...
Αγαπητέ medicus, η αριθμητική (αν κάνω λάθος διορθώστε με), λέει ότι η ιατρογεννής νοσηρότητα- ως αποτέλεσμα της κατά τα άλλα τεκμηριωμένης ιατρικής- αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.
...
Λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η ιατρογενής νοσηρότητα οφείλεται στο γεγονός ότι το πλείστον των ιατρικών αποφάσεων
δεν στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά συνήθως σε εμπειρικούς "κανόνες" και περισσότερο ακόμη σε διεφθαρμένη, οικονομικά, άσκηση και εξάρτηση του ιατρικού κόσμου. Γι'αυτό, όμως δεν ευθύνεται η ΚΛΑΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ αλλά η εκπροσώπησή της. Και, όπως καταλαβαίνεις, αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης πάνω στο οποίο έχω εκφράσει, σε άλλα "νήματα" την άποψή μου.
...
Επίσης με βάση την τεκμηρίωση, τους λόγους πιθανοφάνειας, τα μαθηματικά , μπορείς να μου τεκμηριώσεις την αποτελεσματικότητα στην ΠΦΥ, γιατρών που δεν έχουν κανενός είδους εκπαίδευση σε αυτήν?
Και για σε προλάβω, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάνεις αξιοπρεπέστατη δουλειά, αλλά η τεκμηρίωση δε μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν.
...
Δεν παρεξηγούμαι, μην στενοχωριέσαι. Το ξέρω ότι το ερώτημά σου είναι γενικότερο και όχι προσωπικό. Πιστεύω ότι ένας απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής οφείλει και υποχρεούται να είναι γνώστης της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Το ότι ένας απόφοιτος, ιατρικής, δεν γνωρίζει διασωλήνωση ή βασική διαφοροδιάγνωση ηλεκτροκαρδιογραφήματος ή ακρόαση πνευμόνων, επί παραδείγματι, πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο και το πρόβλημα είναι δικό του. Η βασική εκπαίδευση στη Ιατρική Σχολή δεν είναι ένας προθάλαμος για παραϊατρούς(paramedical) επαγγελματίες. Το τι νομίζουμε εμείς ή μας έχουν "επιβάλει" οι "ακαδημαΐκοί άρχοντες" από το τι πραγματικά αντιπροσωπεύει το δίπλωμα της Ιατρικής απέχει αρκετά, κατά την γνώμη μου.
Η μη αποτελεσματικότητα της ΠΦΥ δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικά σενάρια, ακόμη, στον Ελλαδικό χώρο. Ούτε από τους ίδιους τους ειδικούς τους Γενικούς Ιατρούς. Η ιατρική, στην Ελλάδα, έχει εξειδικευτεί στη συνταγογράφηση και αυτό δείχνουν όλοι οι κοινωνικοί, οικονομικοί και επαγγελματικοί δείκτες. Αλλά και γι'αυτό δεν ευθύνεται η δόλια η Ιατρική Τέχνη. Η ευθύνη είναι δική μας.
Με δύο λόγια να "απολογηθώ" και για τη δική μου τεκμηρίωση στην ΠΦΥ. Έχω πτυχίο Ιατρικής(
νομική κάλυψη), έχω διαβάσει και παρακολουθήσει με πολύ ζήλο και αυταπάρνηση τα πτυχιακά μαθήματα και πρακτικές(
επιστημονική κάλυψη), συμμετάσχω(παθητικά και ενεργά) σε συνέδρια και ενημερώνομαι, ποικιλοτρόπως, για την Πρωτοβάθμια Υγεία(
ηθική κάλυψη) και έχω, στατιστικά, εξαιρετική απόδοση σαν ιδιώτης ιατρός της Πρωτοβάθμιας Υγείας(
μαθηματική-ασφαλιστική κάλυψη). Ο λόγος πιθανοφάνειας του καθενός μας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και είναι και αυτοί συγκρίσιμοι και υπό καθεστώς αμφισβήτησης κάθε ώρα και λεπτό, τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο κυρίως από τους ασθενείς.
Βέβαια, για να είμαι και ειλικρινής, οι στόχοι μου και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του ιατρείου μου έχουν αρκετά χαμηλότερα τον "πήχη" σε σχέση με έναν ειδικό νοσοκομειακό συνάδελφο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται, προς όφελός μου, ο λόγος πιθανοφάνειας. Απλά αρκούμαι σε μικρότερους στόχους και σε πιο μετριοπαθή άσκηση της ιατρικής. Εάν, το έχω ξαναπεί, δεν θεωρείτε έντιμο αυτό που κάνω και δεν θέλετε την γνώμη μου, μέσα στο forum, σας το λέω ειλικρινά ότι δεν προσβάλλομαι και μπορώ να αποστασιοποιηθώ και απλά να παρακολουθώ χωρίς να σχολιάζω. Δεν είμαι Γενικός Ιατρός ούτε Παθολόγος, είμαι απλά ιατρός και ποτέ δεν διεκδίκησα τίτλο.
Ευχαριστώ