Ρώτησα χθες, μια φαρμακοποιό, αν σε περίπτωση που εγώ γράψω π.χ. 2 κουτάκια από ένα φάρμακο σε μια συνταγή, μπορεί τότε ο ασθενής να αγοράσει μόνο το ένα κουτάκι.
Η φαρμακοποιός μου είπε ότι ο ασθενής μπορεί να το κάνει αυτό.
Επίσης η φαρμακοποιός μου είπε ότι ο ασθενής μπορεί αν θέλει να μην αγοράσει καθόλου το συγκεκριμένο φάρμακο ενώ να αγοράσει κάποιο άλλο φάρμακο της ίδιας συνταγής.
Η τμηματική εκτέλεση μιας συνταγής (λιγότερη ποσότητα σε συσκευασίες ή λιγότερα φάρμακα προβλέπεται και νομικά.
Ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί την συνταγή στο συνταγολόγιο ώστε να φαίνεται η πλήρης ή μερική της εκτέλεση. Εξαίρεση το ΙΚΑ όπου ο φαρμακοποιός οφείλει να γράφει στο βιβλιάριο του ασθενή την εκτέλεση ή μη (πλήρως ή μερικώς) της κάθε συνταγής. Στην ΟΓΑ μάλιστα απαιτείται και στο μικρό βιβλιάριο, πλην του συνταγολογίου.
Φυσικά, και εδώ, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών παρανομεί. Σχεδόν κανένας δεν κάνει την εκτέλεση στο βιβλιάριο, ώστε να φαίνεται η πλήρη ή μερική της εκτέλεση, και ελάχιστοι βάζουν την σφραγίδα τους κατά την εκτέλεση στο βιβλιάριο.
Για ιστορικούς λόγους, σας αναφέρω ότι το 2005 που ξεκίνησα σαν επιμελητής Β στο ΚΥ Ανωγείων να εκτυπώνω ηλεκτρονικά τις συνταγές, κόβοντας από το συνταγολόγιο το λευκό χαρτί της συνταγής και τυπώνοντας το στον εκτυπωτή και κολλώντας ένα αυτοκόλλητο με τα στοιχεία στο στέλεχος του συνταγολογίου και στο μικρό βιβλιάριο του ΟΓΑ, συνάντησα απίστευτη αντίσταση από τους υπαλλήλων των ταμείων ΟΓΑ, και ΙΚΑ κατά κύριο λόγο. Όταν σε απειλητικά έγγραφα τους, τους έστειλα πίσω την νομοθεσία για το ενιαίο συνταγολόγιο και το γεγονός ότι πουθενά δεν αναφέρεται η χειρόγραφη έκδοση της συνταγής, αλλά γράφεται "Ο ιατρός εκδίδει την συνταγή...." δεν φάνηκαν να πτοήθηκαν.
Πτοήθηκαν όμως σε ένα πράγμα και ξαφνικά δεν τους ενοχλούσε η ηλεκτρονική εκτύπωση των συνταγών. Όταν τους έθεσα το παραπάνω θέμα των φαρμακοποιών και το πως φαίνεται εάν έγινε η εκτέλεση τους ή όχι και τι έχουν κάνει για αυτό, δείχνοντας διάθεση, να κάνω εγγράφως στην υπηρεσία τους αναφορά με ότι βιβλιάρια ασθενών δω εις το εξής να μην έχει γίνει όπως ορίζει ο νόμος η εκτέλεση των συνταγών και απειλώντας τους με καταγγελία τότε ως δια μαγείας η εκτύπωση των συνταγών δεν τους ενοχλούσε πια για τα επόμενα 5 χρόνια.......
Απορώ γιατί παραπονιούνται οι έχοντες αναρχικές ιδεολογίες για την Ελλάδα, υπάρχει καμιά αρχή, όλα σαν μπάχαλο λειτουργούν...