ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων
Νέο σύστημα: Αλλάζουν όλα στις ειδικότητες των γιατρών
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η Επιτροπή Σοφών δεν περιλαμβάνει στο πόρισμά της «σκληρές» προτάσεις, όπως κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις προσωπικού κ.ά.
Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας καθώς στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνουν δαπάνες και χρηματοδότηση του ΕΣΥ αλλά και όλες οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί στο χώρο της Υγείας. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής Σοφών, ώστε να παραδοθεί μεθαύριο στην τρόικα το πόρισμα που είχε ζητήσει η ίδια πριν από περίπου ένα χρόνο. Θα ακολουθήσει -την Παρασκευή- σύσκεψη εργασίας, στην οποία θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.
Αξιοποίηση
Το πόρισμα εστιάζει στη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων και στη διάταξη των υπηρεσιών υγείας, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει παρεμβάσεις αποφασιστικού χαρακτήρα που θα αποτελέσουν «οδηγό» για την πολιτική υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι το τελικό, αφού όπως παραδέχτηκαν και οι «Σοφοί» απαιτείται... επικαιροποίησή του!
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θεωρητικό κείμενο 250 σελίδων, στο οποίο αποτυπώνονται αρκετές παρατηρήσεις και πολύ λιγότερες προτάσεις για τα μείζονα θέματα του χώρου της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο απαντά στα 11 θέματα που έχει θέσει η τρόικα στην ελληνική πλευρά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η διοίκηση και οργάνωση του συστήματος, το ανθρώπινο δυναμικό, η χρηματοδότηση, το φάρμακο, η Δημόσια Υγεία, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η τεχνολογία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Σοφών, υπό τον καθηγητή κ. Άρη Σισσούρα, δεν περιλαμβάνει στο πόρισμά της «σκληρές» προτάσεις, όπως κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις προσωπικού κ.ά. ενώ απουσιάζουν και προτάσεις για τις παρεμβάσεις που ήδη «τρέχει» το υπουργείο Υγείας. Για παράδειγμα, περιορίζεται να διατυπώσει θετική γνώμη για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αλλά δεν αναφέρει καν το θέμα του διαχωρισμού των κλάδων Υγείας των Ταμείων που μετέχουν στο νέο Οργανισμό. Αντίθετα, περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- πρόταση για έναρξη ιατρικής ειδικότητας, ύστερα από γραπτές εξετάσεις.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη από τη δουλειά της επιτροπής, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα θεωρητικό κείμενο που δεν προσφέρει «εργαλεία» για την εφαρμογή πολιτικής Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που είχε δώσει (τέλος Οκτωβρίου) η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να αναθεωρήσει το σύστημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων έχει εκπνεύσει με τα προβλήματα να παραμένουν. Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (κοστολογημένα πακέτα νοσηλείας), θεραπευτικών πρωτοκόλλων και άλλων ενεργειών του συστήματος τιμολόγησης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Ωστόσο, η τρόικα εστιάζει την κριτική της στις σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη νοσηλίων με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αδυνατούν στη συνέχεια να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Εισφορές
Αλλά και σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οι ελεγκτές έχουν ζητήσει αύξηση των εισφορών αλλά και μείωση του διοικητικού προσωπικού (κατά 50%) και των γιατρών (κατά 25%) που στελεχώνουν τον Οργανισμό.
Η αύξηση της χρήσης των αντιγράφων (γενόσημα) φαρμάκων, η επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η πλήρης αναδιάρθρωση (συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών) στο ΕΣΥ περιλαμβάνονται επίσης στα μέτρα που το υπουργείο Υγείας δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
anastasios theodoridis:
Και αξιολόγηση προσωπικού στο ΕΣΥ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ και εξετάσεις για εισαγωγή στην ιατρική ειδικότητα είναι οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται για το ΕΣΥ η ανεξάρτητη Επιτροπή Σοφών προς τον υπουργό Υγείας, στην εκπνοή της προθεσμίας για την παράδοσή του και εν αναμονή της έλευσης της τρόικας στην οδό Αριστοτέλους την ερχόμενη Πέμπτη.
Στις περίπου 250 σελίδες του πορίσματος της δεκαμελούς Επιτροπής Εμπειρογνομώνων, που είχε συσταθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο με επικεφαλής αρχικά τον κ. Ηλία Μόσιαλο και στη συνέχεια τον καθηγητή κ. Άρη Σισσούρα, περιλαμβάνονται ουσιαστικά οι «απαντήσεις» σε 11 σημεία – κλειδιά που είχε θέσει η τρόικα για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η διοίκηση και οργάνωση του ΕΣΥ, το ανθρώπινο δυναμικό, η χρηματοδότηση, το φάρμακο, η Δημόσια Υγεία, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η τεχνολογία.
Το κείμενο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να παραδοθεί την Πέμπτη στην τρόικα κατά την επίσημη επίσκεψη της στο υπουργείο Υγείας. Την Παρασκευή προγραμματίζεται σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, κατά την οποία θα συζητηθούν τα βασικά του σημεία.
Σύμφωνα με πηγές, πρόκειται πάντως περισσότερο για ένα θεωρητικό κείμενο με πολλές παρατηρήσεις και επισημάνσεις και λιγότερο για ένα τεχνοκρατικό κείμενο με σαφείς προτάσεις και αλλαγές για τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε κλείσιμο νοσοκομείων και κατάργηση μονάδων του ΕΣΥ.
carlita:
Χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις είναι πιθανό να προωθηθεί τελικώς το νομοσχέδιο που επρόκειτο να αλλάξει τον τρόπο λήψης ειδικότητας, καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται προβληματισμένος και εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το σημείο που προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις.
Ανατροπή στα όσα μέχρι σήμερα έχει δηλώσει φαίνεται ότι επιδιώκει να κάνει ο υπουργός Υγείας καθώς μετά τις έντονες αντιδράσεις ιατρικών συλλόγων αλλά και φοιτητών ιατρικής, φαίνεται πως είναι ένα βήμα πριν την ανάκληση της αρχικής του απόφασης.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος προτίθεται να προωθήσει το νομοσχέδιο χωρίς το σκέλος των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέο μέτωπο και με τους νέους απόφοιτους της ιατρικής.
Πάντως τίποτε δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή καθώς υπάρχουν πολλοί συνεργάτες του που τον πιέζουν να στείλει το νομοσχέδιο στη βουλή ως έχει, ώστε να μη φανεί ανακόλουθος.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον Φεβρουάριο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Είμαι στη "δυσάρεστη" θέση να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι το σχέδιο νόμου για τις εξετάσεις για έναρξη ειδικότητας δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Ο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ Loverman έκανε πίσω.
anastasios theodoridis:
Σχέδιο Νόμου
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση