Γιατρός… πέντε αστέρων σε όλη την Ευρώπη Επί 33 χρόνια δίνει τη δική του καθημερινή μάχη στο πλευρό των ασθενών. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες υπό τις οποίες λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο ίδιος δεν το βάζει κάτω και υπηρετεί πιστά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε μια πανευρωπαϊκή πρωτιά. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA EUROPE) ανακοίνωσε ότι του απονέμει το ετήσιο βραβείο «5 Star Doctor of Europe» για το έτος 2013.
Πρόκειται για τον 59χρονο θεσσαλονικιό γενικό-οικογενειακό γιατρό, Αθανάσιο Συμεωνίδη, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο «τιμόνι» του κέντρου υγείας της Ν. Μηχανιώνας. Όπως εξομολογείται στη «Θ», ήταν η πρώτη φορά που κατέθεσε υποψηφιότητα και τελικά επελέγη μεταξύ τεσσάρων συνυποψηφίων του, εκ των οποίων μία γενική γιατρός από τη Μεγάλη Βρετανία, ένας γενικός γιατρός από την Τουρκία και δύο από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με το βραβείο αυτό κατάφερε να τιμήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά πάνω απ’ όλα τους γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι στη χώρα μας είναι παραγκωνισμένοι.
Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, που θα διεξαχθεί στην Πράγα της Τσεχίας. Επιπλέον, ο κ. Συμεωνίδης θα είναι ένας από τους τρεις ευρωπαίους υποψηφίους για το παγκόσμιο βραβείο «5 Star Doctor», που θα απονεμηθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής, που θα γίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 2016.
«Είμαστε εδώ κι αγωνιζόμαστε»«Με το βραβείο αυτό αισθάνθηκα ότι αξίζει ο αγώνας που κάνω τα 33 χρόνια που δουλεύω. Πιστεύω ότι αυτή η βράβευση είναι πολύ τιμητική για όλους τους γενικούς γιατρούς της Ελλάδας. Δεν θεώρησα ούτε στιγμή ότι είναι δικό μου το βραβείο. Αφορά τη γενική ιατρική που είναι παραγκωνισμένη στην Ελλάδα, δεν έχει τη θέση που της αξίζει», λέει ο κ. Συμεωνίδης και προσθέτει ότι «το βραβείο αυτό είναι σαν μια κραυγή που λέει ότι ‘ναι, εδώ είμαστε. Αγωνιζόμαστε παρά τις δυσκολίες, την οικονομική κρίση και τη μιζέρια και καταφέραμε να τραβήξουμε την προσοχή σας’. Είναι σαν να πήραμε ξαφνικά μία φιάλη οξυγόνου και ανανεωθήκαμε».
Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, ο γενικός-οικογενειακός γιατρός είναι εκείνη η ειδικότητα που βλέπει ολοκληρωμένα έναν άνθρωπο. Κάνει ολιστική προσέγγιση τόσο για οξέα όσο και για χρόνια νοσήματα, αλλά ταυτόχρονα βλέπει τον άνθρωπο μέσα στην οικογένειά του, στο εργασιακό του περιβάλλον και την κοινωνία όπου ζει.
«Εμείς μπορούμε να λύσουμε το 90% - 95% των προβλημάτων κάθε ανθρώπου πρωτοβάθμια, εξωνοσοκομειακά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ελάχιστοι είναι οι ασθενείς που χρειάζονται διερεύνηση και νοσηλεία στο νοσοκομείο», εξηγεί ο κ. Συμεωνίδης.
Για τον ίδιο, δύο είναι τα μηνύματα που θέλει να στείλει με αφορμή την πανευρωπαϊκή βράβευσή του. Το ένα είναι ότι όταν δουλεύεις και προσπαθείς, κάποια στιγμή, έστω κι αργά, θα έρθει η αναγνώριση, αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένεις.
«Το δεύτερο είναι αυτό που λέω στους ειδικευόμενους που εκπαιδεύω στο ‘Ιπποκράτειο’: μη νομίζετε ότι είμαστε κατώτερης εκπαίδευσης και κλάσης από τους ευρωπαίους συναδέλφους μας. Τους κοιτάμε στα μάτια και σε πολλά πράγματα είμαστε πολύ καλύτεροι απ’ αυτούς. Επομένως, μη σκύβετε το κεφάλι, γιατί μας αξίζει μια καλύτερη τύχη. Κι αυτό το πιστεύω ακράδαντα», τονίζει ο κ. Συμεωνίδης και εξηγεί ότι «τώρα που εξαιτίας της κρίσης πολλοί συνάδελφοί μου φεύγουν στο εξωτερικό, είναι περιζήτητοι. Τους ψάχνουν, τους θέλουν γιατί είναι πιο εκπαιδευμένοι από τους άλλους Ευρωπαίους. Επίσης, έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την επικοινωνία με τον άρρωστο. Δεν γίναμε ποτέ ψυχροί επαγγελματίες. Προσέχουμε τους ασθενείς μας. Είναι πιο ανθρώπινη η επαφή μας».
Δυσκολίες και καινοτομίεςΌπως επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης, στη χώρα μας έγιναν 223 κέντρα υγείας, τα οποία όμως έχουν μείνει υποστελεχωμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι απογοητευμένοι συνάδελφοι συνεχώς παραιτούνται και βγαίνουν ιδιωτικά στο επάγγελμα.
«Δυστυχώς, όμως, τα ντουβάρια δεν κάνουν τη δουλειά. Οι άνθρωποι την κάνουν. Στο κέντρο υγείας Ν. Μηχανιώνας από 17 γιατροί που ήμασταν, μείναμε μόλις 7, όλοι γενικοί γιατροί. Προσπαθούμε όμως. Η διοικητική οργάνωση είναι καλύτερη και πιστεύουμε ότι οι πολίτες απολαμβάνουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Τους σεβόμαστε. Πλέον κλείνουμε προσωπικά ραντεβού. Δεν έχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο να έρχονται από τα αξημέρωτα οι ηλικιωμένοι και να ‘σκοτώνονται’ για να πάρουν ένα νούμερο προτεραιότητας, ώστε να εξεταστούν στις 11 το πρωί. Κλείνουμε το ραντεβού σε διάστημα 7-10 ημερών, με συγκεκριμένη ώρα και γιατρό. Συνεπώς, οι ασθενείς έρχονται στην ώρα τους κι εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία. Αν προκύψει πρόβλημα, τους ειδοποιούμε τηλεφωνικώς και κανονίζουμε εκ νέου το ραντεβού», εξηγεί ο κ. Συμεωνίδης.
Επίσης, το κέντρο υγείας Ν. Μηχανιώνας έχει οργανώσει εκστρατεία, για να προσεγγίσει γυναίκες που ήταν αδιάφορες ή δεν είχαν κάνει ποτέ στη ζωή τους τεστ ΠΑΠ και να τις ευαισθητοποιήσει να το κάνουν, αλλά και να κατανοήσουν την αναγκαιότητά του και να μάθουν ότι γίνεται δωρεάν.
Επίσης, ο ίδιος έστειλε επιστολή στους μαθητές επαγγελματικού λυκείου της περιοχής, ζητώντας τους να «υιοθετήσουν» τον κήπο του κέντρου υγείας. Το αποδέχτηκαν, κατέθεσαν 7 προτάσεις κι επελέγη η μία. Το δασαρχείο έδωσε δωρεάν φυτά, τα οποία φυτεύτηκαν, ενώ τελικός στόχος είναι να δημιουργηθούν 2-3 θεματικοί κήποι με ευωδιαστά βότανα και να έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές των σχολείων της περιοχής να κάνουν μάθημα φυσικής ιστορίας.
Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2013, ένα Σάββατο το μήνα, στον χώρο του κέντρου υγείας, γίνονται μαθήματα ΚΑΡΠΑ σε πολίτες από εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ.
Ποιος είναιΟ Αθανάσιος Ν. Συμεωνίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος και έχει τρεις γιους. Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ κι έλαβε την ειδικότητα του γενικού γιατρού. Μετά τη λήψη της ειδικότητας, εργάστηκε ως διευθυντής στα κέντρα υγείας Παλαιοχωρίου και Θέρμης, ενώ από τον Ιούλιο του 2011 είναι διευθυντής στο κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας.
Επί 4 συναπτά έτη διετέλεσε συντονιστής Εκπαίδευσης ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής στο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, στο ΓΝ Χαλκιδικής (2 έτη) και τα τελευταία 12 χρόνια στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».
Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων που αφορούσαν εκπαίδευση εκπαιδευτών στην Ελλάδα (12) και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (6). Είναι μέλος διεθνών φορέων και επιστημονικών εταιρειών και μέλος επιτροπών - συμβουλίων και συντακτικών επιτροπών ιατρικών περιοδικών.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος