμό να μειώνεται σε περίπου 35. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας θα τηρεί ενιαίο Εθνικό Μητρώο δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων, ενώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος.
Επιπλέον και σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο νόμου δίδεται το «πράσινο φως» στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της χώρας να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο, ενώ παράλληλα ανοίγει η πόρτα για συνεργασία του ΕΣΥ με τους συμβεβλημένους γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Κεφάλαιο Ε΄
Ρυθμίσεις θεμάτων Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ, Κέντρων Υγείας και ιατρών Ε.Σ.Υ
ʼρθρο 21
Διοίκηση Νοσοκομείων
1.Στο τέλος της παρ. 11 του άρθρου 66 του ν.3984/2011 (Α΄….) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ο κοινός Διοικητής που συμμετέχει με την ιδιότητα του Προέδρου στο Ενιαίο Συλλογικό Όργανο Διοίκησης διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, αναπληρώνεται στα καθήκοντά του από το μέλος εκείνο το οποίο ορίζεται ως Αντιπρόεδρος με την απόφαση ορισμού μελών του εν λόγω Οργάνου και εδρεύει στην έδρα του Δ.Σ.»
2. Στο τέλος της παρ. 12 του άρθρου 66 του ν.3984/2011 (Α΄….) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ο κοινός Διοικητής ή ο αναπληρωτής διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ή μέλος του Ενιαίου Συλλογικού Οργάνου διοίκησης, όταν συμμετέχει με την ιδιότητα του Προέδρου στο Συμβούλιο Διοίκησης του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου, αναπληρώνεται στα καθήκοντά του από τον Προϊστάμενο της Διοικητικής – Οικονομικής υπηρεσίας και μέλους του συμβουλίου διοίκησης του διασυνδεόμενου νοσοκομείου.»
ʼρθρο 22
Διασύνδεση Αρεταίειου – Αιγινήτειου Νοσοκομείου
Οι διατάξεις των παραγράφων 11 έως 13 του άρθρου 66 του νόμου 3984/2011 (150 Α΄) που αφορούν τη διασύνδεση των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, εφαρμόζονται αναλογικά και για τις διοικήσεις των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα μέλη των ενιαίων συλλογικών οργάνων, η έδρα, η θητεία τους, οι αρμοδιότητες τους, οι αρμοδιότητες του κοινού Προέδρου και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την υλοποίηση της διασύνδεσης.
ʼρθρο 23
Θέματα Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου
1. Η παράγραφος 6 του άρθρου 26 του ν. 2419/1997 (165 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του ν.2646/1998 (236 Α΄) και την παράγραφο 1 του άρθρου 57 του ν. 3918/2011 (31 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που υπηρετούν σε αυτές. Εφόσον, η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού μετά από την πρόταση του Νοσοκομείου. Η παράταση αυτή δίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες και μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο ιατρός που θα επιλεγεί με βάση την επόμενη προκήρυξη».
2. Ο χρόνος υπηρεσίας των ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ που διανύθηκε σε Κ.Υ. ή Π.Ι . ή Πολυδύναμο Π.Ι. , για την εκπλήρωση των καθηκόντων ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου, προσμετράται ως χρόνος προϋπηρεσίας για την εξέλιξή τους.
ʼρθρο 24
Θέματα ιατρών Ε.Σ.Υ
1. Κατ΄ εξαίρεση στα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 155 του νόμου 3528/2007 (26 Α΄), οι ιατροί που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ δύνανται κατόπιν αιτήσεώς τους να παραμείνουν στην υπηρεσία και πέραν του 67ου έτους και μέχρι τη συμπλήρωση του 68ου έτους της ηλικίας τους.
2. Στο τέλος της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 45 του ν.3205/2003 (297 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 27 του άρθρου 66 του ν.3989/2011 (150 Α΄), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Στους ειδικευμένους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ όλων των νοσοκομείων της Επικράτειας, οι οποίοι υπηρετούν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καταβάλεται η μηνιαία αποζημίωση της Γ’ Ζώνης.»
3. Η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του νόμου 2519/1997 (165 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής : «5. Γιατροί που διορίζονται εφεξής σε θέση του κλάδου γιατρών ΕΣΥ, εφόσον δεν αποδεχθούν το διορισμό τους ή παραιτηθούν πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) χρόνων από το διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ πριν να συμπληρωθούν πέντε (5) χρόνια από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησής τους αντιστοίχως».
ʼρθρο 25
Πανεπιστημιακοί ιατροί
Η παράγραφος 8 του άρθρου 9 του ν.2889/2001 (37 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 1 του ν. 3868/2010 (129 Α΄) και όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 62 του ν.3918/2011 (31 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Οι μόνιμοι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, από 1-4-2011 σε χώρους του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) μέρες την εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφημερεύουν κατά τις μέρες αυτές. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 2 του ν.2530/1997 (218 Α΄), υπό την προϋπόθεση ότι, τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. Για τη συμμόρφωση στην ανωτέρω διάταξη από 1-4-2011, ισχύουν τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 2 έως 4 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (37 Α΄).»
ʼρθρο 26
Θέματα Συντονιστών Διευθυντών
1.Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 7 του ν.2889/01 (37 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 21 του άρθρου 2 του ν. 3204/03 (296 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν.3868/2010 (129 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε κάθε τμήμα ή μονάδα προΐσταται ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, που κατέχει θέση Συντονιστή Διευθυντή ή ο μοναδικός Διευθυντής, ή άλλος επιστήμονας της Ιατρικής Υπηρεσίας με βαθμό Διευθυντή. Σε περίπτωση που υπηρετούν δύο ή περισσότεροι Συντονιστές Διευθυντές σε ένα ιατρικό τμήμα ή μονάδα, ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή ο συντονιστής Διευθυντής που θα επιλεγεί μετά από πρόταση-εισήγηση ειδικής επιτροπής με βάση τα κριτήρια του άρθρου 37 του ν.2519/97 που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου (ως Πρόεδρο), τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας (ως Αντιπρόεδρο) και τους συντονιστές Διευθυντές που κατέχουν θέση Διευθυντή Τομέα. Στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία και μέχρι την επιλογή του ανωτέρω ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται ο συντονιστής Διευθυντής του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείου (εξαιρουμένων των ψυχιατρικών) ή εφόσον δεν υπάρχει ο αρχαιότερος Διευθυντής τμήματος ή μονάδας, , με βάση τα κριτήρια του άρθρου 37 του ν.2519/97. Κατά τη διαδικασία επιλογής η αρχαιότητα γενικότερα συνεκτιμάται σε συνδυασμό με το κύρος μεταξύ των συναδέλφων και τα λοιπά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα όπως η διοικητική και επιστημονική εμπειρία, επιστημονική επάρκεια και η εν γένει δραστηριότητα, η συμπεριφορά προς τους νοσηλευόμενους και γενικά στον προσερχόμενο πολίτη καθώς και το πνεύμα συνεργασίας με το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου. Προκειμένου δε για το Φαρμακευτικό Τμήμα προΐσταται Φαρμακοποιός που υπηρετεί στο τμήμα σε οργανική διαβαθμισμένη θέση του κλάδου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών με βαθμό Διευθυντή. Σε περίπτωση που υπηρετούν δύο ή περισσότεροι Φαρμακοποιοί Διευθυντές σε οργανική διαβαθμισμένη θέση του κλάδου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, ο προϊστάμενος ορίζεται με απόφαση του Διοικητή μετά από πρόταση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Για την επιλογή και αναπλήρωση των προϊσταμένων, εκτός Ιατρών και Φαρμακοποιών, ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3528/2007, όπως ισχύει κάθε φορά, σε συνδυασμό με τις οικείες οργανικές διατάξεις.»
ʼρθρο 27
Εσωτερικός έλεγχος στις μονάδες υγείας
Η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του ν. 3697/2008 (….. Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Διαμορφώνεται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σε θέματα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά και παρακολουθείται από σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Προς το σκοπό αυτό, σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας ορίζεται από ένας μέχρι τρεις εσωτερικοί ελεγκτές με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της μονάδας, οι οποίοι μπορούν μεταξύ άλλων να επιλέγονται και από το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών, και οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών που δεν μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη από τρία χρόνια. Οι εσωτερικοί ελεγκτές, είναι ανεξάρτητοι, δεν υπάγονται ιεραρχικά σε καμία υπηρεσιακή μονάδα και δεν αποκτούν ιδιότητα υπαλλήλου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αποτελείται από 1 έως 2 μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η οποία, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.
Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου, συντάσσοντας προς τούτο αντίστοιχες εκθέσεις, τις οποίες κοινοποιεί και στον Διοικητή της μονάδας. Κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά τις αρμοδιότητες του Εσωτερικού Ελεγκτή και της Επιτροπής Ελέγχου, καθώς και την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου ρυθμίζεται από το Καταστατικό Εσωτερικού Ελέγχου το οποίο συντάσσεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος.»
ʼρθρο 28
Θέματα Κέντρων Υγείας
1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 14 του ν. 1397/1983 (143 Α΄), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της από την παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 3172/2003 (197 Α’) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Στα Κέντρα Υγείας μπορεί να διορίζεται, με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας τριμελής Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποτελείται: α) από τον Πρόεδρο, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, β) από τον Υπεύθυνο για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και γ) από έναν δημοτικό σύμβουλο του Δήμου της έδρας του Κέντρου Υγείας, που ορίζεται από το Δήμο. Η θητεία των μελών της Διοικούσας Επιτροπής είναι τριετής. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας.».
2. Τα πέντε πρώτα εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν. 1397/1983 (143 Α΄) και η παράγραφος 5 του άρθρου 18 του Ν. 1397/1983 (143 Α΄), όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους από την παράγραφο 2 του άρθρου 24 του ν. 3172/2003 (197 Α’) αντικαθίστανται ως εξής:
«Υπεύθυνος για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας είναι γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγος, ο οποίος κατέχει οργανική θέση Δ/ντή ΕΣΥ και ορίζεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αναπληρωτής του. Εάν στο Κέντρο Υγείας δεν υπηρετεί γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγος σε οργανική θέση Δ/ντή ΕΣΥ, ο Διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί να αναθέσει το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σε άλλο ιατρό ή οδοντίατρο με βαθμό Δ/ντή και εφόσον δεν υπάρχουν, σε Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ του Κέντρου Υγείας. Η θητεία του Υπεύθυνου για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας είναι τριετής. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας καθορίζονται οι ειδικότερες αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ως άνω Υπεύθυνου.»
3. Μετά το άρθρο 6 του ν.3329/2005 (81 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται άρθρο 6Α ως ακολούθως:
«ʼρθρο 6Α
Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
1. Σε κάθε Δ.Υ.ΠΕ. συνιστάται ένα Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελείται από πέντε (5) μέλη. Το Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συγκροτείται από:
α) Το Υποδιοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως Πρόεδρο.
β) Τρεις (3) Υπευθύνους για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκλέγονται από όλους του Υπευθύνους για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας..
γ) Έναν (1) εκπρόσωπο του προσωπικού, πλην ιατρών, των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων αρμοδιότητάς τους, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, που εκλέγεται από όλο το προσωπικό , πλην ιατρών, των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων αρμοδιότητάς του, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.
2. Η θητεία του ανωτέρω Επιστημονικού Συμβουλίου είναι τριετής και η συγκρότησή του γίνεται με Πράξη του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
3. Όλα τα μέλη εκλέγονται με τον αναπληρωτή τους. Για την εκλογή των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εφαρμόζονται ανάλογα οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.»
alfie:
ʼρθρο 32
Χορήγηση άδειας άσκησης ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος και άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Π.Φ.Υ.
1. Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία για τη χορήγηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, η διενέργεια εξετάσεων και λοιποί όροι και προϋποθέσεις.
Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρων, καθώς και τίτλου ειδικότητας ορίζεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία για τη χορήγηση τίτλου ειδικότητας, θέματα διενέργειας εξετάσεων και λοιποί όροι και προϋποθέσεις.
2. Αρμόδια αρχή για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) του άρθρου 28 του Νόμου 3846/2010 (66 Α) ορίζονται οι κατά τόπους ιατρικοί και οδοντιατρικοί σύλλογοι.
3. Κάθε αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται.
alfie:
Έντονη η αντίδραση των γιατρών στο νομοσχέδιο για την υγεία
Αποσπασματικό και απαράδεκτο, χαρακτηρίζεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το νέο νομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος καλεί αύριο σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του, προκειμένου να αποφασίσει επιπλέον τρόπους αντίδρασης, πέραν από την συμμετοχή του, στην πανιατρική απεργία της 8ης και 9ης Σεπτεμβρίου.
«Ο Υπουργός Υγείας συνεχίζει και εν μέσω θέρους να νομοθετεί κατά ριπάς. Με κάθε, όμως, νέο Νομοθέτημά του, υποβαθμίζει όλο και περισσότερο τις παροχές υγείας, ποιοτικά και ποσοτικά και συγχρόνως στραγγαλίζει επαγγελματικά τον ιατρικό κόσμο. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι περικόπτοντας συνεχώς τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν καταφέρνει τίποτε άλλο από το να διογκώνει τη συμμετοχή του οικογενειακού προϋπολογισμού σ’ αυτές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι ο Α. Λοβέρδος έχει εγκλωβιστεί στις υποδείξεις της τρόικας και αναγκάζει, μ’ αυτό το νομοθέτημα, τους πολίτες να βάζουν το χέρι ακόμη πιο βαθειά στην τσέπη.
Ο Ιατρικός κόσμος έχει πεισθεί, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ βλάπτει τους ασφαλισμένους και είναι απαξιωτική, υποτιμητική έως και εξευτελιστική για τους γιατρούς. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, θα αρνηθεί να τον στελεχώσει, σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. του Π.Ι.Σ.
«Μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να παραπλανήσει τους γιατρούς και να τους δελεάσει ότι αυτοί θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συμμετέχουν έως μια φορά την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων. Αυτόν τον εμπαιγμό δεν θα τον αποδεχτούν οι γιατροί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
tasath:
Iatropedia.gr: Εκτός ιδιωτικών χειρουργείων οι πανεπιστημιακοί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Απέσυρε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας διάταξη που συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και επέτρεπε στους πανεπιστημιακούς γιατρούς εκτός από το να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να μπορούν και να χειρουργούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Θα μπορούν μεν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο αλλά δε θα μπορούν να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα της υγείας οι πανεπιστημιακοί γιατροί σύμφωνα με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.
Με βάση τη διάταξη, οι καθηγητές ιατρικής θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά με βασική προϋπόθεση να απασχολούνται δύο ημέρες την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Δε θα μπορούν όμως να πιάνουν και νυστέρι.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι πανεπιστημιακοί που έχουν χειρουργικές ειδικότητες δε θα μπορούν ουσιαστικά να αξιοποιούν τους «πελάτες» που θα εξασφαλίζουν μέσω της απασχόλησής τους στο ΕΣΥ.
Παρ αυτά η ρύθμιση Λοβέρδου για παράλληλη εργασία των πανεπιστημιακών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ευνοεί την προώθηση των ασθενών προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς οι καθηγητές ιατρικής μπορούν με μεγάλη άνεση έστω κι αν δεν τους επιτρέπεται να χειρουργήσουν οι ίδιοι, να κατευθύνουν τους ασθενείς σε συνεργάτες τους ή σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα με το ..αζημίωτο φυσικά.
Να σημειωθεί ότι η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε προωθήσει νομοσχέδιο που απαγόρευε τη διατήρηση ιδιωτικών ιατρείων από τους καθηγητές, νόμο που κατήργησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε προκληθεί και ένταση μεταξύ των δύο υπουργών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση