Mετά από μία έρευνα για μετα-αναλύσεις στο εν λόγω θέμα διαπίστωσα ότι η γνωστή βάση Cochrane δεν έχει τίποτε - ξεχώρισα μόνο μία εκτός Cochrane και αυτή μικρή (και μάλιστα σε όχι και τόσο γνωστό περιοδικό), η οποία δείχνει συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα αλλά διαφορά στην ανοχή:
For this purpose
the standard methods and criteria as described by the Cochrane group are employed...
PMID: 17691593 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Γειά χαρά!!
Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και την απάντησή σας..
Κρατάω, μεταξύ των άλλων, κάποιες λέξεις «κλειδιά»..
*) «μετα-αναλύσεις»…Δυστυχώς,
δεν θυμάμαι στο τυπικό μάθημα της Επιδημιολογίας, αν και Έδρα Τριχόπουλου (…),
να επέμειναν σε πρακτικές Παραμέτρους, που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας,
ως μελλοντικοί κλινικοί γιατροί…
Με αποτέλεσμα, το μάθημα της Επιδημιολογίας, να είναι από τα πιο «ξύλινα» έως και μισητά μαθήματα, για τους περισσοτέρους μας…
*) «βάση Cochrane»…Άραγε, γιατί στις υπόλοιπες σχετικές Έρευνες,
δεν ακολουθήθηκαν τα standards του Συστήματος-Cochrane..??
Ακόμα κι αν η παράμετρος «κόστος» είναι σημαντική,
νομίζω ότι η παράμετρος «αξιοπιστία -εγκυρότητα», είναι πολύ σημαντικότερα…
Πώς μπορούμε να τσεκάρουμε,
ότι η εν λόγω, και εν γένει η κάθε Έρευνα που αναφέρει ότι
«…Cochrane’s criteria are employed»,
είναι πραγματικά έτσι.. ??Υπάρχει ενδεχομένως κάτι σαν Αριθμός Καταχώρισης στο αντίστοιχο Πρωτόκολλο μιας Βάσης Δεδομένων τύπου Cochrane.com κλπ κλπ..??
Παρεμπιπτόντως,
εσείς αναφέρετε ότι, η εν λόγω Έρευνα, είναι μεν μετα-ανάλυση, αλλά εκτός Cochrane.Ενώ,
ο συγγραφέας της γράφει, «…the standard methods and criteria as described by the Cochrane group are employed.»*) «όχι και τόσο γνωστό περιοδικό»…Δηλαδή, στο PubMed, καλώς ή κακώς, θα βρείς έναν τεράστιο, έως και συγχυτικό, «πλουραλισμό» Δημοσιεύσεων,
με τα (+) και τα (-) που αυτό μπορεί να έχει..??
Ειλικρινά, χίλια συγνώμη αν το ύφος μου, είναι κάπως «νομικίστικο»…
Δεν έχω, ειλικρινά, ΚΑΜΜΙΑ τέτοια πρόθεση..!!
Απλά, νιώθω ότι, είναι μια ευκαιρία, να μάθω πράγματα (...),
γι αυτό προσπαθώ να ανοίξω την αντίληψή μου, και να πάρω ερεθίσματα από όλες τις κατευθύνσεις…
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!
Όταν έχετε χρόνο,
κάντε έναν κόπο να μου γράψετε τις σκέψεις σας σχετικά με τα παραπάνω θέματα που θίγω…