Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 09:23:50

Αποστολέας Θέμα: Οπου φύγει – φύγει οι Ελληνες γιατροί  (Αναγνώστηκε 10610 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Νοεμβρίου 2011, 13:58:04
Αναγνώστηκε 10610 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ελληνες γιατροί στον δρόμο της ξενιτιάς. Όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί οι οποίοι αναζητούν εργασία εγκαταλείπουν την πατρίδα και ψάχνουν εργασία σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά αφού μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των γιατρών που έφυγε από τη χώρα αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στην αλλοδαπή. Συγκεκριμένα, το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί και άλλοι τόσοι περίπου (751) το έτος 2009. Το 2010 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 1.047 γιατρούς, ενώ η αυξητική τάση συνεχίζεται αμείωτη και το τρέχον έτος. Μέχρι και τον Αύγουστο είχαν φύγει 940 γιατροί.

Βασίλης Αρζόγλου: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κίνητρα

Ο κ. Βασίλης Αρζόγλου νευροχειρουργός στην Πανεπιστημιακή κλινική Vale and Cardiff- Νοσοκομείο Heath και Llandough πήρε την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να εργαστεί στο εξωτερικό λίγο πριν τελειώσει την ειδικότητά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Βρέθηκε στην Ιταλία, από εκεί στο Λονδίνο και τώρα στο Cardiff της Ουαλίας. «Έχω οικογένεια στη Βέροια. Είμαι πατέρας δύο μικρών παιδιών και υπάρχουν πάγια έξοδα τα οποία δεν μπορώ να καλύψω στην Ελλάδα. Με εργασία 40 ωρών την εβδομάδα χωρίς εφημερίες και υπηρεσίες νύχτας ο μισθός μου φτάνει στα 2700 ευρώ ενώ οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία πληρώνεται επιπλέον. Δεν ξέρω αν είναι τα κίνητρα στο εξωτερικό που μας ωθούν να φύγουμε ή η απουσία κινήτρων στην Ελλάδα. Το επιστημονικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλό αλλά δεν υπάρχει προγραμματισμός και επικρατεί αβεβαιότητα. Όταν φτάσεις 35-36 για να τελειώσεις την ειδικότητα σου και έχεις οικογένεια, δεν μπορείς να σκέφτεσαι αν θα έχεις θέση για τους επόμενους μήνες. Στην Αγγλία υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και ταχύτατη αναγνώριση των ικανοτήτων του κάθε ιατρού. Όσο για την αντιμετώπιση από του συναδέλφους είναι άψογη. Μη ξεχνάτε ότι η Αγγλία είναι εκτός Ευρωζώνης και ότι οι ίδιοι κατάλαβαν καλά την κρίση με τη ξαφνική πτώση της λίρας έναντι του ευρώ πριν κάποια χρόνια. Χιλιάδες άτομα απολύθηκαν ξαφνικά και επομένως πιστεύω ότι ξέρουν και οι ίδιοι κάτι από κρίση», αναφέρει στο «protothema.gr» ο κ. Αρζόγλου.

Σοφία Μολυβδά: Ακατάλληλες οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα


Η κυρία Σοφία Μολυβδά είναι 31 ετών και εργάζεται εδώ και 1,5 χρόνο στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Wales. Θεωρεί ότι οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι οι πλέον ακατάλληλες για να επιστρέψει. Όπως αναφέρει στο «protothema.gr», «εγώ δεν έχω κάνει ειδικότητα και φυσικά δεν πρόκειται να την κάνω στην Ελλάδα διότι τα εμπόδια είναι πολλά. Ο χρόνος αναμονής, οι θέσεις που ανοίγουνε και γενικότερα όλο το σύστημα. Εγώ εδώ βρίσκομαι στο χαμηλότερο σκαλοπάτι του ιατρικού συστήματος και ο μισθός μου – δηλαδή ο βασικός- είναι πολύ υψηλότερος από της μητέρας μου που είναι διευθύντρια κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας δηλαδή στην ανώτερη βαθμίδα. Αυτό και μόνο αναδεικνύει πιστεύω τις τεράστιες διαφορές. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα μπορεί πια να δεχτεί τα παιδιά της, τους νέους επιστήμονες», λέει η κυρία Μολυβδά.

Παντελής Σταυρινού: Το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί


Ο κ. Παντελής Σταυρινού είναι ειδικός Νευροχειρουργός στην Πανεπιστημιακή Κλινική Κολωνίας στη Γερμανία. «Οι λόγοι που αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό ήταν καθαρά ακαδημαϊκοί. Έτυχε η κρίση -ή τουλάχιστον ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπός της- να γιγαντώνεται τώρα. Από αυτήν την άποψη χαίρομαι που έχω ήδη φύγει. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική. Το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί, οι συνάδελφοι γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες για μισθούς οι οποίοι πολύ χαμηλότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η συζήτηση είναι τεράστια, αλλά νομίζω ότι έτσι όπως είναι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας, δε σέβεται ούτε την αξιοπρέπεια του γιατρού ούτε του ασθενούς. Υπάρχουν σαφώς αξιόλογοι γιατροί. Πολλοί μάλιστα. Δυστυχώς όμως συχνά καταδικάζονται σε δονκιχωτισμό ή σε αλλοτρίωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φύγει κάποιος στο εξωτερικό. Πρώτα απ' όλα οικονομικά. Δεν μπορείς να κοστολογείς την εργασία ενός π. χ επιμελητή νευροχειρουργικής 1500 ευρώ το μήνα».
 
Νικόλαος Γερμάνης: Οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι περιορισμένες

Ο κ. Νικόλαος Γερμάνης είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός και εργάζεται εδώ κι ένα χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cardiff. Όπως αναφέρει στο «protothema.gr», «Σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα κάποια στιγμή, σκέφτομαι όμως ότι αυτή ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για αναζήτηση και εύρεση εργασίας. Στην Μεγάλη Βρετανία οι ετήσιες απολαβές των ιατρών καθορίζονται από την θέση και τις ώρες εργασίας όπως αυτές περιγράφονται στο συμβόλαιό τους καθώς και από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να συγκρίνει κανείς και το κόστος ζωής των δύο χωρών. Στην Ελλάδα συναντά κανείς την έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων και λόγων για να παραμείνει, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης, δυστυχώς, είναι πολύ περιορισμένες».
 
Βασίλης Σαράφης: Ο μισθός του γιατρού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος

Ο Λαρισαίος κ. Βασίλης Σαράφης, γυναικολόγος μαιευτήρας στο St Georges Hospital του Λονδίνου, πήρε την απόφαση να «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό από τότε που σπούδαζε ακόμη στην ιατρική. Στάθηκε μάλιστα τυχερός αφού κατάφερε να πάρει υποτροφία από το ΑΠΘ για το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ για το τελευταίο εξάμηνο της Χειρουργικής. Όπως δηλώνει στο «protothema.gr» «νομίζω ότι αυτός ήταν ένας καθαριστικός παράγοντας για να φύγω από την Ελλάδα. Σήμερα θα ήθελα να επιστρέψω αλλά σκέφτομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρω τις συνθήκες εργασίας και τις ευκαιρίες για έρευνα που έχω εδώ τώρα. Εξάλλου οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες. Σημαντικός παράγοντας είναι και το οικονομικό αφού εδώ ο μισθός του γιατρού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από την Ελλάδα».
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Δεκεμβρίου 2011, 12:19:28
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Μία μητέρα, ενός φίλου, μου ζήτησε να "κοινοποιήσω" το παρακάτω τραγούδι. Της το αφιέρωσε ο γιος της, ο οποίος έφυγε πριν ένα μήνα για να βρει την τύχη του στο εξωτερικό. Είχε δικό του ιατρείο και μοχθούσε καθημερινά να βγάλει "τα προς το ζην" για να συντηρήσει την οικογένειά του(παντρεμένος με δύο παιδάκια).

Δυστυχώς, δεν τον "άντεξε" η Ελλάδα και αποφάσισε να αλλάξει πορεία. Βρήκε μία δουλειά, άσχετη με το ιατρικό αντικείμενο, σε ξένα μέρη και ελπίζει σε κανά δυο χρόνια να μπορέσει να "ξαναστήσει" εκεί ένα ιδιωτικό ιατρείο και να προσφέρει αυτό που σπούδασε.

Η μητέρα του μας αφιερώνει με τη σειρά της το τραγούδι και εύχεται ο γιος της να είναι ο τελευταίος μετανάστης.

Εμείς ας της ευχηθούμε κουράγιο και στον γιο της και συνάδελφο καλή τύχη...

 
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Δεκεμβρίου 2011, 16:33:26 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

27 Δεκεμβρίου 2011, 16:37:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γκασταρμπάιτερ με λευκές μπλούζες

Τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας συνωστίζονται τον τελευταίο καιρό σε φροντιστήρια γερμανικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση των γιατρών που παρακολουθούν εντατικά μαθήματα σε σχέση με πέρυσι ξεπερνάει ακόμα και το 500%!

Είναι έτοιμοι να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να μεταναστεύσουν... Η ανεργία, η πολυετής αναμονή για την ιατρική ειδικότητα και οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν ένα νέο κύμα μετανάστευσης διαφορετικό από εκείνο των δεκαετιών του '50 και του '60.

Στην Ελλάδα του 2011 οι επιστήμονες της Υγείας προετοιμάζουν την «έξοδό» τους αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική τύχη στη Γερμανία, που έτσι κι αλλιώς έχει ανάγκη από ιατρικό προσωπικό. Κάθονται ξανά στα θρανία παρακολουθώντας εντατικά τμήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, με απώτερο στόχο να γίνουν νέοι... γκασταρμπάιτερ.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ραγδαία αύξηση των ενήλικων μαθητών και ειδικότερα των γιατρών, που καταγράφεται στα φροντιστήρια Γερμανικών, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι και έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, με την έναρξη των μαθημάτων.

Αυξανόμενη ζήτηση

«Τη φετινή χρονιά οι γιατροί που μαθαίνουν γερμανικά φτάνουν τους 40, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα τμήματα παρακολουθούσαν έξι με οκτώ άτομα περίπου. Διαπιστώνουμε δηλαδή μια αύξηση άνω του 500% στο δικό μας φροντιστήριο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης Γκρίτζαλης, υπεύθυνος Ανάπτυξης του «Γερμανικού Γλωσσικού Κέντρου».

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για μαθήματα της γερμανικής γλώσσας προκύπτει από τις δυσκολίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οι Ελληνες γιατροί -κυρίως εκείνοι που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και περιμένουν την ειδικότητα- λόγω της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν στη λίστα αναμονής.

Είναι απαραίτητο πια να βγουν γρήγορα στην αγορά εργασίας. Οσοι πάλι έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα, πάνε στη Γερμανία, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές απολαβές.

«Οι σπουδαστές μας είναι κυρίως απογοητευμένοι γιατί έχουν δουλέψει σκληρά για να εισαχθούν στην Ιατρική Σχολή. Δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μια μέρα το όνειρό τους θα γκρεμιζόταν και ότι τελικά θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν για να κερδίσουν τα προς το ζην», προσθέτει ο κ. Δημήτρης Γκρίτζαλης.

«Το 80% των σπουδαστών μας είναι αρχάριοι. Μέσα σε 10 μήνες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καλή γνώση της γλώσσας, επίπεδο Β2 -είναι το ελάχιστο που ζητείται σαν γνώση είτε για ειδίκευση είτε για εργασία- να παρακολουθήσουν έναν μήνα το μάθημα της ιατρικής ορολογίας και στη συνέχεια είναι έτοιμοι να εργαστούν εκεί ή να κάνουν την ειδικότητα. Το φροντιστήριό μας έχει φροντίσει ώστε, πέρα των μαθημάτων, να παρέχεται πλήρης υποστήριξη στη σύσταση του φακέλου που θα σταλεί στις κλινικές της Γερμανίας», αναφέρει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του φροντιστηρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ένας στους τέσσερις γιατρούς μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατά βάση οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

«Παλαιότερα οι γιατροί μάθαιναν γερμανικά για να κάνουν το μεταπτυχιακό τους στη Γερμανία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σήμερα οι περισσότεροι που παρακολουθούν τα τμήματα ενηλίκων ενδιαφέρονται να εργαστούν και να παραμείνουν στη Γερμανία. Στο φροντιστήριο τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στις εγγραφές ενηλίκων, που τώρα πια αγγίζει το 35%», αναφέρει ο Κλάους Μίλερ-Μπατσαλιάς, ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Muller».

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι σπουδαστές της γερμανικής γλώσσας είναι ο χρόνος. «Κάποιος που δεν γνωρίζει καθόλου τη γλώσσα είναι σε θέση παρακολουθώντας ταχύρυθμα τμήματα, δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες, μέσα σε δύο χρόνια να φύγει», προσθέτει ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου.

ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΙΤΗΤΗς ΙΑΤΡΙΚΗΣ
«Η μετανάστευση γίνεται αναγκαστική αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές»

Ο 22χρονος φοιτητής Ιατρικής Σπύρος Οικονομόπουλος ξεκίνησε τα μαθήματα γερμανικών την περασμένη χρονιά και συνεχίζει για το επόμενο πτυχίο επιπέδου Β2. Αν και βρίσκεται στο πέμπτο έτος της Ιατρικής Σχολής, σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει στο εξωτερικό την ειδικότητά του. «Ακόμη δεν έχω πάρει την τελική μου απόφαση. Ομως δεν γνωρίζω πόσο καιρό θα χρειαστώ στην Ελλάδα για να πάρω την ειδικότητα. Με τις αλλαγές που γίνονται κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί. Ισως γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Είχα παρακολουθήσει μαθήματα της γερμανικής γλώσσας για περίπου τρία χρόνια όταν ήμουν μαθητής Γυμνασίου. Αποφάσισα να τα συνεχίσω για να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που οι καταστάσεις δεν είναι ευνοϊκές στην Ελλάδα».

Ο νεαρός φοιτητής εξηγεί ότι η πρώτη του επιλογή είναι μέχρι στιγμής η χώρα μας. «Δεν θα ήθελα να προτείνω τη μετανάτευση, αλλά αν δεν υπάρχουν επιλογές γίνεται αναγκαστική. Απλά θέλησα να έχω περισσότερες επιλογές και μέσα σε αυτές είναι και η Γερμανία. Επίσης θα μπορούσα να πάω στην Αγγλία αφού γνωρίζω καλά Αγγλικά.

Ακόμη δεν έχω καταλήξει, παραμένω διστακτικός. Η αλήθεια είναι ότι στους φοιτητές της Ιατρικής υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο της μετανάστευσης. Τώρα όμως το σκεφτόμαστε πιο συχνά», καταλήγει ο 22χρονος φοιτητής Σπύρος Οικονομόπουλος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΗ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ
«Στη Γερμανία κάνω ειδικότητα ακριβώς σε αυτό που σπούδασα»

«Η υποδοχή ήταν πολύ καλή, οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι, στα σούπερ μάρκετ πολλά προϊόντα είναι πιο φθηνά και η ποιότητα ζωής είναι υψηλότερη με βάση τον οικονομικό παράγοντα». Με λίγες λέξεις η γιατρός κ. Κατερίνα Αγγέλη περιγράφει τη ζωή στη Γερμανία όπου τους τελευταίους 8 μήνες εργάζεται ως ψυχίατρος σε δημόσια κλινική.

Η κρίση και η ανεργία είναι μόνο η μία πτυχή του θέματος. «Υπήρχε μεγάλη αναμονή για ειδικότητα, αλλαγές στη νομοθεσία και στον ιδιωτικό τομέα, αμοιβές - χαρτζιλίκι. Τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν κι άλλο».

Στο «κόκκινο» η ανεργία
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε πρόσφατη ημερίδα κτύπησε ηχηρό καμπανάκι καθώς καθημερινά δύο γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Συνολικά το 2010, ήταν 539 οι γιατροί που αναγκάστηκαν να ζητήσουν δουλειά εκτός συνόρων, ενώ αντίστοιχα φέτος ανήλθαν σε 627 περιπτώσεις με το ενδιαφέρον να αυξάνεται κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Οπως σημειώνει ο ΙΣΑ, η ανεργία το 2011 ξεπέρασε το 12,69%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%. Περισσότεροι από 3.241 γιατροί είναι άνεργοι σε σύνολο 25.521.

«Τελείωσα πέρσι τον Νοέμβριο και λίγο αργότερα άλλαξε ο νόμος. Δεν νομίζω να έρθει η σειρά μου για ειδικότητα πριν περάσουν κάποια χρόνια. Δοκίμασα στον ιδιωτικό τομέα, έδινα βιογραφικά και εισέπραττα συνεχείς αναβολές.

Μέσω γνωστού μια άλλη κλινική απάντησε ότι ίσως αναλάμβανα να κρατώ ιστορικό... Χωρίς πλήρη απασχόληση, κάποιο χαρτζιλίκι. Εδώ κάνω ειδικότητα ακριβώς σε αυτό που σπούδασα», αφηγείται η κ. Κατερίνα Αγγέλη. Η κλινική που εργάζεται κοντά Ντίσελντορφ είναι αμιγώς ψυχιατρική και νευρολογική και υπάγεται σε ένα δημόσιο φορέα που λειτουργεί 13 κλινικές στη Ρηνανία Βεστφαλία.

Η επιλογή της έγινε τον περασμένο Απρίλιο όταν ήρθαν στην Αθήνα εκπρόσωποι από γερμανικά νοσοκομεία, μέσω του προγράμματος Eures για να συζητήσουν με γιατρούς που επιθυμούσαν να εργαστούν εκεί. Λίγους μήνες μετά η κ. Αγγέλη ήταν η ίδια εκπρόσωπος της κλινικής της για να ενημερώσει άλλους Ελληνες γιατρούς. Στην ημερίδα που έγινε τον Νοέμβριο εμφανίστηκαν 150 ιατροί στην Αθήνα και 120 στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαι ευχαριστημένη εργασιακά, επιστημονικά και οικονομικά», λέει η νεαρή γιατρός. «Κάνω τρεις ημερήσιες εφημερίες και τρεις νυκτερινές μέχρι να καλυφθεί η έλλειψη ιατρών. Οσο για το ενοίκιο σε σπίτι 48 τ.μ. και μαζί με τα κοινόχρηστα αντιστοιχεί μόνο στο 1/6 του μισθού».

ΔΩΡΑ ΤΣΕΛΙΟΥ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ
«Ζεις άνετα και οι απολαβές είναι ικανοποιητικές»

Η νευρολόγος κ. Δώρα Τσέλιου μετά την αποφοίτηση από την Ιατρική Ιωαννίνων διαπίστωσε ότι το εξωτερικό ήταν η καλύτερη λύση. «Τελείωσα το 2009 και η θέση στον Ευαγγελισμό ανοίγει το 2016... Από τις αρχές Δεκεμβρίου η κ. Τσέλιου εργάζεται σε κλινική. Θα κάνει έναν χρόνο ειδικότητα ψυχιατρικής και εν συνέχεια 4 χρόνια νευρολογία.

«Στην Ελλάδα η ειδικότητα είναι πολύπλοκη. Μέσα στο 2010 ο νόμος άλλαξε 3 φορές. Δεν υπάρχει σταθερότητα και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Επέλεξα τη Γερμανία δεδομένου ότι γνώριζα τη γλώσσα. Είχα λάβει μέρος σε εκδήλωση του Eures και μίλησα με εκπροσώπους από 5 κλινικές.

Ειδικότητες με ζήτηση
Εκει το σύστημα δίνει την ευκαιρία να επισκεφτείς το νοσοκομείο, για δύο εβδομάδες, να δεις πώς εργάζονται και να σε αξιολογήσουν. Μετά θα αποφασίσεις. Το διάστημα αυτό παρέχουν φιλοξενία, στέγη και διατροφή. Ανάμεσα στις ειδικότητες που ζητούν είναι παθολόγοι, αναισθησιολόγοι αλλά και ειδικευμένοι χειρουργοί». Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

«Εργάζομαι στο Τμήμα Επειγόντων που σημαίνει να δρας άμεσα και να βλέπεις το αποτέλεσμα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Η ζωή είναι πιο ήσυχη, οργανωμένη», λέει η κ. Τσέλιου. «Βέβαια δεν είναι το ίδιο ευχάριστη με την Ελλάδα. Ολα κλείνουν νωρίς, δεν υπάρχουν ταβερνάκια ή καφέ. Ομως οι απολαβές είναι ικανοποιητικές, ζεις άνετα και αποταμιεύεις κάτι. Υστερα απλά με την κάρτα του εργαζομένου από την κλινική έχεις πρόσβαση σε κονσέρτα ή μουσεία. Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ότι εδώ όλοι τρέχουν... Ολο το προσωπικό, επιμελητές, ο διευθυντής, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ

«Σε αδιέξοδο οι νέοι γιατροί»

«Οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς το ΕΣΥ δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις εργασίας, το ΙΚΑ δεν προσλαμβάνει γιατρούς εν όψει του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ και το Πανεπιστήμιο αποτελεί ουτοπία μετά το καινούργιο νομοθετικό του πλαίσιο», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ (Iατρικός Σύλλογος Αθηνών) κ. Γιώργος Πατούλης. «Το χειρότερο είναι ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στον νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2011».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Δεκεμβρίου 2011, 16:39:05
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας «συνωστίζονται» τον τελευταίο καιρό σε φροντιστήρια γερμανικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση των γιατρών που παρακολουθούν εντατικά μαθήματα σε σχέση με πέρυσι ξεπερνάει ακόμα και το 500%!

Είναι έτοιμοι να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να μεταναστεύσουν... Η ανεργία, η πολυετής αναμονή για την ιατρική ειδικότητα και οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν ένα νέο κύμα μετανάστευσης διαφορετικό από εκείνο των δεκαετιών του '50 και του '60.

Στην Ελλάδα του 2011 οι επιστήμονες της Υγείας προετοιμάζουν την «έξοδό» τους αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική τύχη στη Γερμανία, που έτσι κι αλλιώς έχει ανάγκη από ιατρικό προσωπικό. Κάθονται ξανά στα θρανία παρακολουθώντας εντατικά τμήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, με απώτερο στόχο να γίνουν νέοι... γκασταρμπάιτερ.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ραγδαία αύξηση των ενήλικων μαθητών και ειδικότερα των γιατρών, που καταγράφεται στα φροντιστήρια Γερμανικών, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι και έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, με την έναρξη των μαθημάτων.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Δεκεμβρίου 2011, 16:46:19
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

timex



27 Δεκεμβρίου 2011, 17:22:19
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
τι ειδικοτητα ειχε;

Πνευμονολόγος
Medicus curat,
Deus sanat

29 Δεκεμβρίου 2011, 14:53:14
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4629 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Σεπτεμβρίου 2010, 01:00:03
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
6220 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2012, 00:04:08
από ΑΡΗΣ
15 Απαντήσεις
8146 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2017, 18:59:05
από timex
0 Απαντήσεις
25425 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιανουαρίου 2023, 23:22:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16790 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Σεπτεμβρίου 2023, 07:34:32
από Argirios Argiriou