Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)

Πιστοποίηση και στα ιδιωτικά ιατρεία;

(1/2) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση , ούτε κάποιο νέο να γράψω σχετικά με την πιστοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων, αλλά:
α) Έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς δημοσιεύματα σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και την ανάγκη πιστοποίησης των ιατρείων που θα συμβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
β) Στον υγειονομικό χάρτη είδα ότι κατά την καταγραφή των στοιχείων, η πιστοποίηση είχε μια ολόκληρη σελίδα δικιά της...
γ) Διαβάσαμε σήμερα ότι αρχίζουν να ψάχνουν τα εργαστήρια για πιστοποιήσεις....

Αναρωτιέμαι συνεπώς ποιος θα έχει σειρά......
Όμως για πάρεις πιστοποίηση για κάποια πράγματα πρέπει να έχεις ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας. Τι νόημα έχει η πιστοποίηση (που μπορεί να ζητά ο ΕΟΠΥΥ) όταν:
α) Όταν τα χρήματα που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ δεν επαρκούν για να έχεις κάποιο προσωπικό για να κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να επιβεβαιώνεται η πιστοποίηση που έχεις πάρει.
β) Το πλαίσιο λειτουργίας και οι απαιτήσεις των ταμείων αλλάζει συνεχώς, και δεν ξέρεις εάν οι διαδικασίες που γίνονται σήμερα θα ισχύσουν και αύριο.
γ) Η τήρηση της διαδικασίας που πιστοποιήθηκες ότι ακολουθείς πρακτικά έχει μεγαλύτερο κόστος σε μια εποχή που ζητιέται μείωση του κόστους.
δ) Το κερασάκι: Στην περίπτωση της υγείας όπου υπάρχει το επείγον έχω κάνει απίστευτα γέλια συζητώντας με τους πωλητές πιστοποιήσεων όπου μια κλασσική ερώτηση παραμένει: Παραβιάζεις την διαδικασία της πιστοποίησης στο επείγον ή αφήνεις τον ασθενή να πεθάνει; πχ Ο άνθρωπος που είναι κάθιδρος με ταχύπνοια και πόνο στο στήθος, δικαιούνται πρώτα διάγνωση και θεραπεία ή πρώτα επιβεβαίωση των στοιχείων και της ταυτότητας όπως ορίζει η πιστοποίηση; Και εάν βάλουμε σαν διαδικασία το επείγον στην πιστοποίηση πως ορίζεται το επείγον στις διαδικασίες πιστοποίησης, ποιος το κατηγοριοποιεί, τι εκπαίδευση έχει για να το κάνει; Τέλος, ο γιατρός ή η πιστοποίηση ευθύνεται για το θάνατο;

Αναρωτιέμαι συνεπώς τι νόημα έχουν όλα αυτά. Δεν ξέρω εάν χρειάζεται πιστοποίηση όταν μπορείς ηλεκτρονικά να ελέγχεις την όλη κατάσταση. Η πιστοποίηση έχει νόημα όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Όταν υπάρχουν σαφέστατα βήματα προς την ύπαρξη ηλεκτρονικού ελέγχου γιατί η πιστοποίηση να γίνεται απαιτητή;

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν έχω εσωτερική πληροφόρηση , ούτε κάποιο νέο να γράψω σχετικά με την πιστοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων, αλλά:
α) Έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς δημοσιεύματα σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και την ανάγκη πιστοποίησης των ιατρείων που θα συμβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
β) Στον υγειονομικό χάρτη είδα ότι κατά την καταγραφή των στοιχείων, η πιστοποίηση είχε μια ολόκληρη σελίδα δικιά της...
γ) Διαβάσαμε σήμερα ότι αρχίζουν να ψάχνουν τα εργαστήρια για πιστοποιήσεις....

Αναρωτιέμαι συνεπώς ποιος θα έχει σειρά......
Όμως για πάρεις πιστοποίηση για κάποια πράγματα πρέπει να έχεις ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας. Τι νόημα έχει η πιστοποίηση (που μπορεί να ζητά ο ΕΟΠΥΥ) όταν:
α) Όταν τα χρήματα που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ δεν επαρκούν για να έχεις κάποιο προσωπικό για να κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να επιβεβαιώνεται η πιστοποίηση που έχεις πάρει.
β) Το πλαίσιο λειτουργίας και οι απαιτήσεις των ταμείων αλλάζει συνεχώς, και δεν ξέρεις εάν οι διαδικασίες που γίνονται σήμερα θα ισχύσουν και αύριο.
γ) Η τήρηση της διαδικασίας που πιστοποιήθηκες ότι ακολουθείς πρακτικά έχει μεγαλύτερο κόστος σε μια εποχή που ζητιέται μείωση του κόστους.
δ) Το κερασάκι: Στην περίπτωση της υγείας όπου υπάρχει το επείγον έχω κάνει απίστευτα γέλια συζητώντας με τους πωλητές πιστοποιήσεων όπου μια κλασσική ερώτηση παραμένει: Παραβιάζεις την διαδικασία της πιστοποίησης στο επείγον ή αφήνεις τον ασθενή να πεθάνει; πχ Ο άνθρωπος που είναι κάθιδρος με ταχύπνοια και πόνο στο στήθος, δικαιούνται πρώτα διάγνωση και θεραπεία ή πρώτα επιβεβαίωση των στοιχείων και της ταυτότητας όπως ορίζει η πιστοποίηση; Και εάν βάλουμε σαν διαδικασία το επείγον στην πιστοποίηση πως ορίζεται το επείγον στις διαδικασίες πιστοποίησης, ποιος το κατηγοριοποιεί, τι εκπαίδευση έχει για να το κάνει; Τέλος, ο γιατρός ή η πιστοποίηση ευθύνεται για το θάνατο;

Αναρωτιέμαι συνεπώς τι νόημα έχουν όλα αυτά. Δεν ξέρω εάν χρειάζεται πιστοποίηση όταν μπορείς ηλεκτρονικά να ελέγχεις την όλη κατάσταση. Η πιστοποίηση έχει νόημα όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Όταν υπάρχουν σαφέστατα βήματα προς την ύπαρξη ηλεκτρονικού ελέγχου γιατί η πιστοποίηση να γίνεται απαιτητή;

--- Τέλος παράθεσης ---
Eπειδή μπήκα στη διαδικασία της πιστοποίησης, ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος της, μπορώ να πω τα εξής:
- Είναι σίγουρα καλή ιδέα ως θεωρία τουλάχιστον για μία οποιαδήποτε επιχείρηση, πλην ίσως ενός ιατρείου που έχει ασθενείς και όχι μονάδες προς διεκπεραίωση.
- Κάνοντας τα σεμινάρια διασφάλισης ποιότητας μπορεί κανείς να κερδίσει πολλά στον οργανωτικό τομέα, αλλά λίγα από αυτά θα μπορέσει να εφαρμόσει και ακόμη λιγότερα θα του αποφέρουν και καρπούς με τα σημερινά δεδομένα.
- Για να εφαρμόσει κανείς πλήρως τη διαδικασία διασφάλισης ποιότητας και να επιτύχει την πιστοποίηση, πρέπει να διαθέτει προσωπικό (συχνά πλεονάζον, που να μπορεί να ασχολείται με όλες τις υπορουτίνες της διαδικασίας) και ένα ετήσιο κεφάλαιο (καθώς ο έλεγχος είναι επαναλαμβανόμενος).
- Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ο μέσος Ευρωπαίος αντιλαμβάνεται ως πιστοποίηση ποιότητας με τη μελλοντική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Ως εκ τούτου η ιστορία με τη διασφάλιση ποιότητας εκ καιρώ πενίας μοιάζει (δυστυχώς) με ένα ακόμη ανέκδοτο.

Και το χειρότερο: Αποτελεί τον τρόπο για να υποκατασταθούν όλα τα ιδιωτικά ιατρεία με πολυιατρεία τα οποία μάλλον δε θα ελέγχονται από ιατρικά συμφέροντα.

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν έχω εσωτερική πληροφόρηση , ούτε κάποιο νέο να γράψω σχετικά με την πιστοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων

--- Τέλος παράθεσης ---

Είναι στα σχέδια της επιτροπής ποιότητας, αλλά όχι για σύντομα.
Βέβαια, για τα "ηλεκτρονικά" βήματά μας, πράγματι δεν χρειάζονται πιστοποιήσεις. Για τις άλλες δράσεις μας σαν ιατρεία ΠΦΥ όμως? Αυτό είναι ένα ζητούμενο και δεν ξέρω αν όντως θα προχωρήσει, αφού οι προτεραιότητες είναι πρώτα να προωθηθεί η τυποποίηση -πιστοποίηση των δράσεων των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ και ακολούθως των ιδιωτικών (μάλλον Ευρωπαϊκή επιταγή για να δέχονται να αγοράζουν υπηρεσίες από εμάς -υποθέτω).
Ίδωμεν

Δ. Κουναλάκης:
Δεν ειμαι εναντιον της πιστοποίησης.
Αλλά η πιστοποίηση έχει σοβαρό κόστος, όχι μόνο για αυτόν που την αποκτά, αλλά και για αυτόν που αγοράζει πιστοποιημένες υπηρεσίες.
Είμαστε έτοιμοι για αυτό το κόστος; Μιλάμε ίσως και για διπλάσιο κόστος.

Ομως υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα: Ξέρει καθένας (και ιδιαιτερα τα ταμεία) τι είδους πιστοποιημένες υπηρεσίες αγοράζει; Υπάρχουν πολλών ειδών.

Τέλος, η πιστοποίηση τι στόχο πιστεύουμε ότι έχει;

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑλλά η πιστοποίηση έχει σοβαρό κόστος, όχι μόνο για αυτόν που την αποκτά, αλλά και για αυτόν που αγοράζει πιστοποιημένες υπηρεσίες.
Είμαστε έτοιμοι για αυτό το κόστος;

--- Τέλος παράθεσης ---

Συμφωνώ.
Για ενημέρωση όμως σας λέω ότι, εκ των έσω πληροφορίες λένε πως: Όποιος πιστοποιηθεί (όταν αυτό προχωρήσει) θα πρέπει να έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέτει και τους πόρους για διατήρηση αυτής της πιστοποίησης για μία δεκαετία.
Άρα, όχι μόνο πρέπει να σκεφτεί κανείς το αρχικό κόστος, αλλά και αυτό της διατήρησης, αφού κάτι τέτοιο θα είναι υποχρεωτικό -αν προχωρήσει- για να διατηρηθείς στα πιστοποιημένα ιατρεία, και άρα σε αυτά που οι φορείς θα συμβάλλονται μαζί του.
(τώρα θα μου πείτε "Συμβάσεις τύπου ΕΟΠΥΥ με 1.000 ευρώ?" Δεν ξέρω πως θα μορφοποιηθούν τα πράγματα. αναφέρω μόνο πληροφορίες που ισχύουν ως προς το ότι συζητείται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πεί πώς θα εξελιχθεί)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση