Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ο υπερσυνταγογράφος...

<< < (10/22) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Μακελειό, από το ιταλικό macello, macellaio=χασάπης
 Πρόσφατο σχετικό εξώδικο συναδέλφου.
 

--- Τέλος παράθεσης ---
Πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα, ενδεικτικό των πραγματικών διαστάσεων των προθέσεων όσων ευαγγελίζονται αντιμετώπιση της "υπερσυνταγογράφισης" με αοριστίες και γενικότητες.
Εκτός ελαχίστων - πιστεύω - εξαιρέσεων, οι "υπερσυνταγογράφοι" είναι συνάδελφοι που εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να εξυπηρετούν ένα πλήθος ασφαλισμένων λόγω των στρεβλώσεων του υπάρχοντος συστήματος (Κ.Υ., Π.Ι., μονάδες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΚΑΠΗ κ.λ.π.). Όταν η προσπάθεια για απόδοση ευθυνών γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εκάστοτε συνθήκες (αριθμός εξεταζομένων, ειδικότητα, περιοχή κ.λ.π.) τότε οι γενικεύσεις είναι άδικες και επικίνδυνες.
Υπό το κράτος, λοιπόν, των δηλώσεων του Υπουργού, που αναμένεται να γίνουν νομοθέτημα, θα ζούμε με την αγωνία μη τυχόν κληθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε οι δράκοντες του Κόμοντο.

thepap:
Υπερσυνταγογράφηση ή τουλάχιστον συνταγογράφηση < στο γάμο του Καραγκιόζη> είναι και το ιατρείο που απασχολεί δύο - τρείς γραμματείς γία αυτο το σκοπό και έναν ακόμη υπάλληλο για διασύνδεση με το φαρμακείο . Έχω ακούσει ότι συμβαίνουν κι αυτά και δεν έχω κανένα λόγο να μην τα πιστέψω. Έτσι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά...

Zachariadis:
Θα ήθελα εδώ να σημειώσω κάτι που έχω παρατηρήσει : προοδευτική απομάκρυνση ως παντελή απουσία φτηνών ως επι το πλείστον φαρμεκευτικών ουσιών-σκευασμάτων απο την αγορά τα τελευταία χρόνια.Φάρμακα με συχνά μοναδικές ιδιότητες και ενδείξεις.Πραδείγματα είναι ( έτυχε να τα αναζητήσω για καποιο λόγο) :
-Methyldopa (Aldomet) ....Μετά απο τόσα χρόνια εξακολουθεί να είναι αντιυπερτασικό πρώτης εκλογής στην εγκυμοσύνη.Δεν κυκλοφορεί πλέον,
Μπορεί κανείς να βρεί  μέσω ΙΦΕΤ/Φαρμακαποθήκης ενα  εισαγωγής απο την ουγγαρία το οποίο βέβαια δεν είναι στη λίστα και πληρώνεται απο τον ασφαλισμένο στην λιανική του τιμή.
Dofetilide (Tikosyn) Αυτο και αν είναι ανύπαρκτο !.Είναι εξαιρετικό αντιαρρυθμικό με ένδειξη στον παρξυσμικό κολπικό πτερυγισμό.Πολύ πιο αποτελεσματικό απο την αμιωδαρόνη για τον έλεγχο των επεισοδίων.( Ασε που ο πτερυγισμός αφορά συχνά νέες ηλικίες και θεωρώ ανήθικο να καταδικάσεις τον ασθενή στις ενίοτε πολυ σοβαρές συνέπειες της χρόνιας αγωγής με Angoron,ειδικά δε όταν δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην συγκεκριμένη αρρυθμία.Επιπλέον το ablation δεν είναι πάντα εύκολη απόφαση.
Μετα απο εξονυχιστικό έλεγχο ο μόνος τρόπος να πάρεις δοφετιλίδη είναι με παραγγελία απο ΗΠΑ ή Καναδά.
Labetalol (Trandate,Normodyne).Επίσεις ανύπαρκτο πλέον.Εξαιρετικό φάρμακο για τον έλεγχο υπερτασικής κρίσης,ειδικά σε περιπτώσεις φαιοχρωμοκττώματος ή στην προεκλαμψία.
Hydralazine (Apresoline).Μια απ τα ίδια.Παλιό, καλό, δοκιμασμένο φάρμακο στην αντιμετώπιση υπερτασικής κρίσης-υπερτασικού επέιγοντος,με ειδική ενδειξη και αυτό κατα την εγκυμοσύνη.Φάρμακα με λιγότερη τοξικότητα απο π.χ το νιτροπρωσσικό και πολυ πιο οικονομικά απο ότι π.χ η εσμολόλη.

Και αρκετά ακόμα..

dimipap73:
εμεις στην ξανθη που ειμαστε λιγο κοντα στη βουλγαρια ,βρισκουμε aldomet στην κοντινη πολη ζλατογκραντ

Richard:
Καλησπέρα σε όλους!
Πρόσφατα ανέλαβα υπηρεσία σε διθέσιο Περιφερικό Ιατρείο με μεγάλο πληθυσμό (περί τους 8000 μόνιμους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και το καλοκαίρι πολύ περισσότερους). Λόγω της εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει προκύψει τεράστια αύξηση στην επισκεψιμότητα στο Π.Ι., και ειδικότερα --απ'ό,τι φαίνεται-- λόγω: 1) της αδυναμίας ή απροθυμίας πολλών νοσοκομειακών ιατρών να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά τη χορηγηθείσα αγωγή στον ασθενή λέγοντάς τους την εύκολη ατάκα "πήγαινε να τα γράψεις στον αγροτικό στο χωριό σου", 2) της αμοιβής που ζητούν οι ιδιώτες συνάδελφοι της περιοχής εκτός ΕΟΠΥΥ για να συνταγογραφήσουν στον ασθενή (που δεν παρακολουθούν). Στην περίπτωση των ελάχιστων συναδέλφων (μόνο 2 στην ευρύτερη περιοχή) συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, απ' ότι ενημερώθηκα εφαρμόζουν το σύστημα των ραντεβού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν αρκετό χρόνο αναμονής. Τέλος, στην περίπτωση του ΙΚΑ και του Κ.Υ. (τα οποία απέχουν περίπου 20χλμ από το χωριό) εφαρμόζονται και πάλι ραντεβού με σημαντικούς χρόνους αναμονής, καθότι έχουν να εξυπηρετήσουν και τους κατοίκους της περιοχής τους, 3) της ελεύθερης και χωρίς περιορισμούς πρόσβασης στο Π.Ι. (υπήρχε φυσικά ανέκαθεν). Παράλληλα, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ιατρείο με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε μία με δύο φορές την εβδομάδα να προστρέχουμε στο ΙΚΑ για προμήθεια συνταγολογίων (λόγω του γνωστού κωλύμματος του ΙΚΑ να χορηγήσει άνω των 5). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μου ασκείται ασφυκτική πίεση από τους ασθενείς για γρήγορη συνταγογράφηση, με έντονες διαμαρτυρίες όταν επιθυμώ να εξετάσω τον ασθενή αλλά και άγχος από τον ίδιο τον ασθενή ότι "καθυστερούμε τους άλλους" και παρότρυνση "να το αφήσουμε για άλλη φορά"!!! Αρκετές μάλιστα ημέρες, ο μέσος χρόνος συνταγογράφησης ανά ασθενή (πολλές φορές αρκετών φαρμάκων) είναι κάτω των 10 λεπτών, μπορεί να εξαντληθεί και ένα συνταγολόγιο του ΙΚΑ σε μία μέρα ενώ οι περισσότεροι ασθενείς προσκομίζουν και το βιβλιάριο του/της συζύγου διότι "δεν μπορεί να έρθει/μετακινείται δύσκολα/δεν καταλαβαίνει κλπ"! 
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία τις ανακοινώσεις του κ. Λοβέρδου, καθότι θα μπορούσα με τα δικά του κριτήρια να χαρακτηριστώ και γω δυνητικά υπερσυνταγογράφος και σκέφτομαι να εφαρμόσω σύστημα ραντεβού ή μοίρασμα νούμερων το πρωί ή ορισμού 10 λεπτών ανά ασθενή και όσους προλάβω ή κάτι άλλο. Συμφωνείτε με τα παραπάνω και τις προτεινόμενες λύσεις? Τι θα κάνατε εσείς στη θέση μου? Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της συνταγογράφησης για ασθενή δια "αντιπροσώπου"? Θα προτείνατε επίσης την έγγραφη ενημέρωση κάποιας προϊστάμενης αρχής μου για την κατάσταση και τη λύση που θα επιλέξω? Κάθε άποψη και σκέψη είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη!!!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση