Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ο υπερσυνταγογράφος...

<< < (5/22) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νέα Σύμβαση (MEDICRIME), για την καταπολέμηση της παραγωγής και εμπορίας, παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Κύπρος, μαζί με την Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Φιλανδία και την Ελβετία, θα είναι από τις πρώτες χώρες-μέλη του Οργανισμού που θα υπογράψουν την νέα Σύμβαση, στις 26-28 Οκτωβρίου 2011 στην Μόσχα, όπου και θα λάβει χώρα Συνέδριο, με αντικείμενο την υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δράσεων, για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, για την εποπτεία της υγείας και της κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Με την υιοθέτηση της νέας αυτής Σύμβασης ( MEDICRIME), που θ' αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική πράξη στο τομέα της εμπορίας παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλούνται να ποινικοποίησουν:

- Την παραγωγή πλαστών ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων, την καταβολή προμήθειας για την διακίνηση των εν λόγω προϊόντων, το αδίκημα της πλαστογράφησης των σχετικών εγγράφων και την παροχή βοήθειας στον τομέα της εμπορίας τους.

alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σοβαρές ανησυχίες ότι το νέο πολυδιαφημισμένο και πολυδάπανο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να αποδειχθεί «διάτρητο», εκφράζουν φαρμακοποιοί.

Μόλις το 20% των συνταγών που εκτελούνται από τα φαρμακεία περνά μέχρι στιγμής στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, πάντως, σημαντικά με τα έργα επέκτασης για τα οποία έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αυθεντική πιστοποίηση των χρηστών του συστήματος, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η μέθοδος συνταγογράφησης των φαρμάκων που ακολουθείται, παρουσιάζει πολλά κενά ασφαλείας. Οι «τρύπες» αυτές, λένε, είναι πιθανό να ευνοήσουν όσους επιχειρήσουν να εξαπατήσουν τα ταμεία με πλαστές συνταγές φαρμάκων, μια και το σύστημα αδυνατεί προς το παρόν να ελέγξει αποτελεσματικά την όλη διαδικασία και απλώς καταγράφει τα χορηγούμενα φάρμακα.

Οπως αναφέρουν, ακόμη και σήμερα όποιος θέλει μπορεί να εκδώσει συνταγή οποιασδήποτε αξίας, αρκεί να καταχωρίσει στον υπολογιστή όνομα γιατρού και ασθενή. Το σύστημα δίνει εξάλλου τη δυνατότητα συνταγογράφησης και σε φαρμακοποιούς.

Στο παρελθόν ορισμένοι φαρμακοποιοί είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις πλαστής συνταγογράφησης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος έχει ενημερώσει ήδη το υπουργείο Εργασίας για το κενό ασφαλείας, καταγγέλλει: «Θέλω να σας αποκαλύψω τον εύκολο τρόπο με τον οποίο μπορεί να εκδοθεί μία συνταγή οποιουδήποτε γιατρού, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τους 13.000 περίπου που υπάρχουν εγκατεστημένοι στα φαρμακεία της χώρας . Από το πεδίο "καταχώρησι συνταγής" πληκτρολογώντας το ΑΜΚΑ και το ΕΤΑΑ οποιουδήποτε γιατρού, που πολύ εύκολα βρίσκουμε και με την αναγραφή του ονόματος οποιουδήποτε ασθενούς, μπορούμε να εκδώσουμε όποια συνταγή επιθυμούμε. Στη συνέχεια, κατασκευάζουμε μία σφραγίδα του γιατρού και με μία μονογραφή έχουμε έτοιμη για εκτέλεση μία πλαστή συνταγή».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων είχε αντιμετωπίσει πριν από λίγα χρόνια μια ανάλογη περίπτωση πριν αρχίσει να λειτουργεί ακόμη το πολυσυζητημένο ηλεκτρονικό σύστημα. Οπως θυμίζει ο κ. Βάμβουκας: «Ο ένοχος βρέθηκε, αλλά απ' όσο γνωρίζω κυκλοφορεί ανενόχλητος, ενώ οι φαρμακοποιοί οι οποίοι αποκάλυψαν την απάτη θέλοντας να προστατεύσουν το Δημόσιο συμφέρον , "ανταμείφτηκαν" από το ίδιο το Δημόσιο με πρόστιμα, γιατί εν αγνοία τους εκτέλεσαν πλαστές συνταγές».

Η κυβέρνηση, πάντως, στηρίζει πολλά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σε κάθε συνομιλία με την τρόικα, οι αρμόδιοι υπουργοί την αναφέρουν... ως βασικό μέσο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική συνταγογράφηση απλώς καταγράφει τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται. Το σύστημα δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να ελέγξει ποιος ασθενής λαμβάνει τι και ποιος γιατρός συνταγογραφεί. Μέχρι σήμερα μάλιστα η καταγραφή αυτή έχει γίνει μόλις στο 20% των συνολικά 1 εκατ. διακινούμενων συνταγών φαρμάκων. Ισως γι' αυτό και τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας σκοπεύουν να διαθέσουν άλλα 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του συστήματος, το οποίο βγήκε σε διαγωνισμό πριν από λίγες ημέρες.

Ο επικεφαλής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα για τη συνταγογράφηση, Βλάσης Σφυρόερας, απαντά σχετικά με την προσβασιμότητα του συστήματος: «Για να μπει κάποιος στο σύστημα πρέπει να πιστοποιηθεί. Η πιστοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Καταχωρίζονται με βάση τις λίστες και τα πλήρη στοιχεία τους, και κάθε γιατρός και φαρμακοποιός για να μπει στο σύστημα πρέπει να πιστοποιηθεί και να πάρει κωδικό πρόσβασης. Κάνουμε τριπλό έλεγχο στοιχείων, ενώ στη συνέχεια ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο έναν κωδικό πρόσβασης που γνωρίζει μόνο ο ίδιος».

Αν και ο κ. Σφυρόερας επισημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να αντιληφθεί εάν έχουν εκδοθεί συνταγές με την υπογραφή του καθώς γνωρίζει τι φάρμακα γράφει, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων απαντά: «Επειδή οι περισσότεροι γιατροί έχουν πλήθος συνταγογραφήσεων, αν κάποιος δημιουργήσει μια εικονική συνταγή με σκεύασμα που δεν θα κινήσει την περιέργεια μέσα στο πλήθος των συνταγών, δεν θα γίνει αντιληπτό από το γιατρό».

Πάντως ο επικεφαλής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραδέχεται ότι σήμερα το σύστημα δεν μπορεί να «αντιληφθεί» εάν ένας γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα υψηλού κόστους όπως γονιμότητας σε... άνδρα ή φάρμακα για τον προστάτη σε... γυναίκα.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, «μέχρι στιγμής κόστισε μόλις 60.000 ευρώ».

Τα συγκεκριμένο σύστημα ετέθη σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο και στόχος είναι να το υιοθετήσουν τα τέσσερα βασικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ) που θα ενταχθούν και στον φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον ΕΟΠΥΥ.

tasath:
Κι έτσι λοιπόν, από ένα πιλοτικό σύστημα των 60 χιλιάδων, υπόσχονται ότι όλα θα λυθούν με ένα πλήρες σύστημα με διαγωνισμό αξίας 25 μυρίων σε 3ετή ορίζοντα !!!

alfie:
Συνταγές αξίας 470.000 ευρώ(!) έγραψε σε έξι μήνες ένας γιατρός

Σε «μαύρη λίστα» μπήκαν -και καλούνται, ήδη, να απολογηθούν- οι πρώτοι 34 «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων γιατροί που «πιάστηκαν» στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ καθώς μέσα σε 6 μήνες έγραψαν φάρμακα αξίας 6,2 εκατ. ευρώ!
 
Σύμφωνα με τη λίστα μόνο 10 γιατροί συνταγογράφησαν, στο διάστημα αυτό, φάρμακα αξίας 3,2 εκατ. ευρώ και ένας γιατρός συνταγές αξίας 470.844,15 ευρώ ή 3.923,70 ευρώ την ημέρα! Στη «μαύρη λίστα» του ΟΑΕΕ περιλαμβάνονται γιατροί όλων των ειδικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα που εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλή δαπάνη σε σχέση με τον αριθμό των ασφαλισμένων οι οποίοι αναλογούν στην κάθε περιοχή:
 
Ρευματολόγος στη Θεσσαλονίκη με 11.000 ασφαλισμένους συνταγογράφησε φάρμακα αξίας 309.504,90 ευρώ, συνάδελφός του στην Αθήνα φάρμακα αξίας 246.113,90 ευρώ, στην Τριανδρία με 5.000 ασφαλισμένους συνταγές αξίας 237.143,20 ευρώ, στους Αγ. Αναργύρους 201.847,91 ευρώ και στο Περιστέρι 183.457,60 ευρώ.
 
Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε φάρμακα αξίας 270.455,37 ευρώ και άλλος παθολόγος στον Πειραιά φάρμακα αξίας 260.085,66 ευρώ, στο Χαλάνδρι 222.434,64 ευρώ και στον? Πύργο αξίας 180.915,43 ευρώ.

«Στέλνω επιστολές και ζητώ εξηγήσεις πριν προχωρήσουμε σε κυρώσεις», δηλώνει στην «ΗτΣ» ο διοικητής του ΟΑΕΕ και πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρης προειδοποιώντας ότι «όλοι παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και κανένας δεν μπορεί, πλέον, να ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων».
 
«Με τους ελέγχους προφυλάσσουμε τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, για τους οποίους γίνονται αντίστοιχες διασταυρώσεις, έναντι των παραβατών», συμπληρώνει ο Γερ. Βουδούρης προαναγγέλλοντας την επέκταση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης στις παραπομπές για παρακλινικές εξετάσεις αλλά και στις ιατρικές επισκέψεις για να υπάρξει αντιστοίχιση και με τον αριθμό των συνταγών.
 
Παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις θα γίνουν, μέσω του ΕΟΠΥΥ, και για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που συνταγογραφούνται με τη μεγαλύτερη συχνότητα και αντιπροσωπεύουν το 49% – 54% του συνολικού κόστους. Η δαπάνη για τα 15 πρώτα αγγίζει τα 58,7 εκατ. ευρώ σε συνολική δαπάνη 119,6 εκατ. ευρώ.
 
Κυρώσεις και για τους παραβάτες φαρμακοποιούς
 
Εκτός από τις ποινικές και τις άλλες κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, πρόστιμα και ποινές θα επιβάλλονται και στους παραβάτες φαρμακοποιούς σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις (τριετούς διάρκειας) που υπογράφουν ήδη τα Ταμεία με τους φαρμακευτικούς συλλόγους και τους φαρμακοποιούς. Προβλέπονται ειδικότερα:
 
Πρόστιμο από 10% έως 50% επί της αξίας των συνταγών του Ταμείου που εκτελέστηκαν από το φαρμακείο τον προηγούμενο μήνα.

Στην περίπτωση εύρεσης στο φαρμακείο ταινιών γνησιότητας που είναι αποκολλημένες από τις μονάδες ιδιοσκευάσματος, το πρόστιμο καθορίζεται μέχρι το πενταπλάσιο της αξίας των ιδιοσκευασμάτων που αντιστοιχούν οι ταινίες.

Προσωρινό από 4 μήνες μέχρι 12 μήνες αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών.

Οριστική καταγγελία της σύμβασης μονομερώς από την πλευρά του Ταμείου. Νέα σύμβαση δεν θα μπορεί να συναφθεί πριν από την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την καταγγελία.

Επιπλέον πρόστιμο από 3.000 – 15.000 ευρώ θα επιβάλλεται αν δεν παραδίδονται τα φάρμακα ή παραδίδονται άλλα φάρμακα, αν εντοπίζονται στο φαρμακείο παραποιημένες ή πλαστές ταινίες, σε περίπτωση ανεύρεσης και παράνομης χρήσης συνταγολογίων ή βιβλιαρίων ασθενείας και σε περίπτωση παρεμπόδισης των ελέγχων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Πριν καταδικάσουμε ή αθωώσουμε κάποιους συναδέλφους με μόνο δεδομένο το κόστος συνταγογράφησης ας σκεφτούμε τα εξής:
- Το να γράψει κανείς 40-50 συνταγές την ημέρα σαφώς είναι εφικτό και καθώς το μέσο κόστος ανά συνταγή είναι περίπου στα 60 ευρώ, μπορεί πράγματι να συνταγογραφήσει κανείς 3000 ευρώ την ημέρα. Το ερώτημα είναι σε πόσους ασφαλισμένους αναφέρεται αυτή η συνταγογράφηση (αν αντιστοιχεί σε π.χ 1500 εγγεγραμμένους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που είναι κατά κανόνα υγιέστεροι των άλλων ταμείων καθότι νεώτεροι σε ηλικία, είναι όντως υπερβολική).
- Η ειδικότητα παίζει βαρύνουσα σημασία στο μέσο κόστος της συνταγής. Ο γενικός ιατρός ή ο παθολόγος δεν έχει και πολλά φάρμακα πάνω από 100 ευρώ για να συνταγογραφήσει, ένας ρευματολόγος όμως κάλλιστα μπορεί να συνηθίζει να χορηγεί βιολογικούς παράγοντες που το μηνιαίο κόστος τους μετριέται σε τετραψήφια ποσά. Αν θέλει ένας ελεγκτικός μηχανισμός να κάνει καλά τη δουλειά του θα δει ποια είναι τα διεθνώς αποδεκτά ποσοστά χορήγησης π.χ. βιολογικών παραγόντων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και θα τα συγκρίνει με τις συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών του ταμείου.
- Κάποια ιδιαίτερα νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτό της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας, δεν ανιχνεύονται κατ' ανάγκη με το κριτήριο του κόστους, ωστόσο μπορούν να προκαλούν εξ' ίσου αν όχι μεγαλύτερη ζημιά σε ασφαλισμένους και ταμείο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση