Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 14:06:37

Αποστολέας Θέμα: «Φαλακροκρατία» και οραματισμοί...  (Αναγνώστηκε 1866 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Δεκεμβρίου 2013, 09:15:48
Αναγνώστηκε 1866 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 14-12-2013.
Του Κωνσταντίνου Ζούλα.


Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω μόνο φαλάκρες. Εκατοντάδες φαλάκρες. Οι οποίες αρχίζουν από τα ορεινά καθίσματα και φτάνουν ώς τις πρώτες σειρές, όπου δεσπόζει η πιο λαμπερή απ’ όλες. Αυτή του κ. Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι γλόμπος. Eίμαι σίγουρος ότι δεν θα εκλάβει κακοπροαίρετα τον χαρακτηρισμό, καθώς κι ο γράφων νομοτελειακά θα απολήξει στη γλομποειδή κατηγορία των φαλακρών λόγω οικογενειακής παράδοσης – ήδη οι ενδείξεις είναι δυστυχώς ορατές.

Δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό ενός προλόγου για τρίχες γιατί, θέλοντας και μη, αυτές είναι που πρωτοπαρατηρεί κανείς στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Μπαίνοντας στην αίθουσα, οι φαλακροί βρίσκονται παντού, κι όπου το βλέμμα συναντά τρίχες, αυτές είναι λιγοστές και πάλευκες. Για να το πω απλούστερα. Η κομματική σύναξη της ΔΗΜΑΡ φωνάζει από μακριά ότι είναι γηρασμένη και γι’ αυτό ξεπερασμένη από την εποχή της. Οι έχοντες περάσει τα δεύτερα -άντα είναι ισχνή μειοψηφία μπροστά στη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν περάσει προ πολλού τα πρώτα ή και τα δεύτερα -ήντα.

Το πρόβλημα θα ήταν μάλλον δευτερευούσης σημασίας αν αφορούσε μόνον τη ΔΗΜΑΡ. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα ένιωσα και στη σύναξη των «58». Κι εκεί παντού φαλάκρες. Ή, έστω, λίγες λευκές τρίχες. Και οι γυναίκες, όπως πάντα, λιγοστές και γκριζαρισμένες. Ως εκ τούτου, μου γεννήθηκε το μάλλον αυτονόητο ερώτημα: αντιλαμβάνονται άραγε όλοι αυτοί οι 60άρηδες ότι είναι κωμικό να ομιλούν για το μέλλον της χώρας όταν στις εκδηλώσεις τους ακόμη και οι 40άρηδες είναι δακτυλοδεικτούμενοι;

Η «νόσος» της φαλάκρας έχει εισβάλει προ πολλού, βέβαια, και στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι πλήττει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαβάσατε ίσως την έρευνα για «το προφίλ του μέσου οργανωμένου συριζαίου» στο τελευταίο συνέδριό τους. Και εκεί πλειοψηφία οι φαλάκρες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 50 έτη και καθώς η ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών υποεκπροσωπείτο, είναι προφανές ότι πλεόναζαν οι 60 φεύγα.

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι δεν έχει κατορθώσει ο κ. Τσίπρας να συνεγείρει ένα τμήμα νέων ανθρώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. είναι τα μόνα κόμματα που έχουν αποκτήσει ένα νεανικό κοινό. Αλλα το ερώτημα παραμένει και έναντι της Κουμουνδούρου: Είναι δυνατόν ένα κόμμα που διατείνεται ότι είναι η εναλλακτική δύναμη ολόκληρης της Ευρώπης να διεκδικεί την πρωτοπορία με 60άρηδες; Καθόσον γνωρίζω, «επανάσταση φαλακρών» ουδέποτε προέκυψε στην Ιστορία.

Δεν πρέπει να εκληφθούν αυτές οι σκέψεις ως αφορισμός των ωριμοτέρων ηλικιών. Αλλωστε και ο γράφων γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και επομένως πιο κοντά αισθάνεται στην ηλικία της φαλάκρας παρά της ζηλευτής νεανικής κόμης. Αλλά, παρατηρώντας δημοσιογραφικά όλες αυτές τις κομματικές συνάξεις, μου προκλήθηκε θλίψη. Πολύ περισσότερο όταν βρέθηκα τις προάλλες σε μια παρέα 30άρηδων στελεχών μιας πολύ επιτυχημένης ιδιωτικής εταιρείας και ειλικρινώς χάζεψα με τις σπουδές τους, τα προσόντα τους, τη δημιουργικότητά τους, το κέφι τους. Εξυπακούεται ότι δεν ανήκαν σε κανένα κόμμα και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν θα διανοούνταν να εγγραφούν. Το βρίσκουν χάσιμο χρόνο, γιατί ακόμη και ο τρόπος έκφρασης του συνομηλίκου τους Αλέξη Τσίπρα τούς ηχεί τόσο παρωχημένος και ανούσιος όσο το... ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς τους. Τους εκνευρίζει δε αφάνταστα ότι μηδενός εξαιρουμένου οι κομματικοί ηγέτες μοιάζουν να υπερασπίζονται μόνον το Δημόσιο, διότι απλούστατα κανείς τους δεν έχει δοκιμαστεί επί μακρόν στο καμίνι του ιδιωτικού τομέα.

Και κάπως έτσι αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια πρόβλεψη. Τα σημερινά κόμματα, όπως τα ξέρουμε, με τις συνάξεις τους, τις αναχρονιστικές μεθόδους τους, τις νοσηρές ισορροπίες τους, έχουν πεθάνει. Απλώς οι κομματάνθρωποί τους δεν το έχουν καταλάβει. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Αλλά ένα είναι βέβαιον. Η Ελλάδα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και νέοι άνθρωποι θα βρεθούν στο προσκήνιο, δημιουργώντας εκ του μηδενός καινούργια κόμματα με σύγχρονες δομές και τρόπους λειτουργίας. Διότι αργά ή γρήγορα όλοι θα αντιληφθούν ότι η μετάβαση στη νέα εποχή είναι αδύνατον να γίνει από οποιονδήποτε «φαλάκρα απέξω και από μέσα» που λέει κι ο Σαββόπουλος. Αλλωστε σε λίγα χρόνια από σήμερα δεν θα μπορούν να βρεθούν 1.058 αργόσχολοι συνταξιούχοι και να χασομερούν επί τετραήμερο στην Κεραμεικού 58 για να ακούν τα γενικόλογα αναπτυξιακά ευχολόγια οποιουδήποτε Φώτη Κουβέλη. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Δεκεμβρίου 2013, 09:06:10
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12-12-2013.
του συγγραφέα Νίκου Δήμου.


Ζητείται επειγόντως.

Ζητείται νέος άνδρας (δεν αποκλείεται και γυναίκα, αν έχει τα διπλά προσόντα) ηλικίας 35-45 ετών. Πρέπει να είναι απόφοιτος (καλύτερα διδάκτωρ) ανωτάτης σχολής, με προτίμηση στους κλάδους οικονομίας, διοίκησης επιχειρήσεων, πολιτικής επιστήμης.

Απαραίτητη άπταιστη γνώση Αγγλικής με μεγάλη ευχέρεια στην ομιλία (fluent). Επιθυμητή η καλή γνώση Γερμανικής ή/και Γαλλικής. Να έχει ζήσει μερικά χρόνια εκτός Ελλάδος.

Να διαθέτει πείρα διοίκησης επιχείρησης ή οργανισμού, με απτά αποτελέσματα. Σημασία θα δοθεί στην ευχέρεια αναγνώρισης, ανάλυσης και αντιμετώπισης προβλημάτων. Οι κανόνες του management πρέπει να του είναι δεύτερη φύση – και όχι απλώς θεωρητική γνώση. Αποφασιστικός, δυναμικός, θέλουμε να είναι γεννημένος ηγέτης.

Βασικό επιθυμητό προσόν η ωραία εμφάνιση. Να είναι όχι απλώς ελκυστικός, αλλά γοητευτικός, και ει δυνατόν, χαρισματικός. Να αρέσει στις γυναίκες (όχι όμως στον βαθμό που να ενοχλούνται οι άνδρες). Ανοιχτός, ευπροσήγορος, θερμός – να συνδέεται άνετα και εύκολα με όλους. Γενικά οι «ανθρώπινες σχέσεις» να είναι ο κατεξοχήν χώρος του.

Ο άνθρωπος που ζητάμε πρέπει να ξέρει πώς να «πουλάει» τον εαυτό του και τις απόψεις του. Εύγλωττος, ρήτορας μοντέρνος, που όχι μόνο να πείθει, αλλά να ενθουσιάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κινείται μόνο στην επιφάνεια. Αντίθετα, με την τετράγωνη σκέψη και την στέρεή του κατάρτιση, θα είναι σε θέση να συζητήσει με κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και να τον κερδίσει. Ειδικά πρέπει να γνωρίζει πώς να χειρίζεται επιστήμονες, διανοούμενους και καλλιτέχνες – έχουμε πολλούς από δαύτους. Τοποθέτηση: εκσυγχρονιστής, κεντροαριστερός.

Η θέση που προσφέρουμε έχει πολλές απαιτήσεις αλλά προσφέρει και μοναδικά οφέλη. Απαιτεί ηγετικά προσόντα αλλά, σε περίπτωση επιτυχίας, χαρίζει υψηλές αμοιβές, κύρος, φήμη, δόξα και – πιθανότατα – μία θέση στην ιστορία.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία απευθυνθείτε: «58+ κεντροαριστεροί, ενταύθα».

(Τέλος αγγελίας. Σημείωση: ας πούμε πως βρισκόταν και εμφανιζόταν ο σπάνιος αυτός άνθρωπος, ο ανώτερος και άπειρα βελτιωμένος Αντι-Τσίπρας. Θα τον δέχονταν, ή θα τον πετούσαν έξω με τις κλωτσιές; Ο μίζερος γέρων Φώτης και ο βουλιμικός της εξουσίας Ευάγγελος, θα καλωσόριζαν έναν ηγέτη, που δεν είναι αυτοί; Οι 58+ διανοούμενοι της λίστας, θα αναγνώριζαν έναν νεότερο και – προς το παρόν – χωρίς πολιτικές περγαμηνές;

Σίγουρα όχι. Κι όμως είναι ακριβώς αυτό που τους λείπει. Ένας νέος άνθρωπος, άφθαρτος, χαρισματικός, δυναμικός. Ψηφοφόρους (εν δυνάμει) έχουν, θεωρίες έχουν, στελέχη έχουν, σοφούς έχουν – ηγέτη δεν έχουν. Και οι εν πολλαίς αμαρτίαις και φλυαρίαις γηράσαντες, αυτό χρειάζονται: Ένα ΝΕΟ ζωντανό ηγέτη. Μαγνήτη έλξης και για τους μέσα και για τους έξω).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: