Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕ.Π.Α.
Argirios Argiriou:
Από ομάδα ΑΜΕΑ στο facebook:
- Πέρασα επιτροπή ΚΕΠΑ. Που μπορώ να δω το ποσοστό που μου έδωσαν;
- Θυρίδα του πολιτη με κωδικους taxis
- Μπορείτε να το δείτε στο epan gov στο μητρώο αναπηριας πατάτε με κωδ τάξις έπειτα στις τρεις γραμμουλες και θα εμφανιστει
- Εθνικη πυλη αναπηριας, στο μητρωο, πατηστε εκεί που εχω κυκλωσει.
- Το βραδάκι περίπου θα έχει βγει το αποτέλεσμα να ξέρετε!
- 1555 μετά από 3-4 μέρες.
Argirios Argiriou:
Χρήσιμος διάλογος από Ιατρική ομάδα του facebook στις 13/09/2024:
- Έχω έναν ασθενή που έχει Νόσο Parkinson, Βαρηκοΐα, ΣΔτύπου ΙΙ και ΑΥ, και θέλει να περάσει από ΚΕΠΑ.
Εγώ, ως Γενικός Ιατρός είπα ότι θα αναλάβω να γράψω για τον ΣΔ και την ΑΥ.
Πρέπει να κάνω δύο φακέλους;
( Έναν για την ΑΥ και έναν για τον ΣΔ; )
Ρωτώ γιατί ξεκίνησα με τον φάκελο για ΣΔ αλλά δεν μου έδινε την δυνατότητα να προσθέσω άλλο ICD 10 εκτός από αυτό του ΣΔ.
Υπήρχε μεν η δυνατότητα, εκτός από τον ΣΔ να πρόσθετα και κάποια Σπάνια Νόσο, αλλά η ΑΥ μόνο σπάνια νόσος δεν είναι.
Έτσι αναγκάστηκα και έκανα μετά και έναν δεύτερο φάκελο μόνο για την ΑΥ. Δεν ξέρω όμως αν έκανα σωστά.
- (απαντά συνάδελφος που εργάζεται σε Επιτροπές ΚΕΠΑ): Σωστά κάνατε κύριε συνάδελφε. Αλλά η ΑΥ δεν προσδίδει ποσοστό αναπηρίας. Οπότε…
- Είναι και μια άλλη απορία που έχω. Για ποια νοσήματα γίνονται δεκτοί φάκελοι από Γενικό Ιατρό;
- (Ρευματολόγος ο οποίος έχει εργαστεί πολύ σε Επιτροπές ΚΕΠΑ): Δεν μπορεί σαν Γεν Ιατρός να ανοίξει φακέλους για τόσο εξειδικευμένα νοσήματα (Parkinson , βαρυκοΐα). Δεν θα γίνουν δεκτά από την επιτροπή.
σπάνια δέχονται νοσήματα από γεν ιατρό, επειδή συνήθως οι πρόεδροι είναι παθολόγοι. Αλλά και για άλλες ειδικότητες ισχύει αυτό. Ας πούμε δεν γίνονται δεκτοί εισηγητικοί φά´κελοι που συνέταξαν νευρολόγοι και αφορούν ψυχιατρικές παθήσεις.
- (Γενικός Ιατρός 1, ιδιώτης): εγώ (=ΓΙ) πάντως ως συντάκτης κυρίου φακέλου για ΣΔ, παχυσαρκία κλπ, με 2οντες φακέλους ειδικών (νευρολόγος, ορθοπαιδικος, οφθαλμίατρος κλπ) δεν διαπίστωσα καμία "μη αποδοχή ". Τα δέοντα % αναπηρίας αποδόθηκαν κανονικά από τα ΚΕΠΑ.
- (Ρευματολόγος ο οποίος έχει εργαστεί πολύ σε Επιτροπές ΚΕΠΑ): ναι υπάρχει μια ανοχή γιαυτες τισ 2 διαγνώσεις. Δύσκολα θα βρείτε άλλες
- ( Γενικός Ιατρός 2, που εργάζεται σε Κέντρο Υγείας): μόνο ΣΔ ΙΙ και παχυσαρκία ως δευτερεύοντες φακελοι
- ( Γενική Ιατρός 3, εργάζεται σε Κέντρο Υγείας, έμπειρη) και ο σδ τυπου 2 προσδιδει ελαχιστα
- (Ρευματολόγος ο οποίος έχει εργαστεί πολύ σε Επιτροπές ΚΕΠΑ): 10% όταν παίρνει ο ασθενής μόνο χάπια. 20% χάπια και ινσουλίνη και 30% σε εντατικοποίημενο σχήμα ινσουλίνης
- ( Γενικός Ιατρός 4, που μοιάζει να ξέρει την δουλειά του): Αυτός που ανοίγει τον εισηγητικό φάκελο δικαιούται να σημειώσει την κύρια ασθένεια ( μια) και να ανοίξει την δυνατότητα για τους άλλους.
Στην προκειμένη περίπτωση είναι προτιμότερο είναι να το ανοίξει ο νευρολόγος π.χ .
Επιπρόσθετα, αυτός που θα ανοίξει τον φάκελο θα προσδιορίσει και τον πρόεδρο της επιτροπής.
Π. Χ Εάν το ανοίξει νευρολόγος, ο πρόεδρος της επιτροπής θα είναι νευρολόγος κ.ο.κ
Ας σημειωθεί ότι το τελικό ποσοστό αναπηρίας δεν εξαρτάται από τη κύρια πάθηση αλλά ισότιμα από όλες.
pzogr:
Για κάθε πάθηση υπάρχει αρμόδια ειδικότητα. Η κύρια πάθηση (το υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας) ανοίγει το φάκελλο και οι υπόλοιποι γράφουν στις δευτερεύουσες παθήσεις. Παθήσεις που δεν δίνουν ποσοστά δεν έχει νόημα να μπουν παρά μόνο ως απλές αναφορές στο ιστορικό των άλλων παθήσεων.Τα ποσοστά είναι εντελώς συγκεκριμένα ανά πάθηση/επιπλοκή και υπάρχουν σε ΦΕΚ το οποίο δεν έχω πρόχειρο, αλλά είναι σχετικά εύκολο να βρει όποιος ενδιαφερθεί με μια σύντομη αναζήτηση.
GirousisN:
Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το εξής:
Αν συνυπαρχουν 2 παθήσεις π.χ. ΣΔ ΙΙ και παχυσαρκία (ΒΜΙ>40), που η καθεμία δίνει ποσοστό αναπηρίας 20%, το τελικό ποσοστό που θα δοθεί είναι 20% και όχι 40%. Δεν προστίθενται, απλά παίρνεις το ποσοστό της πάθησης με τη μεγαλύτερη απόλυτη τιμή.
Όσο για το ΦΕΚ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση