Γενικά > Νομικά θέματα

Φάρμακα ανά ειδικότητα

<< < (2/2)

medicus:
Το θέμα όμως περιπλέκεται, από Νομικής άποψης. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής δεοντολογίας έχουμε:

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3418
Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
Άρθρο 1
1. Ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Άρθρο 3
1. Κάθε ιατρός απολαύει κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, επιστημονικής ελευθερίας και ελευθερίας της συνείδησής του, παρέχει δε τις ιατρικές του υπηρεσίες με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο ιατρός που διαθέτει Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος(είτε είναι ειδικός είτε όχι), νομικά πάντα μιλώντας, δεν απαγορεύεται να διαγνώσει, με οποιαδήποτε επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο, οποιαδήποτε νόσο και να δώσει την θεραπεία που απαιτείται. Για να μην παρεξηγηθώ, επαναλαμβάνω ποιος είναι ο Νόμος και όχι ποια η άποψή μου ή η γενικότερη αντίληψη. Άρα, νομικά, η διάγνωση π.χ. στεφανιαίας νόσου δεν είναι μία «καρδιολογική» αποκλειστικότητα αλλά «ανήκει» σε όλον τον ιατρικό κόσμο.
Βέβαια, πολύ σωστά το έθεσε ο κύριος Κτιστάκης, αυτός ο διαχωρισμός(νόσοι-ειδικότητες) αφορά μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία. Για έναν ιατρό που ασκεί ιδιωτικά την Ιατρική, χωρίς συμβάσεις με ταμεία, αυτός ο διαχωρισμός δεν υφίσταται ούτε στα χαρτιά ούτε και στην πράξη. Σε λευκό συνταγολόγιο ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ελεύθερα οποιοδήποτε φαρμακευτικό σχήμα. Είναι υπόλογος μόνο στον ιατρικό σύλλογο και στην εισαγγελική αρχή, εφόσον καταγγελθεί από τον ασθενή και μόνο απ’αυτόν.
Αφού, λοιπόν, δεν υφίσταται νομικά τέτοιος διαχωρισμός πώς τα ταμεία αυθαίρετα και χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει μία «λίστα» ρίχνουν πρόστιμα; Σίγουρα είναι ελεύθερα, τα ταμεία, να δημιουργήσουν και να επιβάλουν μία δική τους «λίστα», όμως τα πρόστιμα θα βασίζονται επάνω σε αυτήν και όχι σε μία υποθετική και ανύπαρκτη.
Κανείς δεν αρνείται την ύπαρξη προσυμφωνημένων όρων σε μία σύμβαση. Όμως δεν κατανοώ την ποινή βασισμένη σε έναν ανύπαρκτο όρο. Απλά είναι «Νομικά Άτοπο».

Ευχαριστώ.

Δ. Κουναλάκης:
Το να δω καρδιολόγο να συνταγογραφεί φάρμακα για τον προστάτη δεν θα με ενοχλήσει και τόσο.
Το να δω οδοντίατρο να συνταγογραφεί φάρμακα για καρκίνο όσχεου θα με ενοχλήσει κάπως....
Υπάρχουν πολύ πιθανοί συνδυασμοί που δεν μπορούμε να τους φανταστούμε......

Denominator:
Παραθέτω το ενδιαφέρον κείμενο του General Medical Council από το UK.

Princilpes of prescribing
1) Doctors with full registration who hold a licence to practise may prescribe all medicines, but not those drugs in Schedule 1 of the Misuse of Drugs Regulations 2001 (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
If you have provisional registration and hold a licence to practise you may prescribe medicines in line with the supervisory conditions of your employment.

...

Όποιος έχει επαγγελματική άδεια, μπορεί να συνταγογραφήσει ότι πιστεύει, αρκεί να μην του το απαγορεύει η σχέση εργασίας με τον εργοδότη του (βλέπε ταμείο).
Φυσικά δεν αναφέρει πουθενά να μη γράφει ο καρδιολόγος "ουρολογικά" σκευάσματα (και χρησιμοποιώ το παράδειγμα όχι τόσο διότι το έθεσε ο Δημήτρης αλλά διότι έγινε αιτία να επιβληθεί πρόστιμο σε συνάδελφο).
(Αλήθεια αν κάποιος ουρολόγος θέλει να δώσει α-αναστολείς σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια δε θα συμβουλευτεί τον αντίστοιχο καρδιολόγο;)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση