Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 10:18:49

Αποστολέας Θέμα: 112 : The European emergency number.  (Αναγνώστηκε 3834 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιουνίου 2008, 00:02:50
Αναγνώστηκε 3834 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Αυγούστου 2010, 08:34:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή 12/08/2010.

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Είχατε ένα ατύχημα σε ένα μικρό επαρχιακό δρόμο στην Τοσκάνη. Ακόμα χειρότερα, δεν γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεστε. Εάν ήσαστε στην Ελλάδα, θα καλούσατε το 100. Ομως στην Ιταλία; Η σωστή απάντηση είναι να τηλεφωνήσετε στο 112, τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης που λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ε. Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τη σωστή απάντηση θα έδινε μόλις το 7% των Ελλήνων που γνωρίζει την ύπαρξη της γραμμής. Σχεδόν δύο δεκαετίες από την καθιέρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, το 112 εξακολουθεί να είναι άγνωστο για τους περισσότερους των Ευρωπαίων: σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μόνο το 25% των Ευρωπαίων γνωρίζει το 112, με τους Ιταλούς, τους Ελληνες και τους Βρετανούς να αναφέρουν τον μεγαλύτερο βαθμό άγνοιας (μόλις το 4%, το 7% και το 8% αντίστοιχα ήξεραν για τον αριθμό). Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι το 27% των Eυρωπαίων πολιτών χρειάστηκε να καλέσει έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι Ελληνες, όπως ήταν αναμενόμενο, επέλεξαν τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, δηλαδή 100, 166, 199 και λιγότεροι από το 5% όσων χρειάστηκαν βοήθεια κάλεσαν το 112.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί από το 1999, υπό την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οπως είπαν στην «Κ» ο αρχιπύραρχος, διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας κ. Διονύσης Βορίσης και η αναπληρώτρια διευθύντρια στη Γ΄ Διεύθυνση της ΓΓΠΠ κ. Μαρία Βαρίνου, στον αριθμό αυτό μπορεί να καλέσει όποιος πολίτης θεωρεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρήζει βοηθείας ασθενοφόρου, Aστυνομίας, Πυροσβεστικής ή του Λιμενικού.

Η κλήση μπορεί να γίνει χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη κι αν το τηλέφωνο δεν έχει μονάδες ή κάρτα SIM). Προσωπικό του ΟΤΕ απαντάει στις κλήσεις στα Eλληνικά, Aγγλικά και Γαλλικά και ανάλογα με τη φύση του περιστατικού, διαβιβάζει το αίτημα στην ανάλογη υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία κίνησης του 112 στην Ελλάδα, το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου 2010, εξυπηρετήθηκαν 3.579 περιστατικά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (3.098), οι κλήσεις έγιναν από Ελληνες που βρίσκονταν σε ανάγκη και παραπέμφθηκαν για αντιμετώπιση στις αστυνομικές αρχές (2.626 κλήσεις). Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν σε τροχαία περιστατικά, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βορίση, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που το 112 χρησιμοποιείται από λαθρομετανάστες που κινδυνεύουν κατά την είσοδό τους διά της θαλάσσιας οδού στη χώρα μας.

Μεταξύ των περιστατικών που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι αρχές είναι και αυτά περιηγητών σε βουνά που δεν μπορούν να βρουν τρόπο να γυρίσουν στη βάση τους. Αλλωστε, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια είναι εφικτός ο εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης αυτών που καλούν το 112. Μετά την κλήση, το αίτημα διαβιβάζεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και δίνει σήμα άρσης του απορρήτου και έναρξης της διαδικασίας εντοπισμού μέσω της βάσης δεδομένων των παρόχων της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου χρειάστηκε ο εντοπισμός γεωγραφικής θέσης καλούντων σε 15 περιπτώσεις.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Ιανουαρίου 2011, 22:35:17
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, να θυμάστε τρία ψηφία: 1-1-2

του Jerome Paris, Ίδρυμα για το 112.



Κάθε χρόνο, 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δουλειά ή αναψυχή. Το 65% από αυτούς αισθάνονται όμως λιγότερο ασφαλείς μακριά από τη χώρα τους. Πάνω από 60 αριθμοί έκτακτης ανάγκης λειτουργούν στην ΕΕ, αλλά μόνον ένας από αυτούς παρέχει τη δυνατότητα άμεσης και δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστική, αστυνομία, πρώτες βοήθειες) σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της Ένωσης: το 112.

 

Το 95% των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκει χρήσιμη την ύπαρξη ενός ενιαίου αριθμού έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί σε κάθε χώρα της ΕΕ. Ο αριθμός 112 αποτελεί απάντηση σε αίτημα των πολιτών. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό και δεν θυμάστε τον εθνικό αριθμό ή τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης. Μην πανικοβάλλεστε: μπορείτε να καλέσετε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ.

 

Μπορείτε να καλέσετε το 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ή από τηλεφωνικό θάλαμο δωρεάν 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. Πολλές χώρες εκτός ΕΕ ή και εκτός Ευρώπης χρησιμοποιούν τον αριθμό 112. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν καλέσετε το 112 από κινητό τηλέφωνο, θα είναι το ίδιο σαν να καλείτε τον αμερικανικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 911.

 

Δυστυχώς, λίγοι μόνο πολίτες γνωρίζουν τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Το 2010, μόνο το 25% των Ευρωπαίων γνώριζε ότι το 112 λειτουργεί σε όλη την ΕΕ. «Το 112 είναι μια υπηρεσία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες: είναι αληθινά κρίμα που δεν το γνωρίζουν. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον αριθμό αυτόν γνωστό σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη», σχολίασε ο Emmanuel Paul, πρόεδρος του Ιδρύματος για το 112, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει ως αποστολή την προώθηση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης. “Μην ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο η 11η Φεβρουαρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα για το 112: είναι μια ευκαιρία να κάνετε τον αριθμό αυτόν ευρύτερα γνωστό.”

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3534 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2009, 11:55:02
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4055 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2009, 21:10:14
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
9799 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2009, 12:08:25
από Πατρωνάκης Μάνος
0 Απαντήσεις
3154 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2014, 09:19:20
από iasis
0 Απαντήσεις
5978 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Αυγούστου 2016, 13:04:10
από Αρχίατρος