Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 00:01:34

Ψηφοφορία

Για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση ενός περιστατικού υπάρχουν στη διάθεσή σας το πρωτότυπο σκεύασμα και το αντίγραφο. Τι επιλέγετε;

Επιλέγω πάντα το πρωτότυπο σκεύασμα.
5 (25%)
Επιλέγω πάντα το αντίγραφο.
1 (5%)
Επιλέγω το αντίγραφο όταν υπάρχει σημαντική διαφορά τιμής από το πρωτότυπο.
3 (15%)
Επιλέγω ανάλογα με το περιστατικό.
11 (55%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 20

Η ψηφοφορία έληξε: 28 Ιουνίου 2008, 18:01:22

Αποστολέας Θέμα: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;  (Αναγνώστηκε 39599 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Ιουνίου 2011, 14:17:53
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή 23/06/2011.

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Στα πρωτότυπα και άρα πιο ακριβά φάρμακα επιμένουν τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα, που σε αντίθεση με το τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και παρά τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας και τις «επιταγές» του Mνημονίου, γυρίζουν συστηματικά την πλάτη στα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα.

Το πρώτο τετράμηνο του 2011, το μερίδιο χρήσης γενοσήμων φαρμάκων εντός των κλινικών του ΕΣΥ έφτασε κατά μέσο όρο στο 14%, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον στόχο του 50% που είχε θέσει αρχικά το υπουργείο Υγείας. Και αυτό όταν σε χώρες όπως π. χ. το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ή και ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ΕSY. net), τις καλύτερες «επιδόσεις» είχαν τα νοσοκομεία της 5ης και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων), με 19%. Στο αντίποδα είναι η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης με 10%. Mε δεδομένη τη «δυσκολία» των νοσοκομείων στο συγκεκριμένο μέτρο, το υπουργείο Υγείας αναπροσάρμοσε στο «νέο Mνημόνιο» τους στόχους του. Oπως είπε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, πλέον ο στόχος είναι να αυξηθεί σταδιακά το μερίδιο των γενοσήμων στο 30% στο τέλος του έτους. Επιπλέον, στα σχέδια του υπουργείου είναι η έκδοση εγκυκλίου με νέες «εντολές» προς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία, που οφείλει να διαθέτει το φαρμακείο του νοσοκομείου, δεν θα υπερβαίνει τα δύο (έναντι τεσσάρων που ίσχυαν έως σήμερα). Η λογική είναι ότι οι επιλογές στα φάρμακα θα είναι «περιορισμένες», γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης γενοσήμων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή τα νοσοκομεία βαδίζουν στα «τυφλά», αφού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ακόμα δεν έχει εκδώσει επίσημη λίστα στην οποία θα αναγράφονται ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πρωτότυπα με πατέντα εν ισχύι, πρωτότυπα που έχει λήξει η πατέντα τους ή αντίγραφα.

Παρεμβάσεις προωθούνται και για τη μείωση των τιμών των γενοσήμων. Ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις περιλαμβάνει άρθρο με το οποίο η τιμή των φαρμάκων όταν λήξει η πατέντα τους ορίζεται στο 70% της αρχικής τιμής (έναντι 80% που ίσχυε έως σήμερα) και των γενοσήμων στο 63% (έναντι του 72% σήμερα).



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Φεβρουαρίου 2012, 16:36:22
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συζήτηση για τα γενόσημα στο SKAI, 08/02/2012.
Από πρόσφατο μήνυμα του nickma:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Ιουνίου 2013, 15:26:42
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γενόσημα - Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Σεπτεμβρίου 2013, 21:52:51
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε όλη την Βόρεια Ευρώπη η συνταγογράφηση έχει προσανατολιστεί στα αντίγραφα γιατί ο Ασθενής, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, εξοικονομεί χρήματα χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ακόμη, καλώς ή κακώς, δυσπιστούμε για το κατά πόσο τα αντίγραφα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πιστά αντίγραφα και όχι  ”αλεύρι”.

Φαντάζομαι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν (και παλαιότερα μάλλον υπήρχαν ακόμη περισσότερο) αρκετά αντίγραφα που περιέχουν και ”αλεύρι”. Υποψιάζομαι όμως ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πρωτοτύπων και οι φαρμακοποιοί μεγαλοποίησαν τα πράγματα μια και αυτό είναι προς όφελός τους. Από πού το εξάγω αυτό:

Ακούγοντας προσωπικά αντιπροσώπους μεγάλων εταιρειών, φαρμακοποιούς αλλά και συναδέλφους Ιατρούς να μιλούν για την ποιότητα των αντιγράφων στην Ελλάδα, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι πάνω από το μισό των αντιγράφων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ”αλεύρι”. Τον Νοέμβριο του 2006 διάβασα όμως στο BMJ ένα άρθρο (BMJ  2006;333:1090, 25 November), που το παραθέτω και κάτω. Εκεί γράφει ότι υπολογίζεται ότι στην Μεγάλη Βρετανία το 1% των φαρμάκων που κυκλοφορούν είναι αλεύρι (fake drug ) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ρωσία υπολογίζεται ότι είναι 10%. Η Ελλάδα από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και διαφθοράς βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Για τον λόγο αυτό υπολογίζω ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των φαρμάκων με ”αλεύρι”, είναι μονοψήφιος αριθμός.

Εδώ να πω ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακοποιοί αλλά και εμείς οι Ιατροί υπερτονίζουμε γενικά την αξία των φαρμάκων για την δημόσια Υγεία γιατί έτσι μας συμφέρει. Είναι όμως σημαντικότερο να επιδιώκουμε π.χ. την μείωση του καπνίσματος, της ανθυγιεινής διατροφής και του αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό και την άνοδο του πνευματικού και βιοτικού μας επιπέδου από το να ποντάρουμε σε όλο και πιο ακριβά φάρμακα.

Παραθέτω και πάλι το άρθρο του καθηγητή κ. Γ. Τούντα για την ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:


Ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία μας από τον Π.Ο.Υ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

καθώς και το άρθρο του BMJ:

EU should strengthen protection against fake drugs, UK report says
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

15/09/2013
ΤΟ ΒΗΜΑ
Της Έλενας Φυντανίδου.


Ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΦ.

Με 10 υπαλλήλους οι διασταυρώσεις είναι πλημμελείς.

Το κατά πόσον είναι αποτελεσματικά όλα τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν τα συνεργεία και οι υπάλληλοι που διαθέτει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επαρκούν για να “οργώνουν” τη χώρα και να ελέγχουν φάρμακα (πρωτότυπα και γενόσημα) σε κάθε σημείο παραγωγής συσκευασίας και διάθεσής τους. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΦ, το Τμήμα Επιθεώρησης και Ελέγχου του Οργανισμού απαρτίζεται από περίπου δέκα άτομα.
 Σχεδόν σύσσωμο το ιατρικό σώμα θεωρεί ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΦ δεν επαρκεί. “Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρειάζεται ενδυνάμωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας του ΕΟΦ. Οι έλεγχοι οι οποίοι διενεργούνται κατά την αρχική κυκλοφορία των φαρμάκων – όπως λένε οι αρμόδιοι του ΕΟΦ – και εν συνεχεία κατά τον χρόνο κυκλοφορίας τους είναι πλημμελείς και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτοι” δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
 Ανάλογη είναι η θέση του πρώην προέδρου του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα. “Έλεγχοι δεν γίνονται με τη συχνότητα που θα έπρεπε. Ωστόσο, οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι από τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσιάζει προβλήματα, και συγκεκριμένα δεν υπερβαίνει το 4% όσων ελέγθηκαν. Τα προβλήματα που καταγράφηκαν δεν αφορούν το φάρμακο αυτό καθαυτό, αλλά τον τρόπο φύλαξης και διακίνησής του. Επίσης, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν είναι ισομερώς κατανεμημένα ανάμεσα σε γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή αναποτελεσματικότητας γενοσήμων ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη.”

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Οκτωβρίου 2014, 14:25:48
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Medication Adherence Is Higher with Generic Statins Than with Brand-Name Statins.

Jamaluddin Moloo, MD, MPH reviewing Gagne JJ et al. Ann Intern Med 2014 Sep 16.


Cardiovascular outcomes also were better.


Many factors affect medication adherence, including out-of-pocket costs. In a study funded by a large generic-drug manufacturer, researchers evaluated adherence and clinical outcomes among Medicare beneficiaries in whom generic statins (lovastatin, pravastatin, or simvastatin) or their brand-name equivalents were initiated between 2006 and 2008. Adherence and outcomes were calculated using linked medical and pharmacy claims data.

Analysis involved about 90,000 patients, 93% of whom had initiated generic statins. Mean copayments were US$10 for generic statins and $48 for the brand-name versions. Adherence was higher among generic statin users (77% vs. 71%), and, after adjustment for potentially confounding variables, the rate of the composite outcome (i.e., hospitalization for acute coronary syndrome or stroke and all-cause mortality) was 8% lower in the generic group (absolute difference, −1.53 events per 100 person-years).

Comment

This research group might be the first to compare the effects of initiating generic and brand-name medications on both adherence and clinical outcomes. The finding that medication adherence was higher among generic statin users than among those who took brand-name statins was not surprising. However, the finding that generic statin initiation also was associated with better clinical outcomes is new and highlights the importance of considering cost when prescribing medications.

Citation(s):

    Gagne JJ et al. Comparative effectiveness of generic and brand-name statins on patient outcomes: A cohort study. Ann Intern Med 2014 Sep 16; 161:400. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

- See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Οκτωβρίου 2014, 14:32:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Οκτωβρίου 2014, 17:45:56
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Mean copayments were US$10 for generic statins and $48 for the brand-name versions.

Με τόσο μεγάλη διαφορά είναι δικαιολογημένα τα ευρήματα της μελέτης. Στη χώρα μας, όμως, υστερούμε πολύ ως προς αυτόν τον στόχο.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

29 Οκτωβρίου 2015, 12:15:39
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Posted By: Αιμίλιος Νεγκής on: 29 - 10 - 2015

Μία τρύπα στο νερό έχουμε πετύχει με τα γενόσημα. Παρά τα μέτρα, που υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί, τη διετία 2013-2014, όχι μόνο δεν αυξήθηκε η χρήση των γενοσήμων, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε και μάλιστα κατά 50% η χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων!

Αυτό κατέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Νίκο Πολύζο. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα βασικά ευρήματα όσον αφορά τα γενόσημα ήταν:
•   Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013, ήταν 17%, ενώ πέρσι αυξήθηκε στο 20%. (ε, κάπως ανέβηκε)
•   Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε σημαντική υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα. (μάλλον εννοεί ότι αλλάζονται τα offpattent -το υπόλοιπο ποσοστό- με νέα φάρμακα πρωτότυπα εντός πατέντας βέβαια)
•   Πάντως, σε επιμέρους θεραπευτικές κατηγορίες η διείσδυση γενοσήμων είναι αρκετά υψηλή, ξεπερνώντας το 40%, όπως π.χ. στα φάρμακα κατά των λιπιδίων (στατίνες). Πράγμα που πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά, ώστε να αξιοποιηθεί το παράδειγμά τους και σε άλλες κατηγορίες.
•   Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ποσοστό των γενοσήμων είναι επίσης χαμηλό (μόνο 30%). Η μελέτη ανέδειξε ότι το 80% των δαπανών των νοσοκομείων για φάρμακα αφορούν μόλις 100 από συνολικά περίπου 1.000 δραστικές ουσίες. Επίσης, το 80% του ετήσιου προϋπολογισμού αφορά 33 μεγάλα νοσοκομεία. Συνεπώς εκεί πρέπει να επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα οι προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η όποια πολιτική προώθησης των γενοσήμων έχει αποτύχει παταγωδώς. Διότι πολύ απλά δεν έχουμε κίνητρα για τη χρήση γενοσήμων για γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ίσα ίσα που σήμερα ΕΟΠΥΥ, γιατροί  ??? και φαρμακοποιοί «χάνουν» από τη χρήση γενοσήμων.
Ο ΕΟΠΥΥ πρακτικά «κερδίζει» από τη συνταγογράφηση πρωτοτύπων. Διότι με το ισχύον οριζόντιο rebate του 9%, πρακτικά όσο πιο ακριβό είναι ένα φάρμακο, τόσο φθηνότερα στοιχίζει στον ΕΟΠΥΥ!
Επίσης, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κανένα οικονομικό κίνητρο να προωθήσουν ένα πιο οικονομικό σκεύασμα στον ασθενή. Αντιθέτως, προωθώντας ένα πιο ακριβό, έχουν όφελος, εισπράττοντας μεγαλύτερη συμμετοχή από τον ασθενή…
Με το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, οι γιατροί δεν έχουν έλεγχο του φαρμάκου, που συνταγογραφούν παρά μόνο αν γράψουν κάποια δραστική που δεν έχει γενόσημα.
Γι’ αυτό στην πράξη βλέπουμε ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η συνταγογράφηση πρωτοτύπων φαρμάκων. Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων, που να μην επιτρέπει στο γιατρό να συνταγογραφεί εύκολα πρωτότυπα σκευάσματα.

29 Οκτωβρίου 2015, 17:39:56
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Πρωτότυπο: Το σκεύασμα που δεν έχει λήξει η πατέντα του και δεν έχει αντίγραφα ( π.χ. Pradaxa, Eucreas, Galvus, Pitava, Ezetrol κ.α.)
Off Patent: Το σκεύασμα που έχει λήξει η πατέντα του και μπορεί να έχει αντίγραφα (π.χ. Lipitor, Controloc, Plavix, Glucophage, Solosa, T4, Diovan, Co-Diovan κ.α.)
Αντίγραφο (Γενόσημο): Το σκεύασμα που είναι αντίγραφο σκευάσματος που έχει λήξει η πατέντα του (π.χ. Atrost, Pantium, Plavogrel, Dialosa, Avalsan, Zakodian κ.α.)

Παράθεση
•   Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013, ήταν 17%, ενώ πέρσι αυξήθηκε στο 20%.
•   Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε σημαντική υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.

Η κατανάλωση σε τι υπολογίζεται;
Σε δαπάνη; Γιατί συνήθως τα πρωτότυπα είναι ακριβά οπότε είναι λογικό να έχουν μεγάλο μερίδιο στη συνολική δαπάνη. Ας μη δίνουν ψηλές τιμές στα πρωτότυπα να μένουμε με τα παλιά φθηνά! Πόσα Sintrom σε ένα Pradaxa κλπ και πόσα Pradaxa κλπ δίνονται σε τεκμηριωμένη δυσκολία ρύθμισης με Sintrom;
Σε συσκευασίες; Τότε δε μπορώ να πιστέψω αυτά τα νούμερα!

59% τα πρωτότυπα;
20 + 59 = 79 Δηλαδή μένει μόνο ένα 21% για τα off patent;;
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Οκτωβρίου 2015, 20:57:10 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

31 Οκτωβρίου 2015, 08:09:35
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
•   Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013, ήταν 17%, ενώ πέρσι αυξήθηκε στο 20%.
•   Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε σημαντική υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.
Η κατανάλωση σε τι υπολογίζεται;
Σε δαπάνη; Γιατί συνήθως τα πρωτότυπα είναι ακριβά οπότε είναι λογικό να έχουν μεγάλο μερίδιο στη συνολική δαπάνη. Ας μη δίνουν ψηλές τιμές στα πρωτότυπα να μένουμε με τα παλιά φθηνά! Πόσα Sintrom σε ένα Pradaxa κλπ και πόσα Pradaxa κλπ δίνονται σε τεκμηριωμένη δυσκολία ρύθμισης με Sintrom;
Σε συσκευασίες; Τότε δε μπορώ να πιστέψω αυτά τα νούμερα!
59% τα πρωτότυπα;
20 + 59 = 79 Δηλαδή μένει μόνο ένα 21% για τα off patent;;
Πάντως ,μάλλον το άρθρο του virus πρέπει να αντικατοπτρίζει, έστω και λίγο την πραγματικότητα, γιατί έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν αυθαίρετα τεθεί >:(

"Μαστίγιο" στους γιατρούς που δεν γράφουν γενόσημα.

Αυστηρούς στόχους συνταγογράφησης στους γιατρούς με σκοπό να αυξηθεί μέχρι το Δεκέμβριο στο 40% σε όγκο η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων θέτει απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ανά ειδικότητα ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο, για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

31 Οκτωβρίου 2015, 08:53:35
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ανά ειδικότητα ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο, για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Τα όρια είχαν καθοριστεί με παλαιότερο ΦΕΚ και μάλιστα είχαν τεθεί όρια γενοσήμων σε κατηγορίες που δεν είχαν γενόσημα! Μακάρι να τροποποιηθούν προς το λογικότερο!
"Κατά όγκο"; Δηλαδή όταν γράφω 9 Salospir και 1 Plavogrel θα είμαι στο 10% της κατηγορίας κατά όγκο ενώ το Plavogrel θα καλύπτει το 90% της δαπάνης! Μοιάζει λογικό;

Χτες πέρασε από το ιατρείο η αντιπρόσωπος του Seebri. Στα εισπνεόμενα αντιχολινεργικά έχει τεθεί στόχος γενόσημου. Οι μοναδικές συσκευές που κυκλοφορούν είναι Atrovent, Spiriva, Seebri.
Απ΄ό,τι μου είπε σε ενημέρωση που είχαν από την ΗΔΙΚΑ, για το στόχο στο γενόσημο έχει ληφθεί υπ' όψιν το μοναδικό που κυκλοφορεί (Zyrolen) και είναι αμπούλες για συσκευές νεφελοποίησης! Πόσο λογικό μοιάζει κι αυτό; Να μοιράσουμε σε όλους συσκευές νεφελοποίησης για να πιάσουμε το στόχο;
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Οκτωβρίου 2015, 09:05:16 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

31 Οκτωβρίου 2015, 10:06:57
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[.....Μοιάζει λογικό;
.....! Πόσο λογικό μοιάζει κι αυτό; Να μοιράσουμε σε όλους συσκευές νεφελοποίησης για να πιάσουμε το στόχο;
    Τι δεν καταλαβαίνεις; Πρέπει να πετύχουμε το στόχο γενοσήμων. Τελείωσε, τι δεν καταλαβαίνεις;
   Χε,χε, στρατό δεν πήγες Αδαμάντιιε. Ρωτούσες ποτέ το διοικητή για λογική;
   Φυσικά κάνω πλάκα και έχεις απόλυτο δίκιο. Ο ΠΙΣ τι κάνει επί του θέματος; (αυτό αφορά όλους τους γιατρούς, πρέπει να τον απασχολήσει κάποτε - το ΦΕΚ του Βορίδη με τα ποσοστά χρόνισε+). Να δώσει στη δημοσιότητα σαφείς προτάσεις με ποσοστά και με προβλήματα, όχι να κάνει μια ηλίθια ανακοίνωση: "τα είπαμε στον υπουργό" (ποια; τί είπατε; τι προτείνατε; ). Περισσότερο έχουν συζητηθεί στον παρόν ιστολόγιο τα προβλήματα στην κατηγοροποίηση και στους στόχους γενοσήμων και σε άλλες ίσως συζητήσεις στο διαδύκτιο. Αν βαριέται να κάνει ο "ίδιος" δουλειά, ας μας "διαβάσει".

31 Οκτωβρίου 2015, 10:25:29
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ακόμη και αν όλοι οι γιατροί συστήνουν γενόσημα και αυτό αποτυπώνεται πάνω στη συνταγή ("Ο ιατρός έχει υποδείξει γενόσημο φάρμακο"), η υποχρεωτική ποσόστωση δεν πρόκειται να προωθήσει τα γενόσημα, τουλάχιστον με τον τρόπο που γίνεται. Δηλαδή να μπορεί ο ασθενής να πάρει και το πρωτότυπο και τη διαφορά να την επιδοτεί το κράτος. Μία είναι η λύση: Αποζημίωση που θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα με βάση το φθηνότερο γενόσημο και ανάλυση του τι πληρώνει ο κάθε ασθενής και γιατί στην απόδειξη του φαρμακείου. Έτσι θα έχει απόλυτη συναίσθηση της επιλογής του και θα πράξει ανάλογα, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα.
Όμως εδώ δε θέλουμε ξεκάθαρα πράγματα, είναι ηλίου φαεινότερο. Θέλουμε θολούρα, γκρίζες ζώνες και αμφιβολία, έτσι για να είναι ικανοποιημένοι όλοι. Και οι μεγάλες, πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, και οι εγχώριες, και οι ασθενείς, και οι γιατροί, και τα φαρμακεία, και τα ταμεία. Όταν όμως κρατάς δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, κάποιο θα πέσει - πολλώ δε μάλλον αν κρατάς περισσότερα, ακόμη και στη χώρα που εφευρέθηκε η εξυπνάδα.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Οκτωβρίου 2015, 10:30:32 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

31 Οκτωβρίου 2015, 12:02:21
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αν δεν δοθούν κίνητρα σε Φαρμακοποιούς και Ιατρούς η διείσδυση των γενοσήμων δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Για την ώρα πάντως μόνο αντικίνητρα υπάρχουν...Το κράτος π.χ. επιτρέπει στους Φαρμακοποιούς να καρπώνονται την διάφορα μεταξύ της τιμής του πρωτότυπου και του γενόσημου. Από κει πέρα τι να περιμένει κανείς;
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Οκτωβρίου 2015, 12:14:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Οκτωβρίου 2015, 18:49:50
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

md


Εχει ερθει σε κανεναν προειδοποιηση για υπερβαση των στοχων τους? Ή θα ερθουν τα ραβασακια αναδρομικα?

28 Νοεμβρίου 2015, 00:10:34
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Annals of Internal Medicine.
Published online 24 November 2015


Improving Adherence to Therapy and Clinical Outcomes While Containing Costs: Opportunities From the Greater Use of Generic Medications: Best Practice Advice From the Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians.

..........................
..................................
Best Practice Advice: Clinicians should prescribe generic medications, if possible, rather than more expensive brand-name medications.
...........................................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2015, 08:34:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
64921 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουλίου 2009, 00:11:44
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
9826 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2009, 12:08:25
από Πατρωνάκης Μάνος
1 Απαντήσεις
4484 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Σεπτεμβρίου 2015, 09:20:27
από GirousisN
4 Απαντήσεις
16031 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Οκτωβρίου 2018, 21:39:32
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
39847 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαρτίου 2022, 06:37:24
από Argirios Argiriou