Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
9 Ιανουαρίου 2025, 06:16:32

Αποστολέας Θέμα: Έλληνες Ιατροί Ζωγράφοι  (Αναγνώστηκε 4015 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Σεπτεμβρίου 2011, 22:58:02
Αναγνώστηκε 4015 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Γιάννης Μενεσίδης

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Σπούδασε ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στην πνευμονολογία - φυματιολογία. Διετέλεσε διευθυντής του Πνευμονολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης μέχρι το 2011. Μαθήτευσε κοντά στον Ν.Γ. Πεντζίκη. Συνεργάστηκε με τη μικρή πινακοθήκη "Διαγώνιος" (1975-1995). Εκθέτει από το 1975 ομαδικά και από το 1981 ατομικά. Πραγματοποίησε 10 ατομικές εκθέσεις (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη και Δράμα). Πέντε εκδόσεις τέχνης κυκλοφόρησαν για το έργο του. Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. και της Ε.Ε.Ι.Κ. (Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών). Έργα του υπάρχουν στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, στη Μ.Κ.Ε. "Τέχνη", στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Ξάνθη) και σε ιδιωτικές συλλογές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Σεπτεμβρίου 2011, 21:51:18
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Χρυσόστομος Τζημάκας

Σπούδασε ιατρική στο ΑΠΘ και στη συνέχεια υπηρέτησε επί διετία στο στράτευμα ως έφεδρος ανθυπίατρος και επί τριετία ως αγροτικός ιατρός. Το 1968-9 εντάχθηκε στην τότε Φυματιολογική Κλινική του ΑΠΘ, που μόλις  2 χρόνια είχε ιδρυθεί. Εκεί εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση και συγκρότησή της σε συνεργασία με τον αείμνηστο Καθηγητή Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας και Ομότιμο Καθηγητή κ. Χρήστο Βάμβαλη. Στη Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ, όπως μετονομάσθηκε αργότερα η Φυματιολογική κλινική, πήρε τον τίτλο του ειδικού Πνευμονολόγου και αναδείχθηκε Διδάκτορας, Υφηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής.  Υπήρξε ιδρυτής της ενιαίας Μονάδος Βρογχοσκοπήσεων Βορείου Ελλάδος στο Γεν. Νοσ. "Γ. Παπανικολάου" και επιστημονικός σύμβουλος διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Επί 32 έτη δίδαξε το μάθημα της Πνευμονολογίας στους φοιτητές της Ιατρικής. Δίδαξε επίσης στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Κρατική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων, στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στο "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο" του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετείχε ενεργώς στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ειδικών Πνευμονολόγων, ως εκλεγμένος υπεύθυνος σπουδών του Γεν. Νοσ. "Γ. Παπανικολάου" και έδωσε πολλές διαλέξεις επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου, σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Αποχώρησε της ενεργού υπηρεσίας 5 έτη πριν την ολοκλήρωση της κανονικής επιστημονικής σταδιοδρομίας του και ενώ του είχε γίνει πρόταση για την ανέλιξη στην πρώτη βαθμίδα. Πέθανε το 2009.

Συνέγραψε περισσότερες από 150 επιστημονικές εργασίες, που παρουσίασε σε 70 και πλέον ιατρικά συνέδρια, συμπόσια και στρογγυλές τράπεζες. Συνέγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή, το σχεδιασμό και την επιμέλεια έκδοσης 20 επιστημονικών διδακτικών συγγραμμάτων, διδακτορικών διατριβών ή υφηγήσεων και συνέβαλε στην οργάνωση 7 ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Δημιούργησε πλήθος διδακτικών αρχείων και οπτικοακουστικών μέσων διδασκαλίας, καθώς επίσης 11 επιστημονικές ταινίες 16mm με διεθνείς διακρίσεις: Δύο από τις ταινίες του επιλέχθηκαν για το Αρχείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μια για τη Διεθνή Ταινιοθήκη Επιστημονικών Ταινιών.

Δημοσίευσε πολλά λογοτεχνικά άρθρα και δοκίμια με λαογραφικό, ιστορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική μακέτα, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Μέχρι σήμερα παρουσίασε τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής  και συμμετείχε σε 12 ομαδικές στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την επαρχία. Στην Πρώτη Διεθνή Έκθεση Ιατρών Καλλιτεχνών, που έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2004, πήρε το πρώτο βραβείο για την "υψηλή γνώση των κανόνων της ζωγραφικής". Πίνακες και μακέτες του βρίσκονται στο Δημαρχείο Καστοριάς και Ίωνος Δραγούμη, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και αλλού.

Σχετικός σύνδεσμος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Σεπτεμβρίου 2011, 09:18:25 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: ζωγραφική 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
32 Απαντήσεις
183857 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουνίου 2024, 00:46:40
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
11334 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2009, 19:24:16
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
10847 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2010, 09:50:18
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2694 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2011, 19:03:02
από Denominator
15 Απαντήσεις
17647 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιανουαρίου 2025, 15:54:30
από Argirios Argiriou