Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 04:57:19

Αποστολέας Θέμα: Νέο σύστημα: Αλλάζουν όλα στις ειδικότητες των γιατρών  (Αναγνώστηκε 40844 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 09:16:55
Αναγνώστηκε 40844 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Καθιερώνονται πανελλαδικές εξετάσεις για την ένταξη των αποφοίτων της ιατρικής
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Σεπτεμβρίου 2011, 09:33:56
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


...η επιλογή θα γίνεται με τον γνωστό, ελληνικό τρόπο ώστε να βολεύονται "τα δικά μας παιδιά" στο Νοσοκομείο και στην ειδικότητα που επιθυμούν. Το πολιτικό-πελατειακό σύστημα, αναπαράγει την τροφή του, ακόμη και σε καιρούς βαθιάς κρίσης.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2011, 09:53:25 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 10:24:13
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητες προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να καταθέσει -τον ερχόμενο μήνα- νομοσχέδιο, με το οποίο θα εισάγεται ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων για ένταξη των αποφοίτων της Ιατρικής σε εκπαιδευτική μονάδα. Ο διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας.

Η επετηρίδα προοδευτικά καταργείται, ενώ εισάγονται και κριτήρια για «παραγωγή» γιατρών με βάση τις εθνικές ανάγκες. Προτεραιότητα δίνεται στις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Ιατροδικαστικής, Ιατρικής Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής, Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Παθολογίας - Ογκολογίας και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η απονομή ειδικότητας κατά τη φοίτηση και ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σχετική γνωμοδότηση. Ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ, υπό τον αντιπρόεδρό του κ. Γιάννη Δατσέρη, του έχει ήδη παραδώσει πρόταση για τις ιατρικές ειδικότητες.

Στοιχεία της πρότασης αναμένεται να συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, αλλά οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί την παρέμβαση επιβεβλημένη, αλλά θέλει να τη συζητήσει διεξοδικά με τους εκπροσώπους των ιατρικών σχολών και των φοιτητών.

Το θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, καθώς το σύστημα της επετηρίδας έχει «μπλοκάρει». Στη λίστα αναμονής βρίσκονται σήμερα 11.700 απόφοιτοι της Ιατρικής. Ο μέσος χρόνος αναμονής για ένταξη αγγίζει τα πέντε χρόνια και κυμαίνεται από τρία χρόνια για ειδικότητες με μικρή ζήτηση έως και 11 χρόνια για ειδικότητες όπως η Ενδοκρινολογία, η Αγγειοχειρουργική και η Νευροχειρουργική.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 10:51:20
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Aλλάζουν όλα στις ειδικότητες των γιατρών

Με πανελλαδικές εξετάσεις η κατάταξη των αποφοίτων της Ιατρικής. Καταργείται προοδευτικά η επετηρίδα. "Κλειδί" για την κατανομή των γιατρών οι ανάγκες του ΕΣΥ


Σε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητες προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να καταθέσει -τον ερχόμενο μήνα- νομοσχέδιο, με το οποίο θα εισάγεται ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων για ένταξη των αποφοίτων της Ιατρικής σε εκπαιδευτική μονάδα. Ο διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας.

Η επετηρίδα προοδευτικά καταργείται, ενώ εισάγονται και κριτήρια για "παραγωγή" γιατρών με βάση τις εθνικές ανάγκες. Προτεραιότητα δίνεται στις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Ιατροδικαστικής, Ιατρικής Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής, Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Παθολογίας - Ογκολογίας και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η απονομή ειδικότητας κατά τη φοίτηση και ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σχετική γνωμοδότηση. Ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ, υπό τον αντιπρόεδρό του κ. Γιάννη Δατσέρη, του έχει ήδη παραδώσει πρόταση για τις ιατρικές ειδικότητες.

Στοιχεία της πρότασης αναμένεται να συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, αλλά οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί την παρέμβαση επιβεβλημένη, αλλά θέλει να τη συζητήσει διεξοδικά με τους εκπροσώπους των ιατρικών σχολών και των φοιτητών.

Το θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, καθώς το σύστημα της επετηρίδας έχει "μπλοκάρει". Στη λίστα αναμονής βρίσκονται σήμερα 11.700 απόφοιτοι της Ιατρικής. Ο μέσος χρόνος αναμονής για ένταξη αγγίζει τα πέντε χρόνια και κυμαίνεται από τρία χρόνια για ειδικότητες με μικρή ζήτηση έως και 11 χρόνια για ειδικότητες όπως η Ενδοκρινολογία, η Αγγειοχειρουργική και η Νευροχειρουργική.

Αναλογία
Το σύστημα που εξετάζεται είναι αρχικά μεικτό. Σε πρώτη φάση το 50% των εισακτέων στα εκπαιδευτικά κέντρα θα προέρχονται από την επετηρίδα και το 50% από πανελλαδικές εξετάσεις. Η αναλογία θα μετατρέπεται σταθερά υπέρ των εξετάσεων, οι οποίες θα επικρατήσουν πλήρως.

Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής του ΚΕΣΥ, η αναλογία θα διαμορφωθεί ως εξής: Η πρώτη διαθέσιμη θέση θα καλυφθεί από την επετηρίδα και η δεύτερη με εξετάσεις.

Η τρίτη από την επετηρίδα και δύο επόμενες με εξετάσεις. Η έκτη από την επετηρίδα και οι τρεις επόμενες με εξετάσεις. Η δέκατη από τη λίστα και οι τέσσερις επόμενες με εξετάσεις.

Από τη 16η θέση και μετά θα ακολουθείται η ίδια αναλογία τεσσάρων θέσεων με εξετάσεις και μία από την επετηρίδα, ενώ σε κάθε εκπαιδευτικό κέντρο το σύστημα της λίστας παύει, με την πρώτη συμπλήρωση όλων των θέσεών του. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι γραπτές και θα διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο (κάθε Απρίλιο και Νοέμβριο).

Μελέτη πανεπιστημιακών νοσοκομείων
Τα κριτήρια της επιλογής


Καθοριστικός για την επιλογή ειδικότητας από τους γιατρούς είναι ο χρόνος αναμονής. Εως και το 40% των γιατρών επιλέγουν την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν με βάση το πόσο θα χρειαστεί να περιμένουν. Αποτελεί, δε, το δεύτερο σε αξία κριτήριο επιλογής (έπειτα από το επιστημονικό ενδιαφέρον), ξεπερνώντας ακόμη και τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, ένταξης στην αγορά εργασίας και των αποδοχών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη για τη διερεύνηση των κριτηρίων που επηρεάζουν την επιλογή της ιατρικής ειδικότητας, που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από πέντε νοσοκομεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα (Α. Πεχλιβανίδου, Κ. Σουλιώτης, Μ. Καλαφάτη, Θ. Μπελλάλη, Ι. Τσαμαδιάς, Φ. Γιαννακά και Γ. Τούντας).

Στη μελέτη συμμετείχαν γιατροί από τέσσερις τομείς ειδικοτήτων (παθολογικός, χειρουργικός, εργαστηριακός και ψυχιατρικός). Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι τα κριτήρια επιλογής ειδικότητας - ανά τομέα - είναι τα εξής:

Το επιστημονικό ενδιαφέρον αξιολογήθηκε ως καθοριστικό κριτήριο για το 59,2% των γιατρών του παθολογικού τομέα, το 46,9% του χειρουργικού, το 38,2% του εργαστηριακού και το 68,2% του ψυχιατρικού.

Τη δεύτερη θέση κατέχει ο χρόνος αναμονής για την εύρεση θέσης έναρξης ειδικότητας, ο οποίος θεωρείται καθοριστικό κριτήριο για το 18,4% των παθολόγων, το 21,8% των χειρουργών, το 40% των εργαστηριακών και το 4,5% των ψυχιάτρων. Το πρότυπο του πανεπιστημιακού δασκάλου αξιολογήθηκε ως καθοριστικό κριτήριο για επιλογή ειδικότητας από το μόλις 9,2% των γιατρών του παθολογικού τομέα, το 7,5% του χειρουργικού, το 9,1% του εργαστηριακού και το 1,2% του ψυχιατρικού.

Προτιμήσεις

Παλαιότερη μελέτη (Ν. Φακιολάς), η οποία είχε πραγματοποιηθεί σε 60 νοσοκομεία της χώρας και 561 ειδικευόμενους γιατρούς, είχε δείξει ότι το 40% των γιατρών επέλεξαν ειδικότητες του παθολογικού τομέα, το 36,2% του χειρουργικού, το 19,8% του εργαστηριακού και μόλις το 4,5% του ψυχιατρικού.

Στην πλειονότητά τους οι γιατροί απάντησαν ότι αποφάσισαν χωρίς εξωτερικές πιέσεις. Τα αίτια που οδήγησαν αυθόρμητη επιλογή ήταν τυχαία ή για προσωπικούς λόγους στους παθολόγους και τους εργαστηριακούς, για τους χειρουργούς οικονομικά και ο χρόνος αναμονής, ενώ οι ψυχίατροι δέχτηκαν επιρροή από τρίτους ή επέλεξαν την ειδικότητας λόγω επιστημονικού ενδιαφέροντος.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Για 34.000 νοσοκομειακές κλίνες, απασχολούνται 25.965 γιατροί. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, οι γιατροί περισσεύουν και σε άλλες υπάρχουν δραματικές ελλείψεις.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν μόλις 38.814 νοσηλευτές, με μία νοσοκόμα να καλύπτει ολόκληρο τμήμα στην εφημερία. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε νοσηλευτικό προσωπικό.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Ο μέσος χρόνος αναμονής για έναρξη ιατρικής ειδικότητας είναι 4,9 μήνες και κυμαίνεται από 3 έως 11 χρόνια, ανάλογα με τη ζήτηση. Τουλάχιστον 11.700 απόφοιτοι της Ιατρικής περιλαμβάνονται στις λίστες αναμονής.

Ιατρικό δυναμικό
Πολυπληθές προσωπικό με άνιση κατανομή


Το ιατρικό δυναμικό αποτελεί τη σημαντικότερη και τη μεγαλύτερη εκροή του συστήματος Υγείας, που απορροφά μεγάλο μέρος των οικονομικών πόρων. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα λειτουργίας του.

Ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη του ιατρικού δυναμικού σε σχέση με τον αριθμό του, αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία, που πρέπει να ενσωματώνει τις μελλοντικές ανάγκες Υγείας, τις ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και την τεχνολογία, τους στόχους και τις ανάγκες του υγειονομικού συστήματος της χώρας.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των γιατρών θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος και, σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή στις ειδικότητες, έχει "ενοχοποιηθεί" για την αύξηση των δαπανών Υγείας μέσω της προκλητής ζήτησης για υπηρεσίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού μιας χώρας, απαιτείται υγειονομικό δυναμικό με πλήρη κατάρτιση, ορθολογική κατανομή και αριθμητική επάρκεια κατά κλάδο και περιοχή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γιάννης Δατσέρης

Ανάγκη για τομές

Το θέμα των αλλαγών στις ιατρικές ειδικότητες είναι ώριμο. Το θέλουν η επιστημονική κοινότητα και οι φοιτητές, ενώ τα όποια ζητήματα προκύψουν, μπορούν να επιλυθούν με διάλογο.

Οι βασικές τομές που γίνονται με την πρότασή μας είναι οι εξής:

Η ιατρική εκπαίδευση μεταβιβάζεται από το κράτος στην επιστημονική κοινότητα. Οι ειδικότητες δεν θα παρέχονται από μονήρεις επιστημονικές μονάδες, αλλά από κέντρα που διαθέτουν πολλές κλινικές και τμήματα. Από τη σημερινή λίστα αναμονής περνάμε σε πέντε διαφορετικές ειδικότητες σε όλες τις διαθέσιμες θέσεις.

* Ο Γιάννης Δατσέρης, είναι αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Σεπτεμβρίου 2011, 11:07:14
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Επιτέλους δικαιώνεται και η συνθήκη να μην εξετάζονται στα μαθηματικά οι υποψήφιοι για τις ιατρικές σχολές (τουλάχιστον με το σύστημα των δεσμών - τώρα έχει αλλάξει;).

Λοιπόν έχουμε πχ 1000 γιατρούς σε αναμονή για 500 θέσεις. Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε τη σειρά με την οποία θα μπουν ο μέσος όρος αναμονής παραμένει ίδιος.

Δηλαδή όχι και τόσο ίδιος γιατί πρέπει να προσθέσουμε τον χρόνο προετοιμασίας για τις εξετάσεις, οι οποίες βέβαια δεν θα είναι παραπάνω από 1 με 2 φορές το χρόνο. (με άλλα λόγια στον μέσο όρο πρέπει να προσθέσουμε 6 μήνες με ένα χρόνο).

Μα οι καλύτεροι θα μπουν νωρίτερα, θα διερωτηθεί κάποιος αφελής Ας υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με το σχετικά αδιάβλητο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων(σχετικά αδιαβλητο όσον αφορά στις εισαγωγικές εξετάσεις 100.000 περίπου υποψηφίων, πολλώ μάλλον για ένα μικρό αριθμό εξεταστών και εξεταζομένων). Επιβραβεύονται οι καλύτεροι τι; Γιατροί ή αποστηθιστές; Όσοι έχουν φοιτήσει στα ελληνικά πανεπιστήμια (για την Αθήνα παίρνω όρκο) καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Ταυτόχρονα πόσο πιθανό είναι άραγε το σενάριο δημιουργίας φροντιστηρίων που εξασφαλίζουν (συχνά με διαβλητούς τρόπους) καλύτερες πιθανότητες εισαγωγής με ιδιαίτερα παχυλή αμοιβή; Τα παραδείγματα εξετάσεων για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δικαστικό σώμα κλπ υπάρχουν δίπλα μας. Όσοι δε είχαν την τύχη να δώσουν εξετάσεις στην Καλών Τεχνών ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο η εγγραφή σε συγκεκριμένα φροντιστήρια σου εξεσφαλίζει πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας στη σχολή της Αθήνας

Και επανερχόμαστε στην πρώτη διαπίστωση. Από τη στιγμή που παραμένουν χωρίς μεταβολή, τόσο ο αριθμός των αποφοίτων Ιατρικής, όσο και ο αριθμός θέσεων ειδικότητας, πώς περιμένει άραγε το υπουργείο να λυθεί το πρόβλημα της αναμονής; Μα όπως λύθηκε το αντίστοιχο πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς. Ενας αριθμός "κακών" αποφοίτων (μικρός ή μεγάλος) θα απασχοληθούν σε άλλο εργασιακό χώρο ή θα αποτελέσουν μια φτηνή ανειδίκευτη εργασιακή μάζα.

Ας το σκεφτούν καλά κυρίως αυτοί που τους αφορά περισσότερο: Οι φοιτητές Ιατρικής δηλαδή.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2011, 11:46:09 από Απόστολος Βασιλείου »

28 Σεπτεμβρίου 2011, 12:01:29
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Σε τί ακριβώς θα εξετάζονται οι νέοι ιατροί ; Κάπως παράλογο μου φαίνεται αυτό με την έννοια ότι αυτά τα παιδιά μόλις έχουν ολοκληρώσει της βασικές
ιατρικές τους σπουδές και προφανώς εξετάστηκαν στα πτυχιακά μαθήματα με επιτυχία.
Μήπως θα εξεταστούν σε ύλη που σχετίζεται με την ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν;Δηλ θα είναι άλλες οι
ερωτήσεις στον υποψήφιο για έναρξη ειδικότητας Παθολόγίας και άλλες π.χ σε αυτόν που ζητάει χειρουργική ειδικότητα;;
'Αν τα θέματα θα είναι κοινά για όλους ,σε τί θα εξετάζονται που θα είναι διαφορετικό απο αυτό που ήδη έκαναν ;
Χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα της αναμονής για ειδικότητα είναι μεγάλο.
Έχω την αίσθηση όμως ότι η εισαγωγή εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας κατα κάποιο τρόπο "ακυρώνει" το πτυχίο της Ιατρικής σχολής.
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 12:12:17
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχω την αίσθηση όμως ότι η εισαγωγή εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας κατα κάποιο τρόπο "ακυρώνει" το πτυχίο της Ιατρικής σχολής.

Η΄ προετοιμάζει τον δρόμο των πιστωτικών μονάδων στα επιμέρους μαθήματα, ανάλογα την ειδικότητα που θέλει ο υποψήφιος (το είχαν προτείνει παλιότερα και δεν πέρασε) και την επιλογή ειδικότητας κατά την προπτυχιακή εκπαίδευση.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 12:31:09
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

ioka


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε τί ακριβώς θα εξετάζονται οι νέοι ιατροί ; Κάπως παράλογο μου φαίνεται αυτό με την έννοια ότι αυτά τα παιδιά μόλις έχουν ολοκληρώσει της βασικές ιατρικές τους σπουδές και προφανώς εξετάστηκαν στα πτυχιακά μαθήματα με επιτυχία.
Μήπως θα εξεταστούν σε ύλη που σχετίζεται με την ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν;

Μήπως δεν είναι παράλογο όταν έναν νεοειδικευόμενο πχ στην παθολογία τον βάζουν να εφημερεύει στα ΤΕΠ ή να εξετάζει στα εξωτερικά ιατρεία και χωρίς την επίβλεψη κανενός; Και μη μου πείτε ότι δεν γίνεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε επαρχιακά νοσοκομεία και κλινικές είναι ο κανόνας. Εκτός αν όσοι γνωρίζω είναι διάνοιες και τους το επιτρέπουν. Πολλά πρέπει να αλλάξουν σ' αυτή τη χώρα είμαστε ένα γενικό μπάχαλο  :'(

28 Σεπτεμβρίου 2011, 13:06:44
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Δηλαδή, αν ξέρουν απέξω τα εκατοντάδες σύνδρομα, θα μπορούν να εφημερεύουν μόνοι τους, ή θα μάθουν ως δια μαγείας να εξετάζουν...

28 Σεπτεμβρίου 2011, 13:17:48
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Μήπως δεν είναι παράλογο όταν έναν νεοειδικευόμενο πχ στην παθολογία τον βάζουν να εφημερεύει στα ΤΕΠ ή να εξετάζει στα εξωτερικά ιατρεία και χωρίς την επίβλεψη κανενός; Και μη μου πείτε ότι δεν γίνεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε επαρχιακά νοσοκομεία και κλινικές είναι ο κανόνας. Εκτός αν όσοι γνωρίζω είναι διάνοιες και τους το επιτρέπουν. Πολλά πρέπει να αλλάξουν σ' αυτή τη χώρα είμαστε ένα γενικό μπάχαλο  :'(

 :D Εδώ επιτρέπουν στον αγροτικό ιατρό -ιατρό χωρίς ειδικότητα- να ανοίξει και να λειτουργήσει το δικό του ιατρείο...
Υποτίθεται ότι έχεις πάρει την βασική ιατρική  εκπαίδευση στην οποία περιλαμβάνεται και η ολοκληρωμένη εξέταση του ασθενή.
Άλλο να "υποδέχεσαι" τον ασθενή στα ΤΕΠ /ΕΙ και να κάνεις τον αρχικό έλεγχο και άλλο να τον "διώξεις"μόνος σου ως νέος ειδικευόμενος.
Φαντάζομαι ότι συνήθως την τελική απόφαση για τον ασθενή θα την έχει κάποιος επιμελητής.
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:24:50
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φαντάζομαι ότι συνήθως την τελική απόφαση για τον ασθενή θα την έχει κάποιος επιμελητής.

Ο κανόνας στα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία είναι να διαχειρίζεται ο ειδικευόμενος/αγροτικός το περιστατικό στο ΤΕΠ. Αν χρειαστεί τον ειδικό και τον ενοχλήσει στο τηλέφωνο, η απάντηση είναι "κάνε εισαγωγή και θα τον δω στην απογευματινή επίσκεψη/αύριο" Οπότε κάνει εισαγωγή σχεδόν σε όλα -γιατί να πάρει την ευθύνη;- παραγγέλνει ένα κιλό εξετάσεις και βάζει ό,τι αγωγή έβαζε ο ειδικευόμενος που του έδειχνε τα κόλπα στις πρώτες εφημερίες.
(Αλλά νομίζω ξεφύγαμε από το θέμα)
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:58:22
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

ioka


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
:D Εδώ επιτρέπουν στον αγροτικό ιατρό -ιατρό χωρίς ειδικότητα- να ανοίξει και να λειτουργήσει το δικό του ιατρείο...

Εγώ πάντως δεν κάθομαι να περιμένω, γιατί η τσέπη μου είναι άδεια. Θα ανοίξω το ιατρείο μέσα στον επόμενο μήνα. Έχω αποφασίσει το μέρος και τρέχω για τα διαδικαστικά. Μίλησα πριν δυο μέρες και με έναν γνωστό μας γιατρό, οικογενειακό φίλο, που έχει και αυτός ιατρείο χωρίς ειδικότητα. Είναι 57 ετών και μου έδωσε και κάποια δικά του στοιχεία από το ιατρείο του. Η πλειοψηφία των περιστατικών στο ιατρείο του είναι λοιμώξεις αναπνευστικού, ήπια-μέτρια υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, ουρολοιμώξεις, ΝΦΔ, γαστροπάθεια, σιδηροπενία, γαστρεντερίτιδα, υπερλιπιδαιμία, ουρική αρθρίτιδα, κολικός νεφρού, κολίτιδα, βρογχίτιδα. Αυτά τα παραπάνω, από ότι μου είπε, αποτελούν το 80% των περιστατικών. Όλα τα υπόλοιπα τα παραπέμπει σε ειδικούς ή στο νοσοκομείο. Κρατώντας όμως αυτό το 80% έχει βγάλει ένα πολύ πολύ καλό μεροκάματο. Τον ρώτησα αν με συμφέρει οικονομικά και μου είπε ότι όσα βγάζουν οι συμφοιτητές του(που δουλεύουν σε νοσοκομεία) με χίλια βάσανα και εφημερίες και ξενύχτια αυτός τα βγάζει πολλαπλάσια και χωρίς κόπο. Δεν υποτιμάει τη δουλειά των νοσοκομειακών γιατρών, ίσα-ίσα τους θεωρεί ήρωες, αλλά αυτός προτιμάει το ιδιωτικό ιατρείο. Με συμβούλεψε να κάνω την ειδικότητα, όταν έρθει η σειρά μου να διοριστώ και να μην τα εγκαταλείψω, γιατί μετά σας ειδικός στο ιδιωτικό ιατρείο θα έχω πιο μεγάλη πελατεία. Αν αυτός χωρίς ειδικότητα έχει πλουτίσει φαντάσου να είχε και ειδικότητα. Κατηγορείστε με αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ούτε μπορώ να περιμένω μερικά χρόνια για να μπω στην ειδικότητα γιατί δεν έχω κανέναν να με ταΐζει μέχρι τότε. Θέλω να ζήσω ανεξάρτητος και να κάνω και οικογένεια, όχι όταν γεράσω. Πιστεύω ότι με το ιατρείο θα βγάζω περισσότερα από τα 1000 του εοπυ ή από το ταμείο ανεργίας. Ότι βγάλω παραπάνω καλοδεχούμενο θα είναι.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 18:59:13
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ο συνάδελφος-οικογενειακός φίλος σας, πρέπει να λειτουργεί το ιατρείο του από την εποχή του πλειστοκαίνου (εδώ και 30 χρόνια, αν ξεκίνησε στα 27 του), δηλαδή από την εποχή ακόμη που ο ανταγωνισμός ήταν ανύπαρκτος και ο ιατρός δυσεύρετος.

Αλήθεια, έχει δυνατότητα συνταγογράφησης για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων; Δηλώνει το εισόδημά του στην Εφορία; Αν ναι, εξακολουθεί να είναι ευχαριστημένος, τη στιγμή που υπόκειται σε 40% φορολόγηση;  
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2011, 19:42:37 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Σεπτεμβρίου 2011, 23:59:00
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
έχει και αυτός ιατρείο χωρίς ειδικότητα. Είναι 57 ετών
Απορία: Γιατί δεν έχει κάνει ειδικότητα, δεν άνοιξε ακόμα η θέση του για ειδίκευση σε νοσηλευτικό ίδρυμα; ???
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

29 Σεπτεμβρίου 2011, 09:32:23
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

timex


Γιατί να κάνει ειδικότητα και να φάει όλη τη λάντζα στη μάπα τη στιγμή που είχε στρώσει το ιατρείο του;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
18 Απαντήσεις
22763 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2011, 00:49:20
από Harper
6 Απαντήσεις
12947 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2009, 00:24:49
από anastasios theodoridis
8 Απαντήσεις
17392 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιουλίου 2013, 16:48:15
από Ν.ΔΗΜΟΥ
0 Απαντήσεις
4207 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2020, 20:10:20
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8911 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2022, 00:09:12
από Argirios Argiriou