Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 16:43:38

Αποστολέας Θέμα: ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ  (Αναγνώστηκε 123844 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Ιανουαρίου 2012, 23:58:23
Απάντηση #75
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Από τη μέχρι τώρα πείρα μου συμπεραίνω ότι όταν η απροϋπόθετη αγάπη σφραγίζει τη σχέση γιατρού-ασθενούς και συνοδεύεται από ορθή  ιατρική πρακτική μπορεί να μεγιστοποιήσει τη βοήθεια προς τον άρρωστο. Όταν αρχίσουν να μπαίνουν πάσης φύσεως σκοπιμότητες το σποτέλεσμα καθίσταται αμφίβολο. Όταν δε υπάρχει δόλος, αργά ή γρήγορα λουζόμαστε τις συνέπειες.
Στο μέτρο που αυτό που αποκαλώ "απροϋπόθετη αγάπη" συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα ίασης, το αποδέχομαι - άλλωστε έχει και νευροφυσιολογική βάση.  
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

30 Ιανουαρίου 2012, 10:28:52
Απάντηση #76
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Καλημέρα σε όλους. Συγγνώμη που δεν απάντησα ακόμη, αλλά το Σαββατοκύριακο το αφιερώνω αποκλειστικά στην οικογένεια και "αποσυνδέομαι".

Στο θέμα μας τώρα. Αγαπητή Rose διάβασα όλα τα άρθρα που έχεις παραθέσει ως ερευνητικά. Έχω να επισημάνω τα εξής:

1) βλέπω ότι επιχειρηματολογείς βάσει της μεθόδου της "αφηγηματικής ανασκόπησης" και μάλιστα όχι της "συστηματικής" αλλά της "αυθαίρετης" και χωρίς να την συστηματικοποιείς, μέσω διάφορων μεθόδων όπως μετα-ανάλυση, παραγοντική ανάλυση, ανάλυση αντιστοιχιών, ανάλυση κανονικών συσχετίσεων κλπ. Αυτή η διαδικασία που ακολουθείς αδικεί την προσπάθειά σου, διότι, εάν αληθεύουν όσα ισχυρίζεσαι είναι κρίμα που δεν τα αποδεικνύεις με τον ορθό τρόπο. Αν δεν αληθεύουν, τότε χάνεις την ευκαιρία να δεις την πραγματικότητα. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις χάνεις.

2) Η αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού μέτρου αποτελεί ΠΟΣΟΤΙΚΟ χαρακτηριστικό και γι'αυτό έχει την ανάγκη αριθμητικής έκφρασης. Περιμένω περισσότερα δεδομένα και αριθμητικά αποτελέσματα, ειδάλλως ισχύει ότι έγραψα και στο (1).

3) Τα θεραπευτικά μέτρα διακρίνονται σε φαρμακευτικά, χειρουργικά και υποστηρικτικά. Στα υποστηρικτικά ανήκουν και τα διάφορα ιατροκοινωνικά μέτρα, όπως ερσασιοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ομιλιοθεραπεία κλπ. Τα υποστηρικτικά μέτρα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι ΔΕΝ αντιμετωπίζουν προβλήματα με σοβαρό ή άμεσο κίνδυνο ζωής και μπορούν να εφαρμοστούν, μετά τη διάγνωση, χωρίς άμεση ιατρική εποπτεία ή ευθύνη. Τα φαρμακευτικά μέτρα υποδιαιρούνται σε "συμπτωματικά"(δεν επηρεάζουν τη φυσική ιστορία της νόσου, αλλά εξαλείφουν ή αμβλύνουν ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα) και "ουσιαστικά"(επηρεάζουν ευνοϊκά τη φυσική ιστορία της νόσου). Βασική προϋπόθεση, όμως, εφαρμογής οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα θεραπευτικά μέτρα είναι η προηγηθείσα διάγνωση. Δεν διαφωνώ στην ύπαρξη διαφόρων υποστηρικτικών θεραπευτικών μεθόδων. Η ουσία όμως του προβλήματος είναι η ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Πώς θα ακολουθηθεί ένα θεραπευτικό σχήμα χωρίς διάγνωση; Εάν ισχυρίζεσαι ότι ακολουθείτε ένα θεραπευτικό σχήμα εφόσον διαγνώσετε, τότε θέλω και απάντηση για τις διαγνωστικές "εναλλακτικές" μεθόδους, όπως ακριβώς ζητάω και για τις θεραπευτικές μεθόδους. Εάν, από την άλλη, προτείνετε κάποιο θεραπευτικό σχήμα χωρίς διάγνωση τότε η οποιαδήποτε απάντηση περιττεύει και μιλάμε για εγκληματική ενέργεια.

Εγώ δεν θα σταθώ σε νομικά πλαίσια και εκπαιδευτικά συστήματα. Πίστεψέ με, Rose, προσπαθώ να καταλάβω και να αναλύσω αυτά που ισχυρίζεσαι. Χρειάζομαι όμως αποδείξεις, ειδάλλως δεν μπορώ να ακολουθήσω το ρεύμα των κειμένων σου.

Απλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για να υπάρξει συνεργασία κλασικής ιατρικής με οποιαδήποτε "μη κλασική" μέθοδο(διαγνωστική ή θεραπευτική) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ. Και η μόνη αποδεικτική μέθοδος που μέχρι σήμερα έχει παγκόσμια, διαχρονική και ολιστική ισχύ είναι τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Δεν θεοποιώ τη μαθηματική σκέψη, απλά τη δέχομαι σαν ένα παγκόσμιο καταλύτη των γνώσεων και ιδιαίτερα των υποθέσεων που μπορούμε να κάνουμε ως νοήμονα όντα.

Ευχαριστώ και πάλι συγγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω.              
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιανουαρίου 2012, 10:43:37 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

30 Ιανουαρίου 2012, 12:47:21
Απάντηση #77
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Για τα υπόλοιπα με γαργαλάει το κουμπί που γράφει διαγραφή...  Πάσα γνώμη από τους υπολοίπους για το πως θα το διαχειριστούμε είναι καλοδεχούμενη...

Δεν είμαι υπέρ της "διαγραφής", διότι με αυτό τον τρόπο θα χάναμε αυτόματα το όποιο "δίκιο" διεκδικούμε και υποστηρίζουμε σε αυτή τη συζήτηση. Χωρίς ύβρεις και ευτελισμούς καταφέραμε μέχρι τώρα να διατηρήσουμε, στο σύνολο του, ένα ολόκληρο forum στη ζωή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και, από ότι δείχνουν τα στατιστικά του, με μεγάλη ανταπόκριση και ενημέρωση.

Προσωπικά θεωρώ την όποια "διαγραφή" ως ύβρη και δεν θα επιθυμούσα τη μετουσίωση του παρόντος forum από αυτό που είναι σε μία ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ. Γιατί, όπως έχω ξαναπεί, μέσα από τις διάφορες αντιπαραθέσεις, προσωπικά, έχω διαφοροποιήσει αρκετές φορές κάποιες θέσεις μου και απόψεις. Και αυτό θα ήθελα να το συνεχίσουμε και να αφήνουμε όλες τις απόψεις να αιωρούνται και να κρίνονται.

Πιστεύω, κύριε Κουναλάκη, ότι απλά σκεφτήκατε τη διαγραφή λόγω του ότι βρεθήκατε "εκτός ορίων". Είναι όμως κάτι που συμβαίνει, πιστεύω, συχνά σε όλους μας και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μία εσωτερική παρόρμηση. Με έχετε, στο παρελθόν, "συγκρατήσει" από διάφορες παρορμήσεις και σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα εσάς. Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνώ πάντα με τις απόψεις σας αλλά σας χρειάζομαι ως συνομιλητή για να μπορώ να εξελίσσω τις απόψεις μου και τα πιστεύω μου. Ας το πράξουμε, λοιπόν, και τώρα σαν μία ομάδα που είμαστε και να διατηρήσουμε την δυναμική του παρόντος forum, προς όφελος όλων μας και όσων ακόμη δεν συμφωνούν με εμάς.

Ευχαριστώ.  
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιανουαρίου 2012, 16:44:45 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

30 Ιανουαρίου 2012, 13:36:31
Απάντηση #78
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
ΦΕΚ 2456/τ. Β'/3-11-2011, Άρθρο 9: "Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται"

Γιατί ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχής Υγείας το λέει;
Αφού το κεντρικό δόγμα είναι να γλυτώσουμε χρήματα.
Θα μπορούσε π.χ. να λέει "δεν αποζημιώνονται ταυτόχρονα "κλασσικά" και ομοιοπαθητικά φάρμακα".
Αλλά όχι να τα βάζει και στην ίδια πρόταση με τα καλλυντικά!
Α, ρε Λοβ...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

30 Ιανουαρίου 2012, 16:25:41
Απάντηση #79
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Εμένα μ άρεσε και γέλασα πού ! ;D
Αυτοί που προσβάλονται ή το θεωρούν χυδαίο ....καθρεφτάκι.
Το πολύ πολύ να με διαγράψεται απο το forum μετά απο αυτό :
 :laugh: :laugh:
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

30 Ιανουαρίου 2012, 17:40:44
Απάντηση #80
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Όχι, όχι. Παράκληση να μη σε διαγράψουμε από το forum.
Έτσι κι αλλιώς το επιχείρημα που παράθεσες γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από τα citations των άρθρων του PubMed!!!
 8)
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

31 Ιανουαρίου 2012, 18:27:21
Απάντηση #81
Αποσυνδεδεμένος

Rose


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πίστεψέ με, Rose, προσπαθώ να καταλάβω και να αναλύσω αυτά που ισχυρίζεσαι. Χρειάζομαι όμως αποδείξεις, ειδάλλως δεν μπορώ να ακολουθήσω το ρεύμα των κειμένων σου.

Αγαπητέ Medicus,

ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου, στην επιστημονική ανταλλαγή απόψεων.  Υποσχόμαστε να απαντήσουμε σε ότι ερωτήσεις ή απορίες, τεθούν στο φόρουμ, όμως λόγω έλλειψης χρόνου, μια και ασχολούμαστε με πολυποίκιλες δραστηριότητες ταυτόχρονα, θα καταθέτουμε τις θέσεις μας, ή απαντήσεις μας, μόλις μπορούμε. Θα επανέλθω σύντομα...

1 Φεβρουαρίου 2012, 09:37:44
Απάντηση #82
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πίστεψέ με, Rose, προσπαθώ να καταλάβω και να αναλύσω αυτά που ισχυρίζεσαι. Χρειάζομαι όμως αποδείξεις, ειδάλλως δεν μπορώ να ακολουθήσω το ρεύμα των κειμένων σου.

Αγαπητέ Medicus,

ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου, στην επιστημονική ανταλλαγή απόψεων.  Υποσχόμαστε να απαντήσουμε σε ότι ερωτήσεις ή απορίες, τεθούν στο φόρουμ, όμως λόγω έλλειψης χρόνου, μια και ασχολούμαστε με πολυποίκιλες δραστηριότητες ταυτόχρονα, θα καταθέτουμε τις θέσεις μας, ή απαντήσεις μας, μόλις μπορούμε. Θα επανέλθω σύντομα...


Μέχρι τότε θα κάνω ένα συμμάζεμα εγώ... Μην ανησυχείς δεν σβήνω τίποτα.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

1 Φεβρουαρίου 2012, 21:28:19
Απάντηση #83
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
      Κατά περίεργη σύμπτωση όποτε "παίρνει φωτιά" μια συζήτηση στο φόρουμ, στην οποία θελω να εχω ενεργότερη συμμετοχή, τότε είμαι φορτωμενος με ένα σωρό προσωπικες και οικογενειακες υποχρεώσεις και δεν μπορω να παρω μέρος. Ως γενικός και ομοιοπαθητικος γιατρος, λοιπόν, ο ίδιος, θα ήθελα να εχω λόγο, εστω και καθυστερημένα, στην παραπάνω συζήτηση.
 
       @rose: Την Ομοιοπαθητική κατατάσσουν στις απόκρυφες επιστήμες κάποιοι λίγοι και στενόμυαλοι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού. Οι περισσότεροι τη βλέπουν είτε θετικά, είτε ουδέτερα από θρησκευτική άποψη. Μπορείς να διαβάσεις σχετικά στο κείμενο της πρωτης, δικης μου ανάρτησης αυτού του νήματος συζήτησης (thread) και στους συνδεσμους που παραθέτω στο τελος. (Αν θελεις να απαντησεις πανω στην "πνευματική  διάσταση" της Ομοιοπαθητικής, κάν' το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
   Οσον αφορα το καθαρά επιστημονικό σκέλος της συζήτησης και τον τρόπο δράσης της Ομοιοπαθητικής, δεν γνωρίζουμε επακριβως ακόμα, αν και η επιστήμη πλέον δεν στεκεται περιφρονητικά, αλλά με θετικό ενδιαφέρον απεναντι στην Ομοιοπαθητική. Διάβασε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςγια σχετική έρευνα του νομπελίστα Luc Montagnier.
   Οσον αφορά την προσωπική μου άποψη, επειδή υποψιάζομαι ότι πολλοί από τους προλαλήσαντες δεν μπηκαν στον κόπο να ανατρεξουν στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος στο τελος του πρωτου post, θα την καταθεσω αντιγραφοντας αυτούσιο παλαιό άρθρο μου (στο περιοδικό "Πειραϊκή Εκκλησία") από την εποχή που μαινόταν ο πόλεμος για την επιστημονικότητα ή μή της Ομοιοπαθητικης και την υποτιθέμενη ανάμειξη αποκρυφιστικών δυνάμεων στη δράση της.
   
   
    Μέ αφορμή τό άρθρο του κ. Αθανασίου Αβραμίδη γιά τήν Ομοιοπαθητική (τεύχος Ιανουαρίου 1996), θά ήθελα νά εκφράσω τήν προσωπική μου άποψη πάνω στό θέμα, προερχόμενη άπό τήν αντίθετη πλευρά, ώς αντίλογο στίς θέσεις του κ. καθηγητού.
    Κατ' αρχάς τό θέμα της Ομοιοπαθητικής αναλύεται σέ δύο έπί μέρους ερωτήματα. Τό πρώτο είναι ΑΝ δρα ή Ομοιοπαθητική καί τό δεύτερο, σέ περίπτωση καταφατικής απάντησης στό πρώτο ερώτημα, ΠΩΣ δρά.
    Η απάντηση μου στό πρώτο ερώτημα είναι θετική και αυτή ή απάντηση δέν είναι προϊόν τυφλής, χωρίς έρευνα, πίστης, άλλά εμπειρίας. Προέρχεται άπό τήν εμπειρία τής θεραπείας δεκάδων ασθενών πού συχνά ανταποκρίνονται στήν ομοιοπαθητική αγωγή όχι απλώς καλά, άλλά θεαματικά. Προέρχεται επίσης άπό προσωπικό αύτοπειραματισμό, όπου είχα τήν ευκαιρία νά διαπιστώσω «ίδίαις αίσθήσεσι» τή δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Όποιος αμφιβάλλει άς πράξει τό ίδιο, άν καί δέν θά συνιστούσα νά γίνει ό αύτοπειραματισμός χωρίς τήν καθοδήγηση καί τήν επίβλεψη ομοιοπαθητικού ιατρού.
    Τήν άποψη ότι τά ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι όντως δραστικά ενισχύει έμμεσα καί ή εργαστηριακή έρευνα, όπως τό πείραμα του καθηγητή κ. Π. Μπούρκα καί του λέκτορα κ. Κ. Καραγιαννόπουλου τής έδρας Ηλεκτρολογίας - Μηχανικής του Ε.Μ.Π., πού ανακοινώθηκε στό τελευταίο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής καί πού έδειξε ότι ή ηλεκτρική αγωγιμότητα ενός ομοιοπαθητικά παρασκευασμένου διαλύματος μιας ουσίας (δηλαδή μέ τή διαδικασία τών πολλαπλών συνεχών δυναμοποιημένων αραιώσεων) είναι διαφορετική άπό τή θεωρητικά αναμενόμενη. Θά έπρεπε, μέ άλλα λόγια, ή ηλεκτρική αγωγιμότητα του ομοιοπαθητικού διαλύματος (τεράστιας, ώς γνωστόν, αραίωσης) νά είναι ίδια  αυτήν του άπεσταγμένου ύδατος, πράγμα πού δέν συνέβη.
    Πώς όμως δρα ή Ομοιοπαθητική; Μήπως μέ  placebo, δηλαδή αυθυποβολής; Μήπως ή πίστη του θεραπευόμενου στήν υποτιθέμενη δραστικότητα του ομοιοπαθητικού «φαρμάκου» είναι τελικά αυτή πού τόν θεραπεύει καί όχι αυτή καθ' εαυτήν ή ουσία; Ό ισχυρισμός αυτός εύκολα καταρρίπτεται, άν ληφθεί ύπ' όψη ότι ή Ομοιοπαθητική δρά στά ζώα, στά μικρά παιδιά, στά βρέφη, ακόμη καί σέ άρρωστους πού είναι σέ κώμα, περιπτώσεις επομένως όπου έχουμε ανύπαρκτη έως ελάχιστη συναίσθηση τής εφαρμοζόμενης θεραπείας.
    Eπίσης θά ανέμενε κανείς καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά τό αρχικό, κυρίως, διάστημα τής θεραπείας ενός ασθενούς πού εγκαταλείπει τήν κλασική ιατρική καί καταφεύγει στήν Ομοιοπαθητική, λόγω τής αναπτέρωσης τών προσδοκιών καί τών ελπίδων του άπό τή νέα θεραπευτική άγωγή, συχνά όμως συμβαίνει τό αντίθετο. Τέλος, οί επιστημονικοί τίτλοι του θεράποντος ίατρού  παίζουν σημαντικότατο ρόλο στήν ενεργοποίηση τών μηχανισμών αυθυποβολής του άρρωστου. Πώς όμως μπορεί νά εξηγηθεί τό γεγονός ότι ομοιοπαθητικοί ιατροί, άσημοι άπό άποψη επιστημονικών τίτλων καί άγνωστοι στό πλατύ κοινό, καταφέρνουν νά θεραπεύσουν χρόνιες δυσίατες περιπτώσεις ασθενειών, στίς όποιες διάσημοι καί επώνυμοι συνάδελφοι τής κλασσικής ιατρικής έχουν αποτύχει;
    Μήπως όμως μεταφυσικές δυνάμεις κρύβονται πίσω άπό τήν αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής; Ό γράφων άσκεί τήν Ομοιοπαθητική καί μπορεί νά βεβαιώσει κατηγορηματικά γιά τό αντίθετο. Όσοι δυσπιστούν, δέν έχουν παρά νά υποβληθούν σέ ομοιοπαθητική αγωγή καί ταυτόχρονα σέ εξορκισμούς ή άλλες ευχές τής Εκκλησίας μας γιά εκδίωξη τών πονηρών πνευμάτων! Θά διαπιστώσουν ότι ή αποτελεσματικότητα τής αγωγής δέν καταργείται.

    Έν τέλει, πώς δρά ή Ομοιοπαθητική; Είναι αλήθεια πώς δέν γνωρίζουμε. Καί όχι μόνο δέν γνωρίζουμε, άλλά αποτελεί καί μεγάλο επιστημονικό παράδοξο, μέ βάση τίς τρέχουσες γνώσεις τής Φυσικής, ή δράση ενός διαλύματος μέσα στό όποίο δέν υπάρχει ούτε ίχνος της ούσίας-διαλύτη. Έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις γιά τήν εξήγηση του φαινομένου, όμως, έδώ θά συμφωνήσω μέ τόν καθηγητή, είναι ανεπαρκείς στό σύνολο ή σέ μέρος τους. Η ανυπαρξία ικανοποιητικής θεωρητικής εξήγησης είναι ή αίτια πού μερικοί καταφεύγουν σέ πνευματιστικές ερμηνείες γιά νά καλύψουν τό θεωρητικό κενό. Ασφαλώς θά εκλείψουν, όταν, αργά ή γρήγορα, εξηγηθεί τό ομοιοπαθητικό φαινόμενο, όπως, αντίστοιχα, κατέρρευσαν πλέον οί μυστικιστικές εξηγήσεις γιά μιά άλλη «εναλλακτική» θεραπευτική μέθοδο, τόν βελονισμό, άφ' ότου ερμηνεύθηκε επιστημονικά.
    Έφ' όσον όμως δέν είναι γνωστός ό τρόπος δράσης της Ομοιοπαθητικής, μπορεί νά θεωρηθεί επιστήμη; Έδώ πρέπει νά υπενθυμίσουμε ότι οί θετικές επιστήμες (καί ή επιστημονική έρευνα), διαιρούνται σέ βασικές καί εφαρμοσμένες. Ή κλινική ιατρική είναι εφαρμοσμένη επιστήμη, πράγμα πού σημαίνει ότι ενδιαφέρεται νά ανακαλύπτει καί νά τεκμηριώνει τή θεραπευτική δράση oυσιών, που  στή συνέχεια χρησιμοποιεί ώς φάρμακα γιά τή θεραπεία τών διαφόρων ασθενειών (εφαρμοσμένη έρευνα). Ή γνώση του τρόπου δράσης, του μηχανισμού δράσης τών φαρμάκων, αποτελεί αντικείμενο καί στόχο τής βασικής έρευνας. Όμως αυτή ή γνώση, μολονότι είναι επιθυμητή, δέν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση γιά τή θεραπευτική χρήση μιας ουσίας στήν κλινική πράξη. Στήν ιστορία της ιατρικής υπάρχουν πολλά παραδείγματα φαρμακευτικών ουσιών πού χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν γιά αρκετό διάστημα χωρίς νά είναι γνωστός ό τρόπος δράσης τους. Θά αναφέρω τό πιό χαρακτηριστικό: τήν ασπιρίνη, πού, ένώ είχε χρησιμοποιηθεί άπό τίς αρχές του αιώνα μας ώς παυσίπονο καί αντιπυρετικό, μόλις τή δεκαετία του 70 εξηγήθηκε ή δράση της μέ βάση τήν αναστολή σύνθεσης μιάς κατηγορίας ουσιών, τών προσταγλανδινών.
    Ή Ομοιοπαθητική είναι, ώς κλινική ιατρική, εφαρμοσμένη επιστήμη. Αν κάποιοι αμφιβάλλουν γιά τή δράση της, άντί νά αναλίσκονται, στό όνομα τής γνήσιας καί «καθαρής» επιστήμης, σέ περισπούδαστες αναλύσεις γύρω άπό τόν λόγο γιά τόν όποίο ή Ομοιοπαθητική είναι αγυρτεία καί κομπογιαννιτισμός, άς καταφύγουν στή μόνη ασφαλή καί βεβαία μέθοδο αποκάλυψης τής επιστημονικής αλήθειας, τή «λυδία λίθο» πού χρησιμοποιεί ή σύγχρονη επιστήμη γιά νά διακρίνει τό ψευδές άπό τό αληθές: τήν πειραματική έρευνα. Ή ιατρική ομοιοπαθητική κοινότητα, ήδη άπό χρόνου ικανού, προσκαλεί καί προκαλεί τούς ιατρούς-ερευνητές τής κλασικής ιατρικής νά θέσουν τήν Ομοιοπαθητική κάτω από τό μικροσκόπιο τής έρευνας. Ιδού ή Ρόδος, ιδού καί τό πήδημα...

    Συμπερασματικά καί επιγραμματικά: Ή Ομοιοπαθητική είναι επιστήμη, εφαρμοσμένη επιστήμη. Ούτε πονηρές, ούτε αγαθές υπερφυσικές πνευματικές δυνάμεις ευθύνονται γιά τή δράση της. Ή δράση της εδράζεται σέ άγνωστους ακόμα φυσικούς νόμους, πού θά αποκαλυφθούν στό μέλλον άπό τήν επιστημονική έρευνα.
    Καί μία τελευταία παρατήρηση: υπάρχει μία αξιοσημείωτη ομοιότητα ανάμεσα στή θεραπευτική άρχή τής Ομοιοπαθητικής («τά όμοια θεραπεύονται μέ τά όμοια») καί στόν τρόπο, στή μέθοδο, πού ό Θεός επέλεξε γιά τή σωτηρία του ανθρώπινου γένους, νά νικήσει δηλαδή τόν θάνατο μέ τόν θάνατο, νά διαλύσει τή φθορά μέ τή φθορά κ.λπ. (ομοιότητα πού, ενώ καί ο κ. Αβραμίδης επισημαίνει, έν τούτοις τήν αντιπαρέρχεται αρνητικά καί αδιάφορα). Παραβιάζοντας τά όρια τής δικαιοδοσίας μου ώς έπιστήμονα-ίατρού γιά νά μπώ στόν χώρο τής Θεολογίας καί έχοντας συναίσθηση ότι αυτό αποτελεί επικίνδυνο τόλμημα, τολμώ τή σκέψη ότι ό Θεός θέσπισε τόν «ομοιοπαθητικό» νόμο στή σωματική, υλική διάσταση του άνθρωπου ώς συμβολισμό καί απεικόνιση τής βαθύτερης πνευματικής πραγματικότητας, τήν όποια εγκαινίασε μέ τόν θάνατο καί τήν Ανάσταση Του μέ σκοπό τή σωτηρία μας.



     Αυτά έγραψα τότε. Να προσθέσω άλλο ένα επιχείρημα για τη δραστικότητα της Ομοιοπαθητικής. Στην αρχη της Ομοιοπαθητικής θεραπείας συχνα δεν εχουμε βελτίωση, αλλά επιδείνωση των συμπτωμάτων του ασθενούς (ιδίως σε δερματικά νοσήματα και κεφαλαλγίες). Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν το γνωρίζουν αυτό εκ των προτέρων (διότι αν το γνώριζαν θα μπορούσε να αποδοθεί σε nocebo effect), αποδεικνύεται ότι όντως τα Ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι θεραπευτικως δραστικά.
     Η Ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική και στα οξέα περιστατικά, όχι μόνο στα χρόνια (το γραφω επειδη κάποιος, δεν θυμαμαι ποιος, εγραψε το αντίθετο).
     Και τέλος, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και άσκοπων αντιπαραθέσεων, να επαναλάβω τη θέση μου ότι βλέπω την Ομοιοπαθητική ως συμπληρωματική προς την Κλασική Ιατρική (ή και αντίθετα  ;D) και όχι ως εναλλακτική μέθοδο που καταργεί την κλασική ιατρική.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

2 Φεβρουαρίου 2012, 00:51:21
Απάντηση #84
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    Η απάντηση μου στό πρώτο ερώτημα είναι θετική και αυτή ή απάντηση δέν είναι προϊόν τυφλής, χωρίς έρευνα, πίστης, άλλά εμπειρίας. Προέρχεται άπό τήν εμπειρία τής θεραπείας δεκάδων ασθενών πού συχνά ανταποκρίνονται στήν ομοιοπαθητική αγωγή όχι απλώς καλά, άλλά θεαματικά. Προέρχεται επίσης άπό προσωπικό αύτοπειραματισμό, όπου είχα τήν ευκαιρία νά διαπιστώσω «ίδίαις αίσθήσεσι» τή δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Όποιος αμφιβάλλει άς πράξει τό ίδιο, άν καί δέν θά συνιστούσα νά γίνει ό αύτοπειραματισμός χωρίς τήν καθοδήγηση καί τήν επίβλεψη ομοιοπαθητικού ιατρού.
Evidence-based medicine grade E, αν υποτεθεί ότι υπάρχουν πολλοί επαείοντες που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.
Μια που δεν απορρίπτετε την "κλασσική" ιατρική, νομίζω ότι αν υπάρχει κάτι καλύτερο από το Ε ως εναλλακτική λύση, καλό είναι να το προτιμούμε.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Φεβρουαρίου 2012, 12:48:50
Απάντηση #85
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Πάνο, εγώ δεν αμφέβαλλα ποτέ για το ότι η ομοιοπαθητική έχει αποτελέσματα σε αρκετούς ανθρώπους.
Αμφέβαλλα σε δύο πράγματα:
α) Ότι δεν έχει καθολικό αποτέλεσμα σε όλους τους ασθενείς με το ίδιο συγκεκριμένο-προσδιορισμένο νόσημα
β) Ότι φαίνεται να έχει αποτέλεσμα σε νοσήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το stress του ασθενή.

Αυτά τα δύο παραπέμπουν σε ένα πράγμα: Στη δύναμη του placebo. Και πριν πιάσουμε τις μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας ας δούμε κάτι άλλο.

Η διαφορά στις ηλεκτροχημικές ιδιότητες μεταξύ υγρών σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση καθώς εκεί αρχίζει να παίζει η κβαντική φυσική, και ένα πολύ αραιωμένο διάλυμα δεν έχει ποτέ την ίδια αγωγιμότητα με το απεσταγμένο νερό. Μπορείς να φανταστείς ακόμη και ένα μόριο σαν καταλύτη που επιφέρει αγωγιμότητα.
Και πριν μου πεις ότι το ίδιο γίνεται και στην ομοιοπαθητική, σου λέω ότι σε ένα κλειστό σύστημα μια διαλυμένη χημική ουσία σε ένα διαλύτη είναι εύκολο να μελετήσεις, αλλά σε ένα χαμό από χημικές ουσίες στο ανθρώπινο σώμα το συζητάμε τι γίνεται μέσα.... Για μένα πιο λογικό θα ήταν να πούμε ότι αρκούν 5 μόρια από μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη για έχεις καταστολή σε ένα νόσημα παρά το Χ μαντζούνι. Η εφαρμογή της κβαντικής φυσικής θα φέρει πολλές αλλαγές στην ζωή μας αλλά ακόμη και τέτοιο υπόβαθρο να σκεφτούμε για την ομοιοπαθητική, οι ομοιοπαθητικοί μοιάζουν με τους μάγους και όχι με τους επιστήμονες στην χρήση της όποιας φυσικής δύναμης. Διαφωνείς;

Και το δεύτερο ερώτημα που εγώ έχω είναι το κόστος, το οποίο επίσης σχετίζεται με την αυθυποβολή και σε παρακαλώ Πάνο απάντησε μου το, το έχω μεγάλη απορία:
Γιατί τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα κοστίζουν πανάκριβα όταν έχουν προκύψει από από ατελείωτες αραιώσεις και έχεις τεράστιες ποσότητες τελικά από το χρησιμοποιούμενο τελικό διάλυμα; Τι κοστίζει τόσο ακριβά στην παρασκευή τους; Είναι τόσο εκμεταλλευτές οι κατασκευαστές τους ή είναι αυθυποβολή η θεραπεία και μέρος της αυθυποβολής είναι και το κόστος της θεραπείας; Έχεις δοκιμάσει ποτέ να δεις την διαφορετική θεραπευτική δράση στην ασθένεια που έχει μια Tb Depon 1000mg από μια Im apotel 1g; Ή την αντίδραση του ασθενή όταν του πεις ότι είναι το ίδιο;

Για μένα το αποτέλεσμα μετράει και ότι θεραπεύει τον ασθενή καλό είναι. Αλλά προκύπτουν ερωτήματα....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Φεβρουαρίου 2012, 00:54:35
Απάντηση #86
Αποσυνδεδεμένος

Rose


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1) βλέπω ότι επιχειρηματολογείς βάσει της μεθόδου της "αφηγηματικής ανασκόπησης" και μάλιστα όχι της "συστηματικής" αλλά της "αυθαίρετης" και χωρίς να την συστηματικοποιείς, μέσω διάφορων μεθόδων όπως μετα-ανάλυση, παραγοντική ανάλυση, ανάλυση αντιστοιχιών, ανάλυση κανονικών συσχετίσεων κλπ. Αυτή η διαδικασία που ακολουθείς αδικεί την προσπάθειά σου, διότι, εάν αληθεύουν όσα ισχυρίζεσαι είναι κρίμα που δεν τα αποδεικνύεις με τον ορθό τρόπο. Αν δεν αληθεύουν, τότε χάνεις την ευκαιρία να δεις την πραγματικότητα. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις χάνεις.

Αγαπητέ Medicus,

η συμμετοχή μας, σε αυτό το διάλογο, δεν έχει ως στόχο να πείσουμε, και να κερδίσουμε οπαδούς, αλλά να παραθέσουμε κάποια στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν ερεθίσματα, για τον κάθε καλοπροαίρετο αναζητητή της αντικειμενικότητας.

Στην επιστημονική έρευνα, γνωρίζεις ως επιστήμονας, πως υπάρχει και quantitative και qualitative research, όμως ακόμα και οι πλέον επιστημονικές έρευνες, δυστυχώς δημιουργούν πολλές υπόνοιες, για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν και κατ' επέκταση, για την επιστημονική τους αντικειμενικότητα και αξία.  

"Χρειάζεται να κάνετε την έρευνα σας ελκυστική, έτσι ώστε να ελκύσετε την ανάλογη χρηματοδότηση", ήταν η οδηγία της υπεύθυνης καθηγήτριας, προς την ερευνητική ομάδα.

Από την άλλη μεριά, ακόμα και αν μία έρευνα έχει διενεργηθεί με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, δεν σημαίνει απαραίτητα, πως καταλήγει σε αντικειμενικά συμπεράσματα.

Για παράδειγμα...

Στο εργαστήριο, γιατρός ερευνητής, πειραματίζεται με μία εκπαιδευμένη αράχνη. Της κόβει το ένα πόδι, και της ζητάει να περπατήσει, και αυτή περπατάει. Συνεχίζει και της κόβει και άλλο πόδι, και η αράχνη ανταποκρίνεται στην εντολή να περπατήσει. Ακόμα και όταν έχει μείνει με ένα πόδι μόνο, υπακούει στην εντολή, σπρώχνει το σώμα, και έτσι πάλι κινείται. 'Οταν ο γιατρός ερευνητής, της κόβει και το τελευταίο πόδι, η αράχνη δεν υπακούει στην εντολή του γιατρού μένοντας ακίνητη.

Το Επιστημονικό Συμπέρασμα πειράματος, που εξήγαγε ο συγκεκριμένος γιατρός ερευνητής, ήταν:

'Οταν σε μία αράχνη κόβουμε και τα 6 πόδια, η αράχνη κουφαίνεται.


Δυστυχώς έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών αντίστοιχων με το παραπάνω παράδειγμά μας, υποτιθέμενων επιστημονικών ερευνών, που έχουν φτάσει σε συμπεράσματα, το λιγότερο απαράδεκτα.

Το χλευαστικό βιντεάκι που αναρτήθηκε το οποίο δεν νομίζω πως είναι αντάξιο για το χώρο αυτό, εν' ολίγης υποστήριζε πως δεν μπορούμε να υποτιμούμε ή να αμφισβητούμε την αξία των χημικών - συνθετικών φαρμάκων, τα οποία στηρίζονται σε μια τεκμηριωμένη και πολύχρονη διαδικασία, για πολλά από τα οποία όμως, όπως μας τόνισε και ο κ. Μακρέας, ο χρόνος κυκλοφορίας τους στην αγορά, ήταν πολύ μικρότερος από τους υποτιθέμενους χρόνους ερευνών.  'Αλλωστε η ολιγόχρονη κυκλοφορίας τους, μας έδειξε την επικινδυνότητα και την αναποτελεσματικότητα τους, γεγονός που υποδηλώνει πως οι υποτιθέμενες υψηλού επιστημονικού κύρους πολύχρονες έρευνες, τελικά δεν έχουν την βαρύτητα την οποία κάποιοι θέλουν να τις αποδώσουν.

'Αρα λοιπόν, το πλέον αξιόπιστο κριτήριο, για την αξιολόγηση μιας ουσίας, ή ενός φαρμάκου, είναι η εμπειρία που αποκομίζουμε όταν αυτή η ουσία κυκλοφορεί ευρέως.  Με κριτήριο την εμπειρία της αποτελεσματικότητας ενός σκευάσματος, προφανές είναι πως τα παραδοσιακά φυτικά σκευάσματα, έχουν αποδειχθεί και ακίνδυνα και αποτελεσματικά, και έτσι δεν δικαιούμαστε να παραγνωρίσουμε αυτή την εμπειρική γνώση, η οποία στηρίζεται σε μία πολλών αιώνων ιστορία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2) Η αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού μέτρου αποτελεί ΠΟΣΟΤΙΚΟ χαρακτηριστικό και γι'αυτό έχει την ανάγκη αριθμητικής έκφρασης. Περιμένω περισσότερα δεδομένα και αριθμητικά αποτελέσματα, ειδάλλως ισχύει ότι έγραψα και στο (1).

Θα ακολουθήσουν και άλλες επιστημονικές έρευνες, όπως και ερμηνείες για θεραπευτικές μεθόδους.  Φυσικά δεν μπορούμε να καταθέσουμε όλες τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, αλλά επιλέγουμε κάποιες αντιπροσωπευτικές, οι οποίες βοηθάνε, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε ολιστικά την ανθρώπινη ύπαρξη.

Πολλές από αυτές τις μελέτες που παραθέτουμε, δίνονται οι σύνδεσμοι, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος, να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες, όπως και τα αντίστοιχα scientific reports.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βασική προϋπόθεση, όμως, εφαρμογής οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα θεραπευτικά μέτρα είναι η προηγηθείσα διάγνωση. Δεν διαφωνώ στην ύπαρξη διαφόρων υποστηρικτικών θεραπευτικών μεθόδων. Η ουσία όμως του προβλήματος είναι η ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Πώς θα ακολουθηθεί ένα θεραπευτικό σχήμα χωρίς διάγνωση; Εάν ισχυρίζεσαι ότι ακολουθείτε ένα θεραπευτικό σχήμα εφόσον διαγνώσετε, τότε θέλω και απάντηση για τις διαγνωστικές "εναλλακτικές" μεθόδους, όπως ακριβώς ζητάω και για τις θεραπευτικές μεθόδους. Εάν, από την άλλη, προτείνετε κάποιο θεραπευτικό σχήμα χωρίς διάγνωση τότε η οποιαδήποτε απάντηση περιττεύει και μιλάμε για εγκληματική ενέργεια.

Αγαπητέ Medicus,

αυτό που προτείνουμε είναι μία ολιστική ιατρική, μία ιατρική προσέγγιση που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ολιστικά.  Στην ολιστική ιατρική που προτείνουμε μεγάλο ρόλο θα έχει η κλασσική ιατρική, τουλάχιστον στο θέμα της διάγνωσης, η οποία βέβαια μπορεί να εμπλουτιστεί, και με επιπλέον διαγνωστικά εργαλεία, χωρίς να ακυρώνει τα εργαλεία της κλασσικής ιατρικής, τα οποία μπορούν να συμβάλουν επικουρικά.

Και αναφερόμαστε σε διαγνωστικά εναλλακτικά εργαλεία, όπως η αστρολογική διάγνωση1, η διάγνωση μέσω αύρας2, η βιοενεργιακή3 διάγνωση, ιριδολογία4, thermal imaging5 κλπ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για να υπάρξει συνεργασία κλασικής ιατρικής με οποιαδήποτε "μη κλασική" μέθοδο(διαγνωστική ή θεραπευτική) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ. Και η μόνη αποδεικτική μέθοδος που μέχρι σήμερα έχει παγκόσμια, διαχρονική και ολιστική ισχύ είναι τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Δεν θεοποιώ τη μαθηματική σκέψη, απλά τη δέχομαι σαν ένα παγκόσμιο καταλύτη των γνώσεων και ιδιαίτερα των υποθέσεων που μπορούμε να κάνουμε ως νοήμονα όντα.

Συμφωνούμε, με την προϋπόθεση πως όλα τα μεγέθη μπαίνουν σε μια στατιστική ανάλυση, με άλλα λόγια και αυτοί που ακόμα καταγράφονται ως θεραπευμένοι, αν και τι προβλήματα παρουσιάζουν στο μέλλον, και για πόσο διάστημα διατηρούν την υγεία τους.

Με άλλα λόγια αν ένα συγκεκριμένο σκεύασμα θεράπευσε το στομάχι μας, έχουμε εξετάσει παράλληλα και το ενδεχόμενο, ότι μπορεί να στάθηκε αιτία να ξεκινήσει ένα άλλο πρόβλημα, πχ. βλάβη στα νεφρά, το οποίο ίσως να εκδηλωθεί πολύ αργότερα?

Επίσης τα φάρμακα που δεν θεραπεύουν, αλλά απλά συντηρούν μία κατάσταση, σε ποια κατηγορία ανήκουν, αφού δεν είναι θεραπευτικά. Εν γνώση φυσικά της αλήθειας πως η μακρόχρονη χρήση κάποιων σκευασμάτων είναι αποδεδειγμένο ότι δημιουργεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.                              

Υ.Γ. Θα συνεχίσουμε με βαθύτερες και πιο μεταφυσικές προσεγγίσεις και ερμηνείες, με προτεραιότητα την Ομοιοπαθητική, αλλά ας αφαιρέσει κάποιος το πλήκτρο delete, από το πληκτρολόγιο του κ. Κουναλάκη.  
________________________________________________________________________________

1
, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2
feature=related,
feature=related

3
,
feature=related,

4 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος,

5
,
feature=related
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Φεβρουαρίου 2012, 02:58:50 από Rose »

3 Φεβρουαρίου 2012, 01:56:03
Απάντηση #87
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υ.Γ. Θα συνεχίσουμε με βαθύτερες και πιο μεταφυσικές προσεγγίσεις και ερμηνείες, με προτεραιότητα την Ομοιοπαθητική, αλλά ας αφαιρέσει κάποιος το πλήκτρο delete, από το πληκτρολόγιο του κ. Κουναλάκη.  

Πολύ γέλιο.... Δεν υπάρχει κανένα ομοιπαθητικό φάρμακο για αυτό;

Τελικά, πολύ μπλα-μπλα βλέπω αλλά εργασίες δεν είδα παρά μόνο μία....Και αυτή είχε ανάγκη την κλασσική ιατρική για να ζήσουν τα πειραματόζωα της.......
Το delete υπάρχει και περιμένει καθετι που δεν θα στηρίζεται σε ερευνητικούς κανόνες.

Αυτο τον τον πρώτο πληθυντικό επίσης, σκέφτομαι, τον θεραπεύει κανένα ομοιοπαθητικό ή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λίθιο;
Από την άλλη αυτή η έκφραση είναι ότι μου αρέσει περισσότερο γιατί επιβεβαιώνει απλά αυτά που γράφω....

Εμπρός να δούμε εάν γνωρίζουν τίποτα παραπάνω από έρευνα οι ομοιοπαθητικοί ή θα τη βγάλουμε με youtube πάλι.... (θυμήσου delete.....)
Ξέχασα και πάλι... Καληνύχτα και όνειρα γλυκά. Από την άλλη έχεις μετρήσει την βιονέργεια μιας ξανθιάς με μίνι τέτοια ώρα; Γιατί να μένουμε μόνο στο χέρι;
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Φεβρουαρίου 2012, 02:02:57 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Φεβρουαρίου 2012, 02:38:22
Απάντηση #88
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Υπάρχει και κάτι που δεν χρειάζεσαι ιριδολόγο....: Αγνοί φυτικοί απατεώνες....
Παράθεση
Green Coffee 800
A Natural Antioxidant and Weight Loss Enhancer

Green Coffee 800 is a "drug free" dietary supplement that was developed from a blend of powerful herbal extracts. When used with a healthy diet plan, Green Coffee 800 helps curb appetite and stimulates the body to burn fat and calories.

    A 100% natural and herbal beverage
    Green coffee may assist weight loss in conjunction with a healthy diet and exercise
    Easy to use and a powerful natural antioxidant
    Green coffee may help lower LDL (bad) and increase HDL (good) cholesterol
    May reduce red blood cell oxidative damage from free radicals that can cause cancer, arteriosclerosis, heart diseases and accelerating aging
    Ginseng helps maintain energy levels while dieting
 
How does Green Coffee 800 work so well?

Green coffee for slimming is an extract of organic unroasted raw coffee beans and carefully selected organic health and weight loss ingredients that help your body control your appetite. This in turn encourages your body to look for other sources of energy with the most obvious being your body's fat, which also releases various toxins.

To combat these released toxins it is important to drink a lot of water in order to flush them out of your body and prevent getting a headache, feeling dizzy or even constipation.

Green coffee is an excellent "anti-aging' food that supports a healthy immune system because it is full of antioxidants that may provide great health effects by protecting our cells from oxidative damage from free radicals that can cause cancer, arteriosclerosis, heart diseases and accelerating aging.

It is important to take your cup of Green Coffee 800 or green coffee pure black only once per day, preferably before breakfast. The difference between Green Coffee 800 and green coffee pure black is simply in their taste. They have the exact same slimming effect except for a slight variation in their ingredients. Green Coffee 800 contains milk and is ready once mixed with boiling water. Green Coffee Pure Black does not contain milk and is better suited for those that do not drink milk, or prefer soy or skim milk with their coffee.

Green Coffee 800 [Ingredients]: coffee, calcium, green tea leaf extract, vitamin B12, panax ginseng and chromium dinicotinate glycinate

Chromium dinicotinate glycinate plays an important role in production of insulin, controlling hunger and metabolism. Ginseng helps to maintain energy levels whilst dieting. Green Tea Leaf Extract is a major antioxidant that increases mental awareness and helps diminish appetite, and can also reduce the amount of harmful cholesterol in the body. Epigallocatechin gallate EGCG is the most powerful natural antioxidant in green tea, superior to Vitamin C and Vitamin E. It may provide positive health effects by protecting our cells from oxidative damage caused by free radicals. It may be effective in promoting fat oxidation and lowering body weight.

A number of chronic diseases have been associated with free radical damage, including cancer, arteriosclerosis, heart diseases and accelerated aging.

In November 1999 The American Journal of Clinical Nutrition published the results of a study at the University of Geneva in Switzerland. Researches there found that people who were given a combination of caffeine and green tea extract burned more calories than those given only caffeine.

Green Coffee 800 [Directions]: Take only one sachet a day with a cup of boiling water before or after breakfast. Recommended to drink up to 2L of water daily.

Green Coffee 800 [Contents]: 18 packs of Green Coffee 800 in a sealed box (18-day supply)
 
Green Coffee 800 [Important]: Not recommended for children under 16, pregnant or breast feeding woman, those suffering from cardiac conditions, high blood pressure or diabetes. If taking any medication please seek prior medical advice.
 
*Green Coffee 800 is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Παράθεση
Προειδοποίηση για τα προϊόντα αδυνατίσματος Slimex και Green Coffee 800, που προωθούνται μέσω διαδικτύου, εξέδωσε ο ΕΟΦ.

Όπως προέκυψε από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Δανίας, τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν τη φαρμακολογικά δραστική ουσία σιβουτραμίνη και την ανάλογή της, BTS 54 505.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα.

Τέλος, ο ΕΟΦ σημειώνει πως η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έχουμε τίποτα άλλο φυτικό τέτοιο;;;;;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Φεβρουαρίου 2012, 09:21:53
Απάντηση #89
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το χλευαστικό βιντεάκι που αναρτήθηκε το οποίο δεν νομίζω πως είναι αντάξιο για το χώρο αυτό, εν' ολίγης υποστήριζε πως δεν μπορούμε να υποτιμούμε ή να αμφισβητούμε την αξία των χημικών - συνθετικών φαρμάκων, τα οποία στηρίζονται σε μια τεκμηριωμένη και πολύχρονη διαδικασία, για πολλά από τα οποία όμως, όπως μας τόνισε και ο κ. Μακρέας, ο χρόνος κυκλοφορίας τους στην αγορά, ήταν πολύ μικρότερος από τους υποτιθέμενους χρόνους ερευνών.  'Αλλωστε η ολιγόχρονη κυκλοφορίας τους, μας έδειξε την επικινδυνότητα και την αναποτελεσματικότητα τους, γεγονός που υποδηλώνει πως οι υποτιθέμενες υψηλού επιστημονικού κύρους πολύχρονες έρευνες, τελικά δεν έχουν την βαρύτητα την οποία κάποιοι θέλουν να τις αποδώσουν.

'Αρα λοιπόν, το πλέον αξιόπιστο κριτήριο, για την αξιολόγηση μιας ουσίας, ή ενός φαρμάκου, είναι η εμπειρία που αποκομίζουμε όταν αυτή η ουσία κυκλοφορεί ευρέως.  Με κριτήριο την εμπειρία της αποτελεσματικότητας ενός σκευάσματος, προφανές είναι πως τα παραδοσιακά φυτικά σκευάσματα, έχουν αποδειχθεί και ακίνδυνα και αποτελεσματικά, και έτσι δεν δικαιούμαστε να παραγνωρίσουμε αυτή την εμπειρική γνώση, η οποία στηρίζεται σε μία πολλών αιώνων ιστορία.
Καλημέρα!
Ας μου επιτραπεί να τοποθετηθώ επάνω στο θέμα των ιαματικών φυτών και κατ' επέκταση των φυτικών σκευασμάτων.
Τα ιαματικά φυτά είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων και ουδείς αμφισβήτησε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένες ουσίες με συγκεκριμένη φαρμακολογική δράση.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι θεραπευτικές δράσεις των ουσιών που πρέρχονται από φυτά (ή και από ζώα, όπως π.χ. οι ιρουδίνες, μία κατηγορία αντιπηκτικών που έχουν βάση στο έκκριμα της βδέλλας Hirudo medicinalis) έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης φαρμακολογικής έρευνας, με αποτέλεσμα βελτιστοποίηση της δράσης και τιτλοποίηση της δόσης.
Το τελευταίο, δηλαδή η τιτλοποίηση της δόσης, είναι απαραίτητο για να μπορούν να γίνουν και μελέτες που να καλύπτουν στοιχειώδεις επιστημονικές προδιαγραφές όπως π.χ. παρόμοια έκθεση στο "φάρμακο".
Ένα παράδειγμα μη τιτλοποίησης - υπερδοσολογίας περιγράφει η ομάδα της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΔΠΘ, αναφορικά με ένα περιστατικό οξείας ηπατοκυτταρικής βλάβης από το φυτό Teucrium polium, που είναι γνωστό για τις αντιδιαβητικές, υπολιπιδαιμικές κ.λ.π. ιδιότητές του:
Mimidis KP, Papadopoulos VP, Baltatzidis G, Giatromanolaki A, Sivridis E, Kartalis G. Severe acute cholestasis caused by Teucrium polium. J Gastrointestin Liver Dis. 2009 Sep;18(3):387-8. PubMed PMID: 19795041.
Δε λέω ότι όλα τα φυτά και τα φυτικά σκευάσματα μπορούν να κάνουν ζημιά. Θέλει όμως προσοχή στη χορήγηση και, εν πάσει περιπτώσει, αν δεν είναι κανείς σίγουρος, ας προτιμήσει ένα κλασσικό φαρμακολογικό σκεύασμα για το οποίο υπάρχει SPC.
Bέβαια η βοτανοθεραπεία είναι "κλασική" ιατρική των πρηγούμενων αιώνων και δεν έχει καμία σχέση με "εναλλακτικούς" τρόπους που εμπλέκουν στη θεωρία τους μη επιστημονικά ερείσματα. 
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: ομοιοπαθητική 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3394 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2016, 21:42:36
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
22971 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Δεκεμβρίου 2017, 23:44:09
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
12170 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2019, 10:10:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3804 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Νοεμβρίου 2019, 19:36:50
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
48178 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2022, 22:04:24
από Argirios Argiriou