Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 15:54:08

Αποστολέας Θέμα: Πρόταση για ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα.  (Αναγνώστηκε 7829 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Απριλίου 2008, 07:30:22
Αναγνώστηκε 7829 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στις 12 Απριλίου επισκέφτηκα τη 2η διεθνή έκθεση εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον πρώην Ανατολικό Αερολιμένα. Σε πολλούς εκθέτες έθεσα το ίδιο περίπου ερώτημα: «Γιατί δεν έχουν τα σπίτια και οι πολυκατοικίες φωτοβολταϊκά συστήματα που να καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια;»

Γιατί ερωτώ;
-Επειδή από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουμε περισσότερη ηλιοφάνεια και συνεπώς τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα έχουν καλύτερη απόδοση απ΄ ό,τι π.χ. στη Γερμανία που έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά στις στέγες.
-Επειδή το καλοκαίρι που έχουμε και περισσότερο ήλιο η ΔΕΗ δυσκολεύεται να καλύψει τις μεσημεριανές αιχμές που προκαλεί η λειτουργία των κλιματιστικών. Η ύπαρξη των φωτοβολταϊκών θα περιόριζε σημαντικά το πρόβλημα.
-Επειδή ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου επιβάλλει τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
-Επειδή η εγκατάσταση χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος που δεν εξαρτάται από τη λειτουργία λίγων μεγάλων σταθμών.

200.000 μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα των 2-5 kW σε ισάριθμες στέγες, σε θερινές μεσημεριανές ώρες αιχμής, θα ισοδυναμούσαν με ένα μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.

Τα οικονομικά μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι περίπου 6.000 ευρώ ανά kW συν το ΦΠΑ. Άρα για μια μονάδα 2 kW η εγκατάσταση θα κοστίσει με το ΦΠΑ 14.280 ευρώ.

Μια τέτοια μικρή μονάδα των 2 kW θα παράγει κατά μέσον όρο ετησίως 2.600 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που θα πουληθεί στη ΔΕΗ (για την ακρίβεια στον ΔΕΣΜΗΕ) προς 0,45 ευρώ ανά kWh, δηλαδή συνολικά ο ιδιοκτήτης της φωτοβολταϊκής μονάδας θα εισπράξει (δεν θα εισπράξει, αλλά στην ουσία θα συμψηφίσει με το λογαριασμό της ΔΕΗ) 2.600Χ0,45 = 1.170 ευρώ ετησίως.

Άρα ο λογαριασμός είναι: Επένδυση 14.280 ευρώ για ετήσια εξοικονόμηση 1.170 ευρώ.

Για να διευκολύνει αυτή την επένδυση τι σκέφθηκε το κράτος; Να επιτρέψει στον ιδιώτη επενδυτή να εκπέσουν μια φορά 700 ευρώ από το φορολογητέο του εισόδημα!

Το κράτος έκανε όμως και την ακόλουθη έξυπνη σκέψη: Αφού ο ιδιοκτήτης της φωτοβολταϊκής μονάδας πουλάει 2.600 kWh αντί ετήσιου συνολικού τιμήματος 1.170 ευρώ, προφανώς είναι έμπορος και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς πρέπει να ανοίξει βιβλία στην εφορία και να δηλώσει τη νέα του δραστηριότητα. Στην εφορία όμως του θέτουν την προϋπόθεση να έχει εγγραφεί στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) όπου θα πληρώνει εισφορές περί τα 1.500 ευρώ ετησίως. Θα πρέπει να εγγραφεί και στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Και αφού τα κάνει όλα αυτά θα πρέπει να αρχίσει να υποβάλλει ανά τρίμηνο δήλωση ΦΠΑ. Η ανοησία του Υπουργείου Οικονομικών σε όλο της το μεγαλείο.

Τι πρέπει να γίνει; Να διατυπωθεί με σαφήνεια ο στόχος:
200.000 - 300.000 στέγες με ισάριθμες μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες. Για τις μονάδες αυτές να μην απαιτείται καμιά άδεια, καμιά γνώμη κανενός φορέα. Να αρκεί μια ανακοίνωση στη ΔΕΗ που θα υποχρεούται εντός 3 εβδομάδων να εγκαταστήσει ένα ρολόι αγοράς της παραγόμενης ενέργειας. Να μην απαιτείται καμιά απολύτως φορολογική διατύπωση παρά μόνο μια βεβαίωση του ΔΕΣΜΗΕ για το ποσό που κατέβαλε για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό αυτό θα φορολογείται ως εισόδημα. Από το εισόδημα όμως θα αφαιρείται για δέκα χρόνια, αντί του γελοίου ποσού των 700 ευρώ, το 10% της αρχικής δαπάνης εγκατάστασης.



Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το blog του Στέφανου Μάνου:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Απριλίου 2008, 08:20:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Απριλίου 2008, 15:56:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το σκεφτόμουν σαν ιδέα, αλλά πρέπει να ανοίξεις φάκελο στην εφορία ως παραγωγός ενέργειας;;;;;;;
Έτσι θα προωθήσουν τα ηλεκτροβολταϊκά;;;; Δεν μπορούσαν να φορολογήσουν με αυτελή φορολόγηση και χωρίς γραφειοκρατία;
Και ένας δημόσιος υπάλληλος, δηλαδή, δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει....
Είναι σίγουρα τα παραπάνω Αργύρη;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Απριλίου 2008, 08:31:34
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το σκεφτόμουν σαν ιδέα, αλλά πρέπει να ανοίξεις φάκελο στην εφορία ως παραγωγός ενέργειας;;;;;;;
Έτσι θα προωθήσουν τα ηλεκτροβολταϊκά;;;; Δεν μπορούσαν να φορολογήσουν με αυτελή φορολόγηση και χωρίς γραφειοκρατία;
Και ένας δημόσιος υπάλληλος, δηλαδή, δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει....
Είναι σίγουρα τα παραπάνω Αργύρη;

Δεν ξέρω και εγώ. Το κείμενο αυτό όμως το έγραψε ο Στέφανος Μάνος που ήταν υπουργός οικονομικών, οπότε φαντάζομαι ότι γνωρίζει τί λέει.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαΐου 2008, 09:01:36
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ανακάλυψα στην Καθημερινή της 4.5.2008 μια απάντηση στο κείμενο του Στέφανου Μάνου για τα φωτοβολταικά:

Φωτοβολταϊκά: κοινή λογική και συμπεράσματα.

Του Κυριακου Βλαχου*

Σε άρθρο με τίτλο «Αρμενίζοντας στη θάλασσα της ανοησίας» που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 20/4/2008 ο κ. Στέφανος Μάνος παρουσίασε σκέψεις και προτάσεις για την εγκατάσταση 200.000 μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε στέγες κατοικιών με τρόπο που φαίνεται τεκμηριωμένος και πειστικός. Με αυτό το άρθρο θα ήθελα όχι τόσο να απαντήσω, όσο να συμπληρώσω αυτά που ανέφερε ο κ. Μάνος και να τα θέσω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Κατ’ αρχάς μια γενική παρατήρηση είναι ότι τα προβλήματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον είναι από τη φύση τους σύνθετα και απαιτούν συστημική, δηλαδή ολοκληρωμένη, προσέγγιση. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στροφή προς τα βιοκαύσιμα που προτάθηκε και προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, μέτρο που σε πρώτη προσέγγιση φαίνεται ιδιαίτερα εύλογο και ελκυστικό. Αυτή η στροφή προς τα βιοκαύσιμα όμως, όπως αναλύεται σε άλλο άρθρο του ίδιου φύλλου της «Καθημερινής», έχει ήδη προκαλέσει τεράστια προβλήματα, καθώς σε μεγάλες εκτάσεις γης η καλλιέργεια σιτηρών αντικαταστάθηκε από ενεργειακές καλλιέργειες οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και σε απόγνωση πολλές χώρες του τρίτου κόσμου.

Εξίσου εύλογο φαίνεται και το επιχείρημα που προβάλλει ο κ. Μάνος, ότι δηλαδή εφόσον στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια και η αιχμή της ζήτησης οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στη χρήση κλιματιστικών τις ιδιαίτερα θερμές μέρες του καλοκαιριού, θα πρέπει αντί για θερμικές μονάδες να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά που παράγουν ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σχετικά με το σκεπτικό και τους οικονομικούς υπολογισμούς του κ. Μάνου θα ήθελα να παρατηρήσω και να προσθέσω τα εξής:

Δεν είναι ορθό ότι η εγκατάσταση των 200.000 φωτοβολταϊκών των 2 kW θα μπορούσε να υποκαταστήσει πλήρως μια θερμική μονάδα 400 MW. Τα φωτοβολταϊκά είναι τελείως άχρηστα στην αντιμετώπιση της βραδινής αιχμής που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από θερμικούς σταθμούς.

Το κόστος εγκατάστασης των 200.000 φωτοβολταϊκών των 2 kW, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Μάνου, ανέρχεται περίπου σε 200.000 x 14.000 ευρώ, ήτοι 2,8 δισ. ευρώ, ποσό υπερ-δεκαπενταπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος μιας θερμικής αιχμιακής μονάδας (400 ευρώ/kW). Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών το τεράστιο αυτό ποσό θα επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο και δεν θα δημιουργήσει παρά ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας.

Το κόστος για τον καταναλωτή της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά με βάση την τιμή των 0,45 ευρώ/kW είναι περίπου 3-4 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο μιας σύγχρονης αιχμιακής θερμικής μονάδας ακόμη και με τις σημερινές υψηλές τιμές καυσίμων. Επιπλέον, οι θερμικές αιχμιακές μονάδες θα λειτουργούσαν ελάχιστες ώρες τον χρόνο, ενώ οι φωτοβολταϊκές μονάδες θα πληρώνονται στην ακριβή αυτή τιμή ακόμα και όταν λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες που η ζήτηση είναι χαμηλή. Η επιδότηση της τιμής αυτών των φωτοβολταϊκών θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 170 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οι θερμικές αιχμιακές μονάδες είναι διαθέσιμες για λειτουργία τουλάχιστον το 95% του χρόνου, ενώ τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια μόλις το 15% του χρόνου (ισοδύναμο πλήρους λειτουργίας). Επιπλέον, οι θερμικές μονάδες, σε αντίθεση με τις φωτοβολταϊκές, παρέχουν υπηρεσίες εφεδρείας και άλλες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευσταθή λειτουργία του συστήματος.

Είναι βεβαίως απαραίτητο η χώρα μας να λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών CO2. Τα 2,8 δισ. που απαιτούνται για την εγκατάσταση των 200.000 μονάδων σε κτίρια θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή της τάξης κάτω του 1%. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσον οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά είναι οικονομικά αποτελεσματικός τρόπος επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και υβριδικούς σταθμούς. Επενδύσεις που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας. Επενδύσεις σε διασυνδέσεις των νησιών μας με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Αντικατάσταση παλαιών θερμικών μονάδων με σύγχρονες που έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση.

Η σύγκριση με την αιολική ενέργεια είναι χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η αιολική ενέργεια έχει κόστος εγκατάστασης πέντε περίπου φορές μικρότερο από τα φωτοβολταϊκά και ανά εγκατεστημένο kW παράγει περίπου διπλάσια ενέργεια. Δηλαδή, το κόστος αποφυγής ενός τόνου CO2 είναι δώδεκα φορές μεγαλύτερο για τα φωτοβολταϊκά σε σχέση με τα αιολικά πάρκα. Με άλλα λόγια, εάν επενδύσουμε το ίδιο ποσό σε αιολική ενέργεια αντί για φωτοβολταϊκά θα πετύχουμε δέκα φορές μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO2. Η πρώτη φάση ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε σαν στόχο να συμβάλει και η χώρα μας στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας που υπόσχεται μεν πολλά στο μέλλον, αλλά όσο το κόστος εγκατάστασης παραμένει σε υψηλά επίπεδα δεν αποτελεί οικονομικά συμφέρουσα λύση για μαζική ανάπτυξη.

Η πρώτη αυτή φάση δίνει έμφαση κυρίως σε μεγάλα αυτόνομα έργα. Θα συμφωνήσω με τον κ. Μάνο ότι η εγκατάστασή των φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και άλλα κτίρια είναι πολύ προτιμότερη από τις αυτόνομες εγκαταστάσεις για τους κατωτέρω λόγους:

— Αποφεύγεται η δέσμευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και η περαιτέρω αισθητική επιβάρυνση και αλλοίωση της υπαίθρου μας. Ας σημειωθεί, ότι η ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών σε κτίρια μπορεί να γίνει με τρόπο που να «δένει» αρχιτεκτονικά με την αισθητική των κτηρίων.

— Οδηγεί σε παραγωγή ενέργειας κοντά στην κατανάλωση και κατά συνέπεια αποφεύγονται οι απώλειες συστήματος και δικτύου. Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών κοντά στη ζήτηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή αποφυγή επενδύσεων στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας που θα ήταν διαφορετικά αναγκαίες.

Θα πρέπει λοιπόν η περαιτέρω ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση και να έχει βάθος χρόνου καθώς αναμένεται ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών θα μειωθεί σημαντικά στα επόμενα έτη.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται η παροχή λογικών κινήτρων από την πολιτεία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια. Τα κίνητρα όμως αυτά δεν πρέπει να είναι τέτοια που να δίνουν ευκαιρίες γρήγορου και εύκολου πλουτισμού στους πιθανούς επενδυτές. Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει άλλωστε, ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις γίνονται σε μεγάλο βαθμό είτε από ιδιώτες με αυξημένη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, είτε από εταιρείες που θέλουν να (επι)αποδείξουν την κοινωνική και περιβαλλοντική τους ευαισθησία, όπως για παράδειγμα η Google που εγκατέστησε 1,6 MW στα κεντρικά γραφεία της, χωρίς απαραίτητα να προσβλέπει στο κέρδος από αυτή την επένδυση.

Τελειώνοντας, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Μάνο ότι εξίσου σημαντική με την παροχή κινήτρων είναι η άρση των οικονομικών και γραφειοκρατικών αντικινήτρων στην εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε κτήρια, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την πολιτεία.

* O κ. Κυρ. Βλάχος είναι μέλος της ΡΑΕ και Αναπληρωτής Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης, ALBA


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουνίου 2008, 23:29:17
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και ανταπάντηση του Στέφανου Μάνου στην Καθημερινή της 11.05.2008:

Πριν από τρεις εβδομάδες έγραψα για την εντυπωσιακή ανοησία που χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις, τις οποίες έχει επιβάλλει το κράτος σε όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του σπιτιού τους. Είναι τόση η ανοησία ώστε, μόνη της, φθάνει για να αποθαρρύνει όποιον θα ήθελε να εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα, ακόμη και τον πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητο

Στις 4 Μαΐου, η «Καθημερινή» δημοσίευσε άρθρο του κ. Κυριάκου Βλάχου, μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σε απάντηση-συμπλήρωση -γράφει ο κ. Βλάχος- του δικού μου. Θέλω να απαντήσω στα βασικά επιχειρήματα του κ. Βλάχου.

Γράφει ο κ. Βλάχος: «Το κόστος εγκατάστασης των 200.000 φωτοβολταϊκών των 2 kW, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Μάνου, ανέρχεται περίπου σε 200.000 x 14.000 ευρώ, ήτοι 2,8 δισ. ευρώ, ποσό υπερ-δεκαπενταπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος μιας θερμικής αιχμιακής μονάδας (400 ευρώ/kW). Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών, το τεράστιο αυτό ποσό θα επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο και δεν θα δημιουργήσει παρά ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας».

Oτι 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών κοστίζουν περισσότερο από μια αντίστοιχη θερμική μονάδα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Η διαφορά είναι ότι την απόφαση για την κατασκευή και πληρωμή των 200.000 φωτοβολταϊκών θα την πάρουν -διότι έτσι θέλουν- 200.000 καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ την απόφαση για την κατασκευή του θερμικού σταθμού θα την πάρει η ΔΕΗ. Αν, για παράδειγμα, το κράτος αποφάσιζε πως πρέπει να μετακινούμαστε, θα αγόραζε λεωφορεία των 60 θέσεων και θα εμπόδιζε την αγορά πολυτελών και μη Ι.Χ. Θα μας εξηγούσε ότι κάθε μετακίνηση με Ι.Χ. κοστίζει 20-30 φορές περισσότερο από ό,τι με λεωφορείο, επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο και δεν δημιουργεί παρά ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που φαίνεται αδιανόητο για τα Ι.Χ., αυτό ακριβώς κάνει το κράτος με τα φωτοβολταϊκά. Με ανόητες ρυθμίσεις εμποδίζει όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκές μονάδες στη στέγη του σπιτιού τους.

Η θεωρία είναι πάντοτε ελκυστικότερη από την παρατήρηση. Η θεωρία διαθέτει κομψότητα διότι επιτρέπει τον περιορισμό των παραμέτρων σε όσες χωρούν σε μια εξίσωση, σε ένα συλλογισμό. Αντίθετα, η παρατήρηση της πραγματικότητας είναι άτσαλη, αφήνει πάντοτε ερωτηματικά. Αυτή, κατά κάποιο τρόπο, είναι και η διαφορά μεταξύ της κατευθυνόμενης οικονομίας και της οικονομίας της αγοράς.

Παρατηρώ, λοιπόν, ότι στη Γερμανία - που πάντως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παράλογες ή παρορμητικές αποφάσεις- υπήρχαν, στο τέλος του 2006, 300.000 στέγες με φωτοβολταϊκά και προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται ετησίως μέχρι το 2020 με ρυθμό 20-30%. Αυτά στη Γερμανία, με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια από ό,τι εδώ.

Γιατί λοιπόν να μη μπορούμε να φανταστούμε 200.000 στέγες με φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα μέχρι το 2020; Αν καταργηθούν βέβαια οι ανόητες ρυθμίσεις που εμποδίζουν την εγκατάσταση τους.

Αν το κράτος καταφέρει να ξεκαθαρίσει τι πράγματι θέλει με τα φωτοβολταϊκά, αν διατυπώσει ένα όραμα, ένα στόχο και σταματήσει τις συνεχείς ανοησίες, προεξοφλώ ότι θα δημιουργηθούν εγχώριες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών (όπως έγινε στο παρελθόν με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες) και έτσι θα απαντηθεί το δεύτερο μέρος της επιχειρηματολογίας του κ. Βλάχου. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να προσθέσω -μια και το υπουργείο Ανάπτυξης εποπτεύει, πέρα από την ενέργεια, και την έρευνα- ότι θα ήταν σωστό να ενθαρρυνθεί η έρευνα σε ό,τι έχει σχέση με τον ήλιο. Εχουμε περισσότερο ήλιο από τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Ας τον αξιοποιήσουμε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαΐου 2009, 23:33:05
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 20 Μαΐου 2009.

Απλοποίηση των διαδικασιών υπόσχεται ο Κ. Χατζηδάκης

Φωτοβολταϊκά στις στέγες, χωρίς την άδεια της πολεοδομίας
Εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
 Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το υπουργείο προχώρησε σε παρεμβάσεις σε τρεις βασικούς άξονες:


Νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας
Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, κλπ.
Η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Σε σχέση με το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά στις στέγες", ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως κάθε πολίτης θα μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ. Παράλληλα, η τιμή που θα δίδεται για την αγορά αυτού του ρεύματος από τη ΔΕΗ, θα αντιστοιχεί σε 55 λεπτά την κιλοβατόρα, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο δίκτυο θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του.

Επίσης, όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωράφια, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκδίδεται μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη-άρτια και μη-οικοδομήσιμα οικόπεδα (δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων). Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ελαστικούς και ευνοϊκούς όρους δόμησης (δηλαδή, μεγάλους συντελεστές κάλυψης (80%) και μικρές αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων)". Υπογράμμισε δε, πως καταργείται η υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) καθώς και η υποχρέωση έκδοσης «οικοδομικής άδειας», τα οποία αντικαθίστανται από απλή «έγκριση εργασιών».

Απλοποίηση των διαδικασιών και για τη γεωθερμία

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, τονίζοντας ότι με τη νέα υπουργική απόφαση, "απλοποιείται και τυποποιείται η αδειοδότηση χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση (αβαθής γεωθερμία)". Επίσης, επεκτείνεται η χρήση της σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), καθορίζεται μία τυποποιημένη και ενιαία άδεια και επιτρέπεται η χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως τροποποιείται και η υπουργική απόφαση περί διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία.

Κατεβάστε το αρχείο (σε μορφή pdf) με χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, από τη δεξιά στήλη .



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Μαΐου 2009, 00:03:47
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή. 20-05-09
 
Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών.
 
 Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ιω. Παπαθανασίου, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από τον ήλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ιω. Παπαθανασίου, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, χωρίς φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.

Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:

-Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

-Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

-Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.

Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης. Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές - αισθητικές παραμέτρους.

Ο κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Μπούγας, ανακοίνωσαν, επίσης, μέτρα για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο έδαφος, σύμφωνα με τα οποία, τα πάνελ θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τα μέτρα αυτά θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τους πολίτες, τονώνεται η αγορά και ανακουφίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ειδικά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού.

«Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε την αντίστοιχη πρωτιά στα φωτοβολταϊκά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Μαΐου 2009, 11:47:37
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 21/05/2009.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ελεύθερα τα 10 κιλοβάτ από τη στέγη
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ Ξεμπλοκάρει η τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες ή προσόψεις κτιρίων και σε μη άρτια οικόπεδα.
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις, κατέληξαν μόλις προχθές στις ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν το αυτονόητο γι' άλλες χώρες, να μπορεί δηλαδή να εγκαθίσταται ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη σκεπή ή την ταράτσα και να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, θα περιμένουμε να δούμε την υπουργική απόφαση που θα είναι έτοιμη σε 10-15 μέρες και την εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβαν οι Γιώργος Σουφλιάς, Γιάννης Παπαθανασίου και Κωστής Χατζηδάκης.

Ο τελευταίος, σε συνέντευξη Τύπου, έδωσε τις λεπτομέρειες εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τα φωτοβολταϊκά που προβλέπουν τα παρακάτω.

* Κατ' αρχάς για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες:

Το πρόγραμμα έχει εφαρμογή σε όλες τις κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 10 άτομα ή έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 2 εκατομμύρια, αρκεί να βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα ή τα διασυνδεμένα νησιά και να έχουν εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα.

Στις περιπτώσεις αυτές, θα μπορούν να εγκαθιστούν ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη, στο δώμα ή στην πρόσοψη του κτιρίου ισχύος μέχρι 10 KW (κιλοβάτ). Για την εγκατάσταση δεν θα απαιτείται καμία άδεια, παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία. Ολες οι άλλες διαδικασίες θα αφορούν τις συμβάσεις σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρικού, οι οποίες θα υπογράφονται με αντισυμβαλλόμενο τη ΔΕΗ, που θα αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα.

Το ρεύμα που θα παράγει το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει η ΔΕΗ προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα και η αξία του θα συμψηφίζεται με τον λογαριασμό ηλεκτρικού. Ετσι, στην περίπτωση νοικοκυριού που καταναλίσκει 5.000-7.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 5 κιλοβάτ, κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ και παράγει ετησίως 3.575 κιλοβάτ, ο ιδιοκτήτης στην ουσία δεν θα πληρώνει λογαριασμό ηλεκτρικού και θα κερδίζει περίπου 2.805 ευρώ τον χρόνο (παράδειγμα στον πίνακα).

Αυξομειώσεις τιμών

Η τιμή των 5 λεπτών θα ισχύει μέχρι το 2011, ενώ από το 2012 θα μειώνεται κατά 5% τον χρόνο και μέχρι το 2019. Στη συνέχεια θα αναπροσαρμόζεται με το 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή ή θα υπολογίζεται στο 140% της μέσης οριακής τιμής ηλεκτρικού (χονδρική τιμή).

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο με τις χθεσινές ανακοινώσεις του δείχνει ότι, έστω και καθυστερημένα, προσανατολίζεται στο σύστημα που εφαρμόζει η Γερμανία, για την προώθηση των μικρών φωτοβολταϊκών στον οικιστικό ιστό των πόλεων. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί στα μέγιστα οφέλη για το περιβάλλον και το ηλεκτρικό σύστημα.

Με κανονισμό πολυκατοικίας

Σε ερωτήσεις για την εφαρμογή του μέτρου σε πολυκατοικίες, όπου ισχύει συνιδιοκτησία στις ταράτσες, η ιδιοκτησία και η εκμετάλλευση των φωτοβολταϊκών, θα διέπονται από τη νομοθεσία για την οριζόντια ιδιοκτησία, τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τον Αστικό Κώδικα.

Στις περιπτώσεις αυτές, η ΔΕΗ θα συναλλάσσεται με έναν αντισυμβαλλόμενο δικαιούχο μιας παροχής, που μπορεί να είναι η παροχή κοινοχρήστων. Το προϊόν της πώλησης, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΥΠΑΝ Κωστή Μουσουρούλη, θα διανέμεται στους ιδιοκτήτες με βάση τα ποσοστά τους στη χρήση της ταράτσας, εργασία που θα μπορεί να ανατίθεται στις εταιρείες που αναλαμβάνουν τους λογαριασμούς κοινοχρήστων.

Χωρίς οικοδομική άδεια

Τέλος, αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μη άρτια οκόπεδα εκτός σχεδίου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζεται επιτρέπει την εγκατάστασή τους χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο συντελεστής κάλυψης οικοπέδου ορίζεται στο 80%, ενώ η απόσταση από τα όρια ορίζεται σε 5 μέτρα για τα οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων και 2,5 μέτρα για τα μικρότερα.

Σε ερωτήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος στα νησιά, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι θα ακολουθήσει σύντομα, μόλις η ΔΕΗ λύσει κάποια τεχνικά προβλήματα. *


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Μαΐου 2009, 10:25:20
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24/05/2009, Καθημερινή.

Πώς θα γίνετε οικιακός παραγωγός ηλιακής ενέργειας
 Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων

Με μία απλή αίτηση στη ΔΕΗ και στην πολεοδομία για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ξεκινά η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στην ταράτσα του σπιτιού μας. Ωστόσο, η επιλογή της σωστής εταιρείας και τεχνολογίας για το σύστημα που θα εγκατασταθεί είναι κρίσιμη. Η «Κ» μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις, δίνει οδηγίες για το πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό στην ταράτσα σας. Ενα μέσο νοικοκυριό θα πρέπει να διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα, επιφάνεια στη στέγη 100 τ.μ. και σύνδεση με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη σωστή εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος και τη σωστή χρήση, το νοικοκυριό θα εξοικονομήσει ενέργεια και ταυτόχρονα θα πετύχει επιστροφή χρημάτων από την πώληση ενέργειας στο δίκτυο. Tο κόστος του συστήματος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000 - 35.000 ευρώ (5.000 ευρώ/kWh) και με βάση την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, που έχει οριστεί στα 55 λεπτά, η απόσβεση υπολογίζεται σε μια πενταετία. Δεν υπάρχει επιχορήγηση. Tο υπουργείο Aνάπτυξης επέλεξε να επιδοτήσει την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας και όχι την εγκατάσταση.

Στη Γερμανία

Σε λιγότερο από 20 χρόνια η Γερμανία κατόρθωσε να αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα πρώτα βήματα ξεκίνησαν με 1.000 στέγες το 1990 και σήμερα έχει φτάσει σε σημείο που οι Γερμανοί αγρότες έχουν τόση δύναμη που καθορίζουν διεθνώς τη ζήτηση και τις τιμές των φωτοβολταϊκών. Tη μεγαλύτερη ανάπτυξη γνωρίζει η Bαυαρία.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Μαΐου 2009, 10:31:09
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 24/-5/2009.

Χρυσα Λιαγγου

H «K» παρουσιάζει, μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις, οδηγίες για το πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό στην ταράτσα σας. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αναμένετε την υπογραφή της KYA (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των υπουργών Oικονομίας, Aνάπτυξης και ΠEXΩΔE, όπως επίσης και τη δημιουργία του μητρώου τεχνικών εταιρειών που έχει ανακοινώσει και ήδη καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν «αετονύχηδες» που είναι πολύ πιθανό να κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν τη νέα αυτή αγορά.

– Mπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό στο σπίτι μου;

Θα πρέπει να είστε ιδιοκτήτης και το ακίνητο να έχει ήδη σύνδεση κατανάλωσης ρεύματος. Nα μη βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό και να μην ανήκει στην κατηγορία των διατηρητέων. Eπιπλέον, εάν δεν έχει ηλιακό θερμοσίφωνα θα πρέπει να εγκατασταθεί. O συνδυασμός φωτοβολταϊκού συστήματος (ΦBΣ) και ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και αυτό γιατί βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

– Πού θα απευθυνθώ;

–Aφού ενημερωθείτε από το μητρώο τεχνικών εταιρειών του YΠAN για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (περίπου 2.000), θα επιλέξετε κάποια για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού.

– Tι θα πρέπει να προσέξω στον εξοπλισμό;

–Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών συστημάτων που χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Oι λεγόμενες κρυσταλλικού πυριτίου και άμορφου πυριτίου. H διαφορά τους εντοπίζεται στον βαθμό απόδοσης.

– Πώς θα υπολογίσω την ισχύ που χρειάζεται να έχει το φωτοβολταϊκό και το κόστος; Yπάρχει επιχορήγηση;

–H ισχύς μπορεί να είναι μέχρι 10 KW. Eνα KW παράγει κατά μέσον όρο 1.300 κιλοβατώρες ετησίως. H μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες ετησίως και κοστίζει 0,12 ευρώ η μία. H κατανάλωση αυτή αντιστοιχεί σε ενέργεια 5 - 7 KW. H εγκατάσταση ενός τέτοιου μεγέθους φωτοβολταϊκού απαιτεί 100 τ. μ. ταράτσας, τα οποία θα πρέπει να είναι ασκίαστα. Tο κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000 - 35.000 ευρώ (5 χιλιάδες ευρώ/κιλοβατώρα) και με βάση την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, που έχει οριστεί στα 55 λεπτά, η απόσβεση υπολογίζεται σε μια 5ετία. Δεν υπάρχει επιχορήγηση. Tο υπουργείο Aνάπτυξης επέλεξε να επιδοτήσει την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας και όχι την εγκατάσταση. H τιμή αυτή των 55 λεπτών είναι πολύ ευνοϊκή εάν συγκριθεί με την τιμή των 12 λεπτών που κοστίζει η κιλοβατώρα που καταναλώνουν (πληρώνουν) οι οικιακοί καταναλωτές.

– Aφού αποφασίσω με ποια εταιρεία θα συνεργαστώ, πού θα απευθυνθώ στη συνέχεια;

– Δεν απαιτούνται άδειες, ούτε έναρξη εργασιών στην εφορία. Θα καταθέσετε απλά μία αίτηση για προσφορά σύνδεσης στο κατά τόπους γραφείο της ΔEH, η οποία είναι υποχρεωμένη να σας απαντήσει σε διάστημα 20 ημερών. Στη συνέχεια απευθύνεστε στην πολεοδομία για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και επιστρέφετε στη ΔEH για τη σύνδεση. Aφού τη διασφαλίσετε σε διάστημα 20 ημερών προχωρείτε στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού. Aμέσως μετά απευθύνεστε στη Διεύθυνση Eμπορίας της ΔEH για να υπογράψετε σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στην τιμή των 55 λεπτών η κιλοβατώρα. Tο τελευταίο διαδικαστικό βήμα είναι η αίτηση επίσης στη ΔEH για την ενεργοποίηση της σύμβασης.

– Πώς γίνεται η καταμέτρηση και η εκκαθάριση του λογαριασμού; Μπορεί να πάρω χρήματα πίσω;

– Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π. χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι θα βαρύνει εσάς. Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κάτοχο του φωτοβολταϊκού συστήματος.

– Tι γίνεται στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών;

– Δικαίωμα ένταξη στο πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζοντίων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών. Δικαίωμα έχει και ένας από τους ιδιοκτήτες μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπολοίπους. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών που κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση, το σύστημα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή της ΔEH και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

– Τι απαιτείται για τη συμφωνία των ιδιοκτητών ή την παραχώρηση του χώρου;

– Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

– Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

– Mπορεί να εγκαταστήσει κάποιος μόνος του φωτοβολταϊκό εάν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

– Mπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό και για τις ανάγκες ρεύματος της επιχείρησής μου;

– Στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες κτιρίων εντάσσονται και νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αρκεί να έχουν στην κατοχή τους τον χώρο όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

To αποτελεσματικό μοντέλο της Γερμανίας

Θετική ανταπόκριση αναμένεται να έχει από τους φορείς της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες. Παράγοντες της αγοράς μιλάνε για ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα, που στηρίζεται στο πετυχημένο και αποτελεσματικό γερμανικό μοντέλο. H Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις στέγες. Tα πρώτα βήματα ανάπτυξης έγιναν το 1990 με την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος που περιελάμβανε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 1.000 στέγες. Πολύ γρήγορα οι 1.000 στέγες έγιναν 100.000 χιλιάδες, ενώ η αγορά εκτοξεύτηκε μετά το 2000, όταν θεσμοθετήθηκε η πρώτη γενναία επιδότηση κιλοβατώρας. Tο 2004 η Γερμανία προχώρησε σε απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης μέσω της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου. Kάθε χρόνο εγκαθιστά 1.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, το 90% των οποίων σε κτίρια οικιακού τομέα και μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Eνα ποσοστό αυτής της αγοράς ελέγχεται από τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος αξιοποίησε μέσω των συνεταιρισμών τη σχετική τεχνολογία. Oι Γερμανοί αγρότες έχουν τόση δύναμη σήμερα, που καθορίζουν διεθνώς τη ζήτηση και τις τιμές των φωτοβολταϊκών.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Απριλίου 2011, 11:23:01
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κίνδυνος ακόµα και για µπλακάουτ εξαιτίας των κινητοποιήσεων που ετοιµάζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Να «σβήσει» για µία εβδοµάδα τις µονάδες της ΔΕΗ φέρνοντας τη χώρα στα όρια του µπλακάουτ απειλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειµένου να εµποδίσει την περαιτέρω µετοχοποίηση της επιχείρησης. Σαρανταοκτάωρες επαναλαµβανόµενες απεργίες είναι το σχέδιο της ΓΕΝΟΠ, η οποία πετάει το γάντι στην κυβέρνηση. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν γύρω στις 6-7 Μαΐου, µία εβδοµάδα πριν από τις 15 Μαΐου, ηµέρα κατά την οποία – σύµφωνα µε την κυβέρνηση – θα κατατεθεί στη Βουλή το νοµοσχέδιο µε τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου πλαισίου, το οποίο περιλαµβάνει και την πώληση επιπλέον 17% της ΔΕΗ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Νοεμβρίου 2011, 17:21:32
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Επισυναπτω άρθρα απο σημερινό αφιέρωμα του "Κ" της "Καθημερινής" στα φωτοβολταϊκά.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

Λέξεις κλειδιά: φωτοβολταϊκά 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
4033 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2009, 17:08:26
από Raptor
5 Απαντήσεις
4251 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Φεβρουαρίου 2016, 05:20:57
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
27308 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Σεπτεμβρίου 2021, 11:32:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5367 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2022, 23:17:18
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3373 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαΐου 2023, 13:48:21
από Argirios Argiriou